Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 13 januari 2020

Korte evaluatie  

Er werd in de V.S. minder personeel aangenomen in december 2019. De groei van 145.000 banen deed de economie het decennium zwakker dan verwacht beëindigen. Het definitieve personeelsgroeicijfer van 2019 haalde de schatting van 164.000 van door Refinitiv bevraagde economen niet. De werkeloosheid bleef op 3,5 procent, een 50-jaarslaagte staan, omdat het aantal werkzoekenden was gestegen, aldus het arbeidsdepartement vrijdag. Het gemiddelde uurloon nam het afgelopen jaar met 2,9 procent toe tot $28,32. – Megan Henney, “Banengroei V.S. vertraagt in december, eindigt 2019 zwakker dan verwacht” www.foxbusiness.com/, 10 januari, 2020.

Geavanceerde economieën werden geconfronteerd met een moeilijk jaar, zo voorspelde de Wereldbank, met een groeiafname van 2,3 procent in 2019 naar 1,8 in 2020, waardoor de hoop van de heer Trump op herverkiezing dankzij een economische groei van meer dan 3% per jaar wordt gedwarsboomd. In de VS zijn de vooruitzichten “vertraagd” door stijgende tarieven, “stijgende handelskosten” en onzekerheid over de economische betrekkingen in het buitenland die “op de investeringen en het vertrouwen wegen” – Chris Giles, “Wereldbank somber ondanks VS-China-hoop”, Financial Times, 9 januari 2020.

Het is zover. Dit is het weekend van de 32-37-jaars Saturnus-Pluto-conjunctie. Het is ook de tijd van een krachtige maansverduistering terwijl de Zon exact bij Saturnus en Pluto is en Uranus van richting verandert. We kregen vorige week al een glimp te zien van wat deze machthebbende geokosmische signaturen in zich hebben in de aanloop naar dit SteenbokStellium.

Het was een volatiele week, die eerst werd gedomineerd door de moord op de Iraanse Generaal Qasem Soleimani, in opdracht door de Amerikaanse President. Daarna volgden begin vorige week Iraanse raketaanvallen op Amerikaanse troepen in Irak, die werden gevolgd door berichten dat er geen slachtoffers bij waren gevallen en beide partijen ervoor kiezen om eindelijk terughoudendheid te tonen. Op die snel veranderende nieuwsberichten doken de werelds aandelenmarkten eerst scherp in het rood tot 6-8 januari om daarvandaan weer scherp te gaan stijgen. In de daling maakten verscheidene markten op de wereld primaire cyclusbodems, en in de stijging die erop volgde maakten diverse markten nieuwe records zoals in de VS het geval was. Zo’n soort week was het dus. Maar het zij nogmaals gezegd, dit zijn niet zomaar gewone geokosmische aspecten die zich aan de hemel ontvouwen. Ze zijn bijzonder, zoals uitgebreid besproken in het Forecast 2020 Book.

Deze gebeurtenissen hadden op Goud het tegenovergestelde effect. Dat steeg voor het eerst in meer dan 6 jaar tot boven $1600, maar viel daarna steil omlaag. Hetzelfde patroon als in Goud werd in Ruwe Olie en Zilver ook gezien. Beide maakten op het nieuws van de vergeldingsaanval door Iran nieuwe records in maanden maar leverden het de volgende dag, donderdag 9 januari net zo snel weer in.

Langere termijn gedachten – De verkiezingen in de VS


De Eerste Wereldoorlog begon met de moord op Aartshertog Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije in 1914… Opnieuw zien we dat er in de periode 1914-1915 sprake was van opstanden en een politieke moord in een poging om een regimewisseling te bewerkstelligen. In dit geval leidde het tot de Eerste Wereldoorlog… Overal ter wereld, ook in de VS, zijn er groepen die tot doel hebben om opstanden en/of grote regeringsveranderingen op gang te brengen. Deze zouden in 2020 zichtbaarder en misschien zelfs actiever kunnen worden. Zullen hun inspanningen resulteren in pogingen tot of daadwerkelijke politieke moorden? Het is mogelijk onder de Saturnus en Pluto combinatie in Steenbok, want Pluto kan zich uiten in gewelddadige daden in een poging om vermeende vijanden te verwijderen, en zowel Saturnus en Steenbok behoren tot de regering en haar leiders.– (hier vertaald) fragment uit het Forecast 2020 Book, geschreven in november 2019, aangaande de Saturnus-Pluto-conjunctie van 12 januari 2020.

Het idee van een toename van politieke aanslagen (of zelfs in de onderwereld) gaat samen met één set dynamieken die gesymboliseerd worden door de Saturnus en Pluto conjunctie in Steenbok. Dit is een 32-37 jaar langere termijn cyclus die exact in dit weekend valt maar van invloed is met een tijdsspanne tot aan twee jaar naar beide kanten. En dat betekent dus dat het moeten dealen met je vijanden – aanslagen – in opkomst is. Maar wie had nu gedacht dat de aanstichter van zo’n aanslag op een politieke vijand op buitenlands terrein (Irak) de VS zou zijn?

Dit is een kant van Saturnus en Pluto in Steenbok. Je kan een aanslag op iemand plegen en dat recht praten door te zeggen dat je het gedaan hebt in het kader van de nationale veiligheid ( of het ontkennen en in de doofpot stoppen ), gelovend dat het snel zal verdwijnen net als de andere recente aanslagen (denk aan Rusland, denk aan Saoedi Arabië). Het probleem is dat andere wereldleiders zich nu ook gerechtigd achten om dergelijke acties uit te voeren. Als de VS het kan waarom zouden andere landen het dan niet doen onder dezelfde voorwendsels?

Maar bij Saturnus en Pluto is er nog een laag (in feite vele lagen) die zich kunnen ontwikkelen. Saturnus en Pluto staan samen voor de drang om iets te onderzoeken, diep te graven om de waarheid over allerlei zaken boven water te krijgen. Dit kan dan een tijdperk zijn van aanslagen maar het is ook het tijdperk van meedogenloze onderzoeken , waarbij de deksels van de doofpotten langzaam worden opgelicht en er een waarheid onthult wordt die verbijsterend is wat vervolgens veroorzaakt dat het gepeupel verantwoording en consequenties eist. Ook dat is Saturnus en Pluto in Steenbok. Iedereen die denkt dat ze de verantwoordelijkheid kunnen ontlopen onder Saturnus en Pluto in Steenbok staat waarschijnlijk een onplezierige verrassing te wachten. Ze zullen het natuurlijk proberen. Dat is nu eenmaal een van de kanten van Pluto – in de doofpot stoppen en die dingen en die mensen laten verdwijnen die een bedreiging vormen. Maar een andere kant van Pluto in Steenbok – vooral omdat Saturnus ook aanwezig is – is het gaan tot op de bodem om de waarheid boven te krijgen. Steenbok wil gerechtigdheid, maar dan wel met transparantie en verantwoording. Dus blijven we leven in een periode van onderzoeken – naar de President (leider) en naar hun vijanden. En langzaam maar zeker komt de waarheid boven. De doofpot affaires en de onwaarheden komen aan het licht.

Maar hoe worden de markten beïnvloed door deze dynamiek? De wereldeconomie blijft maar expanderen ondanks de “muur van zorgen en vrees” die aangeven wordt door Saturnus in Steenbok. Zoals we in het verleden al diverse keren hebben aangegeven in de column is het grootste risico voor de wereldaandelenmarkten een politiek risico. De gebeurtenissen van de afgelopen week onderstrepen dit punt. Als politieke spanningen een breekpunt bereiken en de leiders dramatische en onverwachte acties ondernemen zullen de markten in de uitverkoop gaan. Maar als de spanningen afnemen zullen de markten verder omhoog gaan. Hoe lang kan dit doorgaan? Dat is moeilijk te voorspellen maar de kosmische aspecten suggereren dat een majeure omkeer van deze langere termijn, records brekende bullishe trend zal plaatsvinden rond het eerste kwartaal van 2021 als Saturnus een vierkant vormt met Uranus of mogelijk binnen 5 maanden van de Jupiter/Saturnus conjunctie (december 2020).

Maar een omkering voor deze twee periodes, zelfs al in de komende maanden is ook een mogelijkheid. Dit baseer ik dan op de doorgang van Jupiter door de eerste twee decanaten (20°) van Steenbok en op een studie van de cycli gerelateerd aan de historie van de aandelenmarkten. Voor Jupiter in Boogschutter (2019) is het typerend dat de mate van verandering in een stijgende markt zeer sterk is . Maar deze mate van verandering vertraagd meestal bij het binnengaan van Steenbok en het uiteindelijk hoogste punt valt net zo vaak in de laatste 20° Boogschutter als in de eerste 20° Steenbok. Deze 20° eindigen in oktober 2020. v

Voor de korte termijn kunnen de komende handelsdagen gedomineerd worden door de reacties op het Iran-VS conflict. Maar hou in gedachten dat Mars nog steeds in Boogschutter staat (3 januari-16 februari). Dit gaat vaak samen met extreem gedrag en extreme acties. Lezers wordt aangeraden om extra op te letten van 27 januari 11 februari. Mars gaat dan door President Trump`s geboorte maansverduistering (Zon/Uranus in Tweelingen tegenover zijn geboorte Maan in Boogschutter). En dit activeert ook de Mars/Neptunus vierkanten in de horoscopen van zowel de VS als Iran. Als het grootste risico voor deze record economische groei en recordhoogte aller tijden op de aandelenmarkten op het politieke vlak ligt dan moeten we erg op gaan letten in zulke periodes.

De spanningen die de afgelopen week ontstonden nemen wat af. Laten we hopen dat dit zich voortzet. Maar laten we niet zo naïef zijn om te denken dat de impulsieve en “overdrijvende” aard van Mars in Boogschutter voorbij is. Mars in Boogschutter kan dan een bullishe correlatie hebben met de aandelenmarkten maar valt historisch gezien niet samen met een periode van kalmte en rust, zoals sommige wereldleiders nu uitdragen.

Mededelingen

 

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Irma SchogtVooruitblik op de week