Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 21 juni 2020

Korte evaluatie 

De aandelenkoersen eindigden afgelopen vrijdag in de min, gedurende de hele sessie schoot de koers alle kanten op, o.a. door technische factoren. Een aantal kranten berichtte over bezorgdheid betreffende een wederopleving van het coronavirus en de angst voor de daarmee gepaard gaande vertraging in het economische herstel. De mededeling dat Apple een aantal winkels opnieuw gaat sluiten vanwege het stijgende aantal coronavirusgevallen in bepaalde delen van het land. In totaal worden elf winkels gesloten, verspreid over de staten Florida, Arizona, South Carolina en North Carolina. – Fred Imbert en Yun Li, “S&P beëindigt achtbaan-rally lager, maar boekt wel een weekwinst,” www.cnbc.com, 19 Juni, 2020.

De invloed van heliocentrische Mercurius was behoorlijk aan het begin van deze week. Dit begon op 16 juni en blijft nog van kracht tot 28 juni. Dit is interessant, omdat op dit moment geocentrische Mercurius retrograde gaat draaien (18 juni tot en met 12 juli). Dit kan wel eens bizar worden, of liever gezegd heel bizar, omdat heliocentrische Mercurius in Boogschutter vaak gepaard gaat met enorme koersschommelingen en Mercurius retrograde brengt vaak … list en bedrog. Het is een goed moment om een chiropractor te zijn, of in ieder geval een goede te kennen.

De wereldaandelenmarkten hebben sinds de maansverduistering van vrijdag 5 juni een soortgelijk patroon gevolgd. Dat wil zeggen, de meeste van hen bereikten hun cyclushoogte op 5 juni of de maandag daaropvolgend op 8 juni. De meeste van deze markten daalden afgelopen maandag 15 juni weer fors naar majeure cyclusdieptepunten. Bovendien bereikten de meeste hun secundaire highs op vrijdag 19 juni, waarbij sommige zelfs nieuwe cyclushoogtepunten maakten juist nu we het weekend van de zonsverduistering ingaan.

In Europa bereikte de Nederlandse AEX op 5 juni zijn cyclushoogte, daalde vervolgens naar een dieptepunt op 15 juni en maakte vervolgens een dubbele top op vrijdag 19 juni. De Duitse DAX en de Londense FTSE bereikten op 8 juni hun cyclushoogtes, gevolgd door grote cycluslaagtes op 15 juni, en vervolgens lagere hoogtes op 19 juni. Maar de Zwitserse SMI bereikt een hoogtepunt op 10 juni, en een laagtepunt 15 juni, om daarna weer een nieuwe cyclushoogte op 19 juni te bereiken, een typisch geval van bearishe divergentie tussen de markten in de Eurozone.

Ook in Azië en in de landen rondom de Stille Zuidzee, was sprake van bearishe divergentie op vrijdag 15 juni, toen China’s Shanghai Composite steeg naar het hoogste niveau sinds 11 maart. Echter, de andere aandelenmarkten in deze regio bereikten hun highs op 8-10 juni, met belangrijke cyclusdieptepunten op 15 juni, en lagere hoogtepunten op 19 juni.

Er was al sprake van bearishe divergentie tussen de Amerikaanse indexen daar de NASDAQ een “all-time high” maakte op 10 juni terwijl de andere twee belangrijke indexen dat niet deden. Alle drie bereikten belangrijke cycluslaagtes vorige week maandag, 15 juni, en secundaire hoogtepunten op 19 juni, maar wel tegen lagere prijzen dan de hoogtes die zij maakten 5-10 juni. Zelfs na het bereiken van deze secundaire hoogtes vlak na opening, vielen de koersen scherp nadat Apple aankondigde een aantal winkels opnieuw te sluiten vanwege het stijgende aantal coronavirusgevallen in bepaalde delen van het land. De DJIA sloot 208 punten lager na eerder 400 punten te zijn gestegen. Dit is typisch heliocentrische Mercurius in Boogschutter, in combinatie met Mercurius retrograde, op een dag dat de Maan in Tweelingen was, het teken dat door Mercurius wordt beïnvloed.

Goud en zilver kenden vorige week ook sterke bewegingen. De prijs van Goud begon de week met het testen van $1700, ver boven de cycluslaagte van $ 1671 een week eerder. De prijs van Zilver testte begin van de week $ 17, een nieuw 5-weeksdieptepunt, waardoor een geval van bullishe divergentie tussen de twee edelmetaalmarkten ontstond. Toen verhuisde heliocentrische Mercurius naar Boogschutter en zoals meestal, in ongeveer 75% van de gevallen, stegen zowel de Goud- als Zilverprijs met een mooie rally. Tegen vrijdag, noteerde de Goudprijs boven $1760 en kwam de Zilverprijs gedurende de dag boven $18. Ruwe olie fonkelde vorige week ook al, en waarom ook niet? Zoals eerder gemeld, zijn er een grote hoeveelheid invloeden van Neptunus en Jupiter aanwezig van 11 tot 30 juni, en beide regeren de Ruwe Olieprijs. En alsof het luisterde naar de invloeden vanuit de kosmos, steeg de prijs van Ruwe Olie tot een nieuwe post-crash hoogte van $ 40,60 op vrijdag 19 juni. Sinds het 36-jarige historische dieptepunt op 21 april, heeft de prijs van Ruwe Olie in minder dan 2 maanden tijd meer dan 500% gewonnen.

 

De geokosmos van vandaag

Dit is het midden van de zoveelste geokosmische zondvloed. We zullen er in 2020 een aantal meemaken. In tegenstelling tot het jaar 2019, toen er geen dalingen waren van meer dan 7,5% in de DJIA, zijn er dit jaar al zes dalingen van meer dan 8% geweest, inclusief de crash van 12-20 februari tot het dieptepunt van 23 maart, toen de DJIA meer dan 38% van zijn waarde verloor. Voorlopig de meest steile daling in 11 jaar. En dit jaar is nog maar voor de helft voorbij. Afgelopen maandag 15 juni was er weer een 10%daling en wie weet zitten we nog middenin die daling.

Laten we beginnen met Mercurius die retrograde draaide op donderdag 18 juni. Deze retrogradegang duurt tot en met 12 juli. Dit is een tijd waarin de communicatie vaak vervormd raakt, dus zorg ervoor dat je weet wat de andere persoon echt bedoelt, en niet alleen wat ze zeggen dat er bedoeld wordt. Deze periode heeft sowieso de neiging om moeilijk te zijn, vier dagen later namelijk, op 22 juni, draait Neptunus (planeet van illusie, waanideeën en verwarring) ook retrograde. De moeite die je moet doen om nauwkeurige informatie te verkrijgen is zelfs nog uitdagender omdat midden in deze twee retrograden van Mercurius en Neptunus er de totale zonsverduistering op 21 juni is, die toevallig op de zomerzonnewende plaatsvindt. Mercurius de bedriegster is waarschijnlijk lastiger dan ooit, wat op zijn beurt kan betekenen dat de financiële markten vreemder zijn dan normaal – en ze zijn echt bizar in 2020, zoals al is gebleken.

Toch kunnen de financiële markten de komende twee weken nog vreemder worden. Venus manifesteert zich als derde planeet binnen een week een week die van richting verandert. Deze zal vooruit draaien op 25 juni, en dit is een van de krachtigste correlaties met de laagste of hoogste niveaus van primaire cycli met inachtneming van een 10-daagse orb (en meestal minder). Je zou kunnen denken dat het een high is, en je zou gelijk kunnen hebben omdat de markt dichter bij haar post-crash high is dan haar crash-low. Maar wees niet te gemakzuchtig met dat vooruitzicht, want op 30 juni, is er weer een Jupiter (overdrijving)-Pluto conjunctie. Aan deze combinatie refereren we meestal als een buitengewoon omstandigheid, bovendien kan die overeenkomen met extreme prijsbewegingen. In feite heeft de Jupiter-Pluto-conjunctie (30 juni) een nog hogere correlatie met primaire cycli (hoogtes of laagtes) in de Amerikaanse beurs dan Venus direct.

Kortom: dit kan een uitstekend moment zijn voor kortetermijnhandelaren die agressief beleggen. Maar het kan ook een gevaarlijke tijd zijn als je aan de verkeerde kant van de markt staat. En met Mercurius, de bedriegster, retrograde, wees alsjeblieft op je hoede voor valse signalen. Met het retrograde draaien van Mercurius en Neptunus en het weer direct draaien (weer vooruitlopen) van Venus, kunnen we niet uitsluiten dat goed-nieuws/slecht-nieuws-bewegingen elkaar binnen korte termijn, zelfs binnen een week opvolgen, een oorlog tussen stieren en beren. Verwacht het onverwachte en verwacht “fake-outs” in je technische analyse signalen. Vooral met Neptunus is het oppassen. Dit kan een zeer vermakelijke tijd zijn als je je niet stoort aan het modder gooien naar elkaar door politieke leiders. Het kan ook een tijd van overstromingen zijn (er kan letterlijk veel modder zijn) en de bedreiging van de gezondheid door de pandemie kan een andere crisispiek bereiken, dus… bescherm jezelf. Wees slim en voorzichtig. Ons motto voor handelaren gedurende de komende drie weken is: “neem winst te vroeg, in plaats van het risico om te verliezen”.

 

 

Geokosmische dachten over de toekomst

De recente geschiedenis is niet bepaald vriendelijk voor militante pogingen om de rassengelijkheid te bevorderen. Omar Wasow (Princeton geleerde) beschreef vorige maand in het Amerikaanse Political Science Review de resultaten van een 15 jaar durend onderzoek met betrekking tot de politieke gevolgen van protesten. De heer Warsow, die zwartgekleed is, vond dat de te onderscheiden “manieren waarop geprotesteerd werd” het verschil kunnen maken of er succes behaald is of niet. “Niet gewelddadige zwartgeleide protesten speelden een kritische rol in het kantelen van de nationale politieke agenda in de richting van een verandering van de burgerrechten, terwijl zwart verzet met geweld, bijdroeg aan ongewenste resultaten. De meeste zwarte mensen weten dat jonge zwarte mannen veel meer te vrezen hebben van hun leeftijdsgenoten dan van de politie. En ze weten dat de relschoppers opportunisten zijn, geen revolutionairen. – Jason Riley, “America Has a Silent Black Majority”, Wall Street Journal, 17 juni 2020.

De laatste Wall Street Journal/NBC News Poll laat zien dat een verbluffende 80% van de Amerikanen denkt dat het een puinhoop is in het land. Velen zullen hem (Trump) de schuld geven van het feit dat hij het uit de hand heeft laten lopen, maar hij rekent er wel op dat kiezers denken dat hij een sterke man is, en een persoon is die de controle weer kan herstellen… dit is een trumpachtige poging om een zwakte om te zetten in winst. – Gerald F. Seib, “For Trump, A Clear Campaign Script Emerges,” Wall Street Journal, 16 juni 2020.

“Ware het niet dat alle andere manieren van regeren slechter zijn, dan zou ik democratie als één van de slechtste regeringsvormen willen betitelen” – Winston Churchill, zoals gereciteerd in de Wall Street Journal Opinion Page, 19 juni 2020.

Veel mensen vrezen dat het coronavirus vandaag de dag de grootste bedreiging vormt voor het leven en de nationale (zelfs mondiale) economie, en dat dit nog wel enige tijd zo zal blijven. Maar als je in de VS woont en je bestudeert de kosmische Astrologie, dan ben je meer geneigd om te geloven dat de grootste bedreiging bestaat uit burgerlijke onrust, rassenongelijkheid en gewelddadige protesten. Zoals beschreven in het Jaarboek Forecast 2020, zitten we nu tussen Saturnus conjunct Pluto in Steenbok (12 januari 2020) en Saturnus in Waterman vierkant naar Uranus in Stier (februari-december 2021). In alle gevallen sinds 1900 hebben zich ernstige beursdalingen voorgedaan wanneer zich binnen een kalenderjaar harde aspecten ontvouwden tussen Saturnus-Pluto en Saturnus-Uranus. In de laatste twee gevallen ging het om de dot-com-bubbel in 2000-2002 en de Grote Recessie van 2008-2010. We zijn er op dit moment weer in 2020-2021.

Het vierkant van Saturnus-Uranus in 2021 is vooral interessant omdat deze twee planeten ook in een vierkantaspect ten opzichte van elkaar stonden in 1999-2000, maar toen in precies de tegenovergestelde tekens: Saturnus was in Stier en Uranus in Waterman. In 2021 is het omgekeerd. De beurs maakte in 2000 een hoogtepunt door technologie-aandelen. Die luchtbel barstte een tweede keer toen het World Trade Center (en Amerika) op 11 september 2001 werd aangevallen, (Saturnus vormde een oppositie met Pluto), het tijdperk van de “Oorlog tegen het terrorisme” begon. In oktober 2002 had de NASDAQ 80% van zijn waarde verloren ten opzichte van zijn hoogtepunt in maart 2000. Tijdens de Grote Recessie van 2008-2010, vormde Saturnus een oppositie met Uranus, en beide stonden in een T-vierkant met Pluto. De periode toen wordt ook gekenmerkt door het geweld van de “Arabische Lente”.

Eigenlijk kunnen we teruggaan naar 1965-1966, toen Saturnus ook in oppositie was met de Uranus-Pluto conjunctie, ook toen speelden soortgelijke thema’s als vandaag de dag. Ook dat was een tijd van protesten die op geweld uitdraaiden en waarbij veel mensen dachten dat het land in chaos was. De “Law and Order” presidentskandidaat (Richard Nixon) won de verkiezingen toen. Dat was ook de tijd dat de DJIA voor het eerst in de geschiedenis (1966) de 1000-puntendrempel overschreed. Het duurde minder dan een week en toen begon een daling van 26,5% in de daaropvolgende 8 maanden.

Het zou volstrekt naïef zijn om te denken dat we nu in veiliger tijden leven, of om te geloven dat alles onder controle is. Dat is het niet. Vanuit het kosmische perspectief regeert Saturnus de wet en orde. Het kan aan de ene kant zeer autoritair en repressief zijn, of aan de andere kant zeer verantwoordelijk, doelgericht, en eerlijk. Maar Saturnus is in Waterman, 21 maart- 1 juli 2020, en het keert daar terug van 17 december 2020 tot en met 7 maart 2023. Waterman is het teken van onafhankelijkheid, vrijheid, en revolutionaire gedachten of activiteiten. Uranus is de planeet die Waterman beïnvloedt, dus in een vierkantaspect met Saturnus (autoriteit), is het geneigd om in strijd te zijn met Uranus, die vrijheid zoekt en repressie en autoritair gedrag verafschuwt. Deze combinatie kan weleens op geweld uitdraaien als de eisen tot verandering steeds radicaler worden en er niet meer alleen geprotesteerd wordt. Dus, de levensbedreiging die gevoeld wordt zal waarschijnlijk niet alleen over het COVID-19 virus gaan maar naarmate de tijd vordert meer en meer over de dreiging voor de burgerlijke orde en de mogelijkheid van geweld gaan.

Amerika is bijzonder kwetsbaar omdat het gevoelig is voor de weerkerende Pluto-invloeden. In de oprichtingshoroscoop van de VS van 2 juli 1776: een Stem voor Onafhankelijkheid, was de Maan ook conjunct Pluto. Derhalve, is dit geen gewone 248-jaarse terugkeer van Pluto. Het is de eerste keer dat Pluto een oversteek maakt over de Maan in de Amerikaanse oprichtingshoroscoop – de VS is een Kreeftland, dat geregeerd wordt door de Maan. Dit is een ernstige geokosmische boodschap, een kritisch punt in het lot van de V.S. Zal de VS het overleven?? Ik denk het wel, maar het zal niet gemakkelijk zijn. Dat was het ook niet in 1966-1969, 2000-2002, of 2008-2010.

Maar terug naar waarom ik denk dat Amerika (VS) zal overleven. Omdat uiteindelijk alles teruggaat naar de geboorte- of oprichtingshoroscoop. Als de V.S. inderdaad op 2 juli 1776 ontstond en als de stemming voor de onafhankelijkheid net voor de middag werd afgerond, dat is het moment waarop Weegschaal opkomt, samen met de Zon, Venus (heerser), en het Jupiter-stellium op het MC (Medio Coeli of Midhemel). Dat is natuurlijk een groot “als”, want we weten niet de exacte tijd of zelfs de datum die echt van toepassing is. Als astrologen weten we dat er verschillende horoscopen zijn gepostuleerd over de jaren heen. In mijn artikel “America at a Crossroads”, geschreven eind 2014, leg ik uit waarom ik deze tijd en deze horoscoop prefereer. Er is niets veranderd sinds ik dit artikel schreef. Maar de dingen staan nu misschien op het punt te veranderen met Saturnus- vierkant Uranus in 2021, na Saturnus conjunct Pluto in 2020.

Er is nog één ding om op te merken over de Amerikaanse horoscoop en de zonsverduistering van dit weekend. Het valt op de Amerikaanse Venus op nul graden Kreeft in de horoscoop van 2 juli 1776. Het valt ook op Elizabeth Warren’s Zon-Uranus conjunctie op nul graden Kreeft. (En op de Midhemel van de horoscoop van de chartale Euro. Toevoeging IVS)

 

Mededelingen

De maandelijkse SMT Cyclus Nieuwsbrief en de Engelse SMT Cycles Report voor juni-juli kwamen vorige week uit. Deze maandeditie gaat in op de naderende serie van 3-dubbele retrogrades die ook samenvallen met de tweede van drie passages van Jupiter-Pluto op 30 juni. Ook dit is weer een zeer belangrijke periode voor potentiële trendwijzigingen in financiële markten.
Elke Nederlandse uitgave bevat onze toekomstoutlook voor de Dow Jones en S&P en AEX index, Goud, Zilver, T-Notes, Euro/Dollar, Ruwe Olie, naast MMA’s unieke geokosmische cruciale omkeerdata (CRD’s) en Solaire-Lunaire omkeerdata voor de komende weken voor DJIA, Goud, en Zilver. Ook de MMA Japan Cycles Report (Nikkei, JGB Bonds en Dollar/Yen) komen deze week uit. Bent u nog geen actieve abonnee van een van deze nieuwsbrieven maar wel geïnteresseerd? Kijk eens naar een 2-maandsproefabbonnement!

De ICR (International Cycles Reports) van MMA komen deze week, 23-24 juni uit

De ICR Financials met analyses van ASX (Australische aandelenindex), RUT (Russell 2000), SSE (Chinese Shanghai Stock Composite), HSI (Hang Seng Index), AUD (Australische Dollar), DXY (US Dollar) en GBP (Britse Pond). De nieuwe ICR Commodities Report bevat analyses van LC (levend vee). MJ (cannabis), XAE (goud en zilverproducenten), KT (koffie), KA (suiker), C (maïs) en W (tarwe). Deze rapporten zijn geschreven door MMA Analist en redactielid Mark Shyterman (metalen, indices en soft commodities), MMA Analist Raymond Merriman (Chinese markten), MMA Analist Ulric Aspegren (Valuta’s), Isabella Suleymanov (Granen), Ken Liao (Hang Seng) en Gianni Di Poce (Australische ASX en Dollar plus Live Cattle). Voor meeer informatie ga naar de nieuwe ICR Financials>> en/of de nieuwe ICR Commodities Report>>

Vermogensbeheer Anno Nu
Professioneel vermogensbeheer op basis van de technieken van de markttimingmethode, om te bepalen wanneer en waar beleggen en/of (wanneer) beleggingen te beschermen zinvol kan zijn. Het is mogelijk in Nederland.
Interesse? Kom eens bij ons langs voor een vrijblijvend informatiegesprek in onze royale ontvangstruimte in Hilversum; u bent van harte welkom.   Lees meer>>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:
In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week