Columns & Artikelen

Investeren in palladium

by Gastauteur on 17 april 2020

Naast goud en zilver doen ook andere soorten metalen het goed als investering. De prijs van het zeldzame platina stond bijvoorbeeld lange tijd hoger dan de goudprijs. Een metaalsoort die nu wel meer waard is dan goud, is palladium. Maar wat is palladium eigenlijk en is investeren in palladium de moeite waard?

Wat is palladium?

Palladium is een metaalelement (Pd met atoomnummer 46) dat per toeval in 1803 werd ontdekt door de Engelse chemicus en natuurkundige William Hyde Wollaston. Hij was eigenlijk bezig met het onderzoeken van platina-erts, maar stuitte toen op een andere metaalsoort dat palladium bleek te zijn en dat lijkt chemisch veel op platina. Deze metaalsoort is vernoemd naar de Griekse godin Pallas Athena. Palladium is van nature zacht van structuur en in een zilverwitte kleur. Het behoort tot de metalen uit de platinagroep, net zoals platina zelf, rhodium en ruthenium. Het metaal is erg gemakkelijk bewerkbaar en daarom voor veel toepassingen te gebruiken. Het heeft de laagste dichtheid en het laagste smeltpunt van de metalen uit de platinagroep. Het reageert niet met zuurstof. Palladium wordt oa  gewonnen uit kopererts en nikkelerts. Ook in platinamijnen wordt veel palladium gedolven. Rusland en Zuid-Afrika zijn de belangrijkste landen waar palladium wordt aangetroffen en dus ook wordt gemijnd. Ook wordt palladium tegenwoordig teruggewonnen middels recycling.

Afbeelding: platina/palladium erts

Toepassingen van palladium

Ook zonder een bewuste investering, maken mensen al gebruik van palladium bij bijvoorbeeld de energieprijzen vergelijken. Hoe schoon de gekozen energie bij een energieleverancier ook is die naar boven komt bij energieprijzen vergelijken, er wordt altijd nog gebruik gemaakt van olie, elektriciteit of zelfs waterstof. Olie wordt in raffinaderijen gezuiverd en daar wordt ook oa palladium voor gebruikt. En bij de opwekking van elektriciteit en waterstof als opslagbron komt palladium ook vaak om de hoek kijken. Palladium wordt verder veel gebruikt als oa katalysator in de vliegtuig- en auto-industrie en voor het gebruik van medische instrumenten.

Palladium komt ook in sieraden voor. Witgoud is goud dat wordt ontkleurd en hier is palladium voor nodig. Tevens is de verwachting dat palladium een nog grotere rol in de industrie zal vervullen. Er wordt namelijk ook onderzoek gedaan naar het gebruik van palladium voor waterstofgas en in brandstofcellen. Palladium vormt daarmee een belangrijk onderdeel van toekomstige schone energiebronnen.

De waarde van palladium

Net zoals bij andere edelmetalen is de waarde van palladium vooral afhankelijk van vraag en aanbod. De vraag is vooral vanuit de auto-industrie enorm. Het wordt gebruikt voor katalysatoren, waardoor de auto-industrie in de toekomst een stuk schoner zal worden. Het is daarom ook dat investeren in palladium op de lange termijn zeer lucratief kan blijken. De waarde van palladium wordt traditiegetrouw uitgedrukt per troy ounce, net zoals bij andere edelmetalen. Alleen is de waarde van palladium inmiddels groter dan die van goud. Vooral door de grote vraag, maar ook door de slinkende voorraad van palladium, is de verwachting dat de waarde op hoog niveau blijft en in de toekomst nog verder zal stijgen. De mijnen in Zuid-Afrika zijn al vaker het doelwit an stakingen en andere arbeidsonlusten. De waarde van palladium topte afgelopen januari op zo’n $2800, nadien – door de coronavirus-uitbraak is de prijs behoorlijk gezakt en er waren zelfs momenten dat er geen prijs gemaakt kon worden. De rust is enigszins teruggekeerd en de prijs lijkt zich nu te stabiliseren rond de 2100 dollar.

Hoe in palladium investeren?

Palladium kan fysiek aangekocht worden als investering. Hiervoor kan gekozen worden voor baren palladium en munten. Veel munthuizen die beleggingsmunten uitgeven, zoals de krugerrand en de maple leaf, brengen deze munten uit in goud en zilver. Maar sinds enkele jaren worden dergelijke beleggingsmunten ook in palladium geslagen. Omdat de waarde hoger is dan goud, is het aan te raden om zeker voor een goede kluis te zorgen. Risico’s op schade en diefstal kunnen zo uitgesloten worden.

Naast het fysieke palladium kan er ook gekozen worden door te beleggen in mijnbouwers zoals:  Impala en Sibanye. Deze mijnen hebben onlangs belangrijke overnames gedaan van kleinere platinamijnen. Verder kun je ook nog denken aan Anglo American Platinum, Norlisk Nickel en Glencore.

Behalve mijnbouwaandelen kun je ook in ETF’s beleggen, zoals: iShares Physical Palladium ETC

Deze blog is geschreven door een externe partner.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

GastauteurInvesteren in palladium