Columns & Artikelen

Erger dan 2008

by Maarten Verheyen on 3 april 2020

Het idee dat nu leeft, is dat de economie even door een grote schok moet door de lockdowns, maar daarna opveert en een deel van de geleden schade weer inloopt.

De overheden en centrale banken moeten er nu iedereen doortrekken en daarna komt het allemaal weer goed.

Dat is wel heel erg optimistisch natuurlijk.

Ik heb de voorbije jaren diverse keren geschreven dat de volgende crisis groter zou zijn dan die van 2008. De kredietcrisis toonde namelijk reeds aan dat de wereld teveel schulden had en er problemen waren met de terugbetaling.

Dat probleem werd aangepakt met nog meer schulden.

De wereld had $180.000 miljard aan schulden in 2008 en deze zijn inmiddels met $70.000 miljard aangegroeid tot een astronomische $250.000 miljard.

Het Coronavirus heeft deze zwakte bloot gelegd. Er zijn geen buffers om een crisis op te vangen, alleen maar schulden.

De huidige crisis was al lang voor voor de uitbraak van Covid19 begonnen in de repomarkt.

Eind september moest de Federal Reserve al $200 miljard injecteren in de repomarkt. De barsten waren reeds zichtbaar en de FED was al een tijdje aan het plamuren.

De VS kende vorige week een record met meer dan 3 miljoen nieuwe werklozen … een record dat deze week vlotjes verbroken werd.

Onderstaande grafiek laat zien hoe uitzonderlijk deze cijfers zijn. De crisis van 2008 is amper zichtbaar.

 

Na de lockdowns zal de economische activiteit hernemen, maar het niveau van 2019 zullen we niet meteen meer bereiken. Want het Coronavirus is niet verdwenen en de kans op besmettingen blijft. Mensen zullen voorzichtig blijven.

Het zal misschien nog een jaar duren vooraleer we het normale leven helemaal kunnen hernemen. Dit zal enorm blijven wegen op de economie.

De impact op onze economie is amper te becijferen.

Hoe groot is de terugval in onze economie tijdens een kwartaal waar we met z’n allen grotendeels thuis zitten? Het lijkt me toch niet ondenkbaar dat de economische activiteit momenteel 40% tot 60% lager ligt? Laten we uitgaan van 40%, dat is een krimp van 10% op jaarbasis.

Hier stopt het echter niet want ook het derde en vierde kwartaal zal straks een heel stuk lager uitkomen dan 2019. Hoeveel lager? Moeilijk te zeggen nu. 5%? 10%?

Als je het allemaal doorrekent, kijk je al snel aan tegen een krimp in 2020 van 15% tot 20%!

Dit cijfer is een stuk pessimistischer dan de inschattingen die tot op heden circuleren. BNP Paribas verwacht een krimp van 3,5% (rrrrrrright), Belfius 5% en KBC van 9,5%.

Welke bedrijven beschikken straks over de middelen om aan de verplichtingen te blijven voldoen?

We zijn pas enkele weken ver in de crisis en één vijfde van de retailers zijn al niet meer in de staat om de huur te betalen. Hoe langer dit duurt, hoe meer bedrijven niet in staat zullen blijken om de schulden af te lossen en gedwongen worden het faillissement aan te vragen.  Deze crisis zal relatief snel overgaan in een schuldencrisis.

Wereldwijd werd er tot op heden $12.000 miljard aan stimulus aangekondigd, maar er meer nodig zijn. Veel meer.

Als je het systeem kost wat kost wil redden door geld te printen, heb je biljoenen nodig om de overheidstekorten te financieren, de schuldenbubbel overeind te houden en de burgers van brood en spelen te voorzien.

Een maand geleden schreef ik hier al dat de duizenden miljarden euro’s je snel om de oren zouden vliegen, en nu blijkt dat ik eigenlijk nog te optimistisch was.

We spreken straks wellicht over tienduizenden miljarden waardoor de schuldencrisis uitmondt in een inflatoire depressie. Dat is het slechts denkbare scenario.

Tijdens een inflatoire depressie gaat de economie zwaar achteruit … terwijl de prijzen stijgen.

Maarten Verheyen, Beurs.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Maarten VerheyenErger dan 2008