Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 28 oktober 2019

Na de rode vrijdag van vorige week waren de ogen op afgelopen maandag gericht om te zien of de stieren alsnog het zetje konden geven om het 50 d. MA niet uit het oog te verliezen.

Zoals uit de maandag candle blijkt toonden de stieren zich inderdaad van hun beste kant en gingen in de aanval. Onder een stijgend volume werd het 50 d. MA onder vuur genomen en doorbroken zodat het een zeer positieve dag leek te gaan worden. Dat was echter iets te voorbarig aangezien de beren later op de handelsdag steeds meer tegengas begonnen te geven en de zilverkoers wisten terug te dringen tot beneden het MA waar uiteindelijk ook werd afgesloten. De aanval werd daarmee vakkundig afgeslagen. 

De mislukte aanval dreunde op dinsdag nog na in de hoofden van de stieren, de omzet ging omlaag en er werd een afwachtende houding aangenomen. Nu de beren wat meer ruimte kregen konden zij de koers nog wat verder omlaag dirigeren zodat er een rode candle ontstond en de afstand tot het 50 d. MA nogmaals werd bevestigd.

De (licht) rode dinsdag noopte de stieren ertoe de kopjes opnieuw bij elkaar te steken om met een beter strijdplan te komen. De woensdag werd zo een consolidatie dagje, de beren en stieren namen, afgeleid van de omzet, een time out waarbij de $17.50 werd aangehouden als referentiepunt.

Deze dag van bezinning leek de stieren in elk geval goed te hebben gedaan daar ze op donderdag goed voorbereid op het strijdtoneel verschenen. De dag werd na een voorzichtige opening zeer voortvarend aangepakt waarbij het 50 d. MA als doel in het vizier werd genomen. Met een stijgende omzet werd het MA benaderd en zelfs nipt doorbroken al kon het slot er niet boven gezet worden.

Het slot van donderdag net beneden het MA opende voldoende perspectief voor de vrijdag die dan ook pal op het 50 d. MA werd aangevangen. Een kleine daling naar $17.80 werd opgevangen waarna de opmars begon. Het volume sprong omhoog en stuwde de zilverprijs op tot ruim boven de $18 grens. Het hoogste punt van de dag werd bereikt op $18.35 waarna de koers helaas weer terugzakte richting het doorbroken MA. Ondanks deze terugval wisten de stieren toch voor het eerst sinds 9 okt. boven het 50 d. MA af te sluiten zodat een belangrijke eerste stap is gezet.

Hoewel de vrijdag candle een iets negatieve lading heeft door de lange upper shadow zouden de stieren hier aanstaande maandag hun voordeel mee kunnen en moeten doen.

In de € dag grafiek zien we een gelijkluidend beeld als in de $ grafiek, met het grote verschil dat de vrijdag candle hier maar nipt boven het 50 d. MA afsluit. De € zilverbeleggers hebben dus wat meer moeite om het 50 d. MA te heroveren. Aanstaande maandag zullen zij een volgende stap moeten gaan zetten.

In het langere termijn plaatje werd vorige week aangegeven dat de stieren de neerwaartse druk moesten weerstaan zodat de positieve signalen de kans kregen om te groeien.

Uit de onderstaande grafiek is af te leiden dat de stieren zich zeer bekwaam van hun taak kweten. Zij wisten de koers boven de 1-ste steunlijn te houden waarna ze aan het eind van de week voldoende krachten en moed hadden verzameld om de aanval te kunnen inzetten. Met de aanval op vrijdag werd de 1-ste weerstandlijn onder vuur genomen en ruim doorbroken maar het tegengas van de beren was (vooralsnog?) te hevig om er ook boven te kunnen afsluiten. Een slot boven de weerstandlijn zou nu aanstaande maandag op het programma moeten staan.

 

De positieve signalen hebben in elk geval inderdaad de kans gekregen om te groeien zodat er een goede voedingsbodem ligt voor een mooi vervolg:

 • De RSI is terug gebroken boven het 50 niveau
 • De Koopkracht is boven de Verkoopkracht gebroken waarmee een koopsignaal is afgegeven
 • De MACD bevindt zich nog beneden de 0 lijn maar is wel door de signaallijn naar boven gebroken
 • De Geldinstroom is boven de dalende lijn en het 50 niveau gebroken naar positief trendgebied en kan de koers nu ondersteunen
 • Het Sentiment/ Momentum dat een hapering liet zien rond het 50 niveau is er nu doorheen gebroken en kan verder opstomen.

De vooruitzichten voor een verdere opmars zijn nu weer aanwezig, het is aan de stieren om hieraan de juiste invulling te gaan geven.

In de Bollinger Banden grafiek werd aangegeven dat het beeld pas zou veranderen als de stieren voldoende kracht zouden weten te ontwikkelen om door de midden-band te breken.

Zo’n doorbraak werd op maandag (op slotbasis) nog verijdeld door de beren maar op donderdag werd het dan alsnog een feit. Op donderdag sloot de koers dicht tegen de bovenste band zodat de ruimte voor een verdere stijging eigenlijk al min of meer werd beperkt. De forse sprong omhoog op vrijdag zorgde er dan ook voor dat de koers ver buiten de bovenste band terecht kwam waardoor deze band als een rem zijn werk deed.

Het terugzakken richting de bovenste band en het slot er nipt beneden is daarmee een logische reactie. De uitbraak erboven zal maandag zeer waarschijnlijk leiden tot een opwaartse draai van de band zodat er weer stijgingsruimte wordt gecreëerd.

 

In de slotstandengrafiek werd vorige week gewezen op het magenta vlagpatroon dat zichtbaar werd in de grafiek. Tevens werd vermeld dat hiermee een koersdoel kon worden bepaald van rond de

$ 22.25 indien er een uitbraak uit het patroon zou plaatsvinden.

De grafiek laat zien dat de uitbraak gaande is waarbij de koers intra-day zelfs ruim boven de $18 en de 1ste groene lijn is geweest hetgeen hier uiteraard niet te zien is daar het de dagelijkse slotkoersen betreft. Vanaf maandag kunnen de stieren weer aan de slag om te proberen de groene weerstandlijn ook op slotbasis alsnog te breken.

De zijwaartse trend in de weekgrafiek lijkt met de laatste candle gebroken te zijn zodat de stieren hieruit moed en vertrouwen kunnen putten voor een mooie eindejaarspurt.

De grafiek is iets verbeterd met de laatste candle en het 17 en 34 w. MA zijn inmiddels wat dichter naar de zilverkoers kunnen klimmen. Om de grafiek echt een boost te kunnen geven is echter wel nog een 2-de opvolgende zwarte candle nodig. De technische staat van de grafiek blijft zeer positief liggen:

 • De RSI is weer naar boven gedraaid richting extreem gebied
 • De MACD noteert nog steeds boven de signaal lijn
 • De Geldinstroom blijft tegen extreem gebied aanhikken zodat hiervan een zeer positief signaal blijft uitgaan.

 

In de € weekgrafiek zien we dezelfde positieve ontwikkeling als in de $ grafiek waarbij het beeld hier zelfs nog wat positiever oogt omdat de zwarte candle hier iets boven zijn voorganger noteert. De plaatsing van de week-candle is hier positiever omdat de $-€ verhouding afgelopen week in het voordeel van de € beleggers is uitgevallen.

Uiteraard zien we ook hier dat de technische staat er goed bij blijft liggen. Net als in de $ grafiek blijven ze in positief gebied bivakkeren.

 

Aangekomen bij de $-€ grafiek moeten we weer eens constateren dat de grafiek geen logische vervolgstappen maakt maar eerder een dwarsligger is.

Vorige week werd, op basis van de niet al te rooskleurige vooruitzichten, een verdere daling verwacht van de koers, echter zoals de grafiek laat zien gebeurde het tegengestelde. Geen test van de blauwe lijn en het 50 w. MA maar een herstel richting het 14 w. MA door middel van een positieve candle en een slot nipt boven de 0.88.

De candle van deze week heeft een gemengde uitwerking op de gesteldheid van de grafiek:

 • De RSI is van onder het 509 niveau weer daar boven geklommen
 • De MACD staat op hetzelfde punt als vorige week, in positief trend gebied
 • Het Sentiment/Momentum is wel verder terug gezakt en is nu zelfs beneden het 50 niveau gedoken naar negatief gebied

De signalen geven geen eenduidig beeld zodat een daling richting de steunlijn en het 50 w.MA nog steeds mogelijk is en zelfs het meest voor de hand lijkt te liggen.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver