Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 13 april 2020

Vorige week werd afgesloten met de mededeling:

“ Dankzij de stijging van donderdag blijft de hoop op een ‘adempauze’ in leven, een pauze die dan komende week zou moeten worden afgesloten door een vervolg van de stijging “.

Van de stieren werd verwacht dat zij er meteen werk van gingen maken in de verkorte handelsweek, de stijging moest zo snel mogelijk worden hervat.

Dit besef bleek bij de stieren alom aanwezig te zijn aangezien ze op maandag direct in de aanval gingen en de hele dag druk bleven uitoefenen. Voor het eerst sinds enige weken kon er weer eens boven de $15 worden gekoerst en wonderbaarlijk genoeg kon daar zelfs boven worden afgesloten.

Deze voortvarende aanpak werd op dinsdag nog eens overgedaan, ook op dinsdag kon de zilverprijs verder oprukken waarbij zelfs de $16 in het vizier werd genomen. Op dat moment kregen een aantal stiertjes last van de bibbers want het hoge niveau van $15.93 kon niet worden vastgehouden zodat uiteindelijk beduidend lager, rond de $15.50, werd gesloten.

 

De twijfel sloeg dus toch weer toe en daarvan maakten de beren op woensdag gebruik door een kleine tegenaanval te starten. Doordat de echte overtuiging bij de beren ontbrak was er geen sprake van een overweldigende neerwaartse druk zodat het stapje terug slechts minimaal was.

Met het lange paasweekeinde in het vooruitzicht zou de donderdag mogelijk wat meer neerwaartse druk kunnen herbergen aangezien er nog steeds voldoende onzekerheid in de markt zat dat voor een lang weekend wat kriebels te weeg kon brengen. Deze kriebels bleken uiteindelijk niet aanwezig te zijn bij de stieren, zij schoten uit de starblokken en de koers steeg gestaag. Tegen het eind van de handel werd de $16 grens geslecht met een koers van $16.09 waarna op $16.05 aan het paasweekend kon worden begonnen.

Afgelopen week kon de stijging worden voortgezet met een opvolgende stap. Het 50 d. MA is nu nog slechts een klein stukje verwijderd en zal aanstaande week het belangrijkste doel moeten worden.

De € grafiek zag er de vorige week wat steviger uit dan zijn kompaan in $. Ook nu zien we dat de € grafiek wat meer progressie laat zien, de candle van donderdag heeft hier het 50 d. MA inmiddels bereikt en is er zelfs pal bovenop afgesloten.

Aanstaande week zou hier dus al een mooi koopsignaal afgegeven kunnen worden als de koers door het MA gaat en er ook minimaal 3 dagen boven kan blijven.

In het langere termijn plaatje werd de vorige week geconstateerd dat de stieren een kans kregen voorgeschoteld om een forse stap te kunnen zetten. De grafiek laat zien dat deze kans met beide hoeven werd aangegrepen.

Het ingetekende vlagpatroon werd op maandag met een forse candle verlaten zodat er een geldige uitbraak ontstond. De top van de candle reikte tot tegen de weerstandlijn die rond het $15.50 niveau te vinden is. Deze weerstandlijn wist zich in eerste instantie vrij aardig van zijn taak te kwijten door een mogelijke doorbraak op dinsdag te frustreren en ook op woensdag de aanval af te weren. Op donderdag werd de druk tenslotte dusdanig groot dat de beren het verzet rond de lijn moesten opgeven waarna de koers er doorheen ramde richting het 50 d. MA.

Net boven het MA doemt een nieuwe (forse) weerstandzone op die voor de nodige problemen kan zorgen. De stieren zullen dus van goede huize moeten komen om hier meteen doorheen te kunnen breken. Zij krijgen daarbij wel wat steun vanuit de technische gesteldheid van de grafiek:

 • De RSI is eindelijk weer boven de 50 geklommen en bevindt zich nu in positief trendgebied
 • De Koopkracht is boven de verkoopkracht gebroken, een aanvullend koopsignaal
 • De MACD vertoont een sterk stijgende trend en is nu op weg naar de 0 lijn
 • De Geldinstroom is erin geslaagd om boven de dalende lijn en het 50 niveau te klimmen
 • Het Sentiment/Momentum is opgeklommen tot in extreem positief gebied

Vanuit technisch oogpunt bekeken lijkt alles in gereedheid te zijn gebracht voor een verdere stijging. Het 50 d. MA en mogelijk zelfs de weerstandzone zouden aanstaande week heroverd kunnen gaan worden.

De Bollinger Bandengrafiek vertoonde vorige week de doorbraak van de midden-band, deze doorbraak diende wel nog te worden bevestigd hetgeen dan afgelopen week moest gaan gebeuren.

De stieren kweten zich perfect van de hun opgedragen taak. Met de candle van maandag werd direct afstand genomen van de midden-band waarna de rest van de week werd gebruikt om de bovenste band op te zoeken. Het slot van donderdag op $16.05 ligt nog ‘slechts’ $0.32 verwijderd van de bovenste band zodat deze mogelijk komende week kan worden aangevallen.

We zien dat de bovenste band langzaam begint te draaien, een teken dat de neerwaartse druk in de Bollinger Banden afneemt.

 

In de slotstandengrafiek bevond het vlagpatroon zich midden in een weerstandgebied zodat de vraag was of het patroon tot voltooiing kon worden gebracht.

De grafiek laat zien dat dit laatste het geval was. Het vlagpatroon is verlaten en de zwarte lijn waarmee dit is gebeurd is nagenoeg net zo steil als het onderste deel dat naar de vlag voert. Rondom de $15.50 zagen we een kort oponthoud hetgeen teweeg werd gebracht door de weerstandzone in dit gebied. Met de stijging van donderdag is nu alweer de volgende weerstandlijn op de korrel genomen, een lijn die aanstaande week het richtpunt zal moeten gaan worden.

 

In de weekgrafiek werd na de rode candle van vorige week aangehaald dat de stieren ondanks de rode candle overtuiging toonden om hogere niveaus op te zoeken. Deze overtuiging moest wel nog worden omgezet in een daadwerkelijke stap omhoog. Uit de grafiek blijkt dat die stap niet alleen is gezet maar dat het tevens een zeer flinke is geworden van maar liefst bijna 11%.

Vanuit de weekgrafiek bekeken kunnen we zien dat het bereikte niveau van $16 enige weerstand zou kunnen gaan opleveren. In het eerste deel van 2019 stootte de zilverprijs rond dit niveau namelijk een aantal keren het hoofd en kon de $16 grens niet worden doorbroken. De stieren zullen aanstaande week dus opnieuw de overtuiging in de strijd moeten gooien!

Ook na deze mooie lange zwarte candle is de technische gesteldheid van de grafiek nog steeds negatief al is deze wel weer iets verder verbeterd:

 • De RSI is iets verder richting de 50 geklommen maar is er nog niet doorheen gebroken.
 • De MACD is aan een draaiing begonnen maar staat wel nog diep in negatief trendgebied
 • De Geldinstroom is nauwelijks gewijzigd

De heersende trend blijft nog steeds negatief en deze opleving blijft daarmee voorlopig slechts een correctie in die trend.

Net als in de $ weekgrafiek zien we ook in de € weekgrafiek een mooie zwarte candle verschijnen. Deze candle is echter wel wat kleiner dan zijn maatje in $, deze is 9.6% groot terwijl die in $ 10.76% groot was. Het valuta voordeeltje van vorige week is afgelopen week dus weer wat ingeleverd.

Het weerstandniveau dat we in de $ grafiek rond $16 zagen komt hier overeen met de weerstand rond de €14. Deze weerstand is hier al ruimschoots doorbroken met de candle van afgelopen week. Ook de rest van de grafiek ziet er, hoewel ook nog steeds negatief, iets beter uit dan de $ grafiek:

 • De RSI is wat dichterbij het 50 niveau gekomen dan in de $ grafiek
 • De MACD maakt op een hoger niveau een draaiende beweging
 • Het Sentiment/Momentum lijkt nu op weg te gaan naar de 50 waar het aanstaande week doorheen zou kunnen breken

 

In de $-€ grafiek werd vorige week het volgende verwacht:

“Op basis van de signalen zou een objectieve verwachting zijn dat de koers boven de weerstandlijn en het trendkanaal zou kunnen/moeten uitbreken. Laten we maar eens kijken of deze verwachting aanstaande week wordt ingevuld”

Uiteraard werd deze verwachting niet gerealiseerd, de grafiek volgt het inmiddels geëigende patroon door net het tegengestelde te doen, een daling in plaats van een uitbraak.

Ondanks de positieve gesteldheid in de grafiek werd opnieuw anders besloten en konden de stieren geen vuist maken om de uitbraak tot stand te kunnen brengen. De dubbele weerstand van de trendkanaallijn en de groene weerstandlijn was toch iets teveel om te kunnen overwinnen.

Het stapje terug zorgt tevens voor een daling beneden de 0.92 weerstandlijn die nu weer opnieuw veroverd zal moeten worden.

De technische staat is nog steeds positief al ontstaan er nu wel wat haarscheurtjes in die positieve situatie:

 • De RSI is wat teruggevallen en heeft een lager topje gemaakt, deze zal aanstaande week steun moeten vinden op het 50 niveau
 • De MACD is wel iets verder gestegen sinds vorige week
 • Het sentiment/Momentum heeft een topje gemaakt en valt terug richting de 50

Gezien de huidige situatie lijkt een consolidatie op het huidige niveau het hoogst haalbare.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver