Columns & Artikelen

Sieraden moeten betaalbaar blijven

by Wilge on 21 november 2019

Sieraden zijn in veel gevallen een blijvende herinneringen. Aan een dierbare vriend, een mooie vakantie, een gedenkwaardige ontmoeting. Het bepaalt ook de vraag naar edelmetalen.

Er worden sieraden gemaakt die bijvoorbeeld in elkaar verstrengelen of uit twee aaneen geschakelde delen bestaan. Soms dragen beide personen eenzelfde ring, armband of ketting. Voor de een moet dat van goud zijn, de ander kiest voor zilver.

Steeds vaker tref je sieraden die iets extra’s met zich meedragen. Soms is dat een deel van de as van een overledene. Een andere keer betreft het zand. Zand? Ja, meestal afkomstig van een zandstrand waar een dierbare herinnering ligt.

De vraag naar goud

De vraag naar goud wordt oa bijgehouden door de WGC: World Gold Council. Periodiek doen zij daar verslag van en als dat verslag er is, kun je dat hier op de site een link naar verwachten. Recentelijk publiceerde zij deze grafiek:

De goudvraag is in 2018 weer wat gestegen en zit al 10 jaar boven de 4000 ton. De eerste 10 jaar van deze eeuw zat dat nog onder de 4000 ton, maar maakte de vraag door de sieradenbranche een groter deel uit van de totale vraag  dan nu.

Daarom kies je voor een eiland-sieraad

Zoals al geschreven, sieraden hebben vaak een emotionele betekenis. De volgende sieradenmakers maken sieraden op of van de Waddeneilanden. En ook zo’n plaats maakt dat een sieraad extra in de aandacht van jou kan staan. Want wie heeft er nu niks met onze Waddeneilanden?

Atelier La lici met Terschelling-zand

Goudsmid Lisa Wijmenga, met een atelier in het Friese Leeuwarden (La Lici), creëert gouden en zilveren sieraden die het zand van Terschelling in zich meedragen. Zandjuwelen noemt ze het. Haar passie voor de natuur en haar geboortegrond op dit Hollandse Waddeneiland zorgde ervoor dat ze als goudsmid een nieuwe weg in sloeg en deze collectie samenstelde.

Ze maakt sieraden die een duidelijke verbinding met haar eiland hebben. De sieraden hebben een ruwe structuur en altijd zit er ergens een dot zand in verwerkt. Vervaardigd uit edelmetaal 925 zilver. Op die manier, zo meent Lisa, draag je het eilandgevoel dagelijks met je mee.

Zelf je zand-sieraad samenstellen

Heel bijzonder is haar collectie van ringen waarvan je er zoveel kunt dragen als je wilt. Ze passen namelijk naadloos naast elkaar. Je kiest voor een aantal eenvoudige zilveren ringen, met daartussen dé ring met een medaillon gevuld met zand. Het is daarmee een uniek sieraad geworden, door de drager zelf samengesteld. Ook zijn er kettingen, oorbellen en armbanden met een zandhanger.

En of je nu een eilandganger bent met wandelschoenen en een rugzak of kiest voor de sneakers en een Ted Baker tas, deze sieraden passen iedereen. Juist omdat je zelf een samenstelling kunt maken.

Atelier Zilverjutter op Vlieland

Draag je zo’n eiland liever letterlijk met je mee, dan zijn de sieraden van Atelier Zilverjutter een aanrader. Ook hier sieraden met een link naar de natuur samengesteld door Marleen Lever-van der Wielen. Ook zij is goud- en zilversmid en creëert handmatig bijvoorbeeld oorstekers in de vorm van schelpen, armbanden met daaraan een zilveren afbeelding van het eiland Vlieland, of bedeltjes van zilver in de vorm van schelpen.

Voor de producten van Marleen moet je naar het eiland zelf. Geen straf. Je laat je Laptoptas 17 inch of laptoptas 15 6 inch thuis. Vergeet even het werk en dompel je onder in dat heerlijke eilandgevoel.

De blijvende herinnering is een prachtig sieraad, met ofwel zand erin verwerkt of de beeltenis van wat je ook maar aan zand, strand en zee doet herinneren. In beide gevallen geldt overigens dat de sieraden ook online te bestellen zijn.

Goud- en zilverprijs

Edelmetalen worden hier dus mooi gebruikt in natuurlijke producten. Voor deze goudsmeden is het dus te hopen dat de edelmetalen juist niet verder stijgen hetgeen voor beleggers juist anders om is. Deze prachtige producten moeten natuurlijk wel gekocht kunnen blijven worden!

Tegengestelde belangen dus… het is goed daar even stil bij te staan!

Deze blog is geschreven door een externe partner.

WilgeSieraden moeten betaalbaar blijven