Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 14 oktober 2019

Aan het eind van de vorige week werd duidelijk dat de stieren het zwaar hadden om het 50 d. MA te houden. Op die vrijdag wisten ze uiteindelijk nog met een (uiterste?) krachtinspanning opnieuw boven het MA te sluiten. Er werd dan ook gemeld dat de stieren zich iets moesten laten invallen omdat de beren op maandag ongetwijfeld een nieuwe poging zouden wagen.

Op maandag wisten de stieren iets hoger te openen en probeerden daarna de koers omhoog te duwen maar daar werd door de beren snel een eind aan gemaakt. De beren gingen in de tegenaanval en duwden de zilverprijs weer beneden het 50 d. MA. Het laagste punt werd bereikt op $17.43 waarna het slot tot stand kwam op $17.54, beneden het 50 d. MA. Het gevecht om het 50 d. MA werd daarmee hervat.

De stieren realiseerden zich dat de beren niet zouden opgeven dus moesten ze op dinsdag de mouwen opstropen om te proberen het 50 d. MA te heroveren. De beren leken in eerste instantie aan zet te blijven, er werd lager geopend en de koers ging verder naar beneden richting de $17.25. Uiteindelijk konden de stieren de daling een halt toe roepen en wisten een stijging in gang te zetten. Met een stijgende omzet werd het 50 d. MA opwaarts doorbroken om een hoogste koers te bereiken van $17.86. Dit niveau kon niet worden vastgehouden maar er kon wel weer boven het MA gesloten worden op $17.70.

Zilver gaat in 2019 schitteren!

Na deze positieve dinsdag begonnen de stieren goed gemutst aan de woensdag. Er werd iets hoger geopend en direct daarna werd opnieuw de aanval gekozen. De zilverprijs werd omhoog gezet tot aan de $18 waar het hoofd werd gestoten. De beren grepen dit niveau aan om tegengas te geven. Hoewel nog positief kon worden afgesloten werd de koers teruggeduwd tot een slot van $17.81. De candle die hierdoor ontstond kreeg door de lange upper shadow een negatieve lading mee.

Die negatieve lading liet zich meteen gelden op de donderdag en vervolgens op de vrijdag. Op donderdag werd aan het slot van woensdag geopend waarna de stieren nog even probeerden te klimmen richting de $18 voordat de beren de regie overnamen. Ze voerden de neerwaartse druk op en duwden de koers terug beneden het 50 d. MA waar, ondanks een herstelpoging, ook werd afgesloten. Ook op vrijdag namen de beren het heft in handen, ze openden lager en duwden de koers verder terug totdat de stieren aan de rem trokken en een herstel probeerden te bewerkstelligen. De stieren wisten de zilverprijs op te tillen tot boven het MA maar de beren waren te sterk. Er volgde opnieuw druk en het slot kwam weer beneden het MA tot stand.

Aanstaande maandag krijgen de stieren een zware taak om de nieuwe doorbraak te repareren.

Het beeld in de € dag-grafiek liet de hele week een positiever beeld zien dan de $ grafiek, de koers bleef (met de slotkoers) boven het 50 d. MA tot op vrijdag.

De vrijdag-candle is vrijwel identiek aan die in de $ grafiek, niet alleen qua vorm maar ook qua plaatsing in de grafiek. In beide grafieken staat die candle nu beneden het 50 d. MA zodat er in beide grafieken een verkoopsignaal is afgegeven.

 

In het langere termijnplaatje werd vorige week aangegeven dat de meest voor de hand liggende optie een hernieuwde daling was naar de steunzone. Uit de onderstaande grafiek blijkt echter dat de stieren zich zeer kranig hebben gehouden door de strijd te concentreren rond het 50 d. MA waardoor de steunzone buiten schot bleef.

De grafiek laat ook zien dat de zilverprijs zijn hoofd heeft gestoten tegen de psychologische grens van $18 waardoor dit niveau mogelijk een nieuwe barrière kan gaan vormen. Het slot van vrijdag kwam nipt boven de eerste blauwe lijn tot stand nadat de koers er wel beneden is geweest. De druk zal er zeer waarschijnlijk op maandag weer vol op gezet worden door de beren zodat er mogelijk alsnog een daling richting de steunzone kan volgen.

 

De technische indicatoren zijn sinds vorige week niet verbeterd maar zelfs wat verslechterd:

 • De RSI is opnieuw afgeketst op het 50 niveau en staat nu iets lager dan vorige week
 • De Verkoopkracht blijft boven de Koopkracht liggen
 • De MACD staat nog beneden de 0 lijn al lijkt deze wel aan een bodem te willen werken
 • De Geldinstroom is afgeketst op de dalende lijn en vervolgens door de horizontale steunlijn gevallen, een verkoopsignaaltje
 • Het sentiment/Momentum is wat geklommen maar blijft beneden het 50 niveau waar zich een top lijkt te gaan vormen nu de signaal lijn neerwaarts is doorkruist

De verwachting van vorige week kan worden herhaald, een mogelijke daling richting de steunzone.

 

In de Bollinger Bandengrafiek hebben de stieren, zoals vorige week aangegeven, inderdaad geprobeerd de midden-band te bereiken en te doorbreken hetgeen op slotbasis niet is gelukt.

Op woensdag en donderdag kon er boven de midden-band worden gehandeld maar de doorbraak kon niet worden vastgehouden tot het slot van de handel zodat de midden-band als weerstand intact bleef. Met de candle van vrijdag werd vervolgens weer afstand genomen van de midden-band.

De doorbraakpoging is niet gelukt zodat aanstaande maandag een belangrijke dag zal worden voor de stieren. Zij zullen een nieuwe aanval op touw moeten zetten om de beren niet de kans te geven de koers richting de onderste band te sturen.

 

In de slotstandengrafiek is op slotbasis sinds vorige week eigenlijk vrij weinig gebeurd. De handel heeft zich geconcentreerd rond de bovenste blauwe lijn, de lijn die vorige week na de daling weer werd bereikt.

 

De grafiek laat zien dat de stieren hebben geprobeerd om wat afstand van de lijn te nemen maar ook dat de beren dit hebben weten te voorkomen door de koers terug te brengen tot nipt beneden deze lijn. De kou is daarmee voor de stieren nog steeds niet uit de lucht en een nieuwe daling richting de steunzone is mogelijk.

In de weekgrafiek werd na de potentiële bodem-candle van vorige week een zwarte candle verwacht maar zoals de grafiek laat zien kwam die er niet. De poging om een zwarte candle te creëren was wel aanwezig getuige de upper shadow van de candle maar de beren wisten een positief weekslot tegen te houden.

De candle van afgelopen week heeft zowel een upper als lower shadow en een kleine body waardoor deze wat weg heeft van een doji, een twijfel candle. Hiermee wordt aangegeven dat de partijen elkaar zo’n beetje in evenwicht hebben gehouden, geen van de partijen kon genoeg overwicht creëren om door te kunnen drukken.

De beslissing voor een nieuwe richting zal aanstaande week gemaakt moeten worden waarbij de stieren nog steeds het voordeel van de twijfel dienen te genieten op basis van de technische staat van de grafiek.

 • De RSI bevindt zich nog steeds ruim in positief trendgebied
 • De MACD blijft op hoog niveau liggen al dreigt er wel een verkoopsignaal als de MACD zijn signaallijn zou kruisen
 • De Geldinstroom staat nog steeds op een zeer hoog punt en staat zelfs weer hoger dan vorige week

 

Ook in de weekgrafiek is een zijwaartse candle ontstaan na de potentie bodem-candle van vorige week. De plaatsing van deze candle is hier zelfs wat lager ten opzichte van zijn voorganger dan in de $ grafiek waaruit valt af te leiden dat de $-€ verhouding tegen heeft gewerkt.

Vooralsnog is ook hier geen vuiltje aan de lucht voor wat betreft de technische gesteldheid van de grafiek, de indicatoren staan allen nog in positief gebied zodat er nog steeds slechts sprake blijft van een correctie in de heersende opgaande trend.

 

In de $-€ grafiek blijkt de koers toch wat meer moeite te hebben met de weerstandzone dan in eerste instantie gedacht. Nadat vorige week de weerstandzone nog kon worden aangevallen, blijkt deze week dat de terugtocht toch moest worden ingezet.

Ondanks de kracht die de grafiek leek uit te stralen moesten de stieren een nederlaag slikken en konden de beren hun klauwen in de koers zetten. De candle van deze week neemt wat afstand van de weerstandzone en nadert het 14 w. MA. Indien dit wordt bereikt zal het steun moeten verlenen aan de koers daar een doorbraak van het MA een signaal zou kunnen zijn voor een verdere daling naar het 50 w. MA dat zich momenteel rond de steunlijn beweegt.

De technische staat oogt nog altijd positief:

 • De RSI bevindt zich nog steeds boven de 50 al daalt deze nu wel
 • De MACD beweegt zijwaarts maar daalt wel richting de signaallijn
 • Het Sentiment/Momentum blijft boven de extreme lijn (80) bewegen en blijft dus zeer positief

Op basis van de indicatoren lijkt aanstaande week een stijging naar de weerstandzone weer tot de mogelijkheden te behoren.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver