Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 25 mei 2020

Vorige week werd geëindigd met de opmerking dat de stieren de doorbraak van het zeer belangrijke 200 d. MA moesten koesteren en het liefst natuurlijk verder uitbouwen. Een blik op de grafiek laat zien dat het koesteren van de uitbraak is gelukt en ook het uitbouwen leek in eerste instantie van een leien dakje te gaan totdat er richting het einde van de week wat tegengas werd gegeven.

Na de mooie stijging waarmee vorige week werd afgesloten moesten de stieren op maandag opletten om een tegenaanval op te vangen en dat lukte perfect. Er werd zelfs even rond de $18 gehandeld maar dat niveau kon richting het slot niet worden vastgehouden zodat toch aanzienlijk beneden de hoogste koers werd afgesloten. Maar het slot boven het MA werd gehandhaafd.

De terugval gedurende de dag van maandag werd op dinsdag ruimschoots goed gemaakt door wederom richting de $18 te koersen en nu ook daar in de buurt af te sluiten. Het werd daarmee een ideale setup voor de voortzetting op woensdag om de strijd met de $18-grens aan te gaan. De strijd werd niet geschuwd, de $18 werd doorbroken waarna een hoogste koers werd neergezet op $18.17. De dag werd uiteindelijk afgesloten op $18.03 boven de $18-grens.

Zo leek het erop dat ook deze horde snel genomen zou worden maar daar dachten de beren toch anders over. Met een forse inspanning onder redelijke volume werd de donderdag geopend op $18.05, iets hoger dan het slot van woensdag. Na een klein uptickje naar $18.06 namen de beren het roer van de zilvervloot over en stuurden zuidwaarts. De daling die werd ingezet eindigde uiteindelijk op $17.36, waarbij als laagste koers de $17.26 werd aangetikt. Het positieve sentiment werd daarmee onder druk gezet zodat de vraag ontstond hoe de vrijdag zou gaan uitpakken. Die opende iets hoger dan het slot van donderdag maar daarna werd opnieuw de daling ingezet en zakte de koers weg tot aan $17.19. Dit was het sein voor de stieren om op te treden en de tegenaanval te zoeken. De zilverprijs werd opgekrikt om het weekend in te gaan met een koers van $17.69.

Afgelopen week kunnen we constateren dat de stieren er dus ook in geslaagd zijn om de stijging boven het 200 d. MA wat verder uit te bouwen en zo nog wat meer vertrouwen in de doorbraak te scheppen. Aanstaande week zal nu de uitbouw verder vorm moeten gaan krijgen.

Het beeld in de € grafiek is een mooie kopie van de $ grafiek, het beeld is vrijwel identiek. Ook hier een uitbouw van de doorbraak boven het 200 d. MA waarbij de eerste serieuze tegenaanval van de beren lijkt te worden opgevangen. De volgende stap zal nu een stijging tot boven de topjes van afgelopen week moeten zijn zodat de beren ontmoedigt worden voor een volgende aanval.

In het langere termijn plaatje werd vorige week aangegeven dat er geen donker wolkje aan de lucht was die een verdere stijging zou kunnen tegenhouden. Dat is echter slechts een constatering, en die moet uiteindelijk ook nog worden ingevuld.

Vorige week sneed de koers door de weerstandzone van $16.50 en lag de volgende zone in ‘striking distance’. Die zone werd direct op maandag op de korrel genomen maar kon toen nog niet worden overwonnen doordat de koers gaandeweg de dag terugzakte. De doorbraak kwam er uiteindelijk toch nog op dinsdag toen het mes opnieuw warm werd gemaakt en de zone werd doorsneden. De doorsneden zone werd vervolgens op donderdag aan een serieuze terug-test onderworpen die blijkens de candle van vrijdag (voorlopig) met glans werd doorstaan. Het slot van vrijdag bracht de koers terug boven de weerstandzone en opent nu direct nieuw potentieel voor het begin van aanstaande week.

 

Als we nog even een blik werpen op de technische gesteldheid dan kunnen we het volgende vaststellen:

 • De RSI had inmiddels extreem positief gebied bereikt en is nu bezig met een klein stapje terug waarbij een nieuwe draai naar boven lijkt te zijn ingezet
 • De Koopkracht heeft een topje gemaakt en heeft ook een pauze ingelast. De ADX is opgeklommen tot boven de 20, de trendmatigheid van de stijging neemt toe
 • De MACD stijgt verder boven de 0 lijn
 • De Geldinstroom bevindt zich in extreem positief gebied, een perfecte ondersteuning voor een verdere stijging
 • Het Sentiment/Momentum verblijft nog steeds in extreem positief gebied

De interne gesteldheid is zeer positief zodat de verwachting gerechtvaardigd lijkt dat de volgende weerstandlijn over de oude topjes het doel voor aanstaande week zal zijn.

 

In de Bollinger Bandengrafiek zagen we afgelopen week een beeld dat niet zo vaak voorkomt; de candles bleven langere tijd buiten de bovenste band die alle moeite heeft om de koers te volgen.

Uiteindelijk kreeg de band de kans om bij te sluiten doordat er op donderdag een tegenaanval kwam van de beren. Die candle bracht de koers eindelijk weer terug binnen de banden. De candle van vrijdag zorgde ervoor dat de positieve flow gehandhaafd bleef. De afstand tussen de banden is enorm opgelopen zodat de onderste band nu inmiddels een draai is begonnen om de richting van die band om te buigen. De afstand van de koers tot de midden-band is eveneens aanzienlijk gestegen waardoor de stijgingshoek van die band is toegenomen.

Het is mogelijk dat er aan het begin van komende week wat meer consolidatie zou kunnen ontstaan zodat de midden-band de kans wordt gegund om bij te sluiten. Gezien de kracht die er achter de stijging zit zou het echter ook kunnen dat er eerst nog een paar flinke stappen volgen voordat de band kan bijsluiten.

Ook in de slotstandengrafiek zien we een uiterst positieve ontwikkeling. De weerstandzone rond de $17.50 is op slotbasis genomen, terug-getest en opnieuw doorbroken. Het is nu de taak voor de stieren om de koers aanstaande week boven deze zone te houden. Zodat de aanval op de volgende weerstandlijn kan worden voorbereid.

Het koersdoel van het ‘vlagpatroon’, $19 tot $19.50, blijft nog steeds het uiteindelijke doel.

In de weekgrafiek werd vermeld dat ondanks de forse stijging van vorige week en de lichtpuntjes nog steeds sprake was van een overwegend negatieve technische staat van de grafiek. De candle van deze week die ervoor heeft gezorgd dat de koers verder is weggelopen van het doorbroken 34 w. MA heeft voor wat meer lichtpuntjes gezorgd.

 • De RSI heeft de stijging boven het 50 niveau voortgezet
 • De MACD heeft de stijging richting de 0 lijn versneld en neemt ook snel afstand van de signaallijn
 • De Geldinstroom heeft de weg naar boven nu definitief ingeslagen en gaat op weg naar de 50

Naast de verbetering in de interne gesteldheid hebben de stieren ook geleverd wat werd gevraagd. Een nieuwe stijging, nu met 3.65%, die er voor heeft gezorgd dat het slot van vorige week boven het 34 w. MA geen piek werd maar een tussenstop naar hogere oorden.

 

De omzet van afgelopen week trok bij de uitbouw van de stijging mooi aan hetgeen aangeeft dat meer langere termijn beleggers mogelijk eieren voor hun geld hebben gekozen en hun posities hebben ingenomen. Aanstaande week volgt een nieuwe test voor de uitbraak, een nieuwe zwarte candle zal alleen maar meer beleggers over de streep trekken maar een tegenaanval van de beren zal ongetwijfeld vroeg of laat volgen.

In de € weekgrafiek zien we, in tegenstelling tot de afgelopen 2 weken, nu een wat kleinere stijging dan in de $ grafiek, namelijk ‘slechts’ 2.87%.

Dit kleinere stapje heeft echter geen negatieve invloed op de grafiek. De afstand tot het doorbroken 34 w. MA is gegroeid en de interne gesteldheid is verder verbeterd.

 • De RSI is verder boven het 50 niveau gekomen
 • De MACD is een stuk dichterbij de 0 lijn gekomen en heeft meer afstand genomen van de signaallijn
 • Het Sentiment /Momentum heeft de weg naar boven nu echt ingeslagen en lijkt de ogen gericht te hebben op extreem positief gebied

In de $-€ grafiek zien we inderdaad de rode candle die naar aanleiding van de bovenstaande grafieken al werd verwacht. Deze rode candle is overigens weer eens niet wat werd verwacht op basis van de grafiek van vorige week.

De Interne gesteldheid leek een verdere opmars te ondersteunen maar desondanks dachten de beren daar anders over en wisten zij de koers onder druk te zetten en de koers naar beneden te drukken tot nipt beneden de weerstandlijn.

Ondanks de rode candle blijft de positieve flow wel nog steeds van kracht:

 • De RSI is iets gedaald maar blijft nog boven de 50 al zal deze komende week mogelijk benaderd worden
 • De MACD is iets gedaald en nadert nu weer de signaallijn
 • Het Sentiment/Momentum is zelfs iets gestegen en lijkt naar boven te willen draaien

Komende week zou weer kunnen uitdraaien op een positieve candle waarmee de strijd om de weerstandlijn wordt voortgezet.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

 

 

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver