Columns & Artikelen

De moeder van alle bubbels

by Maarten Verheyen on 11 juni 2020

De Fed beloofde gisterenavond om de rente tot 2023 op 0% te houden. In combinatie met een zee aan liquiditeiten, zal dit beleid zorgen voor de moeder van alle bubbels.

Want vergis je niet, zowel de internetbubbel in 2000 als de huizengekte in 2007 waren een rechtstreeks gevolg van het losse monetaire beleid.

We zien trouwens vandaag reeds de eerste bubbelsignalen.

Zo vroeg Hertz op 23 mei bescherming tegen schuldeisers aan, maar het weerhield beleggers er niet van om de aandelen nadien massaal hoger te bieden.

De koers ging nadien van $0,55 naar $5,53.

Minstens even zot is de beursgang van Nikola Corporation. Dit bedrijf leende in april nog $4,1 miljoen onder een steunprogramma dat opgezet was voor kleinere bedrijven. De oprichter legde toen aan de pers uit hoe belangrijk deze lening was voor de betaling van de lonen.

Wel, dat “bedrijfje” noteert sinds enkele dagen op de beurs en wordt door beleggers gewaardeerd op  … $23 miljard!

Zal ik verder gaan met voorbeelden of zijn we het een beetje eens dat we momenteel in de vroege fase van een bubbel zitten?

Ik moet nu trouwens spontaan aan de woorden van Soros denken: “wanneer ik een bubbel zie ontwikkelen, haast ik mij om te kopen.” 

Er valt flink geld te verdienen met bubbels, maar dan moet je natuurlijk wel op tijd weten weg te geraken. Dat is weinigen gegeven.

Particuliere beleggers blijven er best zo ver mogelijk van weg.

Negeer de beleggingen die duur zijn, en focus op degenen die goedkoop zijn.

Wat is goedkoop?

Grondstoffen. Ontegensprekelijk.

Grondstoffen waren de voorbije 50 jaar nooit goedkoper.

Binnen het grondstoffencomplex blijf ik toch vooral kijken naar zilver momenteel.

De prijs noteert hier, in vergelijking met goud, niet op het laagste niveau van de voorbije 50 jaar, maar van de voorbije 5.000 jaar!

Het is een kans die ik als belegger niet laat schieten en ik heb de voorbije maanden mijn zilverpositie dan ook flink uitgebreid waardoor deze nu meer dan 30% van mijn persoonlijke portefeuille uitmaakt.

Als overtuiging kan dat tellen, nietwaar?

In verband met zilver, wil je ik nog meegeven dat de zilverproductie in 2015 piekte op 894 miljoen ounces en inmiddels daalde 836 miljoen ounces vorig jaar.

Door de corona-impact zou er dit jaar opnieuw 30 tot 50 miljoen van de productie af kunnen.

Maarten Verheyen, Beurs.com

Redactie Edelmetaal-ifo:

In het kader van wat Maarten hier over zilver schrijft is het aanbevelenswaardig ook deze twee artikelen te lezen:

SRSrocco: Falling Supply & Surging Physical Investment, We Could See Some Crazy Silver Prices

SDBullion: The gold-silver ratio throughout history — a great study by SDBullion

 

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Maarten VerheyenDe moeder van alle bubbels