Columns & Artikelen

Covid-19 hakt in op top 50 mijnbouwbedrijven

by Gastauteur on 7 april 2020

MINING.COM’s ranking van ‘s werelds 50 grootste mijnbouwbedrijven op basis van marktwaarde toont een aangevallen industrie aan met betrekking tot het einde van het eerste kwartaal van 2020, ondanks een heroplevende goudprijs en een robuuste M&A-activiteit op het gebied van edelmetalen.

Eind 2019 had de MINING.COM TOP 50 een gecombineerde marktwaarde $1 biljoen na toevoeging van bijna $160 miljard aan marktkapitalisatie in de loop van het jaar. Drie maanden in 2020 en er is $282 miljard is weggevaagd uit de sector ten gevolge van de covid-19 pandemie.

Tijdens dit kwartaal verloor de top 10 alleen al een gecombineerde $170bn aan marktwaarde ondanks Newmont en Barrick die zich op basis van de goudprijs nog stabiel staand hielden. Onder de grote jongens viel vooral de tuimeling van Glencore op met een daling van 50% van de marktwaarde, Het Zwitserse bedrijf staat nu op de negende plaats van ‘s werelds meest waardevolle mijnbouwbedrijven – iets meer dan twee jaar geleden bleek een top drie plekje veilig te zijn. Een andere prominente Europese naam, het Poolse koperbedrijf KGHM, is zelfs uit de top 50 verdwenen.

De grootste goudproducent van Rusland, Polyus, was de beste speler van het kwartaal en het enige bedrijf met een dubbelcijferige winst in dollars. Het uit St. Petersburg komende Polymetal sprong 13 posities in de rangschikking. Ondanks de verliezen van $7 miljard van potas gigant Uralkali, klommen de Russische firma’s gezamenlijk naar nu bijna 10% van de rangschikking.

De binnenkomst van Evolution Mining’s op nr. 43 brengt het aantal Australische mijnbouwbedrijven in de top 50 tot zes. Een andere nieuwkomer uit de goudsector, China’s Zhaojin Mining, verhoogt het aantal bedrijven uit China tot acht bedrijven met een gecombineerde waarde van 56,5 miljard dollar.

Canada’s B2Gold werd voor het eerst een Top 50 bedrijf, dat de laatste plaats van top uraniummijnbedrijf Cameco heeft overgenomen en het aantal goudbedrijven in de ranglijst op 20 heeft gebracht. De gecombineerde, primaire goudproducenten zijn $164 miljard waard.

India’s majors blijven ook worstelen met industriële metalen, zo viel Vedanta maar liefst 16 plaatsen naar 49 met een marktwaarde van $3,2 miljard, en sluit zich aan bij Hyderabad’s NMDC onderaan de ranglijst. Vedanta heeft een wilde rit gemaakt, met een piek op nr. 12 met een waarde van $18 miljard. De grootste steenkoolproducent ter wereld, India Coal, was in 2016 het op drie na waardevolste mijnbouwbedrijf ter wereld, maar is vandaag de dag een kwijnend bestaan beschoren in het middensegment.

Opmerkingen:

Bron: MINING.COM, Morningstar, GoogleFinance, bedrijfsrapporten. Handelsgegevens van de primaire beursnotering, indien van toepassing, valutakoersen 31 maart 2020 vs 31 december 2019. Procentuele verandering op basis van het verschil in US$ market cap, niet op basis van de wisselkoers in lokale valuta.

Zoals bij elke rangorde zijn de criteria voor opname omstreden. Wij hebben besloten om niet-beursgenoteerde en staatsbedrijven bij aanvang uit te sluiten vanwege een gebrek aan informatie. Dat sluit natuurlijk reuzen uit zoals Chili’s Codelco, de Navoi Mining in Oezbekistan, die de grootste goudmijn ter wereld bezit, Eurochem, een grote potasfirma, handelaar Trafigura, top-uraniumproducent Kazatomprom en tal van mijnbouwbedrijven in China en ontwikkelingslanden over de hele wereld.

Een ander centraal criterium was de mate van betrokkenheid bij de industrie voordat een onderneming met recht een mijnbouwbedrijf kan worden genoemd. Moeten bijvoorbeeld smelterijen of grondstoffenhandelaren die minderheidsbelangen hebben in mijnbouwactiva worden opgenomen, vooral als deze investeringen geen operationele component hebben of niet eens een zetel in het bestuur hebben?

Ook bekende namen namen als Japan’s Marubeni en Mitsui, Korea Zink en Chili’s Copec zijn verwijderd. De mate van operationele betrokkenheid en de omvang van het aandelenbezit was een andere centrale overweging. Komen royalty bedrijven die metalen ontvangen van mijnbouwactiviteiten zonder aandelenbezit in aanmerking of zijn het slechts gespecialiseerde financieringsinstrumenten? We hebben onder meer Franco Nevada, Royal Gold en Wheaton Precious Metals wel opgenomen.

Hoe zit het met gediversifieerde bedrijven zoals BHP of Teck met aanzienlijke olie- en gasactiva? Of oliezandbedrijven die conventionele mijnbouwmethodes gebruiken om bitumen te winnen? Bedrijven zoals Alcoa en energiebedrijven zoals Shenhua Energy, waar energie, havens en spoorwegen een groot deel van de inkomsten uitmaken, vormen een probleem, net als gediversifieerde bedrijven zoals Anglo American met afzonderlijk beursgenoteerde dochterondernemingen die voor een groot deel in handen zijn van de overheid. We hebben Angloplat in de rangschikking opgenomen, evenals Kumba Iron Ore.

Chemische bedrijven zijn ook problematisch – moet Albemarle niet worden gerangschikt omdat zijn potas- en lithiumoperaties zo’n klein deel van zijn totale inkomsten zijn?

Veel staalproducenten bezitten en exploiteren ijzererts en andere metaalmijnen, maar in het belang van het evenwicht en de diversiteit hebben we de staalindustrie uitgesloten, en daarmee ook veel bedrijven die aanzienlijke mijnbouwactiva hebben, waaronder reuzen als ArcelorMittal, Magnitogorsk, Ternium, Baosteel en vele andere.

Het hoofdkantoor verwijst waar van toepassing naar de operationele hoofdkwartieren, bijvoorbeeld BHP en Rio Tinto worden weergegeven als Melbourne, Australië, maar Antofagasta is de uitzondering die de regel bevestigt. Wij beschouwen het hoofdkwartier van het bedrijf als in Londen, waar het sinds het einde van de 19e eeuw op de lijst staat.

Handelsgegevens van de primaire beursnotering en valutakoersen op de datum van publicatie. Marktkapitalisatie berekend op de primaire beurs, indien van toepassing op basis van het totale aantal uitstaande aandelen, en niet alleen op basis van de vrij verhandelbare aandelen.

Bron van die artikel: Mining.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

GastauteurCovid-19 hakt in op top 50 mijnbouwbedrijven