Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 30 maart 2020

Korte evaluatie  

“Dus, denk ik dat de volksgezondheid het belangrijkste is,” zei (Ben Bernanke. “Als we dat voor elkaar krijgen dan weten we hoe we de economie weer kunnen laten functioneren. Monetair en fiscaal beleid kan uitwerken en we zullen geen voortgaande daling zien zoals we in de Grote Recessie (2007-2009, Vert.) zagen of zeker niet zoals de Grote Depressie van de Jaren 1930. – Jeff Cox, “Voormalig Fedvoorzitter Ben Bernanke Ziet ‘Zeer Scherpe’ Recessie, Gevolgd door ‘Vrij vlotte Heropleving’” www.cnbc.com, 25 maart 2020.

We zitten misschien wel in een recessie. Maar ik wijs op het verschil tussen dit en een normale recessie. Er is niets fundamenteel mis met onze economie. Integendeel. We beginnen vanuit een zeer sterke positie… Als het gaat om het verstrekken van leningen, zullen we niet zonder munitie komen te zitten. Dat gebeurt gewoon niet. – Fedvoorzitter Jerome Powell, in een interview door Savannah Guthrie van NBC’s “Today Show”, 26 maart 2020.

De wisseling van de met het einde van geokosmische cycli geassocieerde angst naar de door nieuwe planetaire cycli en overstappen vertegenwoordigde hoop was afgelopen week duidelijk merkbaar. Na de grootste daling in 1 week in de geschiedenis, in de week die 20 maart eindigde. Na die week waarin de Dow Jones Industrial Average meer dan 2000 punten daalde, daalde de beurs de maandag erop, 23 maart zelfs nog verder. Maar toen gebeurde er iets leuks. De DJIA koerste 4382 omhoog (steeg 24%!) vanaf de low van maandag 23 maart naar een hoogte op donderdag 26 maart: zijn grootste 3-daagse winst ooit. De periode van 20 maart-4 april werd daarvoor al in deze column als een van de allerbelangrijkste geokosmische tijdsperiodes van dit jaar aangemerkt. De periode bevat namelijk een overvloed aan planetaire samenstanden en tekenwisselingen door planeten, als besproken in onze recente columns.

In cyclusanalyse is het eind van een cyclus de moeilijkste en uitdagende tijd. Maar het begin van een nieuwe cyclus is een geleidelijk proces, of de plotselinge terugkeer van hoop en nieuwe mogelijkheden. Het was een kwestie van het toepassen van dit principe op de studie van de geokosmische en planetaire cycli. Als planeten afkoersen op een samenstand met een andere planeet aan de zodiak, eindigt hun cyclus. Ze beginnen nieuwe cycli zodra hun conjunctie geweest is, dan gaat en er een nieuwe “wassende fase” beginnen. Daarom werkt de studie van de (markt)cycli zo goed met geokosmische studies, want deze laatste is ook gebaseerd op cycli, in het bijzonder de planetaire cycli. De combinatie van deze twee studies is in wezen de correlatie van cycli in de kosmos met cycli in menselijke activiteit. Financiële markten opereren in ritmische cycli en vertegenwoordigen zo een facet van menselijke activiteit. Het is een mooi huwelijk tussen deze studies. Nog beter is dat ze samen aantoonbaar de krachtigste, meest consistente en meest nauwkeurige manier zijn om de hoogte- en dieptepunten van de markt te timen, van waaruit de prijzen omkeren. Als men in staat is om technische en grafiekenstudies toe te passen naast deze markettimingtools, heb je de basis voor MMA’s MarketTimingMethode.

De heropleving van vorige week, zette in veel van de werelds aandelenbeurzen een punt achter een 30-45% daling van hun all-time of meerjaarlijkse hoogtepunten van februari 2020 en startte een scherpe 20-30% stijging in, in minder dan een week. Dit extreme marktgedrag (en extreem sociaal gedrag) is consistent met de komende Jupiter-Pluto-conjunctie op 4 april. Deze krachtige planetaire combinatie werd “getriggerd” door de loop van Mars langs beide planeten: vrijdag 20 maart (Jupiter) en maandag 23 maart (Pluto). Veel van de werelds aandelenindexen zagen op één van die twee data (+/- 1 dag) een bodem en begonnen toen sterk te stijgen. In Europa waren de dieptepunten er een week eerder, op 16 maart, met een secundaire bodem op 20-23 maart.

Grondstoffen en valutamarkten waren net zo volatiel als aandelenmarkten. Goud maakte bijvoorbeeld een dubbele bodem van 1450,90 – 1457,50 op 16 en 20 maart. 20 maart was de dag dat heliocentrische Mercurius Boogschutter inging. Daarna, zoals de gewoonte is met heliocentrische Mercurius in Boogschutter, explodeerde het naar boven voor een test van $1700 op 25 maart. Ruwe olie bodemde op $19,46 op 20 maart toen Mars conjunct Jupiter kwam. Jupiter is medeheerser over Ruwe Olie. Drie handelsdagen later was het gestegen naar 25,24, een winst van meer dan 20%. De Euro viel naar een nieuwe 3-jaarslaagte toen het op maandag 23 maart naar 1,0638 zakte. Maar tegen vrijdag was het al weer terug op 1,1146, wat voor een valutamarkt een enorme beweging is. Bitcoin kwam ook in actie. Na een dieptepunt in meerdere maanden, van 3850 op 13 maart, steeg het naar een hoogtepunt van 6989 vorige week 25 maart, een winst van meer dan 80% in slechts 12 dagen.

Tip voor degenen die geïnteresseerd zijn in 10-Year Treasury Notes: het artikel door MMA-analist Irma Schogt dat eind vorige week op TradeIdee.nl werd geplaatst ging viralLees het hier>>
De geokosmos van vandaag & gedachten over de toekomst

Een recordaantal van 3,28 miljoen arbeiders vroeg vorige week een werkloosheidsuitkering aan… Het aantal Amerikanen dat een aanvraag indiende was bijna vijf keer zo hoog als het vorige record. Tot maart, voegden Amerikaanse werkgevers in record van 113 maanden, banen toe… en vervolgens stopte het, in een kwestie van dagen. – Eric Morath, Jon Hilsenrath, en Sarah Chaney, “U.S. Cases, Jobless Claims Soar,” Wall Street Journal, 27 maart 2020.

Zijn (econoom Arnold Kling) analyse is dat de VS een particulier en zakelijk liquiditeitsprobleem heeft, niet een typische business-cyclusrecessie die een fiscale of monetaire stimulans vereist. Het directe probleem is dat mensen en bedrijven worden gedwongen tot een onnatuurlijke liquiditeitscrisis en inkomensverlies, om de samenleving recht te doen. – Tom Giovanetti, “Less Stimulus, More Overdraft Protection”, Wall Street Journal, 27 maart 2020.

De andere broer van Jupiter was een Jupiter was een triest, bleek ogend wezen, wiens koninkrijk zich onder de aarde bevond, waar de zon nooit te zien was, en waar de duisternis, het huilen en het verdriet de hele tijd was. Zijn naam was Pluto. En zijn land werd “het land van de schaduwen” of “Hades” genoemd. Mensen zeiden dat wanneer iemand stierf, Pluto zijn boodschapper, of “schaduwleider”, zou sturen om hem/haar mee naar beneden te dragen, zijn troosteloze koninkrijk in. En daarom sprak niemand ooit positief over hem. En dachten ze alleen aan hem als de vijand van het leven. – James Baldwin, presentator Alan Sklar, “Jupiter and His Mighty Company,” www.calm.com.

We leven nu in de tijd – het jaar – dat Pluto regeert. Op 12 januari ontmoette Saturnus met Pluto, voor hun 32-37-jaars-conjunctie. Die zelfde week pleegden de VS een moord op de van een campagne om Amerikanen te vermoorden verdachte Iraanse generaal Quasem Soleimani, wat een diep gevoel van angst over de hele wereld zond.

Deze voorbode, Saturnus-Pluto-conjunctie werd/wordt niet lang daarop gevolgd door Mars die (23 maart) in dezelfde relatie kwam te staan met Pluto en Jupiter volgt op 5 april a.s. CEST. En opnieuw is er een onheilspellende angstwolk rond deze planeet. We kunnen niet ontsnappen aan Pluto. Niemand kan dat. Niemand komt ongedeerd uit Pluto’s greep.

Pluto eist overgave voordat hij zijn evengrote machtige helende kracht – de kracht van wedergeboorte en vernieuwing – vrijgeeft. Tot die tijd moet Pluto’s proces van “eindes” en “duiken in de diepste, donkerste, gebieden van de menselijke psyche, waar angst heerst en logica afwezig is” zijn koers voortzetten. Pluto eist dat men erkent en opgeeft wat niet meer relevant is voordat zijn ongelooflijke genezende kracht kan worden ervaren.

Met Saturnus (restrictie) en Jupiter (extremen) in 2020 samenkomend met Pluto in Steenbok (angst voor het onbekende) gaan we collectief door de mensheids “donkere nacht van de ziel”. Maar de belofte van Pluto is dat het ophoudt zodra we veranderen, of collectief een wedergeboorte ervaren. Met Pluto komt er doorgaans niet snel een eind aan deze episodes. Dat wil zeggen, mensen veranderen niet snel hun manieren, hun routines, hun gedrag ten opzichte van elkaar. Het is dus niet waarschijnlijk dat deze pandemie, in combinatie met deze bedreiging van onze collectieve of individuele financiële zekerheid, ogenblikkelijk eindigt. De passage van deze conjuncties van 20 maart tot 4 april vertegenwoordigt echter een periode waarin een verandering zich kan beginnen te manifesteren, op zijn minst op een niveau zoals het bewustzijn.

De vraag die mij het meest wordt gesteld dezer dagen is: Wanneer houdt dit op? Wanneer wordt alles weer normaal? Mijn vaakst gegeven respons is: Ik weet het niet. Maar ergens in mijn achterhoofd, denk ik: Zo gauw wij veranderen, transformeren en beginnen elkaar te respecteren, waarderen, lief te hebben en te verzorgen.

En dit kan langzaam beginnen te gebeuren, misschien vanwege de huidige “Plutonische” omstandigheden die we ondergaan. Het positieve dat zich op dit moment voordoet, is dat men getuige is van het feit dat zoveel mensen de rol van genezer op zich nemen, zich opofferen en de rol van genezer spelen voor zoveel mensen die lijden. Maar is er al genoeg offeringsgezindheid, die overgave om het ego en de “ik eerst”-houding al los te laten? Zien we dat in onze bestuurders of leden van groepen die het primaire doel hebben om te terroriseren en te vernietigen? Met Pluto is daar tijd voor nodig. Hij kan niet – zal niet – aangespoord worden. En hoe meer men probeert om Pluto’s proces te bespoedigen zonder overgave en opoffering, hoe meer men waarschijnlijk zal lijden omdat – symbolisch gezien – Pluto de macht heeft, en wij niet. Het proces is om eerst te herkennen: 1) er iets is mis, 2) overgeven aan de realisatie dat het niet ophoudt alleen maar omdat wij willen of eisen dat het ophoudt (d.w.z. we hebben die macht – nog – niet) en dan 3) het proces van vernieuwing beginnen. Dit is gewoon de aard – het proces – van Pluto, en weerstand voor de noodzaak om te hervormen en vernieuwen is precies de aard van de mens.

We naderen nu rap de eerste Jupiter-Pluto-conjunctie die 4 april (VS) en 5 april (Europa, NL 4.44 uur) plaatsvindt. Jupiter en Pluto vormen een combinatie die een eigen hoofdstuk hebben gekregen in het Forecast 2020 Book getiteld, “Extreme Measures”. Ik denk dat we nu al “Extreme Maatregelen” ervaren. Maar deze periode van 20 maart–4 april is het slotstuk van zoveel conjuncties tussen planeten. Mars kwam eerst conjunct Jupiter te staan (20 maart), daarna Pluto (23 maart) en uiteindelijk Saturnus (31 maart), tot het opzetten van de hijsinstallatie zelf, dat is Jupiter conjunct Pluto (4 april). Aldus beginnen nieuwe planetencycli tussen alle vier van deze planeten, 20 maart – 4 april. Er is iets symbolisch hoopvols aan het feit dat we zoveel nieuwe cycli beginnen, aangezien in dit huidige tijdsbestek zoveel planeten conjuncties vormen.

Maar dit is slechts de eerste van drie passages van de Jupiter-Pluto-conjunctie. Want Jupiter draait 14 mei retrograde, waarna hij terugloopt om 30 juni Pluto voor de tweede maal te ontmoeten. Daarna 12 november voor de derde keer, dat is net na de Amerikaanse Presidentsverkiezingen.

De periodes van 14 mei en 30 juni zijn ook van groot belang. Misschien wel net zo belangrijk als de huidige, van 20 maart-4 april. Jupiters rechtdraaiing op 14 mei is heel dicht bij de retrogradedraaiing van Saturnus en Venus, op 10 en 13 mei. Venus retrograde is historisch een belangrijke tijd, die samenvalt met grote trendwisselingen in financiële markten zoals aandelen. De tweede passage van de Jupiter-Pluto-conjunctie op 30 juni is ook belangwekkend. Want dat is pas de vijfde dag nadat Venus rechtdraait, eveneens een historische correlatie met grote omkeringen in financiële markten .

Het is ook van belang omdat het halverwege de drie passages tussen Jupiter en Pluto is. Misschien zien we niet eerder tekenen dat het Wuhanvirus aan het afnemen is dan dan. We zien misschien geen tekenen van een echte verandering in het gedrag van onze wereldleiders. Laat staan ons gedrag ten opzichte van elkaar en de bereidheid om ons aan te passen aan de veranderingen die nodig zijn om een blijvende collectieve transformatie en genezing tot stand te brengen.

Dus ja, als je mij vraagt: Hoe lang duurt het nog?, dan weet ik het echt niet. Maar ik betwijfel dat het nu aan het aflopen is. Een eerste fase van toenemen van deze pandemie kan nu aan het pieken zijn. Ik denk dat de hysterie ophoudt als we langzamerhand beginnen te accepteren dat we de manier waarop we leven en ons ten opzichte van elkaar gedragen, moeten veranderen. Toch kunnen we dit doen, en velen van ons doen dit. Hoe meer we dit doen, hoe eerder deze trend ook zal veranderen. Anders zie ik het “eindspel” pas in 2021-2023. Met andere woorden, dit is een “beer”. En met “beren” kunnen er veel vallen zijn als je denkt dat hij onderworpen is, maar dat is pas zover als we leren om een betere berenval te bouwen. Hetzelfde geldt voor muizen en mensen.

Mededelingen

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.Disclaimer:In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Irma SchogtVooruitblik op de week