Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 21 oktober 2019

Korte evaluatie en vooruitblik   

Larry Kudlow, economisch hoofdadviseur van President Trump, beschuldigde stafleden van de Federal Reserve Board ervan deel uit te maken van de “deep state” Megan Henney, “Larry Kudlow beschuldigt Fed leden ervan deel uit te maken van ‘Deep State,’” https://foxbusiness.com, 17 oktober, 2019.

De leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell had vrijdag kritiek op de beslissing van President Trump om de VS troepen terug te trekken uit Noord Syrië. Hij noemde dit besluit een strategische vergissing. “Door de recent aangekondigde terugtrekking riskeert men herhaling van de roekeloze terugtrekking uit Irak door de regering van Obama. Hierdoor werd de opkomst van de Islamitische staat gefaciliteerd.”McConnell schreef dit in een opiniestuk voor de Washington Post. Zijn stuk legt niet expliciet de schuld bij Trump – zijn naam wordt niet genoemd – , maar het waarschuwt ervoor dat de plotselinge verschuiving in het buitenlandse beleid “de Amerikanen en het thuisland onveiliger maakt, de vijanden aanmoedigt en belangrijke bondgenootschappen verzwakt.” Kevin Breuninger, “Mitch McConnell noemt de terugtrekking uit Syrië door Trump een ‘strategische nachtmerrie.’” https://www.cnbc.com, 18 oktober, 2019.

President Trump organiseert in 2020 de G7 top in het Trump Doral golf resort in Miami. Dit ondanks de afkeuring van wetgevers en critici die zeggen dat hij publieke verplichtingen gebruikt voor persoonlijk voordeel – David Jackson en John Fritze, “Trump is gastheer voor de G-7 op zijn golf club in Miami,” USA Today. 18 oktober, 2019.

De wereldaandelenmarkten begonnen, in navolging van de productieve handelsbesprekingen tussen de VS en China de week daarvoor, de afgelopen week sterk. Maar het grootste risico van de markten – het “politieke risico” – nam het over toen een serie van kritiek en zorgen m.b.t. President Trump`s besluiten, acties en zelfs zijn psychologische stabiliteit naar boven kwam. Vooral nu het onderzoek naar de mogelijke impeachmentprocedure blijft aanhouden. Het was geen goede week voor Donald Trump, alhoewel bij een inspirerende speech die hij donderdag in Texas gaf bleek dat zijn supporters nog steeds van hem houden en achter hem staan.

Het kosmische klimaat van de afgelopen week was ook interessant. De week begon op zaterdag 12 oktober met de oppositie van Venus en Uranus en op 14 oktober vormde Jupiter een anderhalfvierkant (135°)-aspect met Uranus terwijl de Volle Maan tussen deze twee Uranus aspecten in, een T-vierkant maakte met Pluto. De Volle Maan in een T-vierkant met Pluto is waarschijnlijk gerelateerd aan de impeachmentprocedure procedure en aan de “vertel alles” boeken en artikelen die uitkomen en die onthullen dat het Witte Huis in een chaos verkeerd onder deze President. Maar de Uranus aspecten zijn meer van belang voor ons werk als market timers omdat ze meestal samenvallen met of een omkeer in de marktprijzen (counter-trend bewegingen) of met een break-out door lang bestaande weerstands- of steunzones. Als we kijken naar de prestaties van de wereldaandelenmarkten de afgelopen week kunnen we tekenen zien van beide types marktgedrag.

In de VS bereikte de Dow zijn week hoogte op dinsdag 16 oktober om daarna terug te vallen. Op donderdag 17 oktober, toen de maan Tweelingen binnen ging, bereikten zowel de S&P en de Nasdaq futures hun hoogste punt van de week. Vrijdag aan het einde van de dag vielen alle drie de markten scherp terug, de Dow ging op die dag 255 punten naar beneden. Een Maan in Tweelingen periode ( donderdag – vrijdag) heeft de potentie om samen te vallen met scherpe marktomkeringen, maar het is niet noodzakelijk dat ze lang duren. Maar een beetje zorgelijk is wel dat de Dow topte direct na de Uranus aspecten en niet uitbrak naar nieuwe hoogten.

In Azië en de Pacific ontvouwde zich een soortgelijk patroon in de Shanghai Composite Index die op maandag 14 oktober een driedubbele top maakte om daarna richting het einde van de week te zakken. Maar in Japan, India en Hong Kong explodeerden de aandelen markten juist richting het einde van de week. De Nikkei ging naar zijn hoogste niveau in 2019.

In Europa bereikte de DAX zijn hoogste niveau van dit jaar op 17 oktober. Geen van de andere Europese indices maakte de afgelopen week nieuwe hoogten voor dit jaar, een geval van onderlinge beren divergentie binnen dezelfde regio.

Op de andere markten steeg Ruwe olie naar zijn hoogste punt sinds de waarschijnlijk primaire cycluslaagte van 3 oktober, het testte op maandag 14 oktober de $ 55,-. Na een pull-back van 2 dagen begon een klim richting het einde van de week. De Euro had ook een goede week, op vrijdag ging die naar 1.1172 het hoogste niveau in 2 maanden. Het begint er op te lijken dat er een langere termijn cycluslaagte is gezet op 1 oktober (1.0877). Als dat zo is dan is dat een goed teken voor Goud en Zilver die beiden relatief rustig waren de afgelopen week. Ze bleven wel boven hun waarschijnlijk primaire cycluslaagten van 1 oktober. Het was geen geweldige week voor de Bitcoin. Deze viel vrijdag terug naar 7719 en testte zijn meerdere maand laagte 7671 die werd neergezet op 7 oktober. Als deze het houdt als een dubbele bodem kan het erg bullish worden. Als hij breekt kan er nog een 20% daling aankomen. Met Uranus in Stier de komende 5-6 jaar sluit ik niet uit dat er nog een grote rally op komst is in de nabije toekomst.

De geokosmos van vandaag

Op het gebied van de kosmische activiteit was de afgelopen week relatief rustig. De voorgaande Uranus aspecten en het Volle Maan T-vierkant met Pluto kunnen gecorreleerd hebben met de elektriciteitsuitval bij PG&E en de aardbeving van 4.5 op de schaal van richter in San Francisco van 9-14 oktober.

De volgende serie van majeure kosmische aspecten begint op 27 oktober als Mars een afnemend vierkant gaat vormen naar Saturnus en Pluto dat zal duren tot en met 5 november. Dit is geopolitieke dynamiek die strijdlustige, oorlogsachtige retoriek of actie met zich mee kan brengen. Mars met Pluto en Saturnus symboliseert een bedreiging van het menselijk leven of de natuur en de behoefte om onderzoek te doen naar acties die overkomen als vijandig en gedwongen. Mars bevindt zich in Weegschaal wat een nadelige invloed geeft. Weegschaal gaat over overeenkomsten waarbij beide kanten de noodzaak zien van een compromis om de deal te sluiten en Mars representeert het principe van “ik eerst” of “mijn weg is de juiste”. Dit suggereert dat nieuwe (Mars) voorstellen op tafel komen die de onderhandelingen (Weegschaal) vooruit helpen. Maar met Saturnus en Pluto kan het moeilijk zijn om acceptatie te vinden. Als er geen bereidheid is om een compromis te sluiten kan het resultaat boosheid en frustratie bij een van de partijen zijn en kan het proces het risico lopen om te worden afgebroken. Dit heeft zowel betrekking op de onderhandelingen over de handel tussen de VS en China en de impeachmentprocedure procedures (Saturnus en Pluto).

Omdat de Nieuwe Maan (Zon/Maan conjunctie) op 28 oktober opposiet staat met Uranus terwijl Mercurius retrograde gaat (31 oktober -20 november) gedurende diezelfde tijd is het aan te raden om geduldig te zijn en er voor te zorgen dat alle mogelijkheden en hun uitkomsten overwogen zijn voor dat je impulsieve acties onderneemt of impulsief reageert. In het geval van de President van de VS valt ons op dat de eerste twee weken van november nogal geladen zijn. Het is een TMI periode ( “Te veel informatie” en de “Trump Mars Indicator”). Het is een tijd waarin het politieke risico voor de markten het meest wordt uitgelicht.

Hoe zullen de aandelenmarkten reageren gedurende deze periode? Tussen 27 oktober en 14 november zijn er vijf kosmische aspecten die een sterke correlatie hebben met plotselinge scherpe maar mogelijk korte omkeringen. Het hoeft niet het einde van de bull markt trend te betekenen maar ze kunnen een indicatie zijn van plotselinge 1-4 dagen durende dalingen. En omdat we de laatste twee maanden van de 13 maanden transit van Jupiter door Boogschutter bereikt hebben wordt een lange termijn cyclus hoogte verwacht. Het ideale tijdstip was/is augustus 2019 +/- 2 maanden en tot dusver werd de hoogte in de S&P en de Nasdaq neergezet in de laatste week van juli, precies op tijd. Maar de markt is nog niet naar beneden gebroken, we kunnen dus de mogelijkheid van nog een beweging omhoog naar een nieuwe all-time hoogte in tenminste een van de hoofd indices in de VS, niet uitsluiten

Mededelingen

Nog 4 weken en dan is het al voorbij!!!De eens-per-jaar-sale met kortingen op zowel het jaarlijkse Forecast book als op onze MMA nieuwsbrieven duurt tot en met 15 november. U kunt het (E)boek Forecast 2020 nu kopen voor de Prepublicatieprijs van € 45. Na 15 november gaat de prijs omhoog naar € 50: wees er dus snel bij! Een Forecast 2020 boek & E book tezamen kost nu slechts € 79, dat is >€ 25 minder dan de normale prijs. Bespaar 10% op een nieuwsbrief (v.a. € 275) na aanschaf van Forecast 2020. Gebruik de code SALE2020 in het betalingsproces om de nieuwsbriefkorting te verkrijgen. Lees verder>>>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Irma SchogtVooruitblik op de week