Columns & Artikelen

De komende explosie van de dollar

by Brecht Arnaert on 6 oktober 2019

Onlangs was er een crisis in de repo-markt – dat is de markt voor “overnight lending” tussen commerciële banken. Daar kreeg je plots een piek in de prijs van de zogenaamde “repurchase agreements” en de Fed moest 75 miljard aan liquiditeiten injecteren om de markt draaiende te houden. Niets aan de hand? Wel, dat bedrag vandaag is ongeveer hetzelfde als wat men in 2008 moest injecteren om één bank te redden (AIG kreeg toen 85 miljard).

Met andere woorden: de toestand is 10 jaar later beduidend ernstiger geworden. Voor ons als MT’ers niets nieuws, maar voor de meeste investeerders nog steeds een “fait divers” – een nieuwsbericht onder de nieuwsberichten. Hou evenwel steeds in gedachten dat élke nieuwe monetaire injectie (elke bewust aangerichte inflatie dus) een vervorming van de markt-compositie met zich meebrengt: steeds meer middenklasse-bedrijven gaan er van tussenuit.

Wat je overhoudt zijn aan de ene kant mastodonten (zombie-bedrijven die draaien op goedkope rente) en aan de andere kant “zelfstandige” freelancers, die piepklein zijn en als satellieten rond die mastodonten cirkelen. Wetende dat de fiscal flow vooral uit de middenklasse moet komen (rijke bedrijven betalen sowieso géén belastingen en freelancers verdienen dikwijls niet genoeg) ben je dus het probleem alleen maar aan het verergeren.

Hamvraag is natuurlijk hoe lang de Fed op dit elan kan verder gaan. De rente verhogen zit er niet meer in – zoveel is duidelijk. En de dollar, die zal met de toenemende internationale instabiliteit alleen maar verder stijgen. De voorbode daarvan zie je nu al in de 30-jarige Treasuries. Dat is de eerste vluchtheuvel, omdat die wel nog rendement op dollars geven. Maar stilaan is er zelfs daaraan een gebrek, en dan zul je de dollar zien schieten als een vuurpijl.

Die analogie is trouwens heel treffend, want daar waar goldbugs een implosie van de dollar verwachten, zie ik net het omgekeerde: een explosie, waarna niets nog hetzelfde zal zijn. De dollar zal op een gegeven moment zo ongelofelijk duur worden, dat de internationale handel simpelweg stil valt. Dit omdat héél wat landen (vooral emerging economies) hun leningen – in dollar – niet meer zullen kunnen afbetalen.

Trump is dus correct dat de dollar lager moet. Maar of hij daarin zal slagen is nog maar de vraag. In 1985 ondertekenden de geïndustrialiseerde landen het Plaza-akkoord, waarbij ze beloofden om meer van hun eigen munt bij te drukken, zodat de dollar relatief kon dalen. Vandaag hebben zij die ruimte niet meer: als ze zelf nog veel meer bijdrukken, dan krijgen ze bankruns wegens negatieve rente. Met andere woorden: wat ik in 2011 al voorspelde komt nu stilaan uit.

Macrotrends zijn trends die andere trends bepalen. Wat uw investeringsprofiel ook is, ik zeg u, klaar en duidelijk: tegenpartijrisico. Dat is het sleutelwoord. Analyseer uw portfolio in termen van de kredietwaardigheid van uw tegenpartij. Is het antwoord daarop twijfelachtig, dan zou u eigenlijk niet meer mogen slapen.

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends.

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

Of wilt u eerst eens een proefnummer lezen?

Ik ben als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en ben sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Ik zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is.

Onder mijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend door extra risico te nemen, maar juist door minder risico te nemen

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om eens een proefnummer te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen.

 

De Monetaire MatrixGratis Proefnummer

Wie zich vandaag inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos een proefnummer toegestuurd. Ik beloof u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Ik gun u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!

Schrijf u onderstaand in:

 KLIK HIER

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Brecht ArnaertDe komende explosie van de dollar