Columns & Artikelen

Wereldwijde top 50 van mijnbouwbedrijven

by Wilge on 8 juli 2020

Monsterrally voegt $250 miljard toe aan de wereldwijde top 50 van mijnbouwbedrijven.

MINING.COM’s ranking van de 50 grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, gebaseerd op de marktwaarde, laat zien dat de industrie tegen het einde van het tweede kwartaal het grootste deel van de met covid-19 verband houdende verliezen heeft teruggekregen.

De top 50 meest waardevolle mijnbouwbedrijven voegden $249.5 miljard in marktkapitalisatie in de loop van de drie maanden toe om juni te beëindigen, dankzij stijgende goud- en zilverprijzen, ijzerertsprijzen met drievoudige cijfers en een herstel in de kopermarkt.

 

De mijnbouwgrootheden leken zich aan te sluiten bij de triljoen dollarclub aan het begin van het jaar, maar de Corona pandemie torpedeerde de vroege stadia van een cyclische opleving voor de industrie aan het eind van vorig jaar.

MINING.COM TOP 50 mijnbouwbedrijven hadden eind juni een gecombineerde marktwaarde van $957 miljard.


Reuzen als Newmont en Barrick staan niet eens in de top 5 terwijl reuzen als Glencore en Anglo American in het rood staan.

Een andere prominente Europese naam, het Poolse koperbedrijf KGHM, is gezakt tot nummer 51 terwijl nieuwkomers in 2020  B2Gold, Yamana en Evolution Mining in de top 10 belanden.

Meststofbedrijven hebben een moeilijk 2020, want potasproducent Nutrien verlaat de top 10 en Mosaic houdt het gewoon vol op nr. 49 ondanks een daling van 44% en 33% van de marktwaarde.


Met de ergste prijsdalingen van de lithium achter de rug, slaagt toplithiumproducent SQM erin het klassement te beklimmen, terwijl een Q2-rally in de aandelen van Tianqi het Chinese bedrijf op de laatste plaats ziet blijven staan na het behalen van de hoogste score 32 van drie jaar geleden.

Een andere voormalige Chinese hoogvlieger van batterijmetalen – China Molybdeen – staat dit jaar vijf keer lager op de ranglijst. 33 na het kort kraken van de top 10 eind 2017.

De grootste uraniumproducenten ter wereld – Cameco en Kazatomprom – slagen er opnieuw niet in om de top 50 te halen, ondanks de langverwachte rally in de nucleaire brandstof.

Klik op de afbeelding om de lijst uit te vergoten.

Bron: Mining.com

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen?

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Disclaimer bron Mining.com.

WilgeWereldwijde top 50 van mijnbouwbedrijven