Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 1 juni 2020

De opdracht van deze week voor de stieren was om de doorbraak van het 200 d. MA te verdedigen en verder uit te bouwen. Op deze wijze kunnen er steeds meer lange termijn beleggers over de streep getrokken worden zodat de stijging nog meer body gaat krijgen.

Het begin van de week werd een vertraagde start daar er op maandag niet gehandeld werd door de feestdag in de VS. Deze extra rustdag zorgde niet voor al te veel heisa op de dinsdag. Er werd voortvarend gehandeld waarbij de $18 weer in zicht kwam maar de beren wisten toch opnieuw voor afstand te zorgen aan het eind van de handel.

Met de rode candle van dinsdag in gedachten probeerden de beren op woensdag nog een extra zetje aan de koers te geven door deze ruim beneden de $17.50 te drukken. De stieren wisten daarop gelukkig adequaat te reageren en de koers terug naar boven te sturen zodat er een mooie zwarte candle kon worden bijgeschreven in de grafiek.

De resterende 2 dagen van de week lieten de stieren zich niet meer de kaas van het brood eten en werd er alert opgetreden. Vooral uit de laatste candle van deze week spreekt een groot vertrouwen in een verdere stijging van de koers. Niet alleen werd de zilverprijs eindelijk weer tot boven de $18 getild maar zelfs de $18.50 werd direct op de korrel genomen en intraday al gebroken om uiteindelijk precies op die koers de week af te sluiten.

Met deze laatste stap omhoog heeft de zilverprijs weer het niveau bereikt waar we zaten voordat de coronadaling zijn intrede deed. De koersval vanaf eind februari is daarmee weggewerkt en nu kan er eindelijk weer naar hogere regionen gekeken worden.

Net als in de $ grafiek zijn er ook in de € dag-grafiek mooie stappen gemaakt. Met de candle van vrijdag is hier het € 16.50 niveau doorbroken en komt het niveau van voor de coronadaling ook hier in zicht.

Nu er een nieuw topje is bereikt boven de €16.50, die vorige week nog de stijging tegenhield, is er potentieel geschapen voor een verdere stap omhoog.

 

In het langere termijn plaatje werd vorige week een (voorzichtige) stelling geopperd: “De interne gesteldheid is zeer positief zodat de verwachting gerechtvaardigd lijkt dat de volgende weerstandlijn over de oude topjes het doel voor aanstaande week zal zijn .”

 Terugkijkend naar afgelopen week blijkt dat deze stelling inderdaad de juiste lading droeg. Het begin was nog iets aarzelend maar gaandeweg de korte handelsweek kwam er steeds meer vaart in de koersontwikkeling. Met de candles van donderdag en vrijdag heeft de zilverprijs afstand genomen van de weerstandzone ronde $17.50 zodat de volgende stap de weerstandlijn over de topjes van onder andere januari en eind februari zal zijn.

Gezien de flinke stap vooruit op vrijdag kan deze weerstandlijn aanstaande maandag al onder druk gezet worden en misschien zelfs al doorbroken. De interne technische gesteldheid lijkt er in elk geval klaar voor te zijn:

 • De RSI heeft een dipje verwerkt en is teruggekeerd in extreem positief gebied boven de 70
 • De koopkracht is even beneden de zwarte lijn van de ADX gevallen maar heeft de stijging hervat. De ADX (die de trendmatigheid aangeeft) is wat verder geklommen tot nu boven de 30, een teken dat de huidige trend sterker wordt
 • De MACD leek wat af te vlakken maar heeft de stijging inmiddels ook weer hervat
 • De Geldinstroom is vanuit extreem positief gebied iets teruggevallen tot net boven de 70 maar bevindt zich dus wel nog ruim boven het 50 niveau in positief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is teruggevallen tot op de 80 maar heeft daar steun gevonden en is nu weer naar boven gedraaid tot boven de 90.

Vanuit de technische situatie en het beeld in de grafiek zou een aanval op de vermelde weerstandlijn zeer logisch zijn en maandag al kunnen plaatsvinden. Deze lijn is een belangrijke lijn met een drietal raakpunten. Mocht deze lijn gebroken worden dan ligt een snelle stijging naar de top uit 2019 voor de hand.

 

In de Bollinger Bandengrafiek werd vorige week al aangegeven dat er mogelijk wat meer consolidatie aan het begin van de week kon ontstaan, het is daarom niet erg verrassend dat dit inderdaad gebeurde. Na de korte zijwaartse koersbewegingen vond er dan richting het eind van de week een voortgang van de stijging plaats waarmee de koers weer de bovenste band in het vizier nam.

De midden-band kon door de consolidatie wel iets bijsluiten maar het mag nog niet echt naam hebben. Door de stijging van vrijdag is de afstand tot de midden-band niet alleen weer aanzienlijk gegroeid maar is deze nu zelfs groter dan vorige week.

Dit geeft aan dat er zeer veel kracht achter de stijging zit maar de groter wordende afstand tot de midden-band kan tevens een rem op een snelle verdere stijging van de zilverprijs zetten.

 

In de slotstandengrafiek werd vorige week aangegeven dat de aanval op de volgende weerstandlijn (rond $18.30) kon worden voorbereid, het werd echter veel meer dan dat.

Niet alleen werd de aanval voorbereid maar ook uitgevoerd en met succes! De lijn werd direct gebroken zodat de ogen alweer gericht kunnen worden op de volgende opgave, de weerstandzone rond $18.70 tot 18.90. Het koersdoel van de vlag komt zo toch al redelijk snel in beeld.

 

In de weekgrafiek was afgelopen week een nieuwe test voor de uitbraak, een nieuwe zwarte candle zou alleen maar meer langere termijn beleggers over de streep trekken.

Een blik op de grafiek laat zien dat de stieren er een mooi feestje van hebben gemaakt. Er is een vooruitgang geboekt van 4.56% en daarmee is een vierde zwarte candle op rij geproduceerd. Vanaf het diepste punt in maart op $11.54 is inmiddels een performance te zien van 59 %, Een stijging die in 2 stappen is gegaan, de eerste van $11.64 tot aan $16.30 (stijging 40 %) gevolgd door een kleine terugval waarna stap 2 volgde van $14.56 naar nu $18.55 (stijging 27.5%).

Het huidige niveau in de weekgrafiek is een zeer belangrijk punt. Kijken we naar de grafiek dan zien we dat de koers wel hoger is geweest dan de $18.50 maar er de laatste jaren niet echt boven heeft afgesloten. Een volgende zwarte candle zal dit wel voor elkaar boksen waarmee meteen een nieuw en tevens belangrijk lange termijn signaal zal worden afgegeven.

De technische staat van de grafiek lijkt zich op dit scenario te willen gaan voorbereiden:

 • De RSI stijgt vrolijk verder boven de 50
 • De MACD is boven de 0 lijn gebroken en zal, gezien de stijgingshoek, verder doorstoten in de komende week
 • De Geldinstroom heeft nog slechts een klein stapje te maken voordat de 50 is bereikt

De € weekgrafiek heeft net als vorige week een kleinere stap gemaakt dan zijn tegenhanger in $, in de € grafiek is slechts een vooruitgang geboekt van 2.69% tegen de 4.56% in de $ grafiek. Het gevolg daarvan is dat de $ grafiek nu een voorsprong heeft opgebouwd qua niveau. De € grafiek dient boven de € 17.18 te breken voordat er een lange termijn koopsignaal komt en dat is nog een stukje te gaan.

Pluspunt in de € grafiek is wel dat de interne gesteldheid er zeer goed voor staat:

 • De RSI blijft verder stijging boven de 50
 • De MACD is tot boven de 0 lijn geklommen waarmee een koopsignaal wordt afgegeven
 • Het Sentiment/Momentum is boven de 80 gekomen en heeft extreem positief gebied bereikt

Hogere koersen en daarmee een lange termijn koopsignaal lijken dus ook hier normaal gesproken in het verschiet te liggen.

 

De $-€ grafiek lijkt na de mooie vooruitzichten van een paar weken terug nu een beetje door het ijs te zakken. De bovenste groene weerstandlijn kon niet meer bereikt worden en het lijkt er nu op dat de stieren het hebben opgegeven en de handdoek hebben gegooid.

Na de rode candle van vorige week werd eigenlijk een zwarte herstel-candle verwacht maar wat we nu zien is een rode candle die ook nog eens met een gap is ontstaan. Met dit gap springt de koers beneden het 14 w. MA, een zeer negatief teken, maar wat voornamer is, is het geven dat het slot van deze week beneden het stijgende kanaal is terecht gekomen en pal op het 50 w. MA. Een nieuwe rode candle voor aanstaande week voorspelt niet veel goeds.

De eerste aanzet beneden het stijgende kanaal eerder dit jaar kon worden teruggedraaid en resulteerde in een overshoot boven het kanaal enkele weken later. Gezien het langzaam aftakelende sentiment in de grafiek lijkt een dergelijk scenario nu een stukje moeilijker te realiseren.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver