Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 11 november 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

Afgelopen donderdag berichtte Peking dat de VS en China overeengekomen zijn de importtarieven terug te draaien als onderdeel van een “fase één” handelsakkoord. Dit bericht gaf de financiële markten letterlijk vleugels, ook al waren er nog wel wat vragen betreffende de onderdelen – zo die er al zijn – waarop de regering Trump van plan is toe te toegeven. – Josh Zumbrun, William Mauldin en Chao Deng, “Handelsakkoord met China is onderweg, maar er blijven wel nog wat hindernissen om op te lossen”, Wall Street Journal, 8 november 2019.

President Donald Trump zei vrijdag dat hij helemaal niet heeft ingestemd met het afschaffen van tarieven op Chinese goederen, waardoor de hoop op een komende oplossing voor het voortslepende handelsconflict weer werd getemperd. “Zij willen de restricties graag terugdraaien,” vertelde hij verslaggevers. “China wil graag het aantal importheffingen omlaag brengen, niet alles terugdraaien omdat ze heus wel weten dat ik dat niet zal doen.” Prompt doken de aandelen naar het laagste punt van de dag. – Jacob Pramuk, “Trump zegt dat hij niet heeft ingestemd met het terugdraaien van tarieven op China, na een week van handelsoptimisme.”

Als het niet langer het Jupiter-Neptunus-vierkant is wat de aandelenmarkten in de huidige irrationele uitbundigheid naar nieuwe hoogtepunten brengt, in de hoop op een handelsovereenkomst, is het nu Mercurius retrograde die samenvalt met conflicterende economische en politieke berichten die eerst optimistisch zijn, maar later weer worden tegengesproken of teruggedraaid. Op het nieuws (gerucht) dat de twee handelsoorlogvoerende landen waren overeengekomen om de tarieven op te heffen, steeg de Amerikaanse aandelenmarkt naar een nieuwe recordhoogte op donderdag 7 november, waarbij de DJIA 27.774 punten bereikte. Dit overtrof de vorige recordhoogte (ATH), die op 16 juli met 27.398 punten werd bereikt (de andere belangrijke Amerikaanse indices bereikten hun eerdere recordhoogtes in de laatste week van juli).

Voorafgaand aan de ontkenning door Trump van die aankondiging, betreffende nog niet aan de orde zijnde tariefverlagingen, stegen ook andere wereldaandelenmarkten naar nieuwe recordhoogtes vorige week in de hoop op een handelsovereenkomst. In Europa haalde de Zwitserse SMI op donderdag 7 november een nieuwe recordhoogte van 10.356 punten. Op dezelfde dag steeg de Nederlandse AEX naar 597.66 punten, de hoogste stand sinds mei 2001, terwijl de Duitse DAX naar 13.300 punten klom, niet ver van zijn ATH ooit van 13.596 punten op 23 januari 2018. De London FTSE steeg naar 7432 punten, de hoogste stand in 5 weken, maar nog 500 punten verwijderd van zijn ATH van 7903 punten, op 25 mei 2018.

In Azië en de Pacific presteerden zowel de Japanse Nikkei, als de Indiase Nifty zeer goed, waarbij de eerste bijna het hoogtepunt van 2 oktober 2018 bereikte op 24.448 punten. Op vrijdag steeg het naar 23.591 punten. De Indiase Nifty noteerde vrijdag op 12.034 punten, net onder de recordhoogte van 12.103 punten op 3 juni 2019. De Hang Seng van Hong Kong had ook een goede week en klom in drie maanden naar het hoogste niveau. Zowel de Shanghai Composite als de Australische All Ordinairies stagneerden in hun, al meerdere maanden, durende congestiezones.

In zowel Noord- als Zuid-Amerika bereikten zowel de Amerikaanse als de Braziliaanse aandelenmarkt nieuwe ATH’s op donderdag 7 november. Al met al hebben de meeste aandelenmarkten sinds 3 oktober vleugels gekregen.

Het tegenovergestelde vond plaats in staatsleningen en edelmetalen. De 10-jaars obligaties noteerden voor het eerst sinds 1 augustus kort onder 128. Met de stijging van de langetermijnrente daalden zowel de Goudprijs als de Zilverprijs naar hun laagste niveaus sinds begin augustus. Ruwe olie was tegendraads en volgde de aandelen in de weg naar boven en steeg naar een 6-weekse hoogte. Bitcoin zakte ook naar een prijsniveau dat sinds 25 oktober niet meer gezien werd, toen het uitbrak naar een nieuwe hoogte. Dit lijkt een normale correctie voor de Bitcoin na zo’n enorme stijging.

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

De langetermijn “bull” Edward Yardeni is bezorgd over het feit dat aandelen te duur worden. De verwachte koers-winstverhouding van S&P-genoteerde bedrijven staat op 19-20, hij waarschuwt dat dit tot een scherpe correctie kan leden. Op dit moment is de koers-winstverhouding gemiddeld 17. De historische norm is 15-16. – Stephanie Landsman, “een markt “blow-up” wordt een reëel risico omdat aandelen nieuwe hoogtepunten bereiken”, 3 november 2019, CNBC.

Het lijkt wel of iedereen het nu over een aandelenmarkt“blow-up” heeft. En inderdaad, veel bekende marktanalisten spraken tussen maart en juni van dit jaar, ook van een markt “blow-up”, en toen stegen vele wereldwijde aandelenmarkten in de tweede helft van juli ook naar nieuwe All Time Highs (ATH). Onze voorkeursprognose voor het plaatsvinden van een lange termijncyclustop was binnen twee maanden na augustus 2019 op basis van de historische overeenkomst van de DJIA met de doorloop van Jupiter in Boogschutter. Deze doorgang is van kracht van 8 november 2018 tot en met 2 december 2019. Jupiter draaide toen op 11 augustus stationair, precies in het midden van het jaar waarin hij in het teken van Boogschutter staat. Ingevolge die historische studie, en gezien het feit dat de Amerikaanse aandelenmarkten toen ook een recordhoogte bereikten op 11 oktober 2007 met precies dezelfde astrologische stand, en van waaruit toentertijd de grootste daling sinds de Grote Depressie volgde, leek het een redelijke inschatting dat de top voor de 4-jaarscyclus daar zou komen te liggen. Maar is nu die ideale tijdsband voor een lange termijncyclustop voorbij. Wat betekent dit nou? Is de Jupiter –in- Boogschutter-correlatie die gepaard had moeten gaan met een cyclustop nog steeds geldig zolang Jupiter tot 2 december in Boogschutter blijft? We zullen deze vraag behandelen (en beantwoorden) in een speciaal beursrapport dat wordt opgenomen in de MMA Cycles Report/SMT Cyclus Nieuwsbrief van deze maand, die maandagavond (VS, in Nederland een paar dagen later) wordt gepubliceerd. Als u geen abonnee bent van deze nieuwsbrief en u een exemplaar wilt ontvangen, overweeg dan een proefabonnement van twee maanden te nemen. De meer gedetailleerde studie die teruggaat tot 1900 is boeiend en staat klaar voor de publicatie van de maandelijkse SMT Cyclus Nieuwsbrief (met onderzoek dat teruggaat tot beursgedrag vanaf 1602) van woensdag.

In de tussentijd zijn er andere geokosmische overeenkomsten die deze recente stijging van de Amerikaanse aandelenmarkten ondersteunen. Een daarvan betreft de doorgang van Jupiter in Boogschutter in een zeer harmonieus aspect met Jupiter, Pluto, Saturnus en Neptunus naar de geboortehoroscoop van de “Buttonwood”-horoscoop van de oprichting van de New York Stock Exchange (17 mei 1792). Al die positieve invloeden begonnen 11 oktober met hun invloedssfeer en blijven van kracht tot en met 25 november. In diezelfde periode sluit Mars zich ook nog aan bij de NYSE Jupiter-Neptunus-conjunctie in 22-27 graden Leeuw van 7 tot 16 november. Met een zo geprononceerde Mars (hitte) en Jupiter (expansie), is het concept van een blow-up” niet verwonderlijk. Maar hoe lang gaat het duren?

Over Mars gesproken, een van onze TMI-signalen (Trump Mars-Indicator) zal ook volgende week (8-14 november) nog van kracht zijn. Deze indicator maakt een hard vierkantaspect met de Venus-Saturnus-conjunctie in de geboortehoroscoop van Trump. Het lijkt erop dat het al van kracht is, omdat hij vrijdagmiddag een door China aangekondigde deel-overeenkomst (Mars tot Venus) met betrekking tot de handelsoorlog tussen beide landen ontkende. De markt vond dat vrijdag niet leuk, maar tot nu toe lijken de gevolgen bescheiden. De aandelenmarkt bewijst hiermee dat het nog steeds kan herstellen ondanks het temperament van de president.

Echter momenteel loopt Mercurius retrograde (tot 20 november) in Schorpioen, hierdoor ontstaat er een overvloed aan onderzoeken (Schorpioen, Pluto) door beide politieke partijen in de VS. Niet alleen zijn de Democraten een impeachment–procedure begonnen, maar nu heeft procureur-generaal William Barr ook de Amerikaanse procureur voor Connecticut, John Durham, de opdracht gegeven om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de reden waarom de FBI überhaupt een contraspionageonderzoek is begonnen geleid door de speciale aanklager Robert Mueller. Trump en zijn aanhangers beweren dat de Democraten (de “Deep State” is zoals ze in de US worden genoemd) een onwaar verhaal creëerden in verband met de bemoeienis van Rusland met die verkiezingen die als reden zou hebben Hilary Clinton de verkiezing te ontzeggen. Als het onderzoek van de onderzoekers die de oorzaak van de verkiezingsbemoeienis in 2016 onderzoeken, een beetje verwarrend overkomt is dat niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Het is immers het seizoen van de heksenjacht … euh, oftewel Mercurius de “bedrieger” die zijn ding doet terwijl hij door donkere grotten en ondergrondse geheime plekken holt op zoek naar de geheime documenten van Schorpioen.

Uit al deze onderzoeken zal waarschijnlijk wel iets aan het licht komen, maar misschien is dat “iets” niet wat het publiek wil zien. Zeker niet gedurende de 32-37-jarige cyclus van Saturnus die op 12 januari 2020 conjunct Pluto in Steenbok komt. Politiek gezien zou dit best wel eens kunnen eindigen in iets wat lijkt op een slapende vulkaan die op uitbarsten staat (Pluto in Steenbok, met Schorpioen ook benadrukt). Het kan leiden tot meer dan alleen het “droogleggen van het moeras”, omdat de leiders van beide partijen verstrikt in een web van corruptie en bedriegerij blijken te zijn. Het is intrigerend. Het is complex. Het is alles waar de mysterieuze Mercurius-retrograde in Schorpioen zich op richt, vooral tijdens deze week met de Volle Maan op 12 november en het midden van Mercurius-retrogradecyclus, dit weekend, 9-10 november.

Wees voorbereid op beangstigend nieuws van je lokale (of nationale) “inquisiteur”. Tegelijkertijd is het verstandiger om acties of motieven van anderen niet in twijfel te trekken, omdat dit hen kan inspireren om jou te gaan ondervragen. Mercurius retrograde in Schorpioen: het onderzoek van de onderzoekers die al een onderzoek hebben gedaan, begint. En kort daarna worden ook zij waarschijnlijk weer onderzocht, omdat over hun motieven twijfel ontstaat. Iedereen in de regering, zo lijkt het, heeft wel iets om te verbergen of iets dat door anderen wordt verborgen- of misschien wel allebei.

Mededelingen

Nog 4 dagen en dan is het al voorbij!!! De eens-per-jaar-sale met kortingen op zowel het jaarlijkse Forecast book als op onze MMA nieuwsbrieven duurt tot en met 15 november. U kunt het (E)boek Forecast 2020 nu kopen voor de Prepublicatieprijs van € 45. Na 15 november gaat de prijs omhoog naar € 50: wees er dus snel bij! Een Forecast 2020 boek & E book tezamen kost nu slechts € 79, dat is >€ 25 minder dan de normale prijs. Bespaar 10% op een nieuwsbrief (v.a. € 275) na aanschaf van Forecast 2020. Gebruik de code SALE2020 in het betalingsproces om de nieuwsbriefkorting te verkrijgen. Lees verder>>>Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Irma SchogtVooruitblik op de week