Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 29 juni 2020

Korte evaluatie  

Aandelenprijzen stortten vrijdag in omdat een opleving in COVID-19 infecties het heropenen van Amerika begon te vertragen van het economisch losrukken van lockdowns die bedoeld waren om de verspreiding van de pandemie in bedwang te houden. De V.S., die de meeste gevallen in de wereld heeft, registreerden donderdag 40.000 nieuwe besmettingen nadat de staten en steden toegestemd hadden met de heropening van winkels, restaurants en publieke plaatse en zoals stranden. – James Langford, “Stocks Slide as Coronavirus Spike Slows US Reopening,” www.foxbusinessnews.com, 26 juni 2020.

Stephen Roach, Yale University hogere vennoot en voormalig voorzitter Morgan Stanley Azië, heeft een waarschuwingssignaal voor US dollarstieren. De prominente econoom zegt dat er aan de tijd van de Amerikaanse dollar een einde kan komen en voorspelt een naderende 35%-daling erin ten opzichte van zijn grootste rivalen, onder verwijzing naar de toename van het tekort van de natie en de afnemende besparingen. (Hij) zei dat de opkomst van China en de ontkoppeling van de VS van zijn handelspartners de weg bereiden voor een dramatische verzwakking van de Amerikaanse munt in de komende jaren, die waarschijnlijk een einde zal maken aan de alleenheerschappij van de munteenheid als de reservevaluta van de wereld. – Mark DeCambre, “The Dollar is Going to Fall Very, Very Sharply, Warns Prominent Yale Economist,” www.marketwatch.com, 23 juni 2020.

Deze maand zit er bijna op. 2-30 juni is een van de allerkrachtigste geokosmische tijdsbanden van het jaar, die verscheidene krachtige omkeringstijdsbestekken bevat. Er zijn echt geokosmische signaturen binnen één maand (juni) waaronder vier van Niveau 1 (met de hoogste consistente samenhang met primaire cyclushoogtes of –laagtes) wat dit tot een belangrijke periode van geokosmische activiteit maakt. Naast die acht geokosmische aspecten kunnen we nog twee machtige eclipsen toevoegen en de woeste heliocentrische Mercurius door Boogschutter (16-28 juni). Terugkijkend op de gebeurtenissen van afgelopen maand zien we dat juni inderdaad een cruciale maand is geweest, van de heropening van economieën tot aan de heropleving van record nieuwe gevallen van de COVID-19 in de VS, aan protesten tegen de politie en raciale profilering die heeft geleid tot rellen, plunderingen, en de oproep om de politie te ontmantelen, aan het afbreken van beelden die deel uitmaken van de geschiedenis en de cultuur van Amerika. Het is een maand van burgerlijke onrust en collectieve angst die nog lang herinnerd zal worden.

Het was ook een maand – en een week – dat de NASDAQ dinsdag 23 juni een nieuw hoogtepunt maakte samen met een nieuw 7-jaarstop in Goud dat woensdag 24 juni 1796 bereikte, slechts één dag voordat Venus zijn retrograde loop op 25 juni beëindigde. (De AEX van Nederland maakte een post-crash high op 23 juni, toevoeging SMT). Noch de NASDAQ noch Gold (of AEX) werden vergezeld door nieuwe hoogtes in gerelateerde markten. Dat wil zeggen, de DJIA, S&P, Zilver en DAX maakten vorige week geen nieuw record – ook zelfs geen nieuwe hoogte voor de primaire cyclus. Dus zien we zowel in aandelen als in metalen een geval van onderlinge negatieve divergentie ontstaan sinds vorige weeks 3-sterren cruciale omkeerdatum (CRD). Ruwe olie boekte afgelopen donderdag 23 juni eveneens een post-crash high van 40,66. Onze 3-sterrenCRD was 19-22 juni.

Aandelenmarkten maakten 19-23 juni wereldwijd nieuwe post-crash hoogtes of een secondaire hoogte, met gevallen van onderlinge bearishe divergentie in alle regio’s. Maar nu begint een nieuwe maand en juni’s zwaar beladen geokosmische tijdsband loopt deze week af met de tweede passage van het machtige Juni-conjunct-Pluto-aspect van 30 juni, een geokosmische signatuur met waarvan de dynamiek symbolisch is voor “extreme maatregelen”.

De geokosmos van vandaag

Het IMF zei woensdag dat de wereldeconomie dit jaar 4,9% zou krimpen in vergelijking met zijn aprilinschatting van 3%. Onder de hardst getroffen economieën is de VS, die naar verwachting dit jaar 8% zal krimpen.– Josh Zumbrum, “IMF Sees An Even Sharper Contraction,” Wall Street Journal, 25 juni 2020.

De drievoudige retrogrades van Saturnus, Venus en Jupiter 10-14 mei, kwamen tegelijk met de heropening van de VS en andere economieën ter wereld. Maar het viel ook samen met een heropleving van COVID-19. En nu zijn we in weer een andere planetaire aspectenperiode (Mercurius en Neptunus draaien retrograde en Venus direct) 18 -25 juni en we staan weer oog in oog met de angsten en stijgingen in aantallen uitbraken van het coronavirus, net als in maart en april.

Het concept van “paniek en hysterie” (het tegendeel van “irrationele uitbundigheid”) behoort tot de planetaire thema’s van Jupiter in hard aspect met ofwel Uranus, Neptunus of Pluto. En jawel, de tweede passage van de Jupiter/Pluto conjunctie staat ook deze week, 30 juni, op het programma. De eerste passage was 4 april, het hoogtepunt, binnen 2 weken, van de paniek. Dat niet alleen maar Saturnus keert nu 1 juli achteruitlopend terug in Steenbok, na zijn korte verblijf 21 maart – 1 juli in Waterman. We keren weer terug naar de dagen van eind maart, behalve dat de economieën nu open zijn (of worden ze weer gesloten?). We zijn weer onder de kosmische uitdaging van het “SteenbokStellium” waarin Jupiter, Pluto en Saturnus door Steenbok reizen.

Mensen vragen: “Hoe lang duurt deze dreiging van de pandemie?”. Nou, zaken verbeterden kort nadat Saturnus 21 maart Steenbok voor Waterman had verruild en na 4 april de eerste passage van Jupiter en Pluto. Die periode was het hoogtepunt van de dodelijkheid. Nu dat Saturnus achteruit in Steenbok beweegt, waar het tot 17 december in blijft, kan de besmettelijkheid ook zo lang aanhouden. We zien ook dat: 1) de derde en laatste passage van de Jupiter-Pluto-samenstand op 12 november is en 2) Mars een 3-voudig vierkantaspect maakt naar Jupiter, Pluto en Saturnus, van 4 augustus t/m 23 januari 2021, 3) Neptunus’ reis door de supergeladen 15-19 graden Maagd februari 2021 eindigt. Vanuit het geokosmische perspectief blijft het er dus uitzien alsof deze gezondheidsbedreiging een tweede piek zal hebben oktober 2020-februari 2021. En daarna vraagt het steeds minder onze aandacht.

Met dit in het achterhoofd is het ook logisch dat internationale reisverboden tot het einde van dit jaar van kracht kunnen blijven. Dat ziet er niet goed uit voor luchtvaartmaatschappijen, hotels en reis- en toeristengeoriënteerde bedrijven. Jupiter en Boogschutter heersen beide over langeafstandsreizen en zowel Steenbok als zijn heerser Saturnus houdt verband met restricties. Als je dus overweegt dat Jupiter (reizen) in Steenbok staat (restricties) en beweegt naar zijn samenstand 21 december met Saturnus (beperkingen), kun je de astrologische correlatie met “reisverboden” zien. Jupiter en Saturnus beginnen zich na 21 december van elkaar te verwijderen en dan zal Jupiter ook uit Steenbok zijn en in Waterman. De tijd voor internationaal reisverkeer begint daarna.

Op kortere termijn is deze week belangrijk omdat Jupiter dinsdag 30 juni bij Pluto komt en Mercurius de dag erop, 1 juli halverwege zijn retrogradecyclus is. Het Jupiter-Pluto-aspect kan overeenkomen met een overdreven angst dat alles in elkaar stort en dat het land of de wereld spiraalsgewijs uit de hand aan het lopen is. Dit is meer een irrationele angst. Met Steenbok zullen de krachten die wet en orde eisen net zo luidruchtig zijn als de eis om dingen af te breken en tot chaos uit te lokken. Jupiter en Pluto kunnen dit wel leuk vinden, maar Steenbok niet en deze planeten bevinden zich in Steenbokgebied. Steenbok zegt dat je altijd welkom bent in zijn huis, maar dat geeft je nog niet het recht om de muren te schilderen. “Je moet aan mijn regels (wetten) voldoen of je ondervindt de consequenties.

Het midden van Mercurius retrograde is ook van belang vanuit markettiming-oogpunt. Iedere markt die niet binnen 2-3 handelsdagen van de retrogradedraaiing (18 juni) omkeerde is een kandidaat voor een draai vanaf een top of een bodem die plaatsvindt binnen a dag van het middelpunt van de retrogradecyclus (1 juli).

Er nadert nog een belangrijk tijdsbestek waarin de Zon opposiet Jupiter, Pluto en Saturnus komt, 14-20 juli. Mercurius draait op 12 juli naar voren. Opposities vertegenwoordigen draaipunten. De combinatie suggereert dat de situatie helderder wordt en er beslissingen waarschijnlijk met een nieuw gevoel van bewustzijn worden genomen. Al de genoemde opposities zijn van Niveau 1 qua samenhang met samenvallen met primaire cyclustoppen of –laagtes. Markten zijn dan dus geneigd van richting te veranderen. Maar dit kan ook een tijd zijn voor nieuwe politieke richtlijnen. Waarschijnlijk worden er besluiten genomen met een impact op de economie en financiële markten en mogelijk een zeer harde boodschap van “Wet en Orde”.

Dat schijnt het thema van de komende 2-3 weken te zijn: Wet en Orde. Nieuwe wetten of regels om het gebrek aan orde aan te pakken. Dit principe kan van waarde blijken te zijn voor degenen die streven naar discipline in hun werk. Met discipline (al die Steenbok- en Kreeftenplaneten!) kan er in deze tijd veel succes worden geboekt en bereikt. Zonder discipline en het vasthouden aan het plan en/of schema, nodigt men uit tot conflicten, chaos en verliezen. Dit is geen moeilijke keuze voor degenen die zich bewust zijn van de keuze.

Mededelingen

De ICR (International Cycles Reports) van MMA kwamen vorige week, 23-24 juni uit

De ICR Financials met analyses van ASX (Australische aandelenindex), RUT (Russell 2000), SSE (Chinese Shanghai Stock Composite), HSI (Hang Seng Index), AUD (Australische Dollar), DXY (US Dollar) en GBP (Britse Pond). De nieuwe ICR Commodities Report bevat analyses van LC (levend vee). MJ (cannabis), XAE (goud en zilverproducenten), KT (koffie), KA (suiker), C (maïs) en W (tarwe). Deze rapporten zijn geschreven door MMA Analist en redactielid Mark Shyterman (metalen, indices en soft commodities), MMA Analist Raymond Merriman (Chinese markten), MMA Analist Ulric Aspegren (Valuta’s), Isabella Suleymanov (Granen), Ken Liao (Hang Seng) en Gianni Di Poce (Australische ASX en Dollar plus Live Cattle). Voor meeer informatie ga naar de nieuwe ICR Financials>> en/of de nieuwe ICR Commodities Report>>

 

Zou u de MMA MarketTimingMethodologie willen leren kennen?

Sta klaar voor de MMTA 2 (het tweede 2-jarige programma van de Merriman Market Timing Academy)

Dit is de zeldzame kans om de MMA-methodologie van de timing van de financiële markt en de analyse van de financiële markt te leren. Vanaf 24 oktober zal het tweede aanbod van de MMTA beginnen, geleid door MMTA-afgestudeerde Gianni Di Poce met hulp van oprichter Raymond Merriman. Het is voor het eerst sinds 2014 dat deze 2-jarige cursus in het Engels wordt aangeboden. De cursus wordt online aangeboden. Lees verder>>

Vermogensbeheer Anno Nu

Dat is professioneel vermogensbeheer op basis van de technieken van de markttimingmethode en de daaruit voortvloeiende inzichten. Bij Today’s Beheer leveren MMA-analisten de input voor een beleggingsstrategie genaamd Cyclusanalyse & Patronensamenhang (CAPS).
Lees meer>> of maak direct een kennismakingsafspraak>>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:
In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week