Columns & Artikelen

Corsica en/of Sardinië

by Wilge on 24 december 2019

Een blog over Corsica en Sardinië op Edelmetaal-info. Beetje gek? Ach, het is maar hoe je het bekijkt. Traditioneel gezien wordt er rond de feestdagen tot zo eind januari gepraat met elkaar over een volgende vakantiebestemming en minder over de beurs, laat staan over goud en zilver. Welke vakantie gaat het worden van de to-do-list. En Corsica staat daar vaak hoog op en Sardinië is de laatste tijd nogal in opkomst (en niet voor niks!)

Zoals vele van jullie weten  – vaste bezoekers van Edelmetaal-Info –  ben ik behalve webmaster van deze website ook webmaster van een paar andere sites gewijd aan de Italiaanse eilanden Sardinië, Sicilië, Elba en het Franse eiland Corsica. Niet alleen webmaster overigens, maar ook auteur van het boek Beleef Corsica. Een schitterend reisboek met veel foto’s en talloze tips en ervaringsfeiten. Daarnaast heb ik ook 2 campinggidsen ontwikkeld met alle campings op Corsica en Sardinië, 2 geografische kaarten van deze beide eilanden. Kortom, al ruim 20 liefhebber van die eilanden. Ervaringsdeskundige, zeg maar.

Dus leek het me leuk om jullie wat meer te vertellen over deze eilanden, en wellicht komt het in de vakantiegesprekken komende dagen wel op Corsica, Sardinië of Sicilië en Elba. Op EilandenPlaza kun je diverse blogs van rondreizen vinden die we hebben gemaakt. Daarnaast allerlei informatie en tips.

Voor Corsica en Sardinië hebben we een nog uitgebreidere site, daar vind je bijvoorbeeld voorbeeldberekeningen van veerdiensten naar de eilanden. Camping en accommodatie ervaringen, autoverhuur enz. Er is zelfs een heuse webwinkel!

Corsica of Sardinië?

Die vraag wordt ons heel vaak gesteld, zeker nu Sardinië in opkomst is.

Heb je eigenlijk geen idee of het Corsica moet worden of Sardinië? Laat deze blog je overtuigen dat beide eilanden de moeite waard zijn, maar ook heel verschillend. Doorgewinterde fans van Corsica zullen Sardinië maar niks vinden en vice versa. Maar er zijn veel mensen die behalve de overeenkomsten, ook juist de verschillen enorm kunnen waarderen. En dat voor 2 eilanden op nog geen 50 minuten van elkaar varen met de veerboot.

De eilanden zijn eigenlijk veel te groot om te ervaren in 1 vakantie en dan zeker om te zien of welk eiland het beste bij je past. Je moet je niet op 1 plek zitten,  Met een rondreis over Corsica en Sardinië ervaar en beleef je de verschillende aspecten van de eilanden. En wellicht kom je dan tot de conclusie dat je niet hoeft te kiezen, maar dat je zowel Corsica als Sardinië als vakantiebestemming kunt omarmen net als wij doen.

Frans en Italiaans

Het begint natuurlijk al met het feit dat Sardinië een Italiaans eiland is en Corsica een Frans. Echter, Corsica is vele jaren van Genua geweest en er zijn zeker Italiaanse invloeden op het eiland zichtbaar en voelbaar. De Genuese bruggen en vele torens zijn daar het grootste bewijs van. Of neem de Corsicaanse taal die wellicht lijkt op een Toscaans aandoend dialect. Net als het Fries voor Hollanders, is het Corsicaans onverstaanbaar voor Fransen, . De Corsicanen zijn nogal nationalistisch en zijn trots op hun eiland. Sardijnen of Sarden zijn dat net zo op hún eiland, een autonome regio van Italië. Maar op dit eiland merk je ook de invloeden van de vele volkeren die Sardinië als thuishaven hebben verkozen in het lange verleden. Het verleden dat ook duidelijk zichtbaar is op de eilanden.

Cultuur of natuur

Wat dat laatste betreft staat bij Sardinië de culturele kant wat meer op de voorgrond, bij Corsica is dat de natuur. Maar als je de juiste bril opzet, dan zie je ook veel cultureel erfgoed op Corsica net als dat je op Sardinië de natuur ook prachtig en ongerept is. Toch zijn er juist in natuur grote verschillen. Waar je ook bent op Corsica: je ziet overal en altijd bergen! De hoogste, is de Monte Cinto van 2708 meter. Op Sardinië zijn er plekken waar je helemaal geen bergen ziet, hooguit wat heuvels in de verte. De hoogste berg van Sardinië is dan ook Punta Marmora van 1834. Daarbij moet gezegd dat de oppervlakte van Sardinië (zo groot als België) 3x zo groot is als Corsica. Heeft Corsica veel meer watervallen en beekjes, Sardinië heeft bijvoorbeeld een aantal grote grotten met reusachtige kamers. Die vind je echt niet op Corsica, net zoals rijstvelden ten zuiden van Oristano op Sardinië.

Het Unesco natuurreservaat Scandola, Capo Roso en de Calanques de Piana laten zien waar veel toeristen om naar Corsica komen. Mooi is de rode gloed van de rotsen (foto: Le Coeur) te zien vanaf de weg, maar nog mooier te zien vanaf een boot. Een regelrechte aanrader. Net als een boottochtje langs de witte krijtrotsen bij Bonifacio. Ook Sardinië heeft van die aanraders waar veel toeristen met de boot op afkomen. Ik heb het dan over de eilandengroep Maddalena in het noordoosten. Maar ook de prachtige hoge kliffen bij Cala Gonone. In dat opzicht lijken de natuur van Corsica en Sardinië wel een beetje op elkaar. Zeker als je het azuurblauwe zeewater er bij bedenkt.

Flamingo’s of krijtrotsen

Een rondreis over Sardinië zal je brengen langs de zoutmeren waar je met de flamingo’s op de foto kunt. Je komt langs de vele nuraghes en langs historische vindplaatsen, Tombe di Gigantica en Domus de Janas. En die zul je allemaal niet tegenkomen op Corsica. Oké, historische vindplaatsen die zijn er wel, net als kleinere musea die de geschiedenis blootleggen. Maar bovenal zullen op Corsica de burchten/citadellen van de dorpjes/stadjes indruk maken. Voorop Bonifacio, dat je bij helder weer vanuit Sardinië op de witte krijtrotsen kan zien liggen. Maar natuurlijk ook Calvi, St. Florent, Porto Vecchio, Bastia en het centraal gelegen Corte.

Alghero en Bosa, 2 leuke stadjes in het noordwesten van Sardinië hebben ook een dergelijke burcht. Waarbij Bosa ook wel de stad is van de kleurtjes en Alghero “Klein Barcelona” wordt genoemd. Er wordt een Catalaans dialect gesproken, overgebleven uit de tijd dat Catalaanse kolonisten hier gehuisvest werden door de koning van Aragon. Die laatste liet  – naar overlevering – ook een trap hakken in 1 nacht in de krijtrotsen van Bonifacio, om die bovenstad te veroveren. De trap is goed te zien als je vanuit Sardinië komt.

Ajaccio of Cagliari

Ook de hoofdsteden zijn heel verschillend. Ajaccio, de stad van Napoleon, heeft een heel andere sfeer dan Cagliari (foto), de hoofdstad van Sardinië in het zuiden. Een stad op 7 heuvels gebouwd, waarbij alles wat echt interessant is op de eerste heuvel – vanuit zee gezien – gebouwd is. Klassieker zou ik Cagliari willen noemen, statiger ook.

Eigenlijk doe ik heel veel plekken tekort door ze niet te noemen. Jazeker er zijn nog veel meer natuurwonderen en culturele hoogstandjes te bekijken. En dan heb ik het nog niet eens over de muziek, tradities en festiviteiten. Doe dat via een rondreis over Sardinië en Corsica, het zal je vaker terugbrengen op de eilanden.

Varen of vliegen

Ga je korter dan 10 dagen dan is vliegen wel aan te bevelen. Ga je langer, dan is de eigen auto of camper een aanrader. Je moet dan overvaren vanuit een Franse of Italiaanse havenstad. De boten doen er tussen de 4,5 uur en 12 uur over om naar de eilanden te varen. De tijd hangt af van welke haven en de snelheid van de boot. Hieronder zie je een overzicht:

 

Ook de luchthavens zijn ingetekend. Vliegen vanuit Amsterdam naar Corsica gaat niet, wel vanuit de Duitse grensstreek en België! Vanuit Amsterdam kun je wel naar Sardinië vliegen. Lees de tips en de vliegmogelijkheden!

Tot zover mijn relaas. Dit moet je toch wel aan het denken zetten…. toch?

Fijne dagen en een mooi 2020!

Wilbert

PS. Mocht je alles willen weten over de veerdiensten naar Corsica, dan is dit de meest uitgebreide website voor informatie over een overtocht.

 

WilgeCorsica en/of Sardinië