Columns & Artikelen

Mijnaandelen wachten al jaren op een uitbraak

by Nico Pantelis on 13 mei 2020

De goudprijs is tijdens de afgelopen maanden meermaals positief in het nieuws verschenen. En daar was ook een duidelijke reden voor. Het gele edelmetaal fungeert immers al decennialang als een veilige haven. Steeds meer beleggers vluchten, als gevolg van de onzekerheid op de financiële markten, richting de goudmarkt. De interesse in het ‘kleine broertje’ van goud blijft vooralsnog uit. En dat heeft ook effect op de gecombineerde goud- en zilvermarkt.

In de meeste valuta’s gemeten noteert de goudprijs op dit moment rond een recordkoers. In dollars gemeten is dat echter nog niet het geval. Toch zit de goudprijs al enkele jaren in de lift en het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn alvorens de goudprijs in dollars gemeten ook weet te stijgen naar een all-time high.

Is een historische uitbraak nabij?

De zilverprijs staat er echter compleet anders voor. Zo is er al enkele jaren sprake van een ‘zijwaartse trend’ binnen de zilvermarkt. En dat heeft effect op de Gold & Silver Miners Index (XAU). Deze index bestaat immers uit zowel goud- als zilvermijnaandelen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is te zien dat deze Gold & Silver Miners Index al sinds het jaar 2011 binnen een dalend trendkanaal beweegt.

Op de grafiek is ook te zien dat de koers nu opnieuw bij de bovenkant van het trendkanaal is aangekomen. Mocht er hier een opwaartse uitbraak plaatsvinden, dan zou dat resulteren in een historische trenddraai. En dat zou goed nieuws betekenen voor zowel de zilver- als de goudmarkt.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

Edelmetaal-Info: Om te profiteren van de hefboomwerking van de mijnbouwaandelen op de goud- en zilverprijs brengt Slim Beleggen al jaren hun interessante Goud & Zilver rapport op de markt.

Hier kun je je op deze rapporten abonneren.

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Nico PantelisMijnaandelen wachten al jaren op een uitbraak