Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 1 juni 2020

Korte evaluatie

Argentinië verzuimde vrijdag de rentebetalingen aan internationale schuldeisers te doen, waardoor het economisch belegerde land weer in gebreke bleef. – Natalie Alcoba, “Argentina Defaults Again as Debt Talks Progress,” www.Aljazeera.com, May 22, 2020.

De US-dollar is op woensdag hoger gerangschikt en de Chinese yuan heeft een bijna 9-maandsdieptepunt bereikt, omdat de zorgen over de Amerikaanse reactie op de door China voorgestelde veiligheidswet voor Hongkong op de valutamarkten een voorzichtiger toon heeft veroorzaakt. De Amerikaanse munt was dinsdag sterk gedaald omdat de sterke risicobereidheid beleggers aanmoedigde om meer risicovolle valuta’s te kopen… – Reuters, “Yuan Hits 9-Month Low as US-China Tensions Return,” May 27, 2020.

“It’s like déjà vu all over again.” – Yogi Berra

Aandelenmarkten zetten wereldwijd na hun majeure cycluslaagtes 14 mei hun stijgingen voort, een dag nadat Venus retrograde draaide. Voor de meeste beurzen betekent het nieuwe hoogtes na de historische instorting naar de lows van 19-23 maart, de dag dat Mars zijn reeks van samenstanden begon (en daarmee de start van nieuwe synodische cycli) met Jupiter, Pluto en Saturnus (20-21 maart). Destijds hadden we dit zeldzame kosmische fenomeen voorspeld als de waarschijnlijke tijd voor de piek van de paniek en de piek van de toename van de nieuwe gevallen van het coronavirus. We voorspelden ook dat economieën over de hele wereld, en vooral in de VS, waarschijnlijk rond de tijd van de driedubbele retrograden (Saturnus, Venus en Jupiter) zouden heropenen als de kromme begon af te vlakken, 10-14 mei, en ook dat blijkt te kloppen. Terwijl de economieën van de wereld hun heropening voortzetten, zijn de wereldwijde aandelenkoersen sterk gestegen, vooral sinds het dieptepunt van 14 mei. Vele, ook in de VS, zijn nu meer dan 40% gestegen ten opzichte van de laagste koersen op de berenmarkt van 19-23 maart.

Wat zegt het onderzoek van de geokosmische aspecten over deze rally? Kan het ons helpen te begrijpen wat er gebeurt en hoe we de toekomst kunnen plannen? Begrijp om te beginnen dat deze laatste rally zich ontvouwt onder Venus retrograde in Tweelingen, die nog steeds in een vierkantaspect naar Neptunus in Vissen staat. Het gebeurt ook terwijl Jupiter stilstaat om retrograde te draaien op 27 ° Steenbok, in een exact vierkant naar Neptunus in de “Buttonwood chart”, de oprichtingshoroscoop van de New York Stock Exchange (17 mei 1792). Deze combinatie is opnieuw een déjà vu. We komen weer terug in een onverantwoordelijke overdadigheidsfeer die in 2019 heerste. En het zou heel goed weer kunnen overslaan in hysterie en paniek als het elixer van Neptunus uitgewerkt is en de realiteit van de naar Steenbok terugkerende Saturnus (1 juli tot en met de winterzonnewende van 17-21 december) voor de tweede helft van het jaar het heft weer in handen neemt.

Het valt op dat Saturnus, Venus en Jupiter binnen vier dagen van elkaar retrograde draaiden (10-14 mei). Retrograde lopende planeten kunnen een terugkeer naar het niet al te verre verleden betekenen, waarin zich problemen voordoen, die eerder (voor de planetaire achteruitgang begon) niet volledig opgelost werden. Hebben we de problemen van de pandemie echt al opgelost? Gaat de economie echt terug naar waar ze was voordat de crisis toesloeg?

We hebben eerder aangegeven dat Venus retrograde vaak overeenkomt met wijzigingen in monetair of fiscaal beleid van een land of hun centrale bank, en dit tot verstoringen in de valutamarkten kan leiden. Afgelopen week verzaakte Argentinië zijn schulden aan internationale crediteuren af te betalen. Vorige week viel de Chinese Yuan naar zijn laagste niveau in 9 maanden, op de analistenoverweging of China zijn munt weer zal devalueren om een concurrentievoordeel te behalen terwijl zijn economie zich blijft openstellen. En toch blijft de beurs maar stijgen, naar nieuwe hoogtepunten na de crash.

Laten we, om te proberen om dit ogenschijnlijk tegengesteld gedrag te begrijpen, het onderwerp Venus retrograde, vierkant Neptunus er weer eens bijnemen. Zoals we vele malen in 2019 besproken hebben, hebben Neptunus en Vissen betrekking op irrationele uitbundigheid, vooral wanneer Jupiter erbij betrokken is. En Jupiter is erbij want hij draaide 14 mei, de dag van de meest recente low ook retrograde op 27 graden Steenbok, waarmee hij een exact vierkant vormde naar Neptunus op 27 graden Weegschaal in de “Buttonwood Chart”. En zoals we weten van de 3-passageserie van afgelopen jaar tussen Jupiter in Boogschutter en Neptunus in Vissen (de “Opmaak”, zoals beschreven in het Forecast 2019 Book, naar de “Rand van de Afgrond” van het SteenbokStellium van 2020), kan deze staat van over-optimisme en zelfgenoegzaamheid iemand enorm kwetsbaar maken, onvoorbereid op een onverwachte als een “schok” komende gebeurtenis (“black swan”, of misschien het resultaat van een verkiezing). En wanneer de waan van irrationele uitbundigheid doorbroken wordt door de werkelijkheid (zoals Saturnus conjunct Pluto in Steenbok), kunnen markten kelderen. Met andere woorden, zijn het Jupiter-Neptunus-vierkant en diens thema van onredelijke uitgelatenheid die mensen vatbaar maken voor schokeffecten, weer helemaal terug dankzij Jupiter op 27 graden Steenbok die een vierkant vormt naar Neptunus in de NYSE’s oprichtingshoroscoop. Hij is daar het grootste deel van mei. Men vraagt zich af: wat gebeurt er als Jupiter in juni het contact met de NYSE’s Neptunus afbreekt en Saturnus in juli tot eind december terugkeert naar Steenbok?

Wordt de marktsituatie weer zoals 2019, gevolgd door wat er zojuist in februari-april 2020 gebeurde? Het is mogelijk, want Saturnus die terugkeert in Steenbok kan een harde realiteitscheck zijn voor eventuele problemen die eerder dit jaar niet zijn opgelost.

In andere markten vloog Zilver afgelopen week naar een nieuwe hoogte in vele maanden van 18,55 maar kwam Goud niet meer boven zijn 7-jaarshoogte, 1788,80 van 14 april, noch de 1775,80 van 18 mei. Met moeite ging de prijs naar rond 1750 voor een aanhoudend geval van onderling gerelateerde negatieve divergentie naar Zilver – tenzij de 1684 van vorige week een halfprimaire cyclusbodem blijkt te zijn (het is mogelijk). Ruwe Olie deed het net als de aandelen afgelopen week goed. 35,77 werd er vrijdag 29 mei aangetikt, de hoogste olieprijs sinds 21 april de laagte van 6,50, voor een winst van 350 procent in een maand! Bitcoin stijgt weer. Nadat het 25 mei op 8630 een majeure cycluslow vormde nadert het nu vlak voor het weekend de 10.000 weer. Een van de grotere verhalen, echter, en gerelateerd aan Venus retrograde, is de Euro, die steeg naar een 1,1144 op vrijdag, de hoogste koers sinds 27 maart. Venus regeert over geld, net als over valuta’s. Het regeert ook de liefde. Je kunt het een niet zomaar hebben zonder het ander.

 

De geokosmos van vandaag & gedachten over de toekomst

The beat goes on, the beat goes on
Drums keep pounding a rhythm to the brain
La de da de de, la, de da de da

Grandmas sit in chairs and reminisce
Boys keep chasing girls to get a kiss
The cars keep going faster all the time
Bums still cry, “Hey buddy, have you got a dime?”

– Sonny and Cher, “The Beat Goes On”, 1967.

Deze week, 3-4 juni is het middelpunt van Venus retrograde (13 mei-25 juni). Dit kan in financiële markten vaak een keerpunt bieden, vooral de markten die niet al rond de tijd van de retrograde-start (13 mei) omkeerden. De week eist zelfs meer aandacht omdat Venus retrograde (in Tweelingen) op 2 juni een vierkant naar Mars maakt (in Vissen). En aan het eind van de week is er een maansverduistering in Boogschutter. Al die invloeden van Venus en beweeglijke tekens (Tweelingen, Boogschutter en Vissen) voorspelt een wilde week van potentiële misverstanden en overreacties tussen partijen die moeite hebben om te zien wat de ander wil of waarom ze zich gedragen zoals ze zijn. Misschien (waarschijnlijk) is er sprake van een bijbedoeling die ze verbergen, gerelateerd aan iets of iemand die hen in het verleden heeft aangetrokken, en hebben ze een fantasie, een illusie, over het weer aanzwengelen van iets dat eerder eindigde om een reden die men nu over het hoofd wil zien. Maar voorzichtigheid is nu geboden om dergelijke kwesties die niet zijn opgelost niet over het hoofd te zien. Ze zijn er nog en kunnen weer problemen opleveren, als een déjà vu. Het Venus-Mars-vierkant zou bijzonder gevoelig kunnen zijn in termen van sociale afstandelijke richtlijnen. Mensen willen in contact zijn met elkaar, elkaar zelfs omhelzen en passie en intimiteit uitdrukken. Dat kan best lastig zijn als je een mondkapje draagt en 1,5 meter afstand probeert te houden. De kans is groot dat mensen die richtlijnen overtreden, en met Venus retrograde (samen met Saturnus en Jupiter) kunnen er gevolgen zijn. Er kunnen pieken zijn in nieuwe gevallen van het coronavirus. Dit is een kritieke week om veiligheidsmaatregelen in sociale interacties te handhaven.

Wat de financiële markten betreft, zouden we op zoek gaan naar een scherpe daling of rally, die in de loop van deze week stopt en die markt de andere kant opgaat. We zullen daarna binnen 1 week van 22 juni heel goed opletten. Dan vindt er een krachtige zomereclips plaats terwijl Neptunus en Mercurius retrograde draaien en Venus weer naar voren. Deze periode benadrukt het potentieel van grotere en meer duurzame marktomkeringen dan we volgende week waarschijnlijk zullen zien, als gevolg van het omkeerpunt van de marktcycli op langere termijn.

Mededelingen

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:
In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week