Columns & Artikelen

Aandelen van 50x tot 100x!

by Nico Pantelis on 18 mei 2020

De bounce na de crash, lijkt op z’n einde te lopen.

De beurzen zetten een stap terug deze week en de grafieken lijken (tijdelijk) te toppen.

We nemen er een grafiek bij…

Het wordt snel duidelijk: de S&P 500 heeft moeite om aan te haken met het niveau van 3.000 punten. Zoals we eerder al vaker opwierpen, is dit niveau wat ons betreft een cruciaal kantelpunt.

Eens de index hier terug met overtuiging overheen kan, is de kust veilig.

Maar zo ver zijn we nog niet. We brengen ook nogmaals in herinnering dat onze preferente route op de beurs momenteel nog altijd noodscenario #1 is: een terugtest van de bodem.

Of daar ergens in de buurt van… Want de markten en hun beleidsmakers werden deze week opnieuw opgeschrikt door de economische cijfers. De ravage door corona is groter dan verwacht, zo blijkt.

De detailhandel in de VS kromp met -16,4% in april, veel meer dan economen hadden ingecalculeerd. Hun cijfer stond eerder nog op -12%.

Op de bovenstaande grafiek van CNBC wordt de erbarmelijke toestand duidelijk in beeld gebracht. Dit is vele malen erger dan de economische crisis van 2008. Het staat zelfs in geen verhouding, zo hard hakt deze crisis erin.

Voeg daarbij de wekelijkse werkloosheidsaanvragen – inmiddels vroegen 36 miljoen Amerikanen (+22% van de werkende bevolking in de VS) hun werkloosheidsuitkering aan sinds het uitbreken van corona – dan weet je dat het goed fout zit.

Een schok voor velen, zo blijkt. Zelfs de topman van de Federal Reserve, Jerome Powell, werd er ongemakkelijk van. Hij wees in een speech op de ernst van de zaak, en dat de waarderingen wel eens zwaar onder druk konden komen te staan in de komende periode.

Dit schouwspel hebben we in deze crisis nog niet eerder gezien. De schrik zit er goed in!

Ook steeds meer grote namen in de beleggingswereld beginnen zich openlijk zorgen te maken. Op de eerste plaats was er de levende legende Stan Druckenmiller. Hij waarschuwde openlijk dat het V-herstel na corona, hoogstwaarschijnlijk een fantasie is… en blijft.

De huidige risicorendementsverhouding behoort tot de slechtste die hij ooit heeft gezien. De waarderingen zijn torenhoog, en zullen alleen maar toenemen als de koersen niet dalen.

Nu, Druckenmiller zien we wel vaker in het kamp van de beren opduiken. Maar hetzelfde geluid vingen we ook op bij David Tepper. Tepper kan je maar moeilijk bestempelen als een beursbeer.

Integendeel, Tepper kocht massaal (bank)aandelen in 2009 en 2010 waarbij hij het van de daken riep dat beleggers vol in de markt moesten stappen. Dat was toen de perfecte visie.

Vandaag zegt Tepper dat hij dezelfde waarderingen ziet als in 1999 op de beurs.

1999, voor wie het niet meer weet, dat was het moment waarop koerswinsten van 100x en meer de normaalste zaak waren. Een extreme bubbel want ‘ditmaal wordt het anders’.

Helaas, de financiële zwaartekracht sloeg hierna hard toe.

Tepper zit op dezelfde denkpiste als Druckenmiller. Beide verwachten dat de winsten in elkaar zullen klappen als gevolg van corona, en als de koersen dan niet in elkaar zakken, dan krijg je vanzelf waanzinnig hoge waarderingen te zien.

Deze twee financiële genieën gooien de handdoek in de ring, voor wat betreft de beurs.

Daarmee stappen ze in de voetensporen van de grootste belegger uit onze generatie: Warren Buffett.

We rapporteerden al aan het begin van de maand dat Buffett er erg somber bijzat, tijdens de recente jaarvergadering van Berkshire Hathaway. Iets wat wij in onze carrière nog nooit hadden gezien.

Deze sombere Buffett was iets nieuws, maar blijkbaar had hij niet zo maar een slechte dag of woog de hoge leeftijd op z’n sentiment. Niets van dat. Hij zette gewoon door met z’n liquidaties.

Hij gooide een van z’n belangrijkste posities buiten: Goldman Sachs!

Dit is een statement van jewelste.

De positie in GS dateert nog van de vorige crisis, toen Buffett de ‘deal van de eeuw’ kon maken met Goldman door een grote positie te nemen via preferente aandelen. Speciale aandelen waar de rest van de markt niet aan kon.

Deze supertrade wordt nu afgebouwd. Dat is veelzeggend. Vooral voor de man die als volgt consistent antwoordde op de volgende vragen:

• Wat is het beste moment om te kopen? Altijd!
• Wat is het beste moment om te verkopen? Nooit!

Buffett doet nu compleet het tegenovergestelde van zijn advies.

En het bleef overigens niet enkel bij Goldman Sachs. Ook posities JPMorgan, Philips 66, Travelers, Sirius XM, … werden drastisch verlaagd of volledig verkocht.

Dit is compleet atypisch Buffett. Het zijn posities die volledig in z’n strategie passen: Amerika boven.

Hij zei het nog tijdens de jaarvergadering van Berkshire Hathaway: “Ik blijf erbij, speculeer niet tegen Amerika op de beurs”.  Zijn daden spreken dit nu volledig tegen.

We begrijpen waarom Buffett zo somber was. Hij moest openlijk liegen tegen z’n aandeelhouders.

We kunnen het amper geloven. Maar toch is dit de harde realiteit. Een grote teleurstelling.

Gelukkig hebben onze abonnees het probleem van Buffett niet. Ze zitten vandaag in een luxepositie, want hun posities zitten in stijgende lijn, terwijl de rest van de markt onder druk staat.

Het zijn natuurlijk niet de traditionele onderdelen in de markt, waar Buffett & Co normaal zo op verlekkerd zijn. Nee, we hebben het dan eerder over onze posities in goud, bijvoorbeeld.

We roepen het al jaren van de daken om een blootstelling aan goud te onderhouden. En we worden er, tot op de dag van vandaag, raar op aangekeken of zelfs weggelachen.

Nochtans, de grote god voor beleggers – Warren Buffett – moet het erg vaak afleggen ten opzichte van goud. Bekijk de volgende tabel maar eens.

Over diverse periodes doet z’n investeringsvehikel Berkshire Hathaway het maar 1x beter: over de periode van 10 jaar.

Voor de rest laat goud, Buffett met gemak achter zich. En wie dan toch op de langere termijn belegt, ook hier moet de meesterbelegger zijn meerdere kennen in goud.

Berkshire Hathaway deed in de afgelopen 20 jaar +328% versus goud met +536%.

Voor wie het niet weet: BRK keert geen dividend uit. What you see, is what you get. Net zoals bij goud. En goud doet het gewoonweg beter, daar valt niet veel anders over te zeggen.

Of toch: de beste periode voor goud moet nog komen.

We denken immers dat we voor een uitzonderlijke periode staan. Een tijdperk waarin goud niet kan verliezen. We verklaren ons nader…

Als we het kamp van de beren moeten geloven, dan staat ons een periode van zware deflatie te wachten. De coronacrisis, de schuldenbubbel, de enorme overheidstekorten, … u snapt het plaatje.

Als we aan de vooravond van een deflatoire implosie staan, is dat koren op de molen van goud. Het edelmetaal is immers de ultieme veilige haven in een dergelijk scenario, want je hebt géén tegenpartijrisico bij goud.

Als we het kamp van de stieren moeten geloven, dan staan we voor een periode van hoge inflatie. De schok als gevolg van de coronacrisis heeft de toeleveringsketen dusdanig vernield, dat het einde van het tijdperk van goedkope goederen gearriveerd is.

Voeg hierbij een toenemende (personeels)kost, en je komt snel in een opwaartse prijsspiraal terecht die altijd eindigt in een inflatoire explosie.

Ook dit scenario is erg positief voor goud, want opnieuw: goud vormt de ultieme veilige haven door de volledige bescherming van je koopkracht.

Wat de toekomst ook in petto heeft, goud zal flink hoger gaan in beide scenario’s.

We stootten op een grafiek van Novagold die perfect laat zien waar wij ons momenteel op focussen qua traject voor goud in de toekomst.

Als goud het parcours van de jaren ‘70 opnieuw kan volgen – de vorige grote bull market in de goudprijs – dan zal goud richting 4.000 tot 5.000 dollar per ounce kunnen schieten.

En toeval of niet… ons LT koersdoel voor goud (sinds 2007) staat op 5.000 dollar.

We hebben er het volste vertrouwen in dat deze prijs in de tabellen komt.

Dat klinkt als een enorm cijfer, maar in procentuele termen valt het wel mee. Vanaf het huidige niveau is dat iets meer dan 150% stijging.

Natuurlijk, 150% stijging in een omgeving waar de rest er voor quasi dood bijligt, is een enorme toename. Maar wij rekenen in deze cyclus vooral op goudmijnaandelen.

Als goud met 100% tot 150% stijgt, dan zullen goudmijnaandelen met 1.000% tot 1.500% stijgen.

Dat betekent voor de HUI-index een koers van 3.000 en meer!

En dat betekent voor de kleinere goudmijnaandelen – de specialiteit van het Goud & Zilver Rapport – nog een veelvoud van 10x kan stijgen. Denk hierbij aan stijgingen van 50x tot 100x!

Klinkt waanzinnig? Helemaal niet. Het gebeurde al eerder in de jaren ’70, en het zal ditmaal ook weer gebeuren.

Advertentie:

Je hoeft maar te kijken naar onze lijst in 2020 versus de HUI.

De HUI staat in 2020 al op +22,7%.

Dat is alvast een geweldig resultaat, als je weet dat goud +15% doet en de S&P 500 nog altijd op -11% staat.

Maar kijk eens even naar de Selectielijst van het Goud & Zilver Rapport versus de HUI.

De topposities staan +56% hoger!

Dat is 2,5x hoger dan de HUI… een veelvoud, inderdaad, op enkele maanden.

We rekenen erop dat de verschillen alleen maar groter zullen worden, naarmate de stierenmarkt in goud hoger gaat.

En bovendien, de kleintjes zullen de grote goudmijnaandelen ver achter zich laten. Ook dat zijn statistieken die we niet zelf hebben verzonnen, maar in het verleden altijd ontstonden.

  • Midtiers verslaan Majors.
  • Juniors verslaan Midtiers.

Juniors en Midtiers: de specialiteit van het Goud & Zilver Rapport.

Zorg dat je de beste posities in je portefeuille hebt!

 

Abonneer vandaag nog!

NB zie hier aankondiging van het vandaag uitgebrachte Goud & Zilver Rapport:

In deze editie van het Goud & Zilver Rapport analyseren we een van onze jongste JUNIORS in de Selectielijst. Sinds de opname staat het aandeel al bijna dubbel zo hoog, en sneuvelde het koersdoel. Hoog tijd dus voor een update.

Verder analyseren we 3 royalty/streaming bedrijven op de lijst. Niet iedere onderneming in dit segment kan je zo maar over dezelfde kam scheren. Een grondige segment update dringt zich op.

 

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

 

Nico PantelisAandelen van 50x tot 100x!