Columns & Artikelen

CD-fund is klaar voor ‘next leg up’

by Wilge on 14 juli 2020

Willem Middelkoop is al jaren onlosmakelijk verbonden met goud. Pleitte hij al halverwege 2000 en 2010 voor goud in de portefeuille via RTLZ, nu concentreert hij zich op het behalen van een goed rendement in z’n Commodity Discovery Fund. Horen we dan niks meer van hem? Ja zeker. Onlangs heb ik zelf nog een interview met hem afgenomen dat we onderaan nogmaals hebben geplaatst. En hij wordt vaker geïnterviewd, recent nog via NV Noord Holland Noord.

Willem zag in de begin jaren van zijn ‘goud’-carrière veel mogelijkheden in de goudmijnbouw. Vooral de juniors – de mijnbouwbedrijven die nog niets boven de grond halen maar onderzoek doen – trokken zijn speciale aandacht. Hij scoorde een aantal fantastische ‘hits’ waarvan Aurelia destijds de grootste klapper was met 1000-den procenten winst. Gevoed door de ideeën dat je dus geld kon verdienen, als je maar de juiste research doet in de mijnbouwaandelen, begon hij daarom een aantal jaren geleden met het Commodity Discovery Fund. Hij zocht een aantal mensen bij elkaar en startte in de zomer van 2008 het fonds.

Een fonds alleen maar voor mijnbouwaandelen daar bestonden er nog niet zoveel van en er werd ook met grote sepsis naar gekeken. Een website werd gelanceerd, vergunningen zoals die van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) werden aangevraagd en de eerste fondsen werden aangekocht. Aanvankelijk alleen in de goud- en zilvermijnen, later ook andere interessante grondstoffen. De Discovery-day werd georganiseerd en is nu een terugkerend fenomeen, waar helaas dit jaar Corona een stokje voor stak. Tijdens dit evenement worden CEO’s van interessante mijnbouwers bevraagd over hun mijnbouwprojecten en staat het nu gepland voor 28 september, een online sessie dit jaar.

Het team

Ondertussen bestaat het fonds al weer 12 jaar en heeft men veel geleerd van de beginperiode. In het team wisselden ook enkele gezichten en bestaat nu uit:

  • Willem Middelkoop, (research en eindverantwoordelijk voor investeringsbeleid)
  • Terence van der Hout (oa wet- en regelgeving omtrent het fonds)
  • Caroline de Groot (back office, ondersteuning en organisatie)
  • Ben Tanis (beleggingsexpert en verantwoordelijk voor de trading)
  • Gerben van der Zwan (Manager Investor Relations)

Tevens is er een raad van advies, momenteel bestaande uit Louk de Wilde, Marc Langeveld en Gerard Krielen, alle drie bekende namen in de financiële wereld.

Toezicht:

  • CDFund is geregistreerd/staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten
  • CDFund staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank
  • CDFund is aangesloten bij het KiFid

Nieuwe website

Het fonds is na zo’n 12 jaar wel toe aan een nieuwe website. Je hebt hem misschien al gezien. En ik moet zeggen: een fijne look en feel. En wat je zoekt, kom je snel tegen.

Het Commodity Discovery Fund is een uniek fonds. Het is wereldwijd één van slechts een handvol beleggingsfondsen met de nadruk op nieuwe grondstofontdekkingen. Voor hen die willen weten hoe een ‘Life cycle’ van een mijn er uit ziet, kijk dan eens op deze pagina. Dan zie je ook gelijk de strategie die men bij dit fonds hanteert.

Uiteraard zijn mensen die willen deelnemen in dit fonds nieuwsgierig naar het trackrecord en rendementen. Het is wel duidelijk dat het fonds best last heeft gehad van de fluctuaties die er nu eenmaal in deze sector zijn, maar ze doen het beter dan de benchmark in de vorm van de HUI en TSX-V, zoals je op deze pagina allemaal kunt bekijken. En als je daar dan tevreden over bent, dan zijn allerlei andere cijfers en kerngegevens van belang. Uitgebreidere documentatie kan worden aangevraagd en natuurlijk ook hoe in te schrijven. Of woon eens een presentatie bij! Heb ik zelf ook enkele keren gedaan en is zeer interessant en verplicht je tot niets. Lees vooral ook de pagina: Waarom nu deelnemen!

In een maandbericht worden elke maand de resultaten van de investeringen besproken en overlegd.

Waar(in) wordt geïnvesteerd?

Wat ik zelf wel leuk vind om te zien is waarin dan belegd wordt. De namen van de mijnbouwers zul je niet tegen komen, maar wel de landen en de grondstoffen. Momenteel ziet dat er zo uit:

Er wordt relatief veel geïnvesteerd in zogenaamde veilige landen.

Ongeveer eenderde van onze portfolio bestaat uit investeringen in de exploratiesector, 15% in ‘developers’, de rest is geïnvesteerd in ETF’s, (opstartende) producenten en de zogenaamde Royalty/Streaming bedrijven.

(Grafieken van website CDfund)

Te lezen valt: De 35 grootste posities zijn goed voor 75% van het totale geïnvesteerde vermogen. De overige, relatief kleine, posities zien wij als ‘tenen in het water’, om zodoende de ontwikkeling van het exploratieprogramma op de voet te kunnen volgen.

en:

Er worden veel investeringen gedaan in zogenaamde Private Placements, waarbij tegen gunstige condities grotere pakketten aandelen worden gekocht. Een bijkomend voordeel hiervan is dat er ook gratis warrants worden verkregen die ons het recht geven om aandelen tegen een aantrekkelijk prijs te mogen bijkopen. 

Ook overname-kandidaten zijn een belangrijke trigger in de portefeuille. Zo heeft men al aardig wat mijnaandelen gekocht, die later verkocht zijn met een leuke winst bij een fusie of overname. De indrukwekkende lijst zie je hier.

De nieuwe site kan zeer geslaagd genoemd worden! Ik vond er snel alles wat ik wilde weten en daar is een website tenslotte voor bedoeld.

Wilbert Geers

NB: Hier vind je het blog dat ik schreef met het videogesprek met Willem Middelkoop. En hier het interview:

Recente interviews hieronder ook te beluisteren:

Of abonneer je op het CDFundNL YouTube kanaal.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

WilgeCD-fund is klaar voor ‘next leg up’