Columns & Artikelen

Een waarschuwing inzake goud

by Brecht Arnaert on 4 november 2019

Wie mij al langer leest, die weet dat ik mijn eerste goud kocht in juni 2011. Ik denk dat de prijs toen ergens rond de 1900 dollar stond. Het gele goedje was al tien jaar gestegen, en in mijn naïeve veronderstelling ging het nog eens tien jaar doorstijgen. Boy was I wrong!

Gedurende de volgende zeven jaar – tot begin dit jaar eigenlijk – zaten we in een berenmarkt, en zodoende heb ik een dure les geleerd: ik weet niets, zélfs niet of ik weet. Maar goed, ik wil niet te filosofisch worden. Ik wil het over iets héél praktisch hebben: het feit dat goud vandaag al even “gederivatiseerd” is als alle andere financiële activa, en dat de overtuiging dat goud het “nec plus ultra” is in termen van kapitaalsbescherming dus eigenlijk niet meer klopt.

Waar ligt hem de hond gebonden? Het antwoord is eenvoudig: in New York. De goudprijs wordt daar eigenlijk gevormd, in de futuresmarkten. En daar is wat mee aan de hand. Goudfutures bestonden al een hele tijd, maar sinds de crash van 1987 is er iets fundamenteel veranderd. Toen is de London Bullion Market Association (LBMA) opgericht, wat in feite niet meer is dan een consortium van grootbanken die de goudprijs OTC (onder elkaar) bepalen.

 

Maar dat is slechts één kant van het verhaal. De kant van The City of London. Het oude continent. Wat we zagen, in de goudprijs, is dat de goudprijs in de jaren ’90 systematisch lager werd gedrukt door OTC-gewijs het goud van de centrale banken in de markt te dumpen. Legendarisch is de verkoop van het goud van de Bank of England aan het einde van de jaren ‘90. Tussen 1999 en 2002 verkocht toenmalig gouverneur Brown goud aan absolute bodemprijzen.

En wat zien we daarna? Goud gaat stratosferisch. In de futuresmarkt kun je een Good Delivery Bar goud kopen (12,5 kg) met slechts 20% van het geld dat je daar normaal voor zou nodig hebben. De rest leen je, op margin. En eens je zo’n future hebt gekocht, gebruik je die als onderpand om er nog één te kopen, weer op margin. En zo ga je door, tot je portfolio eigenlijk een balans is van x aantal ton goud, tegenover x aantal ton schuld.

Wat betekent dit? Wel, héél concreet komt het erop neer dat sinds het begin van dit millennium schuld goud is gaan controleren. Door een derivatisering van het goud heeft de Mammon dus zijn vieze poten kunnen leggen op iets wat sinds mensenheugenis bescherming bood tegen monetaire corruptie. En ik zeg u: zélfs die bescherming is nu weg. Als morgen de crisette in de repo-markten overslaat naar de COMEX, is het mogelijk dat iedereen daar begint te liquideren.

Het idee dat goud dus niet in een bubble kan zitten is een goldbug-fabeltje. Ik ga zelfs meer zeggen: ik ben er op heden van overtuigd dat goud van 2001 tot 2011 wel degelijk in een bubble zat, en dat de “bear market” die we sindsdien hebben gezien niet meer dan een logische deflatie van die bubble was. Met andere woorden: het idee dat goud vandaag “ondergewaardeerd” is geloof ik niet. Goud is correct gewaardeerd: Mr. Market heeft altijd gelijk.

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends.

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

Of wilt u eerst eens een proefnummer lezen?

Ik ben als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en ben sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Ik zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is.

Onder mijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend door extra risico te nemen, maar juist door minder risico te nemen

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om eens een proefnummer te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen.

 

De Monetaire MatrixGratis Proefnummer

Wie zich vandaag inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos een proefnummer toegestuurd. Ik beloof u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Ik gun u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!

Schrijf u onderstaand in:

 KLIK HIER

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Brecht ArnaertEen waarschuwing inzake goud