Columns & Artikelen

Grondstoffen op de bodem?

by Nico Pantelis on 1 juni 2020

Opnieuw maakten de beurzen een flinke stap voorwaarts – in de VS steeg de S&P 500 met 4% in de maand mei – en ligt de correctie van 2020 alweer 2 maanden achter ons. De tijd vliegt, ook op de beurs.

Want terwijl iedereen nog in een semi-crisismodus opereert, zitten de markten alweer recht in de sweet spot van de opgaande langetermijntrend die bijna 10 jaar geleden begon.

Op de volgende grafiek wordt meteen duidelijk wat we bedoelen…

 

Op de bovenstaande grafiek ziet u de maandelijkse OHLC bars. Tevens ziet u het 60-maands gemiddelde, die sinds midden 2013 in een stijgende lijn zit.

60 maanden, oftewel 5 jaar, dat verander je niet zo snel. Ook de coronacrisis heeft hier niets aan veranderd. De trend werd getest, maar voorlopig ook niet meer dan dat.

We zullen het anders stellen… De S&P 500 moet 3 tot 6 maanden structureel onder 2.500 punten blijven, om deze trend te keren. Dat wordt erg moeilijk.

Temeer omdat deze week een nieuwe pool aan liquiditeit op tafel kwam. Ditmaal was het Europa, waar de EU met een nieuw voorstel op de proppen kwam.

#NextGenerationEU

Dit is de flitsende projectnaam voor de creatie van 750 miljard verse euro’s. Dit bestaat uit 500 miljard euro aan subsidies, maar ook 250 miljard euro aan leningen.

Jawel, daar zijn ze… de Eurobonds!

Als de discussie momenteel volgen, gaat het er niet meer over of Eurobonds er zullen komen, maar onder welke voorwaarden. Dit lijkt dus een ‘done deal’ te zijn.

Vooral omdat het idee door Frankrijk én Duitsland naar voren werd geschoven, de leiders van de EU.

Op het moment dat dit voorstel op tafel kwam, schoten de beurzen flink hoger.

Dat is niet zo heel gek. Zo ontstaat een compleet nieuwe pool aan liquiditeiten. En we weten inmiddels dat de verse valuta gebruikt worden om aandelen en andere activa te kopen.

Je zou verwachten dat in een wereld, die overloopt met liquiditeiten, alles torenhoog zou staan. In theorie zou dat ook zo moeten zijn. Maar in de praktijk duiken er altijd kansen op.

Want terwijl de meeste activa steeds hogere prijzen opzoeken, zakken de prijzen van de grondstoffen steeds verder weg. Nochtans zou je verwachten dat grondstoffen een ideale spons zouden vormen voor al deze verse liquiditeiten.

Maar niets is minder waar. We hebben de proef op de som genomen, en dezelfde maandgrafiek getrokken voor de CRB-index, een korf met de belangrijkste grondstoffen.

Het is werkelijk ongelofelijk. De CRB zoekt steeds lagere bodems op.

Beleggers hebben wel altijd de mond vol over het oppikken van koopjes, maar dan gaat het merendeel vandaag toch voorbij aan dit segment.

Wie graag de echte ‘deep value’ in de markt koopt, hoeft niet veel verder meer te zoeken.

Grondstoffen zijn dan dé koop van het decennium.

Mogelijk zelfs van deze eeuw!

Letterlijk: in de afgelopen 120 jaar zagen we de grondstoffen nooit eerder zo diep wegzakken versus aandelen.

De volgende vergelijkingsgrafiek spreekt meer dan boekdelen.

Natuurlijk, alles kan altijd dieper zakken, maar kom nu, een beetje belegger weet toch wel: als deze trend een keer draait – en we hebben een sterk vermoeden dat de bodem nu wel heel dichtbij komt – dat je de allergrootste rendementen uit je carrière gaat scoren.

Advertorial: Met grondstoffen!

OK, we geven het grif toe. Beleggers in grondstoffen zijn vandaag de pispaal van de markt. Iedereen lacht hen uit. En de praktijk laat dit ook toe. Terwijl de rest van de markt een feestje zit te bouwen, zitten beleggers in grondstoffen stil in een hoekje, een traantje weg te pinken.

Precies op deze plek moet je vandaag wat van je kapitaal aan het werk zetten.

We zeggen niet dat je hier direct je volledige vermogen in moet steken, maar gewoon een kleiner deel van je portefeuille (bijvoorbeeld 10%) is al ruimschoots voldoende.

Het enige wat je moet doen is deze positie niet laten krimpen. Je moet dus, als de prijzen verder zakken, bijkopen. Structureel, zonder verpinken. Je gaat niet weten wat je gaat overkomen, eens de trend draait en z’n weg naar boven zoekt.

Wees geen emotionele belegger, maar laat je verstand je portefeuille samenstellen.

Koop grondstoffen. Je gaat het je niet beklagen. Daar steken we onze hand voor in het vuur!

Wij blijven in ieder geval niet bij de pakken zitten, maar zetten actief stappen in de grondstoffenmarkt.

Maandag lanceert het team van het Grondstoffen Rapport een gloednieuwe kooptip.

Ditmaal pakken ze nog eens uit met een speler die verschillende grondstoffen produceert in het segment van de basismetalen maar ook energie.

Door de coronacrisis heeft de koers van dit aandeel het zwaar te verduren gehad. Op enkele weken ging er meer dan de helft van de prijs af.

Nu het stof is gaan liggen, zien we een uitzonderlijke koopkans ontstaan en tasten we gretig toe.

Weet u waarom dit juist zo een geweldige positie is? Dit aandeel deed het in de voorbije jaren – tegen de negatieve trend in de grondstoffenmarkt in – heel erg goed.

Het aandeel ging in de voorbije 5 jaar maar liefst 14x over de kop. En nu kan je dit aandeel opnieuw kopen aan dezelfde prijs als 3 jaar geleden, vlak voor de grootste beweging begon.

Een betere setup kan je haast niet vinden in de grondstoffenmarkt.

We zouden zeggen:

TAST GRETIG TOE

Slim Beleggen

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

 

Nico PantelisGrondstoffen op de bodem?