Columns & Artikelen

Sinds die uitbraak staat er geen rem meer op goud

by Nico Pantelis on 8 januari 2020

Het gaat voortreffelijk op de beurs. Al vele jaren.

Er komt maar geen einde aan de krachttoer. Wie ons werk al langer leest, weet waar de oorsprong ligt: de monetaire interventies.

Centrale bankiers pompen geld in het systeem alsof er geen einddoel bestaat.

Uiteraard, dit feestje gaat altijd ten koste van iets of iemand. In dit verhaal is de spaarder, kop van Jut.

Zij betalen in de vorm van inflatie, maar nu ook in de vorm van negatieve rente.

Inderdaad, betalen om geld bij een bank te stallen. Het is de nieuwe realiteit.

Daar zijn ze in België inmiddels ook achter…

Tot op heden is België immers een van de weinige landen die gevrijwaard werd van de nulrente.

Het is (nog steeds) verplicht dat banken een minimum spaarrente van 0,01% betalen op deposito’s, met daarbij nog eens 0,1% aan getrouwheidspremie voor wie een jaar het geld oppot.

Verplicht. Bij wet!

Maar dat slikken de Belgische banken niet meer. Ze betalen immers aan de achterkant zelf een negatieve rente van 0,5% aan de ECB, om er hun tegoeden te parkeren.

Per saldo leveren ze dus 0,6% per jaar in op de spaartegoeden. Dit probleem kost al snel honderden miljoenen per jaar. Een erg pijnlijke zaak…

De Belgische federatie voor banken – Febelfin – voerde in de eindejaarsperiode een stevige campagne in de media. Ze willen dat de wet wordt aangepast.

Of ze op bijval kunnen rekenen van de (nieuwe) regering, valt nog af te wachten. Maar iedereen ziet het einde van de huidige ‘spaarwet’ in België wel naderen.

Mensen moet hun geld elders stallen, zoveel is duidelijk.

Of voor wie het nog niet duidelijk is: je moet gaan beleggen, anders verdwijnt je opgebouwde vermogen straks als sneeuw voor de zon.

Aandelen dan maar?

Tja, dat is een veelgestelde vraag, maar het antwoord is niet zo eenvoudig.

Zoals gezegd, het beursfeest duurt al vele jaren. Wees ervan bewust dat het beste deel van de beursstijging mogelijk al achter ons ligt.

De volgende grafiek spreekt in deze boekdelen.

Het is het 10-jaarlijkse rendement van de S&P 500, de belangrijkste beursindex ter wereld.

Telkens wanneer de markten richting een piek evolueerden, kon je dit al eerder opmerken in deze grafiek. Hetzelfde geldt ook voor de dieptepunten, maar die dan meestal na de bodem ontstonden.

Op de ogenblik hebben we net een tussentijdse piek in de grafiek neergezet. Of dit ook de ultieme piek wordt voor de daling inzet, dat is nog niet helder. We zouden immers nog een niveau hoger kunnen gaan met deze indicator.

De uitkomst is nog niet beslist. Wat we wel uit deze indicator kunnen afleiden, is dat het beste deel van de beursstijging waarschijnlijk al achter ons ligt.

Aandelen kunnen in de komende jaren nog altijd voor een mooi rendement zorgen – vooral als de spaarrente rond 0% zit – maar wellicht kunnen beleggers toch beter op andere plekken gaan kijken om grote dan gemiddelde rendementen te boeken.

Wij blijven het benadrukken: koop (eindelijk) goud!

Goud is een actief dat een erg lage correlatie heeft met andere financiële activa, zoals aandelen, en die nog maar pas aan een nieuwe stijgingscyclus is begonnen.

Ter verduidelijking: aandelen stijgen als sinds 2009. Goud is nog maar goed begonnen met een nieuwe cyclys sinds 2016. En pas sinds kort begonnen aan de echte stijging.

Op de bovenstaande grafiek van de goudprijs, over de afgelopen 5 jaar, kan u goed zien wat we precies bedoelen.

Goud is dan wel gebodemd bij de ingang van 2016, de goudprijs is pas goed uit z’n consolidatie gebroken sinds de zomer van 2019! (gele vak, grafiek)

Sinds die uitbraak staat er geen rem meer op goud.

Wie denkt dat de stijging van goud al lang bezig is, heeft het grondig fout. De stijging is nog maar pril, en we verwachten dat de recordprijs van 1920 USD/ounce niet lang meer op zich zal laten wachten.

En dan gaat wat ons betreft het echte spektakel in de goudmarkt pas goed beginnen. Want we weten uit ervaring: als een langdurig record van goud sneuvelt, volgt in het jaar nadien altijd een verdubbeling van de prijs.

We verwachten dat goud dan snel richting 5.000 USD/ounce kan.

Dit zijn geen fabeltjes, want in 2010 gebeurde immers net hetzelfde met goud: van 900 naar 1.800 USD een jaar later!

Waar wij vandaag maximaal op inzetten in de goudmarkt, zijn de beste goudmijnaandelen. Bedrijven actief in het delven of exploreren van gouddepots.

Waarom? Simpel… HEFBOOM.

Kijk, als een bedrijf goud mijnt aan 1000 USD, dan verdient het vandaag 500 USD per ounce. (goud noteert boven 1.500 USD).

  • Als goud naar 2.000 USD schiet, stijgt de prijs met 33% (versus 1.500 USD).
  • Maar voor de goudmijner gebeurt er dan iets magisch. Zijn winst schiet omhoog van 500 USD naar 1.000 USD per ounce. Een verdubbeling… +100%!

33% versus 100%: daarom slaan we vandaag massaal goudmijnaandelen in.

De winsten die je met goudmijnaandelen kan maken in een nieuwe stijgingcyclus van goud, zijn vele malen groter dan het metaal zelf.

Om de vergelijking nog wat verder door te trekken. We denken dus dat goud kan verdubbelen, maar we verwachten dat de goudmijnsector vanaf het huidige niveau kan verviervoudigen.

Inderdaad, dat is +300% winst!

Uiteraard, je mag niet alle goudmijnbedrijven over één kam scheren. Want zelfs in een nieuwe stijgingcyclus van goud, kom je ‘bad actors’ tegen. Aandelen die niet naar behoren presteren.

En precies daarom hebben we het Goud & Zilver Rapport in het leven geroepen. Om met een groep experts de slaagkans te maximaliseren, en het mogelijke verlies te decimeren.

Want enkel met de beste kwaliteit in de goudmijnsector, behaal je de hoogste rendementen.

Laat je vermogen niet in de steek. Diversifieer naar de beste goudmijnaandelen.

 

ONTDEK HIER ONZE BESTE GOUD & ZILVER AANDELEN

Slim Beleggen

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Nico PantelisSinds die uitbraak staat er geen rem meer op goud