Columns & Artikelen

Overzicht 1e kwartaal 2020

by Wilge on 1 april 2020

De kwartaal update staat natuurlijk in het teken van de de coronacrisis. Die een economische crisis veroorzaakt, mede dank zij het flinterdunne financiële onderliggende systeem wat voornamelijk schulden kent. Ik heb de vorige overzichten er even ondergeplakt, zodat je desgewenst de verschillen kunt zien.

Maandag 3 februari – lijkt een eeuw geleden – leek alles nog koek en ei, maar nu zien we vooral rood op de borden. Behalve goud, dat in de media wordt afgedaan als dat het geen veilige haven meer is. Laat ze vooral eens naar dit staatje kijken:

Edelmetalen

Duidelijke NB moet worden gemaakt voor rhodium. Het schijnt dat de prijs van dit edelmetaal niet goed bepaald kan worden sinds de uitbraak van het coronavirus.

Palladium heeft een duidelijk herstel. Voor wat betreft goud en zilver, zijn dit prijzen die voor “papier”goud/zilver geldt, want fysiek is nauwelijks voorhanden en zou dus “onbetaalbaar” moeten zijn. Dat raffinaderijen, smelterijen en mijnbouwers dicht moeten van wegen “corona” helpt niet om de boel weer snel vlot te trekken als het gaat om vooral munten.

Mijnbouwers

De mijnbouwindices gaan weer wat naar beneden.Teleurstellend want je hoort toch vooral dat deze binnenkort klappers moeten gaan maken. Maar dat zal met al die sluitingen – weliswaar tijdelijk – niet echt helpen om het geloof in de mijnbouwers op te krikken en zodoende beleggers te trekken. Bekijk wat dat betreft ook maar eens de tussenstanden van de Edelmetaalcompetitie 2020.

 

Safe haven? {Update}

25 maart:

Vorige week schreef ik: Ik hoor/lees veelvuldig dat goud geen safe haven meer is. Daarom maar even op onderzoek uit.

Het relaas en de staatjes vind je onder het overzicht van deze woensdagmorgen 25 maart:

Daarbij moet opgemerkt worden, dat prijzen afgeven voor edelmetalen nu erg lastig is. Voor Rhodium schijnt al langere tijd geen prijs te worden afgegeven. Dus of dit metaal onderaan hoort te bungelen? In ieder geval de krantenkoppen die schreeuwen dat goud geen veilige haven meer is, hebben het goed mis. Althans tot op heden.

 

Dit is de stand van zaken van vorige week woensdagmorgen:

Voor euro-bezitters zijn we met goud zelfs in het groen! Daarbij: de AEX doet het het slechtst in dit overzicht. Waarvan acte zou ik zeggen.

De “nieuwe records” die ons beloofd zijn door veel goldbugs blijven vooralsnog uit. De mijnbouwaandelen – zwaar getroffen – krabbelen al weer hard op, als ik het staatje van afgelopen weekend er even bij pak:

De ETF van de junioraandelen ging zelfs met meer dan 20% omhoog!

De grootste verliezers zijn palladium en rhodium, maar ook zilver. Zeg maar de “industriële verbruiks-” edelmetalen. Ook Bitcoin is een grote verliezer als we dat met 3 februari vergelijken:

 

Welke kant gaan we op? De markt laat het ons wederom zien…..

tot volgend overzicht,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage‘ Ook onze sponsors en adverteerders melden dat veel – met name zilvermunten – moeilijker te leveren zijn. Er is nauwelijks nog voorraad. Zij melden ook dat de prijs hoger is dan de goud- en zilverprijs (papierenprijs) doet vermoeden.

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

WilgeOverzicht 1e kwartaal 2020