Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 25 november 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

Volgens Yellen, oud FED voorzitter, is de economie met de door Trump geïnitieerde handelsoorlog niet geholpen. China en de VS hebben in het afgelopen anderhalf jaar tarieven met betrekking tot miljarden aan goederen over elkaar uitgestort als onderdeel van het Witte Huis’ pogingen om het mondiale speelveld te nivelleren en de diefstal van technologie en intellectueel eigendom te stoppen. “Maar voorlopig zie ik nog geen enkel teken dat het werkt,” zei ze over de protectionistische handelsacties. “Deze tarieven zijn gewoon extra belastingen voor de Amerikaanse consumenten en bedrijven. Het maakt het moeilijker en duurder om zaken te doen, om de kosten te beheersen, en de consumenten zien zich geconfronteerd met hogere prijzen van de consumptieve goederen.”– Jeff Cox,” Janet Yellen zegt “’Er is een goede reden om zich zorgen te maken’ over de Amerikaanse economie die in een recessie belandt”, www,cnbc.com, 21 november 2019.

Een twitterende Trump verklaarde dat Amerikaanse rentetarieven lager zouden moeten zijn dan andere rentetarieven, omdat het de VS is. Als wereldreservevaluta zou dit een argument moeten zijn voor lagere Amerikaanse rentetarieven. De dalende handelsvolumes, echter, verzwakken dat argument. De steeds meer en meer oplopende tekorten op de begroting op de Amerikaanse lopende rekening en het algemene begrotingstekort doen geloven dat de Amerikaanse rentetarieven hoger zouden zijn, precies andersom dus. – Paul Donovan, UBS Morning Comment, 19 november 2019.

Als het al niet de vertraging in het oplossen van de handelsoorlog tussen de VS en China is, dan is het wel de Amerikaanse impeachmentprocedure. Als het geen van beide is, dan is het wel de wereldhandel en de wereldeconomie die aan het vertragen zijn omdat bedrijven terughoudend zijn om geld te investeren totdat ze weten wat de wereldwijde handelssituatie in 2020 zal zijn. Al deze zaken vertonen een overeenkomst met geokosmische studies: Jupiter staat op het punt om het expansieve en optimistische teken van Boogschutter te verlaten op 2 december, waarbij de planeten Saturnus en Pluto het komende jaar Jupiter zullen vergezellen bij de doorgang in de meer sobere en beperkende teken Steenbok. Al deze planeten beginnen nieuwe synodische cycli (conjuncties) in wat bekend staat als “Het Steenbok Stellium.”

Laten we dit in een astrologisch perspectief plaatsen. Er zijn tien synodische cycli die betrekking hebben op Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Deze cycli zijn de langste van alle planetaire cycli. De cycluslengte varieert van 13-492 tot jaar. Drie van deze tien cycli beginnen (en eindigen) in 2020. Dat gebeurt niet vaak. De laatste keer dat we binnen 12 maanden drie synodische lange termijncycli hadden, was in 1881-1882, maar ze waren niet allemaal in hetzelfde teken, ook hadden ze geen betrekking op Saturnus en Pluto. En dat brengt ons op het punt waar al deze huidige ontwikkelingen – handelsgeschillen (tarieven), een vertragende wereldeconomie en impeachment – verband houden met het Steenbok Stellium, en met name de 31-37-jarige Saturnus-Pluto-cyclus die binnen twee maanden gaat plaatsvinden. De vooruitgang van Jupiter in Boogschutter, of liever de hoop op vooruitgang die gelieerd was aan Jupiter in Boogschutter, is tot stilstand gekomen. Zelfs de uit-onderhandelde Noord-Amerikaanse handelsovereenkomst waarvan men stellig dacht dat deze in 2019 tot stand zou komen wordt nu in twijfel getrokken. Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom aandelenmarkten over de hele wereld stagneerden vorige week na de behaalde recordhoogtes en “All Time Highs” op verschillende momenten in de weken ervoor.

Dezelfde problemen waren ook de reden waarom de obligatiemarkt zich vorige week herstelde, wat op zijn beurt weer leidde tot bescheiden rally’s in verschillende grondstoffen, zoals Goud, Zilver en Ruwe Olie. Evenwel duidt noch de achteruitgang van de aandelen, noch de stijgingen in metalen op een omkering van de onderliggende primaire trend. Ze lijken meer op pauzes, wat heel typerend is voor Mercurius stationair die vorige week zijn retrograde (teruggang) beweging beëindigde.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

Premier Benjamin Netanyahu van Israël werd aangeklaagd wegens corruptie … Procureur-generaal Avichai Mandelblit zei donderdag dat Mr. Netanyahu is aangeklaagd in verband met omkoping, fraude en een vertrouwensbreuk in verband met drie corruptieonderzoeken … het politieke overleven van Netanyahu kan er nu van afhangen of de Knesset hem immuniteit verleent, waardoor de aanklacht wordt opgeschort tot het moment zijn regeerperiode erop zit. – Felicia Schwartz en Dov Lieber, “Israëls Netanyahu wordt aangeklaagd wegens omkoping en fraude”, Wall Street Journal, 22 november 2019.

De eens per 32-37 jaar optredende Pluto-Saturnus-conjunctie die op 12 januari 2020 in Steenbok plaatsvindt, is al operationeel op andere plaatsen dan de VS. Saturnus en Steenbok, hebben betrekking op regeringen over de hele wereld, en Pluto heeft betrekking op beschuldigingen van corruptie tegen wereldleiders, of door wereldleiders tegen diegenen die zij als tegenstanders of als een bedreiging beschouwen. Het hoort bij de pogingen tot impeachment, tot beschuldigingen over en weer, het uit hun ambt zetten van politici of machtspelletjes. De krachten die op dit moment spelen zijn de krachten die de structuur en de processen willen ombuigen of hervormen en die de macht en autoriteit van een instelling of leider willen herdefiniëren.

Pluto en Mars hebben mede-heerschappij over het teken Schorpioen. Vorige week ging Mars het teken Schorpioen in, waar het tot en met 3 januari 2020 zal blijven. Daar zowel Pluto als Schorpioen regeren over onderzoeken, openbaringen en beschuldigingen van doofpotaffaires (zoals afpersing en omkoping), is het geen verrassing dat de pogingen tot impeachment tegen beide presidenten Trump en Netanyahu vorige week voorpaginanieuws waren. Het lijkt onwaarschijnlijk dat al deze inspanningen voorbij zijn tegen de tijd dat Saturnus zich aansluit bij Pluto op 12 januari 2020. Toch lijken ze tot nu toe geen nadelig effect te hebben op de wereldwijde aandelenmarkten. In de VS geven beleggers aan dat ze niet verwachten dat president Trump uit zijn ambt ontheven gaat worden. Mars in Schorpioen zal zondag 24 november echter een oppositie vormen met Uranus. Dat aspect alleen al heeft een sterke historische correlatie met een plotselinge en scherpe daling van de aandelenmarkten binnen 4 handelsdagen, waarna vaak sterke rally’s volgen.

Later in de week, op 27 november, zal Neptunus stationair naar vooruit draaien. Omdat Neptunus medeheerser over Ruwe Olie is, is het mogelijk dat energiemarkten op het punt staan te draaien. Jupiter en Neptunus – de co-heersers over Ruwe Olie – zullen zelfs actief zijn tot 20 december wanneer Jupiter een driehoek vormt naar Uranus, gevolgd door de nieuwe Maan die conjunct staat met Jupiter op 26-27 december. Het wordt een interessant einde van het jaar voor veel financiële markten, want met Jupiter is niets klein en kan alles worden overdreven.

Samenvattend, zowel Mercurius als Neptunus zijn stationair en op 20-27 november veranderen zij van retrograde naar direct. Het voorkomen van twee planeten die binnen een week na elkaar van richting veranderen, is vaak een teken dat kortetermijntrends in verschillende financiële markten op het punt staan om van richting te veranderen. Deze twee twee planeten zijn interessant vanwege datgene wat ze vertegenwoordigen: Mercurius is communicatie en informatie, en Neptunus houdt vaak verband met geruchten en verkeerde informatie. Dit is geen gunstige tijd om gevangen te worden in een leugen, bovendien zullen beschuldigingen van onwaarheden nu waarschijnlijk welig tieren (wat ze al doen trouwens). Het is echter een gunstige tijd voor muziek, dans en kunst. Met de zon in het feest- en het feestelijke teken van Boogschutter kan het een geweldige tijd zijn om te genieten van het gezelschap van vrienden en familie. In Amerika is het een gunstige tijd om Thanksgiving-vakantie te vieren. Echter het is misschien niet verstandig om politieke debatten aan te gaan, niet als Mars in Schorpioen en Saturnus zijn samenstand met Pluto nadert. Het seizoen van Boogschutter geeft de voorkeur aan lichtheid en plezier, maar met Mars in Schorpioen, met Saturnus die Pluto in Steenbok nadert, kan het heel zwaar zijn. Als je niet voorzichtig bent, kunnen woorden beledigend zijn, zelfs als dat niet je bedoeling was. Mensen kunnen nonchalant zijn met wat ze zeggen, en anderen kunnen dan weer overdreven gevoelig zijn over wat ze denken te horen. Daarom kunnen geruchten, verkeerde informatie en misverstanden deze week de handel op financiële markten domineren, evenals wat u in het nieuws ziet, leest of hoort.

 

Mededelingen

SPECIALE EARLY BIRD-VERRASSING VOOR DEGENEN DIE FORECAST FOR 2020 VOORAF HEBBEN BESTELD!

Nu de VS-regering op het punt staat om formeel te stemmen over de afzetting van President Trump, denken we dat het interessant kan zijn voor kopers van het Forecast 2020-boek om een voorproefje te krijgen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. En niet pas in december maar NU! Dit is het centrale deel van het 2020-boek dat meer dan 20 pagina’s beslaat. Degenen die het boek vooraf hebben besteld, zullen daarom uiterlijk maandag 25 november een link ontvangen naar dit deel van het boek.

Als je het boek nog niet besteld hebt en je wilt een sneak preview, bestel dan nu, om het hoofdstuk over de Amerikaanse Presidentsverkiezingen te ontvangen zodat je kunt lezen wat je kunt verwachten in de Amerikaanse Presidentsverkiezingen van 2020, zoals alleen Raymond Merriman dat vooraf kan zien.

De vooruitbestelperiode voor het Forecast 2020 book loopt als een speer!

Het gedrukte boek kan besteld worden voor € 49,95 plus verzendkosten en btw, of als Forecast 2020 Ebook € 49,95 plus btw. Het Forecast 2020 boek & E book bieden we als Forecast 2020 Bundle, nu voor € 79* aan.

MMA’s Score-overzicht Forecast 2019 is bijgewerkt tot 7 november en nu hier in te zien. Lees de resultaten hier>>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.Disclaimer:In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Irma SchogtVooruitblik op de week