Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 13 juli 2020

De afgelopen week konden de stieren, na de positieve afsluiting van vorige week, op herhaling gaan en opnieuw proberen de $19 grens te breken. Het begin van de week was nog een beetje aarzelend, al kon er toch vooruitgang worden geboekt. De kleine stap omhoog (tot boven de $18.50) werd tot stand gebracht met een vrij laag volume zodat het de vraag was of het hier de kracht van de stieren betrof of meer de afwezigheid van de beren. Hoe het ook zij, na de maandag waren de stieren weer bijna terug waar ze waren op het hoogste punt van de week ervoor. Klaar voor een uitbraakpoging!

Op dinsdag liep de omzet wat verder omhoog maar dit lokte ook de beren uit hun holen. Zij waren in staat om de geboekte winst van de maandag terug te draaien maar gelukkig konden ze dat niet volhouden. De stieren kregen langzaamaan toch weer de overhand zodat ook op dinsdag iets hoger kon worden gesloten. Het slot werd de hoogste slotstand van de afgelopen weken, een stand waaruit de stieren moed konden putten.

De veerkrachtigheid van dinsdag zorgde voor de gewenste boost op woensdag. Direct na de opening werd het gaspedaaltje ingetrapt en konden de stieren opnieuw vooruitgang boeken. De omzet liep verder op tot ruim boven het gemiddelde en de zilverprijs brak door de $19 grens. De toppen van eerder dit jaar (juni $18.95 en februari $18.92) werden eindelijk doorbroken waarmee een sterk positief signaal werd afgegeven.

De doorbraak en het slot van woensdag op de hoogste koers sinds september 2019 betekende een belangrijk signaal waarmee de stieren aan de slag konden. Op donderdag probeerden zij dan ook om meteen door te drukken naar de top uit 2019, die top werd niet gehaald maar met een stand van $19.44 waren zij al aardig dichtbij. De beren onderkenden tijdig het gevaar en trokken aan de noodrem voordat de top uit 2019 kon worden bereikt. Zij gooiden vervolgens alles in de strijd om de koers weer omlaag te krijgen en met succes. Bij een omzet die de hoogste werd van de afgelopen maanden werd de zilverprijs teruggedrongen tot beneden de $19 grens waar op $18.96 werd afgesloten. Wisten de beren opnieuw een doorbraak tegen te houden?

Het slot beneden de $19 grens bracht de stieren eventjes van hun stuk. Op vrijdag werd weer boven de $19 grens geopend waarna de koers naar boven en beneden werd geduwd. Bij een fors lagere omzet dan de dag ervoor kon het weekend uiteindelijk toch worden ingeluid met een zwarte candle. De koerswinst was minimaal maar er kon boven de $19 grens worden afgesloten.

Het is aan de stieren om deze voorzichtige positieve noot op maandag weer verder uit te bouwen.

In de € dag-grafiek is het beeld eveneens positief, ook al is de grens van € 17 hier nog steeds intact. Met de candle van donderdag wisten de stieren een doorbraak te voorkomen en op vrijdag kon te weinig kracht worden ontwikkeld voor een nieuwe aanvalspoging. De nieuwe poging zal aanstaande week gestalte moeten krijgen.

 

Aan het slot van de langere termijn grafiek gaf ik vorige week het volgende aan :

“Alles in deze grafiek lijkt klaar te staan voor een doorbraak van de $19 grens en daarmee de toppen van de eerder dit jaar”.  

De grafiek laat zien dat de stieren zich uitstekend van hun taak hebben gekweten. Na de candle van vorige week vrijdag hebben zij de geboden mogelijkheid ten volle benut. De groene weerstandlijn over de toppen van eerder dit jaar is aangevallen en eindelijk gebroken. De doorbraak resulteerde zelfs in een poging om direct de volgende weerstandlijn te bereiken. Dit lukte uiteindelijk niet, waarna de koers terugviel tot op de weerstandlijn. Een terugval onder die lijn werd voorkomen met de vrijdag candle die ervoor zorgde dat de voormalige weerstandlijn nu mogelijk kan worden getransformeerd in een steunlijn.

De technische staat van de grafiek is afgelopen week verder verbeterd:

 • De RSI is verder doorgedrongen in positief trendgebied.
 • De koopkracht is gestegen met een ADX die door de 20 breekt, de trend wordt sterker
 • De MACD is nu weer definitief naar boven gedraaid
 • De Geldinstroom is eindelijk weer door de 50 naar boven gebroken
 • Het Sentiment/Momentum staat nu in extreem positief gebied

Gezien de gesteldheid van de grafiek zullen de stieren in staat moeten worden geacht om de bereikte weerstand/steunlijn te verdedigen om vanaf daar een nieuwe aanval te lanceren op de top van 2019.

Ook in de Bollinger Bandengrafiek stond alles klaar voor een opwaartse beweging, het was ‘slechts’ wachten op de invulling daarvan door de stieren.

Het lijkt erop dat er een begin is gemaakt met de beweging omhoog. Wat op dit moment echter nog een beetje ontbreekt is de benodigde felheid die hoort na vernauwende banden. De banden bewegen weliswaar weer uit elkaar maar de beweging op zich stelt een beetje teleur. Het kan natuurlijk zijn dat de gemiste versnelling er alsnog komt aanstaande week.

Op dit moment nemen we de gestarte beweging dankbaar aan, er wordt progressie geboekt.

In de slotstandengrafiek werd afgelopen week een nieuwe kans geboden om de weerstandzone onder druk te zetten en die kans werd met beide handen gegrepen.

Na het stapje terug van vorige week werd de aanloop gebruikt om over de weerstandzone heen te springen, de zone werd met verve gebroken. Vanaf het topje boven de $19 werd een stapje terug gedaan dat werd afgerond met een klein stukje zwarte lijn op vrijdag. De beweging op donderdag en vrijdag kan mogelijk gezien worden als een terug-test van de doorbroken zone. Indien dit het geval is zal er vanaf maandag en/of dinsdag een nieuwe stap voorwaarts gezet moeten worden.

 

In de weekgrafiek werd afgelopen week het nodig verwacht van de stieren en ze stelden gelukkig niet teleur. De beren werden zoals gehoopt/verwacht meteen vanaf het begin aangepakt zodat de $19 inderdaad in zicht kwam en bereikt werd. De $19 werd niet alleen bereikt maar zelfs doorbroken met een hoogste punt van de week op $19.44. Vandaar viel de koers iets terug maar wist toch boven de $19 de week uit te gaan.

Nu de koers op het hoogste punt sinds september vorig jaar is gesloten lijkt de weg open te liggen voor een aanval op de top van $19.75 van vorig jaar september. De technische gesteldheid van de grafiek is verbeterd en de seinen staan op groen voor een verdere stijging.

 • De RSI is naar boven gedraaid en zoekt hogere niveaus op in positief trendgebied
 • De MACD is verder opgerukt in positief gebied
 • De Geldinstroom is eindelijk door de 50 gebroken en heeft hiervan meteen afstand genomen

Het totaalbeeld ziet er positief uit zodat er eigenlijk een verdere stijging wordt verwacht met komende week een nieuwe hoogste stand, mogelijk zelfs boven de $20.

Ook in de € weekgrafiek is een mooie stap voorwaarts gemaakt al is deze alweer iets kleiner dan in de $ weekgrafiek (3,44 % tegen 3,99%). Tevens is in de € grafiek de top van eerder dit jaar nog niet uitgenomen terwijl dit in de $ grafiek wel al is gebeurd. Er is hier nog wat achterstand goed te maken.

Voor de rest vertoont de grafiek eenzelfde positieve uitstraling als zijn tegenhanger in $, ook hier hebben de indicatoren weer vooruitgang geboekt.

 • De RSI is verder geklommen in positief gebied
 • De MACD heeft eveneens nog wat vooruitgang geboekt boven de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum heeft nu een niveau van boven de 90 bereikt, zeer extreem positief

Ook hier wordt op basis van de grafiek een verdere stijging verwacht.

Als laatste kijken we nog naar de $-€ grafiek. De verhouding tussen de $ en € bepaalt voor een deel de performance van de €-zilverbeleggers. Zoals we de laatste weken zagen deed de € weekgrafiek van zilver het slechter dan die in $ hetgeen terug te voeren was op de $-€ verhouding.

Ook deze week zien we datzelfde beeld terug zodat we al konden vermoeden dat er een rode week-candle in de $-€ grafiek te zien moest zijn. Die rode candle is ook niet echt verrassend daar vorige week al werd aangegeven dat de kansen op een daling het meest voor de hand zouden liggen.

Nu het ‘steuntje’ op 0.86 dat vorige week werd aangehaald is gesneuveld heeft het er alle schijn van dat het negatieve scenario 2 van vorige week zijn intrede kan gaan doen. Een daling richting de 0.84 en vervolgens de 0.82 zou dan op het programma moeten staan.

De Indicatoren zijn onder invloed van de rode candle nog wat verder verzwakt:

 • De RSI draait nu nog wat duidelijker naar beneden
 • De MACD zakt steeds dieper weg beneden de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum is nu weggezakt tot aan het 15 niveau, zeer extreem negatief

 

De stieren hebben een enorm moeilijke opgave voor zich om een verdere daling te voorkomen, het slagingspercentage van deze opgave is klein maar niets is onmogelijk.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver