Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 14 oktober 2019

Korte evaluatie en vooruitblik

Tegelijkertijd met het moment dat de VS en China de details bekend maakten van hun “fase één deal” in het handelsdispuut tussen de beide landen, bereikten de Amerikaanse indices hun hoogste stand van vrijdag, om na de bekendmaking terug te zakken, maar evengoed sloten zij nog met een forse plus af. De “deal” die binnen drie tot vijf weken op papier zal staan, houdt in dat China ermee instemt zijn landbouwaankopen te verhogen met $ 40 tot $ 50 miljard in plaats van de huidige $ 8 tot $ 16 miljard, daarnaast zullen hervormingen op het gebied van intellectueel eigendom en financiële diensten plaats gaan vinden. De VS zullen op 15 oktober de tarieven niet verhogen van 25 naar 30 procent. Er is nog geen beslissing genomen over de tariefverhoging zoals die gepland staat voor 15 december. Het Chinese handelsteam echter noemt de overeenkomst een “pauze” in de handelsoorlog en geen deal. De DJIA steeg met maar liefst 517 punten vlak voor de aankondiging om daarna terug te zakken naar + 319 punten, oftewel 1,2 procent. – Jonathan Garber, “VS en China gaan akkoord met ‘Phase One Deal’ in Trade War, Stocks Rally,” https://www.foxbusiness.com, 11 oktober 2019.

De Amerikaanse indices stegen op vrijdag 11 oktober, toen beleggers kregen wat ze wilden en verwachtten: een handelsovereenkomst met China. Kregen ze die nu echt??? President Trump noemt het een “deal” – de “eerste fase” van een deal. China noemt het een “pauze” in de lopende handelsoorlog. Dat is nogal een verschil.

Zoals al vaker hier is verteld; dit optimistische beeld zoals op 11 oktober gebeurde, vindt plaats onder het “irrationele uitbundigheid” -principe van Jupiter vierkant Neptunus. Hoewel de laatste passage van dit aspect op 21 september plaatsvond, bevinden ze zich op dit moment nog steeds in een orb van 3 graden. Op dit moment accentueren deze planeten elkaar nog meer omdat Jupiter op 14 oktober een anderhalfvierkant (135°)-aspect vormt met Uranus terwijl Uranus en Jupiter ook nog binnen slechts 1° van een exact 45° semi-vierkant met elkaar staan.

We hebben dit ongewone hemelpatroon besproken in het Forecast 2019- Boek. Niet alleen zet deze planetenconfiguratie de dynamiek van Jupiter en Neptunus voort (irrationele uitbundigheid gerelateerd aan hoop en wensen die niet worden bevestigd), maar ook die van Uranus (plotselinge, onverwachte en abrupte veranderingen in wat werd verwacht). Er kan een ontkoppeling (Uranus) zijn tussen wat de ene kant verwacht en wat de andere kant beweert. De combinatie van alle drie leidt meestal tot chaos en afbreken van deals, net zoals de vorige keer dat deze planetenconfiguratie zich voordeed, van januari tot juni 2019. Misschien gaat deze keer de deal wel door, want het is de laatste keer dat deze planetenconfiguratie voor langere tijd voorkomt. Misschien zijn “hoop en wens” wel de vader van de gedachte binnen de investeringsgemeenschap.

Toch waren aandelenbeleggers tevreden met de aankondiging. Of dat waren ze tot de laatste 15 minuten van de handel, net nadat “de deal” was aangekondigd. De DJIA viel meer dan 200 punten van zijn hoogtepunt van de dag op 27.014 tot 26.798 punten. Met Uranus nu in het kosmische beeld, zijn dergelijke plotselinge omkeringen nu meer de norm. Het zal interessant zijn om te zien hoe markten volgende week reageren wanneer zij de details van “de deal” hebben verwerkt. De details, nu Neptunus er ook bij betrokken is, kunnen tamelijk inhoudsloos zijn en vol van … hoop en wensen.

In andere markten daalde Goud vrijdagmorgen opnieuw hard, tot $ 1478, toen de beleggers nog verwachtten dat er een handelsovereenkomst zou worden aangekondigd. Kort na de aankondiging begon Goud echter een mooie rally en eindigde op 1493,50. De grote verliezer waren “treasuries” (schatkistpapier), want een handelsdeal betekent dat de FED, nu deze onzekerheid ineens weg is, de koersen niet verder zal verlagen (of toch niet? China noemt het een “pauze”, geen “deal”). Vreemd genoeg viel de Dollarkoers vorige week hard (net als de week ervoor). Als de rente omhooggaat, is het logisch dat de dollar ook stijgt. De dollar daalde omdat beleggers de afgelopen twee weken ervan overtuigd waren dat de rente verlaagd zou worden. Maar de dollar daalde maar door terwijl op het gebied van de handelsoorlog vooruitgang werd geboekt en de tarieven stegen. Deze “ontkoppeling” tussen schatkistpapier en de Amerikaanse dollar is een andere weergave van de aanwezigheid van Uranus die wordt benadrukt in de kosmos. Patronen uit het verleden bieden geen garantie dat toekomstige patronen op dezelfde manier zullen worden herhaald.

De geokosmos van vandaag

De lange reeks van opeenvolgende planetaire aspecten die begon op 24 augustus en piekte op 18 september, eindigt op maandag 14 oktober. Maar het eindigt niet stilletjes, want tussen 12 en 14 oktober maakt Venus een oppositie met Uranus, en Jupiter een anderhalfvierkant (135°)-aspect met Uranus, alsof dat nog niet genoeg is, is op 13 oktober een Volle Maan die een T-vierkant met Pluto maakt. Daarna begint de kosmische focus te verschuiven naar andere zaken die sinds eind augustus steeds meer zijn gaan spelen (impeachment en wederom de China-deal). Wat komt hierna?

Het volgend moment waarop belangrijke kosmische aspecten gaan spelen begint op 27 oktober en duurt tot 14 november. Het begint met de doorgang van Mars in Weegschaal die een vierkant vormt met de Saturnus – Pluto-conjunctie in Steenbok. Mars in Weegschaal (4 oktober – 19 november) geeft al een uitdagende dynamiek, omdat het een nadelige invloed kan hebben. Terwijl Weegschaal nu juist een diplomatieke oplossing wil, heeft Mars de neiging agressief en krachtig te zijn en wil hij nu, op dit moment, beslissen en niet later. Men ziet onmiddellijk de potentie van het conflict over deze “deal” of “pauze” tussen China, dat een Weegschaal land is, en Donald Trump, die een enorme Mars-persoonlijkheid is met een rijzende Mars conjunct zijn Leeuw ascendant.

Wat gebeurt er als Mars in Weegschaal (“laten we nu een deal sluiten”) een vierkant vormt met Saturnus (vertragingen en obstakels) en Pluto (de winnaar neemt alles, de verliezer krijgt niets) in Steenbok (graag of niet en ondervindt de gevolgen)? Rond 7-14 november zullen we het waarschijnlijk wel weten wanneer de volgende TMI (Trump Mars Indicator) zich voordoet en we zullen zien of Trumps “kalme en stabiele genie” op de voorgrond treedt, ofwel dat zijn innerlijke kind in een driftbui uitbarst, wat dan weer leidt tot nieuwe verstoringen in het onderhandelingsproces, of een ander proces dat gaande is, zoals het onderzoek naar beschuldigingen die kunnen leiden tot een impeachment (Pluto regeert ook over onderzoeken). Of weer iets anders, zoals Turkije of Iran of Venezuela, allemaal potentiële wereld “hot spots” die het temperament van Mars weerspiegelen.

Te midden van dit alles gaat Mercurius ook teruglopen in Schorpioen, van 31 oktober tot 19 november. In feite is Mercurius van 3 oktober tot het einde van het jaar in Schorpioen. Mercurius in Schorpioen staat ook symbool voor onderzoeken en undercoverwerk. De impeachment procedures zullen dit jaar niet eindigen en de hoeveelheid, verborgen, informatie die wordt ontdekt zal zeer waarschijnlijk omvangrijk zijn.

 

Gedachten over de langere termijn

President Donald Trump zei vrijdag dat de Federal Reserve de rente nog steeds moet verlagen, ongeacht het feit dat China en de VS overeenstemming bereikten over het eerste deel van een handelsovereenkomst. “De Federal Reserve moet de tarieven verlagen ongeacht hoe goed dit (de deal) is,” zei Trump in het Oval Office. “We hebben een geweldige economie, maar we hebben een Centrale Bank die niet in de pas loopt met de rest van de wereld.” De Amerikaanse centrale bank heeft dit jaar al twee keer de rente verlaagd, deels vanwege de zwakte in de wereldeconomie, die is ontstaan door de zich voortslepende handelsoorlog. Op vrijdag kondigden beide partijen echter stappen aan om de handelsoorlog te beëindigen. – Fred Imbert, “Trump zegt dat de Fed de tarieven toch zou moeten verlagen, ook al hebben de VS en China een begin van een akkoord.” https://www.cnbc.com, 11 oktober 2019.

Zoals de al langer meelezende lezers weten, is dit de tijd van het jaar dat ik het jaarlijkse Forecast book schrijf. Het grootste deel van het schrijven vindt plaats in oktober en november, en vergt veel tijd voor onderzoek naar de lange termijn planetaire cycli die volgend jaar van kracht zijn, en hun correlatie met cycli van de menselijke activiteit. Er zijn twee zeer belangrijke synodische cycli die plaatsvinden in 2020: De eerste is de 32-37 jarige conjunctie van Saturnus en Pluto. Voor het eerst sinds het jaar 1518 komt deze planetaire cyclus samen in Steenbok. Toen was de tijd van de protestantse hervorming, een enorme omwenteling die werd geleid door Martin Luther die een eind wilde maken aan de corruptie van de katholieke kerk om “dispensatie” te verkopen zodat de zonde op voorhand werd afgekocht. (pre-quid pro quo = voor wat hoort wat principe).

Ook fascinerend is de correlatie tussen de fasen van de huidige Saturnus – Pluto-cyclus die in november 1982 begon, en de rentetarieven in de VS. In feite omvat de correlatie ook de eerdere Saturnus – Pluto-cyclus fasen die teruggaan tot augustus 1947. Bijvoorbeeld, in de buurt van de conjunctie in 1947, waren de korte termijntarieven ook bijna nul. Maar daarna correleerde elke kwart cyclus van Saturnus en Pluto met een cyclushoog in rente, en elke keer ook ging deze cyclushoog gepaard met een hogere rente dan de vorige cyclus. Dat wil zeggen, totdat de tarieven in 1982 hun hoogtepunt bereikten. Vanaf dat moment stopte de correlatie. Elke kwart cyclus van Saturnus – Pluto sinds het hoogtepunt in 1982 kenmerkte zich door een lagere rente, waarbij elke fase samenviel met lagere rentetarieven dan de cyclus daarvoor. En nu zijn we hier weer, op het punt om de Saturnus – Pluto-cyclus in januari 2020 te beëindigen. Staan we op het punt nog een 32-37 jarig Saturnus – Pluto-cyclus te beleven waar de opeenvolgende fasen het patroon van 1947-1982 zullen weerspiegelen (dus hogere rentes)? En wat betekent dit voor de markt van schatkistpapieren in 2020 en daarna, en hoe moet daarop ingespeeld worden met je investeringen? Saturnus in Steenbok – en het hele Steenbok Stellium van 2020 – brengt tenslotte een heel belangrijke onvervreemdbare deugd voor diegenen die de kosmische dynamiek begrijpen: het vermogen om effectief te plannen. Steenbok en Saturnus bepalen beide het planningsproces, en als dit plan goed wordt uitgevoerd (analyse, logica, doelen stellen), leidt dit tot succes en prestatie. Als dit niet het geval is, is het resultaat verlieslijden.

De andere belangrijke synodische cyclus die in 2020 plaatsvindt, is de 20-jarige Jupiter – Saturnus-conjunctie op 21 december 2020 (gelijk aan de winterzonnewende). Het zal plaatsvinden in 0 ° Waterman. Dit is ook vrij uniek omdat het de eerste keer is dat het in Waterman voorkomt sinds het jaar 1405. Het begint voor de eerste keer sinds het jaar 1228 met een reeks opeenvolgende conjuncties in luchttekens. Daar zal mijn onderzoek zich de komende twee weken op richten, ik ben er zeker van dat er opmerkelijke politieke en economische cycli zullen zijn die samenvallen met de 20-jarige Jupiter – Saturnus-conjunctie, omdat deze zich altijd ontvouwen dicht bij een Amerikaanse presidentsverkiezing. Die studie met uitkomsten zal ik met u delen in het Forecast 2020 Book.

 

 

Mededelingen

De maandelijkse SMT Cyclus Nieuwsbrief

word de komende week gepubliceerd. Deze nieuwsbrief bevat onze toekomstoutlook voor de Dow Jones en S&P en AEX index, Goud, Zilver, T-Notes, Euro/Dollar, Ruwe Olie, naast MMA’s unieke geokosmische cruciale omkeerdata (CRD’s) en Solaire-Lunaire omkeerdata voor de komende weken voor DJIA, Goud, en Zilver. Lees verder>>
Ook de (Engelstalige) MMA Cycles report (zonder AEX, met Sojabonen), MMA Japan Cycles Report (Nikkei, JGB Bonds en Dollar/Yen) zijn net uit. Bent u nog geen abonnee van een van deze nieuwsbrieven en u wenst een kopie van de vooruitzichten voor de financiële markten van deze maand, overweeg dan NU een abonnement te nemen. Naar het nieuwsbrievenoverzicht>>

 

Nog 5 weken en dan is het al voorbij!!!

De eens-per-jaar-sale met kortingen op zowel het jaarlijkse Forecast book als op onze MMA nieuwsbrieven duurt tot en met 15 november. U kunt het (E)boek Forecast 2020 nu kopen voor de Prepublicatieprijs van € 45. Na 15 november gaat de prijs omhoog naar € 50: wees er dus snel bij! Een Forecast 2020 boek & E book tezamen kost nu slechts € 79, dat is >€ 25 minder dan de normale prijs. Bespaar 10% op een nieuwsbrief (v.a. € 275) na aanschaf van Forecast 2020. Gebruik de code SALE2020 in het betalingsproces om de nieuwsbriefkorting te verkrijgen. Lees verder>>>

 

MMA’s Score-overzicht Forecast 2019 is nu hier in te zien: met de tot 6 september bijgewerkte resultaten>>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

 

Irma SchogtVooruitblik op de week