Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Wilge on 6 oktober 2019

Korte evaluatie en vooruitblik   

De VS-economie voegde in september 136.000 banen toe, zo meldde het Bureau voor Werkgelegenheidsstatistieken vrijdag. Door Dow Jones gepolste economen verachtten een toename van 145.000 banen. De werkeloosheid viel naar 3,5%, een 50-jaarsdieptepunt, maar lonen namen afgelopen maand minder dan verwacht toe. “Dit klinkt mij als een Goudlokje-opvoering, zei Steve Grass, hoofd van institutionele verkoop bij Stuart Franke tegen CNBC. “Het houdt de deur voor de Fed om rentes te verlagen nog steeds open. Dit is net zo dicht bij een niet te warme, als een niet te koude begroeting voor de markt.” – Fred Imbert, “Dow Spring Ruim 200 Punten na Stevig Banencijfer”, CNBC 4 oktober 2019.

En op dat nieuws, plus ondersteunende verklaringen van Fedvoorzitter Jerome Powell dat de economie nog steeds op een gezonde basis stond, schoot de Amerikaanse beurs naar de positieve kant.

Het begon als een moeilijke week voor ’s werelds aandelenbeurzen, na het snelle tempo van het onderzoek tot afzetting van President Donald Trump, gecombineerd met een slecht productierapport halverwege de week, waardoor investeerders denken dat de VS misschien eerder voor een recessie zullen worden geleid dan eerder werd gedacht.

Tegen donderdagochtend was de DJIA ingestort naar een weeklaagte van 25.743, een nieuwe 5-weekslaagte en ruim onder de dubbele tophoogtes van 27.306 en 27.272. Die werden gezet op 12 en 19 september, net voor de laatste passage van het afnemende Jupiter-Neptunus-vierkant, op zaterdag 21 september. Maar tegen het sluiten van de vrijdag was de DJIA weer terug naar 26.573. Het was nog steeds 246 lager voor de week, maar de daling naar de laagte op donderdag was al meer dan 1000 punten. Happy days are here again!

Andere markten waren net zo veranderlijk als aandelen. Goud viel bijvoorbeeld naar een laagte van 1465 op dinsdag 1 oktober. Dat was zijn laagste prijs in 8 weken. Die daling duurde ook niet lang. Donderdag werd het alweer voor 1525 verhandeld voordat het de week met 1510 afsloot. Zilver was net zo dramatisch. Het kelderde dinsdag 1 oktober naar 16,94, voor zijn laagste prijs in 7 weken. Maar de dag erop werd het al ruim boven 17,40 verhandeld. Hier zagen we vermoedelijk het effect van heliocentrische Mercurius in Boogschutter aan het werk, 26 september-7 oktober gecombineerd met geocentrische Venus in Weegschaal, 14 september – 8 oktober. Het eerstgenoemde tijdsraam correspondeert met grote prijsschommelingen in metalen en laatstgenoemde met primaire of halfprimaire cyclusdalen.

Terwijl aandelen kelderden stegen treasuires en valuta’s scherp. Wanneer aandelen vallen, vrezen beleggers voor een naderende recessie, geloven ze dat de Fed rentes gaat verlagen. Omdat rentes al erg laag zijn wordt dit als inflationair beschouwd. Dat vermindert de waarde van de US dollar en vermeerdert de toekomstige waarde van grondstoffen en valuta’s ten opzichte van de dollar. Als aandelen hun stijging de komende week voorzetten, kunt u zien dat elk van deze markten zich terugtrekt.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

Nou, gelukkige dagen zullen hier wel weer zijn als de markt haar zin krijgt met een renteverlaging en een Amerikaanse-China-handelsdeal in de komende 1-2 weken zoals investeerders hopen. Hoewel Jupiter en Neptunus hun laatste passage hebben gemaakt, lijkt er nog steeds een beetje “irrationele uitbundigheid” en mogelijk valse hoop te zijn, omdat er nog steeds geen bevestiging is dat een van deze twee wensen zal worden toegekend.

We merken op dat Jupiter op 14 oktober, de week dat er een belangrijke aankondiging over één of beide zaken op het programma staat, er een anderhalfvierkant (135°)-aspect aan de hemel wordt gevormd door de onvoorspelbare Uranus, die het Jupiter-Neptunus-vierkant dat nog steeds “binnen orb” is, heractiveert. Dat wil zeggen, Jupiter is nog binnen drie graden van zijn vierkant naar Neptunus en Uranus is net iets meer dan drie graden van een exact anderhalfvierkant naar Neptunus. Jupiter brengt ze met zijn 135°aspect deze week allemaal samen.

Als dat nog niet genoeg is, is 13 oktober een Volle Maan (die is werkzaam als Aziatische markten maandag 14 oktober openen). En net daarvoor maakt Venus op 12 oktober weer een belangrijke oppositie naar “Uranus de Onvoorspelbare”. Dit keer vanuit Schorpioen naar Stier, de geldtekens Nou, Stier is geld, zoals in tegoed. Schorpioen is schuld. Dit aspect brengt ook het Jupiter-Neptunus-vierkant weer in het spel, dus er is voldoende kosmische steun voor nog 1 à 2 weken “irrationele uitbundigheid”, opnieuw met de zeer reële mogelijkheid dat het weer een grote teleurstelling blijkt te zijn.

En alsof dat nog niet genoeg is, zien we ook dat de Zon met zowel Saturnus als Pluto een vierkant gaat maken, 7 en 14 oktober. Saturnus heeft betrekking op de regering en Pluto, zoals eerder aangeven, met schulden en belastingen. De combinatie kan ook in verband worden gebracht met pogingen om mensen uit hun ambt te verwijderen, wat betekent dat de processen voor het onderzoek naar de beschuldiging waarschijnlijk nog minstens 1 à 2 weken zullen voortduren. Als ik dit goed zie, kan het zelfs tot aan de verkiezingen van 2020 doorgaan, want Mars gaat in de tweede helft van 2020 retrograde lopen in Ram. Dan maakt hij ook voor het grootste deel van de tijd van augustus-november een vierkantaspect naar Saturnus en Pluto. Ik weet niet of de aanklachtprocedures worden gepland met die tijdslijn in het achterhoofd, maar dat is hoe ik het zie.

Als iemand dacht dat 2016 vervelende verkiezingen waren, wacht dan op de verkiezingen van 2020 onder Mars Retrograde Vierkant Saturnus en Pluto. Mercurius zal dan ook, binnen 24 uur na de verkiezingen ophouden met retrograde te lopen. Het goede nieuws is dat 2020 de piek in politieke onenigheid in de Amerikaanse verkiezingen kan zijn die voor de rest van ons leven wordt tentoongesteld. Meer hierover in het Forecast 2020 Book, dat ik een fascinerende onderneming vind. Het ligt nog steeds op schema voor release 15 december 2019. De boeken van 2017 en 2018 beschreven de “Reset” die zou plaatsvinden in de wereldwijde politiek en economie. Die waren helemaal goed. Het boek Forecast 2019 beschreef de “Setup” voor het SteenbokStellium die zich in 2020 zal ontvouwen, en dat ontvouwt zich ook zoals besproken. En 2020 wordt het jaar van “Schaakmat”. Een iemand gaat winnen en iemand gaat verliezen, deze schaakwedstrijd die sinds 2017 aan de gang is, tussen de uitvoerende tak van de regering van de Verenigde Staten en andere wereld- en nationale leiders.

Mededelingen

Bestel met korting, nu het nog kan!

De eens-per-jaar-sale met kortingen op zowel het jaarlijkse Forecast book als op onze MMA nieuwsbrieven duurt tot en met 15 november. U kunt het (E)boek Forecast 2020 nu kopen voor de Prepublicatieprijs van € 45. Na 15 november gaat de prijs omhoog naar € 50: wees er dus snel bij! Een Forecast 2020 boek & E book tezamen kost nu slechts € 79, dat is >€ 25 minder dan de normale prijs. Bespaar 10% op een nieuwsbrief (v.a. € 275) na aanschaf van Forecast 2020. Gebruik de code SALE2020 in het betalingsproces om de nieuwsbriefkorting te verkrijgen. Lees verder>>>

MMA’s Score-overzicht Forecast 2019 is nu hier in te zien: met de tot 6 september bijgewerkte resultaten>>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

WilgeVooruitblik op de week