Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 21 oktober 2019

Aan het eind van vorige week werd zilver geconfronteerd met een slot beneden het 50 d. MA waarmee de stieren een waarschuwingsschot voor de boeg ontvingen. Zij moesten proberen om zo snel mogelijk weer boven het MA te geraken om een verkoopsignaal te voorkomen.

Afgelopen maandag wisten de stieren dus wat verwacht werd. Na de opening vingen ze de verdere aanval van de beren op en werd de zilverprijs langzaam naar boven geduwd. De stijging bereikte het 50 d.MA maar kon er niet bovenuit breken zodat de doorbraak nog niet werd teruggedraaid.

Op dinsdag werd een nieuwe poging ondernomen en heel even kon boven het MA worden gekeken totdat de beren het welletjes vonden en de strijd overnamen. Ze ontwikkelden steeds meer druk zodat de stieren verder en verder werden teruggedrongen zodat het MA langzaam uit het zicht verdween om de dag af te sluiten op $ 17.38, ruim beneden het MA.

Nu de beren 3 dagen op rij beneden het MA konden afsluiten werd, uitgaande van de 3-dagen regel, de doorbraak valide. Met dit in het achterhoofd zochten de beren ook op woensdag de aanval en drongen de zilverprijs verder terug, ze bereikten een niveau van $17.18. Het $17 niveau kwam nu binnen handbereik maar dat was de stieren toch te gortig. Ze wisten voldoende krachten te mobiliseren om een herstel op gang te brengen. Een herstel dat de zilverprijs terugbracht tot aan de openingskoers en zelfs iets daarboven. Het slot van de handel kwam uiteindelijk niet alleen iets boven de openingskoers tot stand maar zelfs boven de slotkoers van de voorgaande dag zodat er een zwarte candle in de grafiek kon worden bijgeschreven.

De vorm van de woensdag candle met zijn lange ‘lower shadow’ droeg alles in zich voor een bodem candle en bood de stieren blijkbaar voldoende vertrouwen voor een positieve donderdag. De lichte daling na de opening van de handel werd gecounterd en de ogen werden omhoog gericht. Ondanks de positieve instelling bleef de omzet vrij laag wat wellicht ook de reden was dat het 50 d. MA niet kon worden benaderd. Hoewel de slotkoers weer tot stand kwam boven de $17.60 bleef het MA zo nog ruim buiten schot.

Na de positieve donderdag werd verwacht dat de vrijdag een identieke dag zou worden, maar daar waren de beren het niet mee eens. Er werd iets lager geopend en meteen werd de koers onder druk gezet, ze wilden het verlies van donderdag goed maken. Op een laagste koers van $17.42 kwam de daling plots tot een eind. Opnieuw wisten de stieren het tij te keren en de koers terug te brengen richting de openingskoers om daar ook af te sluiten. Zo werd de week afgesloten met een identieke candle als op woensdag met als enige verschil de kleur.

Nu de zilverprijs de gehele week beneden het 50 d. MA heeft gebivakkeerd zal de taak van de stieren steeds lastiger worden om het MA te heroveren. Misschien dat ze aanstaande maandag een eerste aanzet kunnen geven.

Ook in de € grafiek vond de handel deze gehele week beneden het 50 d. MA plaats zodat ook hier sprake is van een geldige doorbraak van het MA. De candles hebben gedurende de week verder afstand genomen van het MA zodat de stieren het niet makkelijk zullen hebben om het MA weer te kunnen bereiken.

 

In het langere termijnplaatje werd vorige week aangegeven dat de verwachting van de week daarvoor kon worden herhaald, een mogelijke daling richting de steunzone.

Zoals we in de grafiek kunnen zien werd die poging tot een daling wel ingezet maar wisten de stieren dit zeer goed te pareren. Met de candle van woensdag werd de bovenkant van de steunzone aangetikt maar als door een wesp gestoken veerde de koers vanaf daar weer op richting de bovenste steunlijn.

Die steunlijn rond $17.50 is het niveau waar de strijd het hevigst wordt gevoerd. De afgelopen 3 weken spitst de strijd zich toe rond deze lijn met zowel uitschieters naar boven als beneden. Het lijkt erop dat deze lijn de scherprechter zal zijn in het gevecht waarbij het 50 d. MA eveneens een belangrijke rol zal gaan spelen. Nu de koers beneden het 50 d. MA is gebleven zal de neerwaartse druk gaan toenemen en zal de steunlijn steeds meer onder vuur komen te liggen van de beren.

De technische staat van de grafiek is door de min of meer zijwaartse beweging in de koers wel een stukje verbeterd:

  • De RSI blijft beneden de 50 maar er is slechts weinig nodig voor een doorbraak naar boven
  • De Verkoopkracht geeft nog steeds de toon aan maar heeft wel een licht dalende tendens
  • De MACD blijft beneden de 0 en de signaallijn al wordt de afstand steeds kleiner
  • De Geldinstroom was door de horizontale lijn gezakt maar beweegt nu weer richting de 50
  • Het Sentiment/Momentum is door de 50 omhoog gebroken naar positief trendgebied

De stieren zullen de neerwaartse druk moeten weerstaan zodat de positieve signalen kunnen groeien.

 

In de Bollinger Bandengrafiek zijn de stieren er niet in geslaagd om de koers door de midden-band te duwen. Echter, de beren hadden ook niet genoeg kracht om de onderste band te bereiken zodat er een soort van patstelling is ontstaan, net beneden de midden-band.

Aangezien de midden-band een dalende trend vertoont zijn de beren in het voordeel en is de kans dat de onderste band alsnog wordt bezocht nog steeds aanwezig. Pas als de stieren genoeg kracht kunnen ontwikkelen om de midden-band opwaarts te doorbreken, verandert het beeld.

 

Ook in de slotstandengrafiek zien we dat de verwachting van een hernieuwde daling naar de steunzone zich inderdaad heeft waar gemaakt. De koers heeft de steunzone aangetikt en is vervolgens weer opgeveerd naar de bovenste blauwe lijn de we daarom nog steeds als steunlijn zien.

Aanstaande week zal het toekomstig beeld wellicht worden bepaald. Een doorbraak omhoog kan leiden tot een uitbraak uit het ingetekende magenta vlagpatroon. Zo’n patroon ontstaat veelal halverwege een koersbeweging en is in dit geval dus positief uit te leggen. Het potentiële koersdoel van dit vlagpatroon ligt rond de $22.25.

 

De weekgrafiek blijft vooralsnog een zijwaartse trend aangeven, na de twijfel candle (doji) van vorige week zien we nu een nieuwe candle met een zeer klein lichaam ontstaan. De candle van afgelopen week heeft een relatief lange lower shadow en een kleine upper shadow. De lange lower shadow geeft weer aan dat de stieren het verloren terrein wisten goed te maken hetgeen ook blijkt uit de zwarte kleur van de candle. Zij wisten voldoende veerkracht te tonen om de dreigende daling om te zetten in een stijging, hoe klein deze ook uitvalt.

De afgelopen week is er nog geen beslissing gevallen over de aanstaande trend, het voordeel ligt wel nog steeds bij de stieren, maar zij konden dit nog niet omzetten in klinkende munt. Volgende week krijgen zij een nieuwe kans hiervoor.

 

In de € weekgrafiek zien we een afwijkend beeld dan in de $ grafiek. Was het in de afgelopen maanden regelmatig het geval dat de € grafiek er wat positiever uitzag dan zijn tegenhanger in $, nu is het omgekeerde het geval.

De vorm van de candle is identiek aan die in de $ grafiek echter de kleur en de plaatsing verschillen. De € grafiek heeft een negatieve uitstraling, niet alleen door de rode candle maar ook doordat de plaatsing van die candle aan de onderzijde valt van zijn voorganger. Bij de $ grafiek liggen de bodies van de zwarte candle en zijn voorganger naast elkaar terwijl in de € grafiek de body van de candle van deze week beduidend beneden die van vorige week ligt.

De indicatoren in de grafiek liggen nog steeds in positief trendgebied maar er heerst wel een dalende trend.

 

In de $-€ grafiek zag het er vorige week nog altijd positief uit zodat een nieuwe stijging naar de weerstandzone min of meer werd verwacht. Dat kwam er echter duidelijk niet van!

Na de 2 rode candles van de afgelopen weken volgde er verrassend genoeg een nieuwe rode candle en ook nog eens één met mogelijke consequenties. De rode candle van afgelopen week duikt namelijk beneden het 14 w. MA waarmee een verkoopsignaal wordt afgegeven. De rode candle sluit net boven de blauwe steunlijn en het 50 w. MA. Het lijkt erop dat de stieren het hebben opgegeven om de weerstandzone te bestrijden en te veroveren. Indien dit het geval is zal er aanstaande week nog wat meer druk kunnen ontstaan waardoor de koers de steunlijn en het 50 w. MA niet alleen zal gaan opzoeken maar mogelijk ook onder zware druk zal gaan zetten.

De technische staat van de grafiek heeft een knauw gekregen en is negatief gedraaid:

  • De RSI die vorige week de daling al had ingezet is nu door de 50 gebroken naar negatief trendgebied
  • De MACD staat wel nog in positief trendgebied maar is wel beneden de signaallijn gedoken waarmee een verkoopsignaal is afgegeven
  • Het Sentiment/Momentum is vanuit extreem positief in een duikvlucht gevallen en lijkt snel op het 50 niveau af te koersen

De vooruitzichten voor aanstaande week zijn niet al te rooskleurig zodat lagere koersen mogelijk zijn.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver