Columns & Artikelen

Interview Nico Pantelis

by Nico Pantelis on 28 november 2019

Het zal u vast niet ontgaan zijn: Slim Beleggen bestaat 10 jaar!

Dat wordt goed gevierd, met een unieke prijs: een splinternieuwe Tesla Model 3.

Het was oprichter Nico Pantelis die zelf met dit idee kwam aanzetten. Want eerlijk gezegd, zo’n duur cadeau zit ver boven de norm… zelfs onze gulle norm.

Hoog tijd om Nico Pantelis maar eens wat vragen te stellen, want blijkbaar is dit iets speciaals voor hem. Om de 10 jaren goed te kaderen, hebben we (redactie Slim Beleggen)  10 vragen aan hem gesteld.

Nico, Slim Beleggen bestaat dit najaar precies 10 jaar. Hoe kijk je terug op deze periode?

Het is een van de beste dingen die me is overkomen, in mijn leven. Het staat helemaal bovenaan, samen met de geboorte van mijn dochter. Het idee dat dit project ooit aan een keukentafel is ontstaan, en momenteel meer dan 30 personen tewerkstelt, gaat soms nog mijn petje te boven. Maar goed, we hebben er dan ook bijzonder hard voor geknokt, om te staan waar we vandaag staan met Slim Beleggen: aan de absolute top! (glimlacht)

Ok mooi, maar misschien dan nog even een stapje terug. Waarom heb je ooit Slim Beleggen opgericht?

Voor degene die mijn boek ‘Slim Beleggen’ hebben gelezen, is het antwoord al bekend, maar in het kort… Ik vond dat wat de banken naar de markt brachten, een inferieur product was voor beleggers. Met name de particuliere belegger was een ‘achtergesteld kind’. Dat moest anders, vond ik. En, omdat de grootste financiële crisis uit ons leven net achter ons lag, stond ik als enige te roepen. Dat maakte dat ik met ons kwaliteitsproduct voor beleggers, meteen tractie kreeg.

Die crisis is alweer 10 jaar geleden. Hoe zijn de markten in die periode geëvolueerd?

Dat is voor niemand een geheim. We staan op ‘all time highs’ met de markten. Wat in deze positieve cyclus wel nieuw is, is dat het koersgeweld voor een belangrijk deel gedreven werd door monetaire ondersteuning. Tot op de dag van vandaag. Het is overigens een ongeziene krachttoer, ik kan me geen periode uit het verleden voor de geest halen waar de stijging zo intens en hardnekkig was. Alsof we constant op Red Bull handelen. Ik krijg vaker de vraag: is dit positief of negatief? Maar de vraag doet er niet toe, het is nu eenmaal de realiteit, en daar heb je als belegger mee te dealen.

Dat was inderdaad een aansluitende vraag, dus laten we maar meteen de volgende vraag op tafel gooien: zijn beleggers veranderd gedurende deze periode?

Gek genoeg niet. Ze zitten geestelijk nog altijd in de post-crisis sfeer. Ze vrezen de toekomst. De volgende beurscrash kan nooit veraf zijn. Ze vertrouwen niets of niemand meer, en beleggen altijd met de figuurlijke rem op. Op zich is het niet verkeerd om op je hoede te zijn, maar het mag je potentieel natuurlijk niet inperken. Daar knelt wel vaker het schoentje bij beleggers. Als je dit sentiment terugkoppelt naar de marktevolutie, zou je kunnen stellen dat je je pas echt zorgen moet gaan maken, als iedereen plots uitzinnig positief wordt over aandelen.

Ben jij soms veranderd in de afgelopen 10 jaar?

Buiten wat grijze haren hier en daar, eigenlijk niet. Ik ben alleen nog meer bewust geworden van mezelf als belegger. Ik ben een speculant pur sang. Dat is de beste samenvatting van mijn beleggersprofiel. Een speculant is iemand die op zoek gaat naar de grootste rendementen, maar op de eerste plaats duidelijk doordrongen is van het hoge risico. Daarvoor moet je de randen van de markt aftasten, op zoek naar de potentiële uitzonderlijke winnaars. Met de onderliggende gedachte dat je de investering morgen volledig moet afschrijven. Want ik weet inmiddels: wie dit doet en voldoende geduld heeft, altijd de beste resultaten scoort. Maar je moet meestal lang tegen de stroom ingaan. Maar het geduld wordt dan heel soms zo rijkelijk beloond, dat de overige verliesposten in het niets verdwijnen. Het beste voorbeeld hiervan is crypto. Wie de digitale munt in 2013 (of ervoor) had gekocht, hoeft zich vandaag geen zorgen meer te maken over de toekomst. Dat is speculeren, volgens het boekje.

Laten we even de blik op de toekomst richten. Hoe kijkt Nico Pantelis naar de markten in de volgende 10 jaar?

Van een zaak mag je altijd zeker zijn op de beurs, en dat is dat er geen zekerheden bestaan. Anders gezegd, wat we in de voorbije 10 jaar hebben meegemaakt, kan nog 10 jaar doorgaan, maar het kan ook helemaal anders worden. We gaan het meemaken. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat de geschiedenis zich nooit herhaalt, maar wel altijd rijmt.

Ik ben een aanhanger van langetermijn cyclussen in financiële markten, ook wel seculaire trends genoemd. Alles komt een keertje terug, zeg maar. De kans dat alles wat niet werkte in de voorbije 10 jaar, wel gaat werken in de komende jaren, neemt ieder jaar toe. Dat is een interessant gegeven voor beleggers die hier de nodige aandacht voor hebben, en bovendien geduldig kunnen zijn.

OK, maar kan je wat concreter zijn? Onze lezers willen tips, hé. 😉

Iedereen weet wel waarover ik het dan heb. Groeimarkten, grondstoffen, goud, zilver, … ze hebben het allemaal erg moeilijk gehad in de afgelopen decennium, maar hier zitten wat mij betreft dan ook de beste kansen. Ik weet dat de meeste beleggers er hun schouders bij zullen ophalen, maar toch zal je zien dat meest waanzinnige investeringen uit deze segmenten zullen komen in de toekomst. Overigens, dat is al in zekere mate zo voor beleggers in bepaalde goudmijnaandelen. Wie enkele jaren terug wat spotgoedkope juniors op de kop heeft kunnen tikken, die staat vandaag al royaal in de winst. En het echte prijsgeweld moet nog beginnen.

Oh ja? Hoe zie je dat dan, met goud en zilver?

Ik heb ooit in de begindagen van Slim Beleggen een uitgebreide goud- en zilveranalyse gemaakt, waarbij ik targets vooruitschoof van 5.000 USD/ounce en 300 USD/ounce voor respectievelijk goud en zilver. Met daarbij de opmerking dat we ‘vanaf 2015 rare dingen zouden gaan zien’. Die rare dingen zien we vandaag in overvloed: negatieve rente, opgeblazen monetaire balansen, … Ik blijf dan ook achter mijn targets staan. Zowel goud, maar vooral zilver, zijn vandaag in mijn optiek ‘screaming buys’. Maar ik ben vandaag vooral geïnteresseerd in de goud- en zilvermijnaandelen. Want daar gaat mijn speculantenhart nog sneller van slaan.

Dat klinkt erg goed. En wat mogen we nog van Slim Beleggen verwachten in de volgende 10 jaar?

Sowieso blijft de kern van het bedrijf een focus op kwaliteitsresearch en analyses. Waarbij we blijven zoeken naar de volgende unieke beleggingskans in de markt. Daarom past de Tesla zo goed als uniek cadeau bij ons jubileumfeest. Het was Tesla die in de beginjaren het verschil maakte van ons versus de rest. We kozen Tesla en hielden hardnekkig vast aan deze kooptip. Uiteindelijk werden we allemaal rijkelijk beloond met de aandelen Tesla. Tot op vandaag. Tesla laat perfect zien waar we bij Slim Beleggen voor staan. En dat geluid ga je in de komend 10 jaar nog veel luider horen, als het van ons afhangt.

Maar we willen ook vernieuwen. Want we denken dat we beleggers nog op veel meer fronten een dienst kunnen bewijzen met onze unieke inzichten en aanpak. Het nieuwste platform NeXT sluit naadloos aan bij deze visie. Gaan waar niemand durft, met trots en overtuiging. Op zoek naar de ultieme beleggingskansen voor onze generatie. Dat moet de doelstelling zijn van Slim Beleggen.

Dat zijn fantastische vooruitzichten. Zou je verder nog iets willen meegeven aan onze lezers?

Wees niet bang! Gooi de oogkleppen af, en sluit je niet op in een specifieke gedachte. Dat blijft de allergrootste fout van een belegger. Sta open voor nieuwe ideeën. Stap over jij eigen gelijk heen en durf te luisteren naar de markt. Het klinkt misschien wat vaag voor nieuwkomers, maar wie enige ervaring heeft met beleggen, weet perfect waar ik op doel. Er zijn geen zekerheden in de markt, dus handel ernaar én vooral, profiteer ervan!

Mooie woorden om deze vragenronde af te sluiten.

Bedankt, Nico.

Het is ook de perfecte aanleiding om de VIP deals nog eens onder uw aandacht te brengen. Want als dergelijke unieke kansen zich voordoen, kan je er maar beter van profiteren.

 

ACTIVEER JOUW TESLA VIP

Met vriendelijke groeten,

Redactie Slim Beleggen

NB Deze vragen zijn door de redactie van Slim Beleggen zelf bedacht en door Nico beantwoord. Het is geen redactioneel werk van Edelmetaal-Info

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Nico PantelisInterview Nico Pantelis