Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 18 november 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

De Wall Street Journal rapporteerde als eerste over de blokkade in de handelsbesprekingen, China aarzelt in het kader van een potentiële deal een specifieke hoeveelheid agrarische producten te noemen. China heeft wel ingestemd met het kopen van $50 miljard aan agrarische goederen als onderdeel van fase 1 van de handelsovereenkomst, zei President Trump vorige maand. De aandelenmarkten lieten na dit nieuws hun winsten weer wegvloeien.-Yun Li, “De handelsbesprekingen tussen de VS en China lopen vertraging op vanwege onenigheid over een aantal issues,” https://www.cnbc.com, 13 november, 2019.

De Dow rallyde vrijdag naar recordhoogten en bereikte voor de eerste keer ooit de 28000 punten, nadat de economische adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow zei dat de VS en China dichtbij het sluiten van een handelsovereenkomst zijn. – Fred Imbert, “De Dow springt meer dan 200 punten omhoog naar 28000, Dat maakt 4 weken van winsten,” https://www.cnbc.com, 15 november, 2019.


Het werkt perfect – elke keer dat de Trump regering positieve ontwikkelingen over de handelsbesprekingen naar buiten brengt vliegen de aandelenmarkten omhoog – Yun Li, “Gesprekken over de vooruitgang geeft beweging op de markten – zelfs als er geen vooruitgang is” https://www.cnbc.com, 15 november, 2019.

Het was zo’n soort week , “Mercurius de grappenmaker” was in zijn volle retrograde glorie aanwezig.

De meeste wereldaandelenmarkten pauzeerden hun furieuze rally’s rond 7-8 november toen Mercurius in het weekend van 9-10 november het middelpunt van zijn retrograde beweging bereikte. Maar dit was niet het geval in de VS waar grote indices zoals de Dow en de Nasdaq doorgingen met hun opmars naar nieuwe recordhoogten op vrijdag, daarbij reagerend op weer een ommekeer in de handelsbesprekingen tussen China en de VS. Eerst is het voor elkaar, dan is er weer oponthoud wegens nieuwe issues, dan is er bericht dat er voortgang word geboekt – zelfs al is dat niet zo – en de markten in de VS happen in het aas. Het spel werkt in China niet zo goed, de Shanghai Composite viel vrijdag naar zijn laagste niveau in 10 weken. Maar de Chinese markt was dan ook gesloten toen in de VS de mededeling werd gedaan dat er vooruitgang werd geboekt en de Dow een spike maakte van 200 punten. Behalve de Australische All Ords maakte geen van de wereldaandelenmarkten de afgelopen week een nieuwe meerdere week hoogte. De Zwitserse SMI kwam dicht bij maar kwam net niet tot zijn all-time hoogte van 7 november.

Ruwe olie had ook weer een goede week. Het testte vrijdag 58.00, het hoogste niveau in 7 weken en een nieuwe hoogte voor de huidige primaire cyclus. Goud en Zilver daarentegen vielen aan het begin van de afgelopen week naar nieuwe meerdere week laagten en beleefden daarna een comeback om op vrijdag weer iets terug te vallen. Bitcoin ging de hele week naar beneden naar zijn laagste niveau in drie weken maar blijft wel boven de 8000. De grotere comeback zagen we bij de obligaties, een scherpe rebound na de 3 maanden laagte van 7 november. En dat terwijl Fed voorzitter Jerome Powell aangaf dat er voorlopig geen verdere verlaging van de tarieven komt. Normaal gesproken zou zo’n aankondiging T-Notes laten dalen en veroorzaken dat de rente stijgt.

Maar dit is Mercurius retrograde in Schorpioen, het teken van schuld en de regels zijn omgekeerd. Het is als Alices reizen in Wonderland. Wat boven was is nu onder en wat onder was is nu boven. Maar de “grappenmaker” staat op het punt om terug te keren naar meer normale patronen. Hij gaat op 20 november direct lopen. Maar staat nog wel steeds in Schorpioen en krijgt te maken met schuld gerelateerde zaken. In de politieke werkelijkheid betekent dit het het hoofd bieden – en het starten – van eindeloze onderzoeken. Mercurius in Schorpioen kan ongenadig zijn in de zoektocht naar de bodem van het mysterie of in het creëren van nieuwe mysteries en ongewone theorieën die anderen dan weer moeten oplossen en waarschijnlijk moeten doorprikken. Als het allemaal voorbij is zullen de kosten voor de belastingbetalers buitensporig zijn en niet gerelateerd zijn aan de opbrengsten. Het zijn kosten om de macht te houden of te verkrijgen, nog een Schorpioen obsessie.

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

Het federale tekort bereikte volgens de gegevens die het ministerie van financiën in oktober vrijgaf, $134 miljard. Oktober is de eerste maand van fiscaal 2020. Dat cijfer is ongeveer 34 procent hoger dan dat van oktober vorig jaar, een teken van een stabiel oplopend gat tussen uitgaven en opbrengsten. Niv Elis, “Het federale tekort bereikt $134 miljard, “https://www.the hill.com, 13 november, 2019.

De voorzitter van de Fed Jerome Powell heeft de wetgevers vrijdag gewaarschuwd dat de uitdijende nationale schuld het Congres zijn vermogen om de economie te steunen in slechtere tijden, kan verstoren. Hij spoorde hun aan om het budget op een “houdbaar pad” te zetten. – Paul Davidson, “Powell: De schuld in de VS is op een onhoudbaar pad,” Verminderde kracht om te reageren op een recessie,” USA Today, 13 november, 2019.

De continuerende stijging op de aandelenmarkten in de VS zit ingebakken in de doorgang van Mars en Jupiter. Zoals beschreven in de column van vorige week: “….. er zijn andere kosmische overeenkomsten die deze recente stijging van de Amerikaanse aandelenmarkten ondersteunen. Een daarvan betreft de doorgang van Jupiter in Boogschutter in een zeer harmonieus aspect met Jupiter, Pluto, Saturnus en Neptunus naar de “Buttonwood”-horoscoop van de oprichting van de New York Stock Exchange (17 mei 1792). Al die positieve invloeden begonnen 11 oktober met hun invloedssfeer en blijven van kracht tot en met 25 november. In diezelfde periode sluit Mars zich van 7 tot 16 november ook aan bij de NYSE Jupiter-Neptunus-conjunctie in 22-27 graden Leeuw. Met een zo geprononceerde Mars (hitte) en Jupiter (expansie), is het concept van een blow-up” niet verwonderlijk.”

Mars verlaat op 19 november Weegschaal en voegt zich bij Mercurius in het diepe, donkere, mysterieuze teken Schorpioen. Normaal gesproken zou dit samenvallen met verontrustend nieuws over schuld en tekorten (en dat doet het al). Maar de Zon zal de komende week op 22 november Boogschutter binnengaan en dat is het tijdstip waarop de jaarlijkse “Kerstman” rally vaak op gang komt omdat de mensen cadeautjes gaan kopen voor de naderende feestdagen. Zelfs nu de persoonlijke en nationale schulden niveaus waarschijnlijk de komende maand gaan stijgen, lijkt niemand enige urgentie te voelen. Dat zou plotseling kunnen veranderen na de start van het nieuwe jaar, de grote 32-37 jaar Saturnus/Pluto conjunctie in Steenbok zal plaatsvinden op 12 januari 2020.

Zoals vele lezers weten ben ik op dit moment ondergedompeld in het schrijven van het Forecast 2020 boek. Het zal het grootste MMA jaarlijkse Forecast boek zijn dat ooit is geschreven. De reden hiervoor is het begin (en einde) van drie van de tien langste planetaire cycli in 2020. Deze omvatten niet alleen de 32-37 jaar Saturnus/Pluto synodische (conjunctie) cyclus, maar ook de 20 jaar Jupiter/Saturnus cyclus die additioneel nog samenvalt met een verandering van elementen wat ongeveer maar een keer in de 200 jaar voorkomt. De derde planetaire conjunctie zal de 13 jaar synodische cyclus van Jupiter en Pluto zijn (“Extreme maatregelen”).

We hebben in vele jaren geen jaar gezien waarin drie van de tien langste synodische cycli in zo’n korte tijdsperiode voorkomen. Binnen dit kosmische drama zullen bovendien de Presidents- verkiezingen van 2020 plaatsvinden. Het is de research naar de geschiedenis van deze synodische cycli en het zoeken naar hun correlaties met de thema’s die op dit moment spelen die veel aandacht vragen en die erg fascinerend zijn.

Het deel dat tot nog toe de meeste inspanning vereiste zijn de studies die betrekking hebben op voorgaande Presidentiële verkiezingen tijdens een Jupiter/Saturnus conjunctie. De “Grote Chronocrator” zoals deze 20 jaar cyclus vaak word genoemd komt dichtbij elke vijfde Presidentiële verkiezingen voor. Bijv. 2000, 1980, 1960 etc. Elke keer van de elf keer dat dit is voorgekomen viel samen met iets ongewoons bij deze verkiezingen. Bijv. in 7 van deze gevallen heeft de gekozen President zijn laatste termijn niet afgemaakt. Dit kan belangrijk zijn als je in ogenschouw neemt dat van de 5 leidende kandidaten 4 ouder dan 70 zijn op het tijdstip van de verkiezingen. Dank aan editor en trader Dan McCamman om dit op te merken bij het redigeren van dit deel van het boek. Dit is nog maar een van diverse interessante correlaties tussen de Presidentiële verkiezingen en de Jupiter/Saturnus conjunctie.

Ik denk dat de lezers van het 2020 Forecast boek deze “vooruitblik” op de verkiezingen van 2020 een van de meest inzichtelijke analyses zullen vinden die op dit moment worden aangeboden. Ik weet dat dit klinkt alsof er bij mij een overactieve Jupiter transit gaande is. Maar als je eens nauwgezet kijkt naar de horoscopen van de kandidaten, de horoscoop van de VS en de transits naar elk van deze horoscopen op verkiezingsdag en dan de vergelijking maakt met zowel cyclische als kosmische studies m.b.t. voorgaande verkiezingsperiodes zult u zien dat de 2020 verkiezingen waarschijnlijk niet op de gebruikelijke manier zullen verlopen. Dat doet het nooit als de 20 jaar Jupiter/Saturnus synodische cyclus plaatsvindt.

Mededelingen

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.Disclaimer:In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Irma SchogtVooruitblik op de week