Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 28 oktober 2019

Korte evaluatie en vooruitblik   

Afgelopen vrijdag liet het Ministerie van Financiën weten dat het federale tekort voor het huidige fiscale jaar $ 984 miljard bedraagt, een stijging van 26% ten opzichte van 2018 maar nog steeds onder de $ 1 biljoen die het Ministerie eerder had geprognosticeerd. Het verschil tussen inkomsten en uitgaven was de grootste van de afgelopen zeven jaar, de uitgaven voor defensie, gezondheidszorg en rentebetalingen op de staatsschuld bliezen het tekort op….. De jaarlijkse tekorten zijn bijna verdubbeld gedurende de ambtstermijn van president Trump ondanks een buitengewone lage werkeloosheid en zeer goede winsten bij Amerikaanse bedrijven. Normaliter krimpen tekorten in tijden van economische groei, omdat hogere inkomens en winsten op Wall Street de schatkist spekken, terwijl de uitgaven aan bijvoorbeeld voedselbonnen dalen – Thomas Franck, “Het Federaal tekort is 26% of $ 984 miljard voor het jaar 2019, het grootste tekort in 7 jaar”, Https://www.cnbc.com, 25 oktober 2019.

Het is fascinerend om weerkerende patronen in financiële markten te zien op basis van seizoenen, data en de herhaling van specifieke geokosmische signaturen. Een goed voorbeeld: begin oktober 2018, pas een jaar geleden, bereikten veel van de wereldaandelenindices nieuwe recordhoogtes, waarna een behoorlijke daling begon die pas eindigde op 26 december van dat jaar. Tijdens die duik, daalde de DJIA bijvoorbeeld met meer dan 19% en vormde op 26 december zijn vierjaars cycluslaagte. Een jaar later, op 3-4 oktober, bereikten veel wereldwijde aandelenmarkten een dieptepunt. Het was geen langetermijndieptepunt, maar het was wel het dal van een 5-7- weeks cyclus. Daarna zijn de meeste wereldindices begonnen aan een indrukwekkende rally, sommige zelfs naar hun “All Time Highs” (hoogste niveaus) van 2018.

Wat is het verschil tussen 2-5 oktober 2018 (hoog) en 3-4 oktober 2019 (laag)? In 2018 ging Venus op 5 oktober retrograde lopen, wat historisch gezien een van de meest consistente en krachtigste geokosmische signaturen is voor de totstandkoming van primaire of grotere cycli in aandelen. In oktober 2018 was het een vierjaarcyclustop. In 2019 vormde Venus een afnemend vierkant met Saturnus en Pluto daarbovenop draaide Pluto ook nog eens direct. Hoewel Venus vierkant Saturnus-Pluto ook een betrouwbare overeenkomst vertoont met primaire cycli, was het in oktober 2019 niet de juiste periode voor een primaire cycluslaagte. Het was 5-7 weken nadat de primaire cycluslaagte zich al gevormd had op 6 augustus (S&P) of op 15 augustus (DJIA), precies in de juiste tijd voor een cyclusdal.

Het punt is dat geokosmische aspecten buitengewoon goed werken voor het berekenen van marktomkeringen. Toch is het zo dat de omvang van een marktomkering niet alleen afhangt van het type geokosmisch aspect dat op dat moment van kracht is, maar ook op welk moment binnen een cyclus die geokosmische signaturen voorkomen. Een niveau één (sterkste correlatie) geokosmische signatuur die voorkomt in een periode die overlapt met de tijdsband van de primaire 18-weekscyclus zal anders reageren – een andere intensiteit voor een draai geven – dan een niveau één geokosmische signatuur die voorkomt binnen een periode waarin een belangrijke 6-weekse cyclus zijn verwacht is.

Terug naar de huidige marktomstandigheden. Het was een positieve week voor de meeste wereldwijde aandelenmarkten. Vele, zoals in de VS en Europa, naderen hun hoogste stand ooit. In het geval van de SMI in Zürich en de Bovespa in Brazilië werden afgelopen vrijdag de allerhoogste niveaus al bereikt. Andere zullen binnenkort wel volgen. Indien niet, dan vertonen wereldaandelenindices een geval van zogenaamde “onderling gerelateerde bearishe” divergentie, wat gebeurt wanneer sommige indices nieuwe cyclushoogtes (of recordhoogtes) maken, maar andere niet. Het gevolg daarvan kan zijn dat volgende week (weken) alle indices hard onderuitgaan. Tot nu toe is er geen teken dat de aandelenmarkten gaan dalen – maar dat kan snel veranderen, vooral omdat we volgende week nogal wat “plotseling en abrupt” geokosmische signaturen hebben.

In andere markten maakten Goud en Zilver mooie rally’s. Op vrijdag 25 oktober steeg de Goudprijs naar een tweewekelijks hoogtepunt van $ 1520,50, terwijl de Zilverprijs steeg naar een nieuw maandelijks hoogtepunt van $ 18,35. Maar de meest interessante markt was toch wel de Bitcoin. Die daalde tot een nieuw 5-maandelijks dieptepunt tot $ 7205,00 op donderdag, maar draaide toen plotseling en steeg naar $ 8800,00 op vrijdag op het nieuws dat China de blockchain-ontwikkeling officieel had goedgekeurd. Dit is de volgende fase van Uranus in Stier. Dat is een goed teken voor de Bitcoin!

Van de redactie: De afgelopen week piekte de Euro op 1,1180 om met 1,1080 te eindigen. Het was de week van het afscheid van Mario Draghi als ECB-president en het voorstellen van Christine Lagarde als de nieuwe ECB-president. Er staat nu een nieuw artikel van Irma Schogt over de Euro: lees de blik op de Euro nu hier>>

De geokosmos van vandaag

“President Trump heeft een stalen vastbeslotenheid. Het is of een belangrijk akkoord of helemaal geen akkoord. Vanaf de eerste dag was dat zijn houding,” zegt (Trump’s handelsadviseur Peter) Navarro. – Kayla Tausche, “Trump-adviseur Peter Navarro vergoelijkt fase één van het handelsakkoord met China”, https://www.cnbc.com, 25 oktober 2019.

“President Trump heeft een stalen vastbeslotenheid. Het is of een belangrijk akkoord of helemaal geen akkoord. Vanaf de De VS en China hebben vooruitgang geboekt in de handelsbesprekingen en zijn bijna klaar met het afronden van delen van een fase één akkoord, zei het Bureau van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger vrijdag. Het Bureau verklaarde hoe de status van de onderhandelingen was naar aanleiding van een gesprek tussen de Amerikaanse Handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en Minister van Financiën Steven Mnuchin met de Chinese Vicepremier Liu He. “Ze hebben vooruitgang geboekt met specifieke kwesties en de twee partijen zijn bijna klaar met het voltooien van sommige delen van de overeenkomst.” Dit nieuws zorgde ervoor dat vrijdag de belangrijke Amerikaanse aandelenindices omhoog spoten. – Jacob Pramuk, “ de VS en China zijn bijna klaar met het afronden van sommige gedeeltes van een handelsakkoord,” https://www.cnbc.com, 25 oktober 2019.

Hebben we dit niet al eerder gezien? Een déja vu?

Terwijl de VS en China zich voorbereiden op de ondertekening van een nieuwe, maar beperkte handelsovereenkomst, trad het Witte Huis in de persoon van Vicepresident Mike Pence op een persconferentie naar buiten met laatdunkende woorden over China met als enig doel China te vernederen. Dit patroon is al regelmatig vertoond wanneer een handelsovereenkomst met China voor het grijpen ligt, alleen maar om de Chinezen te ergeren en om dan vervolgens te klagen dat de Chinezen de overeenkomst opnieuw hebben ingetrokken. Ik weet niet zeker wat deze regering drijft om steeds opnieuw hetzelfde gedrag te herhalen en een ander resultaat te verwachten – tenzij ze helemaal geen ander resultaat willen, omdat het goed scoort in de verkiezingscampagne, en om zo een grotere achterban te creëren. Ondertussen blijven economische gegevens wijzen op een vertraging van de wereldwijde economische groei, wat rechtstreeks wordt toegeschreven aan de door de VS geïnitieerde handelsoorlog. Ja, we weten al enkele jaren dat er geen gelijk speelveld is vanwege het activerende gedrag en -beleid van eerdere regeringen, evenals Amerikaanse bedrijven die meer dan bereid zijn geweest om geheimen van intellectuele eigendom weg te geven om zo toegang tot Chinese ondernemingen te krijgen. En we weten dat Trump, naar eigen zeggen, “de uitverkorene” is, om het juiste speelveld te creëren. Maar als je echt een handelsakkoord wilt, lukt dat niet door de andere kant tegen je in het harnas te jagen voordat het overleg überhaupt begonnen is. De Chinezen zijn heel duidelijk geweest, ze ondertekenen geen handelsovereenkomst wanneer er geen wederzijds respect wordt getoond.

Dus hier zijn we nu, op het punt van de “19e zenuwinzinking”. Vanaf dit weekend zal Mars een hard vierkantaspect vormen met Saturnus en Pluto, respectievelijk op 27 oktober en 5 november. Ook zal de Zon een oppositie vormen naar Uranus op maandag 28 oktober, gevolgd door Mercurius die terug gaat lopen op 31 oktober (tot 20 november). Dit zijn niet het soort geokosmische aspecten die leiden tot een overeenkomst gebaseerd op diplomatie in het teken van goede wil. Het zijn het soort geokosmische signaturen waarvan de thematiek impliceert dat je anderen onder druk probeert te zetten, een probleem probeert te forceren en dan vervolgens erg geagiteerd raakt wanneer je niet krijgt wat je wilt. Om de Gouden Oude-analogie van de Rolling Stones voort te zetten: “Je kunt niet altijd krijgen wat je wilt, maar als je het op een of andere manier probeert, krijg je wat je nodig hebt.”

Met Mars in Weegschaal (het verlangen naar een overeenkomst) vierkant Saturnus en Pluto (de frustratie om niet te krijgen wat je wilt), kan bovenstaand gedrag leiden tot een terugval in zowel de handelsbesprekingen als de aandelenkoersen. Ik verwacht dan ook dat de aandelen in de komende twee weken één of twee van die vervelende verkoopdagen voor hun kiezen krijgen zoals die al vaker zijn gebeurd wanneer handelsoptimisme verandert in teleurstelling en nog meer desillusie. Ik dacht dat de in vloeden van Jupiter vierkant Neptunus voorbij waren, maar blijkbaar blijft de invloed ervan bestaan zolang Jupiter in het optimistische “handels-teken” van Boogschutter blijft.

U dient voorbereid te zijn op volgende week een aantal zeer vreemde stemmingsschommelingen, nu de Zon opposiet Uranus staat, en ook Mercurius nog eens retrograde gaat lopen. Wees voorbereid op de mogelijkheid dat het gevoel van optimisme over dit akkoord 180 graden kan draaien, en dat elke partij afzonderlijk met de vinger naar de ander zal wijzen als de degeen die schuld heeft aan het debacle (het kan ook van toepassing zijn op de relatie VS-Turkije). Natuurlijk hoeft het niet zo te lopen. Het is altijd mogelijk dat daden van goede wil en de wil tot het maken van compromissen een sterke geokosmische weerstand kunnen overwinnen, waar één partij zich ingraaft en probeert te “handelen als een stoere vent” (was het niet zo dat een bepaalde wereldleider, geadviseerd was om nu juist dat niet te doen?). We kennen dit patroon maar al te goed – we hebben deze “projectie” eerder gezien. En het kosmische beeld geeft aan dat we een vervolg gaan zien. Hopelijk komt er dit keer een ander einde. Misschien zullen we allemaal verrast zijn met de Zon opposiet Uranus, die meestal meer verwantschap vertoont met een aardbeving, een elektrische stroomuitval of een daad van waanzin. Maar deze geokosmische constellatie kan ook andere verrassingen brengen. Maar omdat het plot en de personages dezelfde zijn als voorheen, zou het gek zijn om nu een andere uitkomst te verwachten. Maar wie weet????

Mededelingen

Nog 2 weken en dan is het al voorbij!!!De eens-per-jaar-sale met kortingen op zowel het jaarlijkse Forecast book als op onze MMA nieuwsbrieven duurt tot en met 15 november. U kunt het (E)boek Forecast 2020 nu kopen voor de Prepublicatieprijs van € 45. Na 15 november gaat de prijs omhoog naar € 50: wees er dus snel bij! Een Forecast 2020 boek & E book tezamen kost nu slechts € 79, dat is >€ 25 minder dan de normale prijs. Bespaar 10% op een nieuwsbrief (v.a. € 275) na aanschaf van Forecast 2020. Gebruik de code SALE2020 in het betalingsproces om de nieuwsbriefkorting te verkrijgen. Lees verder>>>Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Irma SchogtVooruitblik op de week