Columns & Artikelen

Hoe voorkom je aanschaf van valse gouden munten?

by Wilge on 11 februari 2020

Je kunt gouden munten verzamelen omdat dit je hobby is, maar je kunt ook een muntenverzameling aanleggen als investering. In beide gevallen moet je altijd goed opletten welke soort gouden munten je aanschaft. Zo lang er munten bestaan, bestaat ook valsmunterij al. Enige kennis van zaken is daarom wel van belang. En daarbij vooral goed opletten welke munten je koopt. Hoe voorkom je aanschaf van valse gouden munten?

Koop gouden munten bij gerenommeerde handelaren

Veel gouden munten worden tegenwoordig online aangekocht en verkocht. Het kan heel verleidelijk zijn om een gouden munt goedkoop aan te kopen op een website als eBay of Marktplaats. Uiteraard kun je op deze websites zeker je slag slaan, maar kijk altijd goed uit. Je hebt soms te maken met particulieren of malafide handelaren die of valse gouden munten verkopen of hun munten in betere kwaliteit proberen weer te geven dan ze in werkelijkheid zijn.

munten

Net zoveel kans als je hebt om een mooie koop te doen, is er ook de kans dat je juist veel geld verliest en je je rechtsbijstandverzekering moet inzetten. Dit kost veel tijd en alsnog is de kans groot dat je via de rechtsbijstandverzekering je geld niet terugkrijgt, omdat de verkopende partij niet meer te traceren is. Betrouwbare munthandelaren en muntenveilingen zijn in Nederland altijd aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Munthandelaren (NVMH). Lidmaatschap van de NVMH is een garantie dat je te maken hebt met een betrouwbare handelaar. Koop je hier toch onverhoopt valse gouden munten of in slechtere kwaliteit dan is toegezegd, dan kun je een klacht bij de NVMH indienen.

Koop een goede muntencatalogus

Bouw vooral kennis op van de gouden munten die je verzamelt. Dit doe je ten eerste door een goede muntencatalogus aan te schaffen. Verzamel je internationale gouden munten, dan ben je het beste af met de ‘Standard Catalog of World Coins’. Hierin staan alle gouden munten die er sinds de middeleeuwen wereldwijd zijn uitgegeven. Je leest hier alles over de muntspecificaties en er wordt een cataloguswaarde aangegeven. Deze waarde is geen vaststaande waarde, want de goudprijs is altijd leidend. Toch kun je hier een behoorlijke inschatting mee maken van de waarde van jouw collectie. Verzamel je enkel Nederlandse gouden munten? Dan heb je voldoende aan de ‘Muntalmanak’, een jaarlijkse muntencatalogus van de NVMH.

Herken onregelmatigheden

Omdat op valsmunterij hoge straffen staan, hebben in het verleden valsemunters geprobeerd tussen de mazen van de wet door te komen. Het is namelijk strafbaar om officiële in gebruik zijnde munten te vervalsen. Veel valsemunters sloegen op hun nagemaakte gouden munten daarom een niet-bestaand jaar van de officieel in omloop zijnde munt. Juist daarom is het van belang om kennis te hebben van de munten die je verzamelt.

Het kan dus zomaar zijn dat je een gouden munt tegenkomt uit een bepaald jaar, die in dat jaar officieel nooit is uitgegeven. Wees ook alert als er gouden munten aangeboden worden met een zeer beperkte oplage in bepaalde jaren. Gegevens zoals jaartallen en oplagecijfers zijn allemaal te vinden in de officiële muntcatalogi.

Deze blog is geschreven door een externe partner.

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

WilgeHoe voorkom je aanschaf van valse gouden munten?