Columns & Artikelen

Van La La Land naar Bank Holiday

by Koen Lauwers on 4 maart 2020

De kans op een ongeplande ‘bank holiday’ één van de komende dagen of weken is vandaag drastisch gestegen. Van waar deze toch wel boude uitspraak? Ten eerste was er de ongeplande renteverlaging van de Federal Reserve. Het was voor het eerst sinds 8 oktober 2008 dat tussen 2 reguliere monetaire vergaderingen in de rente werd verlaagd.

U weet wel, 2008, het jaar van de grote financiële crisis. Later die maand volgde er nog een renteknip vooraleer de Fed deze in december 2008 op nul zette, een situatie die 7 jaar zou aanhouden. In iets meer dan 2 maanden ging er dus 200 basispunten af. Die ruimte is er nu niet meer.

Het draaiboek van de monetaire overheden en van de Fed in het bijzonder lag al klaar. Maar wat er nu gebeurt, is paniekvoetbal. En dat levert zoals gewoonlijk niet het gewenste resultaat op. Of hoe moeten we een nieuwe tik van bijna 3% voor S&P, Dow en Nasdaq anders interpreteren? Investeerders leefden lange tijd in La La Land maar worden nu geconfronteerd met de realiteit.

We zitten met een halve generatie beleggers die geconditioneerd zijn dat bij elke poging tot correctie de centrale banken met succes de boel kwamen redden.

Tot het een keer ophoudt natuurlijk. Op het moment dat Covid-19 écht dichtbij komt –en dit is geen kwestie van of maar wel wanneer- dreigt blinde paniek.

De rente op de 10-jarige Amerikaanse overheidsobligatie daalde al onder de grens van 1%. Dit betekent voor niet-Amerikaanse investeerders dat het rendement op de T-note, na aftrek van de hedging kosten voor het afdekken van het valutarisico, negatief is geworden. Dit is echt wel een game changer want nu valt er nergens nog ‘risicovrij’ rendement te halen.

Intussen wordt de reële rente steeds negatiever. Raad eens welke activa daar beter van worden. Ik ken er persoonlijk maar één. De prijstrend bij goud is opwaarts gericht. Daar kan het verhogen van de margeverplichtingen bij de aankoop van termijncontracten op goud en de gedwongen liquidatie door hedge funds hoogstens tijdelijk iets aan veranderen.

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Koen Lauwers –  element79.be

Redactie edelmetaal-info:

Deze column verscheen ook op IEX, met een tevens een update over koffie en suiker.

Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire wetenschappen en heeft een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Lees hier zijn antwoorden op de vragen die ik hem heb gesteld in de serie ‘Gevraagd aan’.

Hij is sinds 1999 actief op de financiële markten en werkt als onafhankelijk financieel analist voor verschillende financiële en niet-financiële bedrijven in de Benelux. Koen is met name gespecialiseerd in goud en de grondstoffenmarkten. Zijn website heeft de veelzeggende naam: element79.be

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Koen LauwersVan La La Land naar Bank Holiday