Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 5 april 2020

Korte evaluatie    

Door de strenge maatregelen in verband met het coronavirus, waaronder de sluiting van veel bedrijven, slonk de werkgelegenheid met 701.000 banen. Het was de eerste echte daling van de werkgelegenheidscijfers sinds september 2010 en daarmee ook de meest scherpe daling sinds maart 2009, gedurende de kredietcrisis. De werkloosheid steeg naar 4,4% nadat het in februari jl. nog een 50-jarig laagtepunt van 3,5% noteerde. – Megan Henney, “Amerikaanse werkgevers hebben in maart 701.000 banen geschrapt, de werkloosheid stijgt naar 4,4%”, Fox Business, 3 april 2020.

Twee weken geleden hebben veel wereldaandelenmarkten, de grootste daling ooit in één week meegemaakt waaronder ook de DJIA. Zij bereikten tussen 19 maart en 23 maart hun meerjarige dieptepunt om vervolgens een steile rally omhoog te starten, die 3-5 dagen duurde. Vorige week waren er echter weer correcties op die rally’s. In verschillende gevallen nochtans vertoonden deze correcties een geval van bearishe divergentie tussen de markten onderling, waarbij één markt de highs van de voorgaande week uitnam, maar een gerelateerde markt in hetzelfde deel van de wereld niet. De meeste markten zakten vervolgens weer weg tot eind vorige week.

In Azië en de Stille Zuidzee eindigde de rally vanuit de lows van twee weken geleden, vorige week op 25-27 maart in de Japanse Nikkei, Shanghai Composite en Hong Kong’s Hang Seng. Maar de Australische ASX-index bereikte dinsdag 31 maart een duidelijk hoger hoogte, terwijl de andere beurzen dat niet deden. Dit is een geval van bearishe divergentie tussen de markten in deze regio.

In Europa was het patroon vergelijkbaar. De Duitse DAX en London FTSE bereikten hun correctieve hoogtes in de voorgaande week van 25-27 maart. Maar de Nederlandse AEX en Zürich SMI zetten vorige week, op 31 maart, hun high. Alle vier daalden zij na deze onderlinge bearishe divergentie.

De VS vertoonde een vergelijkbaar patroon. Na op 23 maart te zijn gedaald tot een dieptepunt van 18.213 (Mars conjunct Pluto), begon de DJIA zijn grootste driedaagse rally in de geschiedenis, met een stijging van 24% tot 22.595 op 26 maart. De DJIA testte dat niveau opnieuw toen het op dinsdag 31 maart de 22.480 bereikte. Op 31 maart bereikten de NASDAQ en S&P echter hogere hoogtes dan die van 26 maart, en de DJIA niet, voor weer een ander geval van bearishe divergentie tussen de markten, en dat precies in de tijdsband van onze cruciale omkeerdatum (CRD) van 27-30 maart. Alle VS-aandelenmarkten daalden toen behoorlijk, waarbij de DJIA op 2 april tot een laagte (tot dusver) daalde van 20.735 punten. Dit zijn interessante ontwikkelingen omdat 1) de rally een correctie was van de historische duik van het hoogste punt ooit van half februari naar die dieptepunten van 18-23 maart, en 2) de beweging vorige week naar beneden was een correctie op de historische rally van de week ervoor.

Dit vertelt ons niet veel over de richting de beurzen die de werelds aandelenmarkten zullen kiezen de komende tijd, maar het vertelt ons wel iets over de volatiliteit; die is afgenomen ten opzichte van de voorgaande weken. De afgenomen volatiliteit vertelt ons dat beleggers zorgvuldig de voor- en nadelen en de duur van deze nieuwe recessie bekijken. Ze zijn er niet van overtuigd dat het ergste voor de economie voorbij is. Ze zijn er ook niet van overtuigd dat de toekomst op de lange termijn er heel verschrikkelijk uitziet zoals men de eerste weken, in de periode van 18-23 maart, dacht. Met andere woorden, ons idee dat de wereld anders tegen de problemen rondom het coronavirus zou gaan aankijken naarmate de vier grote cycli van planeten-paren tussen 20 en 31 maart samenkwamen, lijkt bewaarheid te worden, althans bij beleggers, misschien nog niet bij de politiek. De angst-graadmeter, de VIX, lijkt wat terug te lopen. Dat kan een goed voorteken zijn voor de aandelenmarkten – tenminste als de huidige daling steun de komende dagen kan vinden en hoger gaat dan de hoogtes van de afgelopen twee weken. Het is een groot ‘als’, maar we hebben nu tenminste een ‘als’, terwijl het vorige week – voor het begin van de bovengenoemde samenstanden (conjuncties) – allemaal kommer en kwel leek. Nu lijkt slechts de halve wereld nog geobsedeerd door somberheid ten aanzien van de toekomst. De schijnbaar bodemloze put wordt nu tenminste weer als halfvol gezien.

De grote winnaar van vorige week was Ruwe Olie, die op 30 maart tot een nieuw 18-jaars dieptepunt van 19,27 was gezakt. Maar nadat Trump aan het eind van de week aankondigde dat er een overleg komt tussen Rusland en Saoedi-Arabië over tot de prijs van Ruwe Olie, steeg deze afgelopen vrijdag naar $ 29,13 per vat. Een winst van meer dan 50% binnen drie dagen. De enorme stijging in de DJIA verbleekte erbij.

 

De geokosmos van vandaag & gedachten over de toekomst

Dit is een door de overheid veroorzaakte recessie om doelstellingen betreffende de volksgezondheid te bereiken … Als je je zorgen maakt over de federale schuld dan ben je momenteel echt een buitenbeentje. Maar het monetariseren van de schuld door middel van aankopen door centrale banken, die hun opkoopprogramma’s weer hervat hebben (QE), kan zo zijn eigen economische risico’s hebben. – Robert Robb, “Uitgeven is besmettelijk voor Trump”, USA Today Network, 3 april 2020.

De reeks van vier belangrijke conjuncties, van 20 maart tot 4 april, eindigt dit weekend. Dat wil zeggen, Mars voegde zich 20 maart bij Jupiter, gevolgd door 23 maart de Mars-Pluto-conjunctie, de Mars-Saturnus-conjunctie van 31 maart. En de voorzitter van deze hele configuratie, de Jupiter-Pluto-conjunctie die dit weekend op 4-5 april plaatsvindt. In marktstudies weten we dat het einde van een cyclus bearish is, het moeilijkste en meest uitdagende deel van een marktcyclus. We weten ook dat het begin van een marktcyclus bullish is.

Planeten draaien met elkaar ook in cycli. Hun cycli eindigen en beginnen bij hun verbindingsaspect, wanneer ze lijken samen te komen in de hemel, gezien vanaf de aarde. We zijn ook van mening dat cycli in de kosmos overeenkomen met cycli in menselijke activiteit, wat dan weer vaak zijn neerslag vindt in de koersen van financiële markten, zoals aandelen. De cycli in menselijke activiteit zijn meer psychologisch. De cycli in markten zijn ook psychologisch (collectieve psychologie, beleggerssentiment), maar soms zal de actuele koers van een aandelenmarktcyclus dalen voor of net na de gemeenschappelijke gemoedsgesteldheid dat doet. Desalniettemin merken we op dat het huidige dieptepunt van veel van de aandelenmarkten plaatsvond tijdens de periode van 20 maart-4 april, toen vier grote planetaire cycli eindigden en zij nu nieuwe cycli beginnen naar elkaar. Laten we eens kijken of dit het dieptepunt was.

Deze week bevindt Mars zich dinsdag 7 april in een afnemend vierkantaspect met Uranus. Net als de Jupiter-Pluto-conjunctie is dit een niveau één aspect, wat betekent dat het de hoogste overeenkomst heeft met primaire cycli in aandelen. De Jupiter-Pluto-conjunctie heeft een correlatie van 88% met primaire cycli in de DJIA met een orb van 11 handelsdagen. De afnemende driehoek van Mars-Uranus heeft een historische correlatie van 77% met primaire cycli binnen een orb van 13 handelsdagen. Dan gaat Mercurius op 10 april vanuit Vissen naar Ram, een indicator die volgens verschillende professionele astrologen zal samenvallen met signalen van veranderingen ten goede in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Mercurius blijft tot 27 april in Ram, waarna hij zich bij de Zon en Uranus in Stier voegt. Het lijkt erop dat er helderheid op komst is, het spreekwoordelijke “licht aan het einde van de tunnel” lijkt in zicht.

Pluto in Steenbok, conjunct Jupiter: zijn boodschap is om deze “extreme maatregelen” serieus te nemen. Ga door met deze veranderingen van uw levensstijl en gezondheidsvoorzorgsmaatregelen, zelfs nadat het lijkt alsof het ergste voorbij is. Pluto geeft een diepe en een diepgaande ervaring, die levensbedreigend en/of levensveranderend kan zijn, wanneer hij in nauw contact met andere planeten komt, afhankelijk van de gemaakte keuzes. Het is geen tijd om geduldig of zelfgenoegzaam te zijn, maar eerder bescheiden en waakzaam, altijd proberen de lessen te leren die uit deze ervaringen kunnen worden getrokken. Pluto laat niemand ongedeerd en/of genezen gaan, net zolang tot een echte transformatie van gedrag en houding heeft plaatsgevonden, collectief en individueel. Maar wanneer we dat eenmaal omarmen en ons leven aanpassen kan het te doorlopen pad heel bijzonder en heel krachtig zijn. En zeker de moeite waard!!!

 

Mededelingen

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.Disclaimer:In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Irma SchogtVooruitblik op de week