Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 20 april 2020

Na de mooie stijging van vorig week waren de ogen afgelopen week gericht op de eerste horde die genomen moest worden, het 50 d. MA:

“Afgelopen week kon de stijging worden voortgezet met een opvolgende stap. Het 50 d. MA is nu nog slechts een klein stukje verwijderd en zal aanstaande week het belangrijkste doel moeten worden”.  

Zoals vorig week aangegeven zou het 50 d. MA het eerste richtpunt en belangrijkste doel gaan worden. Als we naar de grafiek kijken dan zien we dat het 50 d. MA inderdaad is bereikt, getest en (voorlopig?) nog als een te grote weerstand wordt ervaren. De stieren waren niet bij machte om het 50 d. MA te doorbreken al werd dat op dinsdag wel geprobeerd met een slot nipt boven het MA.

Op woensdag volgde de tegenaanval van de beren en werd de zilverkoers weer snel teruggedrongen beneden het MA om daar vervolgens de rest van de week te blijven. Het kleine verzet van de stieren op donderdag mag eigenlijk geen naam hebben hetgeen ook blijk uit de vorm van de candle die op het eind van de dag tot stand werd gebracht. De doji laat zien dat er na woensdag een patstelling ontstond tussen de beren en stieren. Beiden probeerden terrein te winnen maar uiteindelijk werd gesettled met een klein plusje voor de stieren.

Teleurstellend is de onmacht van de stieren op vrijdag. Na de doji van donderdag hadden ze vrijdag een stap moeten maken om voor het weekend het MA te doorbreken dan hadden ze op maandag goed gemutst aan de nieuwe week kunnen beginnen. Nu staat er een rode candle waarmee toch weer wat afstand wordt genomen van het belangrijke MA en het laagste slot van de week wordt genoteerd.

Aanstaande week wordt zeer belangrijk voor de stieren. Zij zullen het MA snel moeten breken om de stijging in leven te houden. Het 50 d. MA mag niet een te groot obstakel gaan worden!

De strijd in de € grafiek ziet er wat ‘heviger’ uit dan in de $ grafiek. De candles zitten hier wat dichter tegen het 50 d. MA geplakt zodat deze toch wat meer onder druk werd gezet.

Deze druk heeft echter ook hier niet geleid tot een doorbraak van het MA, net als in de $ grafiek is met de vrijdag candle weer afstand genomen van het MA zodat de opdracht hetzelfde is als in de $ grafiek.

 

In het langere termijn plaatje zag het er vorige week niet verkeerd uit. Er werd eigenlijk vanuit gegaan dat het 50 d. MA en de weerstandzone konden worden uitgenomen, helaas bleek dat niet het geval te zijn. De combinatie van weerstandzone en MA bleken toch te sterk om te veroveren zodat de koers een stapje terug deed.

De hapering in de stijging die afgelopen week ontstond lijkt weer de vorm van een vlagpatroon aan te nemen en opnieuw gebeurt dit beneden een weerstandlijn net als bij het vorige vlagpatroon. Indien het vervolg zich herhaalt zouden we aanstaande week de uitbraak moeten zien gevolgd door een doorbraak van het 50 d. MA en de weerstandlijn.

De technische staat van de grafiek is nog steeds overwegend positief maar dat zal niet lang zo blijven als de stijging niet snel doorzet.

 • De RSI is beneden de dalende lijn teruggezakt tot op het 50 niveau
 • De Koopkracht vertoont nu een daling al bevindt deze zich wel nog steeds boven de Verkoopkracht
 • De MACD heeft zich weten op te werken tot boven de 0 lijn
 • De Geldinstroom is gedaald waarbij deze is teruggevallen tot op de dalende lijn en beneden het 50 niveau naar negatief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is vanuit extreem positief gebied teruggezakt naar een stand van 65.65. Voorlopig nog boven het 50 niveau maar de dalende trend moet dan wel stoppen

De vooruitzichten voor aanstaande week zijn gemixt, er is nog voldoende positieve flow om een nieuwe aanval op het MA en de weerstandlijn op touw te zetten maar dan zal deze wel snel moeten worden gestart.

 

De Bollinger Bandengrafiek is weer wat meer tot rust gekomen, de afstand tussen de twee buitenste banden bedroeg vorige week nog $4.6 ($11.73 – $16.37) en is gedaald naar $3.6 ($12.97 – $16.57) deze week. De midden-band laat inmiddels een stijgend verloop zien hetgeen een positief teken is op voorwaarde dat de zilverkoers zich zal kunnen handhaven boven deze band.

De midden-band vinden we op dit moment terug op $14.77 en dit niveau is dus dagelijks stijgend. De midden-band kan dienst doen als een extra steun voor de zilverkoers die zich nu nog iets boven de band bevindt. Omdat er rond de $15 eveneens wat steun te vinden zal zijn zou de koers hier een bodem moeten kunnen vormen.

 

In de slotstandengrafiek zagen we een loodrechte daling die gevolgd werd door een praktisch loodrechte stijging, een echte traditionele V-bodem. De lijn die vorige week al op de korrel werd genomen (de weerstand rond $16) werd afgelopen week wel aangetikt maar kon niet worden doorbroken met als gevolg dat de zilverprijs de terugtocht aanvaardde. De daling van afgelopen vrijdag zorgde ervoor dat de zilverkoers opnieuw terecht kwam beneden de weerstandzone rond de $15.50, een verkoopsignaal.

De stieren zullen deze doorbraak snel moeten herstellen omdat het logische gevolg een daling zal zijn naar de steunzone bij de $15.

In de weekgrafiek zien we hetzelfde gebeuren als 2 weken geleden, na een lange zwarte candle een kleinere rode candle. De rode candle van 2 weken geleden zag er wel positiever uit dan die van afgelopen week. De candle van afgelopen week heeft geen lower shadow maar daarentegen wel een upper shadow waarmee de zwakte van de stieren is aangetoond.

Vorige week werd al aangegeven dat er rond $16 enige weerstand te verwachten was zodat genoeg overtuiging van de stieren noodzakelijk zou zijn. De candle laat zien dat het niet voldoende was. De topjes die in 2019 waren ontstaan hebben hun werk voor de beren uitgevoerd en het $16 niveau heeft afgelopen week weer wat aan (weerstand)kracht gewonnen.

De stieren zullen deze stap terug als een aanloop moeten gebruiken zodat komende week een nieuwe doorbraakpoging ondernomen kan worden. Dit zal zeker niet makkelijk worden met een technische gesteldheid die nog steeds negatief is:

 • De RSI lijkt beneden het 50 niveau een topje te gaan maken zodat deze nu iets terugvalt in negatief trendgebied
 • De MACD begon vorige week aan een draaiing maar lijkt nu zijwaarts te gaan bewegen
 • De geldinstroom is iets gezakt en heeft wat verder afstand genomen van het 50 niveau

De taak voor de stieren blijft hetzelfde, de $16 doorbreken.

Het beeld in de € weekgrafiek vertoont nu nauwelijks verschil van dat in de $ grafiek al is de daling hier iets kleiner, 4.26 % tegen 4.72 %. De vorm van de candles is, ondanks het kleine valuta voordeel voor de € zilverbeleggers, gelijk.

In de € weekgrafiek was de €14 grens te vergelijken met de $16 grens in de $-grafiek en deze grens was vorige week al genomen. Deze week zien we dat de daling van de huidige candle stopt op die €14 die daarmee als steun dienst lijkt te doen. Of dit zo zal blijven is natuurlijk de grote vraag maar vanuit technisch oogpunt bekeken klopt het plaatje dat een voormalige weerstand na een doorbraak steun zou moeten worden.

De € weekgrafiek lijkt voor wat betreft de technische gesteldheid nog steeds wat minder negatief dan zijn tegenhanger:

 • De RSI is wel iets teruggevallen maar staat nog steeds in een goede positie en klaar voor een doorbraak van het 50 niveau
 • De MACD is iets verder opgeklommen in negatief gebied ten opzichte van vorige week
 • Het Sentiment/Momentum is inmiddels tot iets boven de 50 gestegen en produceert daarmee een voorzichtig koopsignaaltje

Bij een positieve week voor de zilverkoers kan de technische staat al snel positief omslaan.

De afgelopen maanden wist de $-€ grafiek constant te verrassen zodat we ook deze week uitkeken naar een mogelijke verrassende uitkomst. Vorige week gaf ik aan:

“Gezien de huidige situatie lijkt een consolidatie op het huidige niveau het hoogst haalbare”

Eindelijk deed de grafiek een keer wat werd verwacht, we zien inderdaad een consolidatie op het huidige niveau in de vorm van een doji candle. Deze candle heeft zowel een upper als lower shadow en een kleine body waaruit blijkt dat de beide partijen elkaar min of meer in evenwicht hielden. Het evenwicht heeft een licht positief karakter daar de candle zwart van kleur is.

De body van de candle blijft beneden de groene lijn waarmee deze als weerstandniveau wordt bekrachtigd. De upper shadow prikt door de lijn waaruit blijkt dat de stieren wel tot een doorbraakpoging zijn gekomen maar deze niet hebben kunnen voltooien. Het slot van de week, net beneden de lijn, zorgt er wel voor dat de stieren in een mooie positie zitten om aanstaande week een nieuwe aanval te starten.

 • De RSI is iets verder opgerukt boven het 50 niveau
 • De MACD beweegt zijwaarts boven de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum is vanaf het 50 niveau weer opgeveerd en staat een stukje hoger van vorige week

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver