Columns & Artikelen

Plaza-akkoord 2.0

by Nico Pantelis on 14 juni 2020

Het zat eraan te komen: een flinke terugval van de beurs.

In de voorbije week was het zover. De belangrijkste indices leverden 5% in. Dat is niet zo heel gek, als je weet dat de markt sinds de coronabodem al 50% winst optekende.

Het was een heftige beursweek, maar als we de grafiek erbij nemen dan valt het reuze mee.

De S&P 500 corrigeerde tot aan het 200-daags gemiddelde. Tot op heden is er wat ons betreft niet veel aan de hand, en is dit eerder een gezonde consolidatie binnen een nieuwe uptrend.

Of anders gezegd, er is veel meer correctieve actie nodig om deze markt van z’n pad af te krijgen. Dat zien we vandaag nog niet.

En we kregen andermaal vanuit de Fed te horen dat ze nog jaren (indien nodig) ondersteuning zullen bieden aan de markt en economie. En je weet het inmiddels wel: Don’t fight the Fed!

Tegenwoordig is het niet enkel de Fed, maar alle centrale banken, wereldwijd. Ze hebben er een erezaak van gemaakt om deze crisis in de kiem te smoren.

We zijn getuige van een mondiale interventie die we niet meer zagen sinds het Plaza-akkoord!

Op de bovenstaande grafiek ziet u de mondiale liquiditeit in termen van USD (%-verschil), afgezet tegen de waarde van financiële activa.

Het Plaza-akkoord was een gezamenlijke inspanning van de 5 belangrijkste economische landen in 1985, om de dollar te devalueren.

Het systeem werd toen overladen met dollars… net zoals vandaag.

Het gevolg was onder meer een geweldige beursrally in de jaren nadien.

Zoals u kan zien op de bovenstaande staafgrafiek van de jaarlijkse rendementen van de Dow Jones, boekte de index toen z’n beste resultaat van de jaren ’80.

In 1985 ging de index 27% omhoog. Het jaar erop deed de Dow er nog eens 22% bovenop.

En in de jaren daarna was enkel 1990 een negatief beursjaar. De beursresultaten waren uitzonderlijk goed, na het Plaza-akkoord.

Ook nu zien we de effecten van het ‘Corona-akkoord’ van de centrale banken. De herstelbeweging van de aandelenmarkt sinds de coronabodem, tart ieders verbeelding.

De massale injectie van nieuwe liquiditeiten zal een langdurig effect krijgen op de waardebepaling van de diverse activa.

Wij zetten daarom nu massaal in op de achterblijvers onder de activa. Op kop staan dan de grondstoffen, maar meteen hierachter vinden we de edelmetalen.

Goud & Zilver waren nog nooit zo achtergesteld, tijdens een monetaire vloedgolf. Van nature vormen zij immers de ideale dijk, maar tot op heden bleef het grote effect uit.

Tenminste, dat lijkt zo aan de oppervlakte.

Maar wie onder de motorkap van het financiële systeem kijkt, ziet dat de grootste activaklasse ter wereld – 10-year US Treasury Note – aan het inleveren is tegenover goud.

Al een tijdje!

Goud zit al twee jaar in een structurele bull market ten opzichte van UST’s.

Dit is in feite de enige grafiek die u echt moet volgen, want dit zegt alles over het huidige financiële systeem.

  • UST’s bestaan bij de gratie van de markt. Ze krijgen het vertrouwen van beleggers.
  • Goud is het contra-actief. Goud heeft geen vertrouwen nodig. Goud is goud, zonder meer.

Als goud stijgt, dan betekent dit dat het vertrouwen van de markt in het USD-systeem afneemt.

We vermoeden dat dit nog maar het begin van een meerjarige, en wellicht decennialange trend. Goud zal stelselmatig aan terrein blijven winnen.

Eens de kaap van 1900 USD/ounce sneuvelt, is het alle remmen los. Dat kan nu ieder ogenblik gebeuren, want goud is op minder dan 10% genaderd van dit niveau.

Wat ons blijft verbazen, is matige appetijt van beleggers naar goudmijnaandelen.

Ze sturen vandaag bedrijven in faling, zoals Hertz, naar astronomische hoogtes, maar goudmijnen interesseert ze helemaal niets. Zeer apart.

Maar dit gaat niet blijven duren… dit gaat straks exploderen. Een blik op de volgende grafiek zegt wat ons betreft voldoende.

Het is de prijs van goud sinds 2000, samen met de prijs van de HUI-index, de graadmeter van de goudmijnsector.

In de eerste fase van de bull market in goud, van 2000 tot 2011, stegen beide activa in tandem met elkaar. Sterker, goudmijnaandelen namen steeds een voorsprong op goud.

Logisch, want in een bull market stijgt de winstgevendheid van een goudproducent sneller dan de goudprijs.

Maar daarna gaan beide activa sterk uit elkaar. Goud daalt met een kleine 50%, maar de HUI zakt met bijna 90% in elkaar!

Inmiddels staat goud dus nog maar enkele procenten verwijderd van het record, maar zijn goudmijnaandelen nog nergens te zien. Ze moeten vanaf het huidige niveau nog steeds meer dan 100% goedmaken om op hetzelfde niveau te komen.

We blijven achter onze visie staan: eens goud nieuwe records opzoekt, slaat de vlam in de pan voor de goudmijnsector.

Dan schieten de koersen van de goudmijnaandelen zo hard omhoog, dat hebben de nieuwe generatie beleggers nog niet gezien. Een onophoudelijke stijging die z’n weerga niet kent.

Als je hier optimaal van wil profiteren, moet je natuurlijk niet beginnen met kopen als de stijging is ingezet, maar ervoor. Als nog niemand op de trein is gesprongen.

Dat is NU.

Nu doe je de beste zaken in de goudmarkt. Je koopt aandelen letterlijk voor een prikje. Want hun winsten katapulteren, maar hun koersen liggen er voor dood bij.

Niet logisch, en dus erg kansrijk!

Bekijk onze nieuwe Goudmijn Kooptips:

 

GOUDMIJN KOOPTIPS 2020

 

Slim Beleggen

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

 

Nico PantelisPlaza-akkoord 2.0