Columns & Artikelen

Zilver is de toekomst

by Beleggers Plaats on 22 januari 2020

Forse prijsstijging van zilver de komende jaren

Supergeleiding is de energie-overdracht van de toekomst en zilver maakt het sneller en effectiever

Zilver speelt een belangrijke rol in de actieve ontwikkeling richting een duurzamere wereld.

Het aandeel dat deze maand centraal staat, is een mijnbouwbedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van het edelmetaal zilver. Het bedrijf heeft momenteel vier producerende mijnen in bezit in Mexico en is een van de grootste zilverproducenten ter wereld. Het heeft bewust gekozen voor deze concentratie, de slogan is dan ook: “One Metal, One Country”. Het hoofdkantoor is gevestigd in Toronto, Canada. Het is een senior mijnbouwbedrijf, met een actuele beurswaarde van bijna CAD 3 miljard. De president/CEO heeft een flink belang van 1,7%. In percentages valt dit ogenschijnlijk mee, maar dit vertegenwoordigt tegen actuele cijfers wel een waarde van meer dan CAD 50 miljoen.

 

Forse stijging van de zilverprijs voorzien

Het management voorziet een forse prijsstijging van zilver de komende jaren. Daarom behoudt het bedrijf haar focus om haar projecten te blijven ontwikkelen en uitbreiden en de zilverproductie bij haar bestaande projecten te verhogen.

Tevens blijft het bedrijf actief op zoek naar mogelijkheden om de edelmetaaldeposito’s uit te breiden door het doen van gerichte acquisities. Om dit te bereiken, is het gespecialiseerde team van het bedrijf continu op zoek naar aantrekkelijke en relatief jonge zilverprojecten binnen Mexico die het aan haar bestaande portefeuille zou kunnen toevoegen.

Met een managementteam dat bestaat uit bewezen mijnontwikkelaars en bedrijvenbouwers, kunnen aandeelhouders profiteren van de snelle ontwikkeling die het bedrijf doormaakt richting een zilverproducent van wereldklasse. De laatste jaren is de geproduceerde hoeveelheid zilverequivalent gestegen tot een recordniveau van naar verwachting 25 miljoen troy ounces in 2019.

 

Waarom Mexico?

  • Mexico biedt veel voordelen voor het internationale bedrijfsleven. Het land heeft vrijhandelsakkoorden met onder andere de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie.
  • Ondanks diverse problemen, biedt Mexico voor het bedrijfsleven relatieve politieke en financiële stabiliteit. Voor het bedrijfsleven belangrijk, en de mijnbouwindustrie in het bijzonder, is dat het land een Noord-Amerikaans rechtssysteem kent. Daarnaast hanteert Mexico dezelfde boekhoudkundige standaarden als de Verenigde Staten en Canada.
  • In tegenstelling tot veel landen waar mijnbouw wordt bedreven, is het voor buitenlandse bedrijven toegestaan om 100% eigenaar te zijn van een of meerdere mijnbouwprojecten.
  • In het land is sprake van een wijdverbreide aanwezigheid van moderne communicatiemiddelen en een adequate infrastructuur.
  • Dankzij de lange geschiedenis van de mijnbouwindustrie in Mexico, is er veel menselijk kapitaal in de vorm van kennis en kunde aanwezig in het land. Bovendien zijn er toonaangevende opleidingen die specifiek relevant zijn voor de mijnbouwsector.
  • Tot slot is ook het feit dat Mexico een strategische geografische ligging heeft tussen Noord- en Zuid-Amerika een voordeel voor het transport van het gewonnen metaal naar de gebruikers.

 

Waarom Zilver?

  • Zilver heeft een breed scala aan toepassingen. Zilver heeft verder eeuwenlang de functie van betaalmiddel gehad.
  • De unieke antibacteriële eigenschappen maken het edelmetaal uitermate geschikt voor toepassing in de gezondheidszorg en medische technologie.
  • Zilver heeft ook een belangrijke toepassing in elektriciteit, aangezien het de beste elektriciteitsgeleider is van alle metalen. Het feit dat zilver niet corrodeert maakt het uitermate geschikt voor toepassingen in de elektrische- en automobiel-industrie.
  • Zilver is ook een van de weinige scheikundige elementen die de efficiëntie van chemische reacties verbeteren.

 

Supergeleiders

Supergeleiding is de energie-overdracht van de toekomst en zilver maakt het sneller en effectiever. Zilvergevoerde supergeleidende oxidedraden kunnen meer dan 140 keer de elektrische belasting van koperdraad dragen met minder dan 1 procent van het gewicht. Deze draad gebruikt ongeveer 1000 ons zilver per mijl. Zilver verbetert de prestaties al bij lichtere gewichten en afmetingen in kabels, motoren, generatoren en transformatoren.

Zilveroxide-zink-batterijen bieden tevens hogere spanningen en een langere levensduur voor consumentengoederen zoals quartzhorloges, camera’s en elektronische hulpmiddelen.

Een toepassing van zilver die de laatste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen, is die van waterzuiveraar. Miljoenen waterzuiveraars zijn de laatste jaren verkocht om drinkwater te ontdoen van bacteriën, chloor, lood, kleine deeltjes en onaangename geuren. Zilver wordt gebruikt in dergelijke filters ter voorkoming van de opbouw van bacteriën of algen.

 

Zilver is de Toekomst

Zilver speelt een belangrijke rol in de actieve ontwikkeling richting een duurzamere wereld. Zowel stimuleringsmaatregelen van overheden als een groeiend groen bewustzijn vanuit de consumenten, zullen de komende jaren tot een explosieve stijging van de vraag naar elektrische auto’s leiden.

Onderstaande afbeelding toont de toepassing van zilver in elektrische auto’s. Vergeleken met auto’s met verbrandingsmotoren bevat een elektrisch aangedreven auto zo’n drie keer meer zilver. De toenemende vraag naar elektrische auto’s zal dus inherent resulteren in een toenemende vraag naar het edelmetaal.


Zilver en Hernieuwbare Energie

Naast de cruciale rol die zilver speelt in de transitie richting elektrisch rijden, speelt het edelmetaal ook een belangrijke rol in de transitie richting hernieuwbare energie.

Zilver is een zeer elementaire component van zonnepanelen. Zilverpoeder wordt omgezet in een pasta die vervolgens op een silicium-wafer wordt geladen. Wanneer het zonlicht het silicium raakt, worden elektronen vrijgemaakt en draagt het zilver de elektriciteit voor onmiddellijk gebruik of slaat het op in batterijen voor later gebruik.

Het feit dat zilver de beste elektriciteitsgeleider ter wereld is, maakt dit edelmetaal ideaal geschikt voor gebruik in de zonnepanelen.

Hiernaast is een grafiek weergegeven van de productie van zonnecellen met zilver. Deze groeit de laatste jaren aanzienlijk, en zal naar verwachting alleen maar voortzetten naarmate meer zonne-energievelden in gebruik worden genomen.

Een goed voorbeeld van een manier waarop zonne-energie in de praktijk op grote schaal kan worden toegepast, is te zien op de afbeelding hieronder. Op diverse parkeerplaatsen bij grote warenhuizen van Walmart, overheidsgebouwen en universiteiten in de Verenigde Staten, zijn dergelijke zonnepanelenvelden toegepast.

Een andere optie is de toepassing van zonnepanelen in carports. Dit zou een van de meest duurzame manieren zijn om elektrische auto’s van particulieren aan huis op te laden. Volgens het Amerikaanse hernieuwbare energielaboratorium van het Ministerie van Energie zullen meer dan 8.000 carports met zonnepanelen moeten worden geïnstalleerd om een goede energiedekking te krijgen binnen de V.S., een teken dat de vraag naar zilver voor alleen al deze toepassing aanzienlijk is.

 

Slotwoord

Deze mijnouwer maakt een aanzienlijke ontwikkeling door. Tijdens de cijfers over Q3 2019 werd bekend dat de productiekosten met maar liefst 20% zijn gereduceerd als gevolg van de hoogste mijnopbrengst ooit, verdere kostenefficiënties en de ingebruikname van nieuwe technologieën. Het bevestigt het beeld dat dit aandeel een van de meest aantrekkelijke manieren is om te profiteren van de aantrekkende zilverprijs.

Er is wereldwijd een groot tekort aan zilver. Volgens de CEO is er de laatste tien jaar een zilvertekort van maar liefst 500 miljoen troy ounces. In deze zilverbehoefte wordt ongeveer voor de helft voorzien door schrootmateriaal te recyclen, de andere helft is afkomstig van beleggers en overheden.

Het aanbod van zilver uit recycling neemt echter fors af. Dit bevindt zich momenteel op het laagste niveau van de afgelopen 25 jaar. Bovendien is de vraag naar zilver bij overheden en beleggers als hedginginstrument of beleggingsobject juist aan het toenemen, dus zal ook van deze zijde het tekort niet kunnen worden aangevuld.

Er is zo’n sprake van zilvertekorten in de huidige markt, dat eindafnemers als autoproducenten rechtstreeks met deze zilverproducent contact opnemen om een afname-overeenkomst te sluiten.

Het zilveraanbod van mijnbouwbedrijven neemt af, en zal de wereldwijde zilverproductie in 2019 zo’n 800 miljoen troy ounces behelzen, terwijl de vraag naar zilver meer dan 1 miljard troy ounces bedraagt.

De zilvervraag zal alleen maar verder stijgen door het toenemende gebruik van zilver in consumentenelektronica, elektrisch aangedreven voertuigen en zonnepanelen.

Vanwege deze aanzienlijke krapte op de zilvermarkt, verwachten we dat de zilverprijs de komende vijf à tien jaar met zeker 300% kan stijgen.

Het bedrijf heeft veel slimme acquisities gedaan en veel waarde gecreëerd voor haar aandeelhouders. De onderliggende fundamenten van een aanzienlijk toenemende zilvervraag en een dalend aanbod, stemmen ons positief over de toekomst van de zilverprijs. Aangezien deze zilverproducent momenteel verreweg de grootste blootstelling aan de stijging van de zilverprijs biedt, is het een van onze favoriete ondernemingen in de sector. Het bedrijf heeft dan ook een belangrijke plaats in onze edelmetaalselectie.

 

600_3_maanden_gratis.jpg

Sluit nu extra voordelig een abonnement af

Wie vandaag zijn abonnement activeert, krijgt er gelijk 90 dagen GRATIS abonnement bij. Een extra periode van drie maanden, zonder dat u daarvoor maar iets betaalt. U bent dan meteen op de hoogte van al mijn zeer kansrijke Slimme Grondstof Aandelen.

Klik op de onderstaande rode button en kies uw abonnement.
600_button_abonneer_hier.gif

 

Wij wensen u welvarende en voorspoedige beurzen toe.

Met vriendelijke groet,

Grondstoffenteam BeleggersPlaats

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Beleggers PlaatsZilver is de toekomst