Columns & Artikelen

Goud op ALL Time High in Euro’s

by Wilge on 6 januari 2020

Door de geo-politieke spanningen is de goudprijs de laatste dagen enorm gestegen, net als olie overigens. Het zal jullie niet verbazen. In het kielzog sleurt de goudprijs de prijzen van de andere edelmetalen mee omhoog. Palladium en Rhodium voorop. Maar ook de zilverprijs staat nu weer boven de 18$. Die voortrekkersrol van goud beschrijft Roy Martens ook al in zijn vandaag verschenen analyse over goud.

Omdat goud veelal een voortrekkersrol vervult zal dat een enorme boost kunnen betekenen voor de zilverprijs. Tijdens de top in 2011 was de koersverhouding tussen goud en zilver 1 : 39, op dit moment bedraagt die verhouding 1 : 86. Dus 1 troy ounce goud = 86 troy ounce zilver. Indien de verhouding van 2011 opnieuw bereikt zou kunnen worden houdt dat in dat zilver vele malen harder zal moeten stijgen dan goud.

Mocht goud een niveau kunnen bereiken van bijvoorbeeld $2.200 dan zou zilver bij een verhouding van 1 : 39 een potentiële prijs kunnen bereiken van $56, vanaf het huidige niveau van $18 is dat een zeer mooi winstpotentieel.

Misschien is het slechts wishful thinking maar aangezien de geschiedenis zich regelmatig herhaalt is het wellicht niet onverstandig om een en ander in het achterhoofd te houden.

Inderdaad Roy, “wishful thinking” wellicht. We zijn al vaker verrast door bijvoorbeeld een plotselinge daling. En correcties komen altijd! En als het nu geopolitiek weer wat rustiger wordt, of te wel de escalatie blijft uit, dan kan het zomaar weer snel wegzakken. Maar wie gelooft dat nu eigenlijk nog, met Trump aan het VS-roer. In het wekelijkse vooruitzicht van Merriman heb je ook al kunnen lezen dat we niet raar op moeten kijken van escalatie: Het suggereert dat leiders impulsief kunnen zijn (eerst handelen dan pas nadenken) en reactief of zelfs proactief. Dit kan leiden naar een zeer sterk machtsvertoon, actie en reactie. Met Mars in Boogschutter kunnen dingen gemakkelijk uit de hand lopen.
Houd de tweets van Trump maar in de gaten, dan weet je eigenlijk al wat de goudprijs gaat doen.

Dus kopen van edelmetaal kan een optie zijn, uiteraard moet je het geld kunnen missen, dan wel verwachten dat je een aankoop kunt uitzitten. Als je bijvoorbeeld een lening afsluit is dat wel een vereiste. Mocht de koersen zakken, moet je op termijn de lening wel af kunnen betalen. Rentes die moeten worden betaald zijn laag en kan speculeren kan zeer interessant zijn.

Nog even terug naar zilver

In het afsluitende artikel van mij over de performance van de edelmetalen en indices 2019 stond deze staat van goud:

Een zelfde staat is er van zilver, die heb je nog te goed van mij:

 

Goud in euro’s

Wel vaker gememoreerd hier op edelmetaal-info: de goudprijs in $ kan al dan niet interessant zijn, maar het gaat er natuurlijk om wat het oplevert voor ons euro-bezitters in euro’s. We zetten immers ons EURO-SPAARGELD om in edelmetaal. En daarom kijken we altijd naar wat de prijzen in euro’s doen. En we zijn altijd alert als de goudprijs richting de ALL TIME HIGH gaat. (ATH) De laatste ATH in euro’s was in september 2019 en vannacht scheerde de goudprijs de 1420 euro. Een nieuwe ATH.

NB update 8 januari: Goud in Euro’s tikte heden morgen de 1443,47 aan: een nieuwe AllTimeHigh. Of we daar echt blij mee moeten zijn?

Goud laat zijn safehaven status weer eens zien, en dat doet het niet altijd.

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

 

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

WilgeGoud op ALL Time High in Euro’s