Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 18 mei 2020

Vorige week werd het 50 d. MA doorbroken en de vraag die door ieders gedachten speelde was of dit gehandhaafd zou blijven. De eerste 3 dagen van afgelopen week werd die gedachte aan een serieuze test onderworpen. De koersstijging viel stil en langzaam viel de zilverprijs stapje voor stapje terug waarbij de $15.50 als ondergrens werd getest maar wel stand bleef houden.

Toen de $15.50 op slotbasis steeds dichterbij leek te gaan komen ontstond er op donderdag toch de beweging die de stieren graag zagen. Er werd hoger geopend en vanaf dat moment vond er, ondanks een klein stapje terug, een stijging plaats die de koers niet alleen boven de $16 bracht maar die daar ook afsloot. Voor het eerst sinds medio april werd er boven de $16 gehandeld zodat een belangrijk stapje voorwaarts was gezet.

Met argusogen werd er daarom uitgekeken naar het mogelijke vervolg op vrijdag. De stieren bleken ook de vrijdag stevig aan te willen pakken, ze openden iets hoger en daarna volgde eenzelfde scenario als op donderdag. Alleen vloog de omzet nu snel omhoog naar een niveau dat uiteindelijk ruim boven het gemiddelde zou uitkomen. Samen met de omzet kwam ook het koerspeil omhoog waarbij de $17-grens werd doorbroken.

Met de doorbraak van de $17 grens werd tevens voor het eerst sinds begin maart weer boven het 200 d. MA gehandeld. Met het slot boven het 200 d. MA hebben de stieren een zeer belangrijke stap genomen. Nu zullen de lange termijn beleggers gedwongen worden om hun strategie te wijzigen aangezien het een omslag in de heersende lange termijn trend betekent. Zaak voor de stieren is nu om de doorbraak van het MA te koesteren en verder uit te bouwen.

In de € grafiek zien we uiteraard hetzelfde beeld als in de $ grafiek. De eerste drie dagen wat talmen om dan vervolgens op donderdag en vooral vrijdag in de versnelling omhoog te gaan.

Ook hier zien we een doorbraak van het 200 d. MA er is echter een groot verschil met de $ grafiek en dat is de grootte van de doorbraak. In de $ grafiek sloot de koers $0.12 boven het MA maar in de € grafiek is dat liefst € 0.40 zodat de doorbraak hier een stuk steviger oogt.

In het langere termijn plaatje werd vorige week al aangegeven dat de stieren de steun hadden uit de positieve gesteldheid van de grafiek voor een verdere stijging.

De hapering die ontstond in de eerste drie dagen van afgelopen week blijkt in de onderstaande grafiek nodig te zijn geweest om de voormalige weerstand als steun te testen. De doorbraak van de weerstandlijn die vorige week vrijdag plaatsvond werd zo op zijn validiteit getest en die bleek sterk.

Toen de doorbraak van die lijn was bezegeld kon de opmars worden voortgezet. Eerst nog met een kleine stap die de zilverkoers dicht bij de volgende weerstandlijn/zone bracht maar vervolgens met een reuze stap voorwaarts. De candle van vrijdag sneed als een vlijmscherp mes door de weerstand-zone en stuurde de koers al weer goed op weg naar de volgende weerstandzone.

Met de bewegingen van afgelopen week donderdag en vrijdag lijken de stieren een volgende beslissende stap te hebben gezet in de opmars om terug te keren naar het $18.50 niveau.

De afgelopen week is zeer goed geweest voor de ontwikkelingen in de interne gesteldheid:

 • De RSI heeft de weg omhoog nu definitief gevonden door boven de dalende lijn te breken en heeft nu extreem positief gebied in het vizier
 • De Koopkracht is afgelopen week omhoog gesprongen met een ADX die omhoog krult, eens boven de 20 gekomen zal deze de trendmatigheid ondersteunen
 • De MACD neemt afstand van de 0 lijn en de signaallijn
 • De Geldinstroom die nog iets achterbleef heeft nu de weg omhoog ook gevonden en koerst af op het hoogste niveau van de afgelopen maanden
 • Het Sentiment/Momentum heeft inmiddels extreem positief gebied bereikt

De vooruitzichten voor een verdere stijging zijn vanuit de grafiek zonder meer aanwezig, er is geen donker wolkje aan de lucht. De aanval op de volgende weerstandzone zou daarmee aanstaande week al kunnen en zelfs moeten worden ingezet.

In de Bollinger Bandengrafiek wist de koers zich vorige week boven de midden-band te nestelen en zelfs de bovenste band aan te tikken. Dit was een ideale uitgangspositie om de beweging die vanuit de vernauwende banden te verwachten was te kick-starten.

De bovenste band leek de uitbraak in eerste instantie tegen te houden maar daarna deed de samentrekkende beweging van de banden dan uiteindelijk toch zijn werk. De ingedrukte veer ontspande en de koers werd weggeschoten door de bovenste band. De vrijdag candle is inmiddels ver boven de band gekomen zodat er vanuit deze grafiek eerst een kortstondige consolidatie of pas op de plaats mogelijk is om de band te laten bijsluiten. Indien de kracht achter de stijging echter te groot is kan die consolidatie ook pas vanaf een hoger niveau plaatsvinden.

 

Zoals al in de slotstandengrafiek van vorige week verwacht werd de aanval op de vorige top en weerstandlijn de afgelopen week inderdaad ingezet.

De aanval werd niet alleen ingezet maar werd ook nog eens een eclatant succes. De top en weerstandlijn werden verpulverd en de koers trok maar meteen door om ook de daarboven liggende weerstand-zone te doorsnijden en de slotstand weg te zetten boven de $17,-.

Indien we het dalende magenta kanaaltje alsnog als een vlag beschouwen dan volgt daaruit een potentieel koersdoel dat ligt tussen de $19 en $19.50. Er wacht dan dus nog een mooie voortzetting.

In de weekgrafiek werd vorige week aangegeven dat waakzaamheid mogelijk geboden was omdat de stijging van die week een ‘eendagsvlieg’ zou kunnen blijken te zijn daar de omzet achterbleef en niet echt bij het beeld paste. Terugkijkend kunnen we nu stellen dat deze waakzaamheid absoluut overbodig was en dat we een knaller van een week achter de rug hebben.

Afgelopen week steeg de koers met maar liefst 8,19% hetgeen niet alleen een forse stijging is maar tevens een stijging is die zeer veel perspectief biedt. Het slot van de candle is namelijk terecht gekomen boven het 34 w. MA waarmee (net als het 200 d. MA in de dag-grafiek) de langere termijn beleggers hun strategie moeten gaan aanpassen.

De krachtige stijging heeft uiteraard ook zijn weerslag op de gesteldheid van de grafiek:

 • De RSI is nu, voor het eerst sinds februari dit jaar, weer terug boven de 50
 • De MACD is boven de signaallijn gekruist en heeft daarmee een voorzichtig koopsignaal afgegeven ook al staat deze wel nog ruim in negatief gebied
 • De Geldinstroom is nu naar boven gedraaid maar heeft nog een lange weg af te leggen naar positief gebied

De technische staat van de grafiek is verbeterd maar is wel nog steeds overwegend negatief al zijn er wat positieve lichtpuntjes te bekennen.

In de € weekgrafiek is het positieve extra voordeeltje ook deze week weer aanwezig, de $-€ verhouding heeft ook deze week in het voordeel uitgepakt. De stijgings-candle van deze week beslaat 8,74 % zodat deze wat groter is uitgevallen dan in de $ grafiek.

Ook hier een slot boven het belangrijke 34 w. MA en met een wat grotere afstand dan in de $ grafiek zodat de vooruitzichten rooskleuriger zijn. Deze wat betere vooruitzichten zien we ook terug in de interne gesteldheid;

 • De RSI is boven de 50 gebroken en kan nu verder omhoog
 • De MACD is door de signaallijn gebroken en gaat nu op weg naar de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum is vanaf de 50 verder gestegen en is nu boven het vorige topje gekomen

 

In de $-€ grafiek stonden de seinen na vorige week op lichtgroen met een candle die tegen de onderste groene lijn stond te drukken. Het was slechts een kwestie van ‘doordrukken’ voor de stieren maar dat is niet altijd zo gemakkelijk als het uitziet.

De stieren kweten zich afgelopen week echter uitstekend van de hun gestelde taak. Ze wisten de groene weerstandlijn te breken en de koers op te drijven tot middenin de weerstandzone. De slotstand bevindt zich nu in de zone zodat de stieren een nieuwe taak wacht. Het opzoeken en het liefst breken van de bovenste groene weerstandlijn.

De gesteldheid blijft er onveranderd positief uitzien zodat een verdere opmars wordt ondersteund:

 • De RSI is iets verder gestegen boven de 50
 • De MACD is boven de signaallijn naar boven afgebogen
 • Het Sentiment/Momentum beweegt zich nog steeds zijwaarts boven de 50 in positief trendgebied

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver