Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 21 juli 2020

Net als vorige week werd er op de vrijdag een zwarte candle geproduceerd die de hoop op meer levend hield. Het zou daarmee opnieuw aan de start op maandag liggen of de stieren er gebruik van konden maken.

Blijkbaar kwamen de stieren wel bijzonder goed gemutst uit het weekend. De start op maandag was iets hoger dan de vrijdag ervoor maar daarna werd het gaspedaal vol ingetrapt. De koers spoot omhoog naar de hoogste stand van het jaar, ruim boven de $19.50 waarna vrijwel ook op het hoogste punt van de dag werd afgesloten. Met deze stijging werd de $19 grens fors achter gelaten en werd de doorbraak van de $19-grens min of meer bevestigd. 

Na zo’n flitsend begin van de week is het eigenlijk niet meer dan normaal dat de dag daarna een pauze wordt genomen en de tegenpartij even aan zet komt. De dinsdag werd een dagje voor de beren, zij mochten de koers wat terugzetten waarbij de $19.50 wel in beeld bleef.

In de dagen daarna werd het een beetje stuivertje wisselen, de woensdag was voor de stieren, de donderdag weer voor de beren waarna de slottoon werd gezet op vrijdag met een zwarte candle.

In deze dagen concentreerde zich de strijd vooral om het $19.50 niveau. De beren wilden terug er beneden en de stieren uiteraard er boven blijven.

De candle van vrijdag is daarom wederom van belang voor aanstaande week. Met die candle lijkt het alsof de strijd om de $19.50 in het voordeel van de stieren is beslecht. De beren probeerden in een ultieme poging de $19.50 neerwaarts te doorbreken (laagste koers $19.35) maar dit is door de stieren gecounterd. Het slot kwam ruim boven het niveau tot stand op $19.76, nipt beneden de hoogste stand van de dag.

Aanstaande maandag kunnen de stieren hopelijk het laatste zetje geven om de $20 niet alleen te bereiken maar tevens te breken.

Net als in de $ grafiek hebben de stieren in de € dag-grafiek vooruitgang kunnen boeken. Al is de stap voorwaarts wat minder groot dan in de $ grafiek. Ook hier lijkt in elk geval een zeer belangrijk niveau te zijn gebroken, de €17,- grens.

Voor de deze grafiek geldt hetzelfde als voor de bovenstaande $ grafiek. De stieren zullen a.s. maandag weer moeten voortborduren op de positieve vrijdag.

In de langere termijn grafiek zagen we de vorige week een zeer positieve ontwikkeling en werd daarom afgesloten met de zin:

“Gezien de gesteldheid van de grafiek zullen de stieren in staat moeten worden geacht om de bereikte weerstand/steunlijn te verdedigen om vanaf daar een nieuwe aanval te lanceren op de top van 2019. “

De stieren reageerden zoals werd verwacht/gehoopt en openden direct op maandag de aanval op de top van vorig jaar. Deze werd niet alleen benaderd maar zelfs doorbroken, ook al kon het niveau uiteindelijk niet worden vastgehouden. In de dagen daarna werd de top constant onder vuur genomen en werd een hoogste punt bereikt van $19.87 om de week uiteindelijk af te sluiten op $19.76 precies $0.01 hoger dan de top van vorig jaar. Aanstaande maandag/dinsdag zullen de stieren ervoor moeten zorgen dat de top definitief wordt uitgenomen waarbij het liefst de $20 werd geslecht.

De interne kracht van de grafiek is positief gestemd en zal een doorbraak van de top ondersteunen.

 • De RSI blijft zich op hoog niveau handhaven en heeft zelfs ruimte om verder te stijgen
 • De Koopkracht valt lichtjes terug maar blijft ruim boven de Verkoopkracht liggen. De ADX vertoont nog steeds een stijgende lijn, de kracht van de trend wordt sterker
 • De MACD bevindt zich ruim in positief trendgebied en boven de signaallijn ook al begint de stijging iets af te vlakken
 • De Geldinstroom blijft boven de 50 maar mag ter ondersteuning nog wat hoger klimmen
 • Het Sentiment/Momentum heeft een zeer hoog niveau bereikt boven de 90 dit kan mogelijk even zo blijven maar zal uiteindelijk wel wat gaan dalen.

De 2-de weerstandlijn is nog niet definitief overwonnen, alles lijkt klaar te staan om dit de komende week te realiseren. Het is aan de stieren om dit te verwezenlijken.

In de Bollinger Bandengrafiek werd de felheid in de verwachte beweging nog gemist, het zag er wat tam uit. De afgelopen week is er alsnog wat meer felheid in de grafiek waar te nemen.

De beweging van afgelopen week heeft ervoor gezorgd dat de banden wat verder uit elkaar zijn gedrukt. De koers heeft zich langs de bovenste band naar boven gewerkt waarna met de laatste 2 candles een pauze lijkt te zijn ingelast. Dit kan het begin van een korte consolidatie zijn of slechts een stapje terug om met hernieuwde kracht de bovenste band verder omhoog te duwen.

Aanstaande week zullen we kunnen zien wat het is geworden.

Ook in de slotstandengrafiek werd er, op basis van de mooie voorgaande week, voor de afgelopen week een positieve voortzetting verwacht waarbij op maandag of dinsdag een nieuwe stap omhoog zou kunnen worden gezet.

Die stap werd inderdaad direct op maandag gezet waarbij meteen de weerstandlijn nipt boven de $19.50 werd bereikt en doorbroken. In de dagen daarna ontbrandde de strijd rond deze lijn, met als (voorlopige?) winnaars de stieren. Met de slotstand van vrijdag lijkt de lijn te zijn gebroken maar laten we de huid van de beer nog niet verkopen. Komende week zullen de stieren wat meer afstand van die lijn moeten nemen en een nieuwe langjarige high moeten neerzetten.

 

In de weekgrafiek zag het er vorige week zeer positief uit, zo positief dat er een verdere stijging werd verwacht met mogelijk zelfs een koers boven de $20

Die $20 is er nog niet gekomen maar de koers werd inderdaad weer wat hoger weggezet. Er staan nu 6 zwarte candles op rij en dat hebben we al een zeer lange tijd niet meer gezien. Het geeft aan dat de stieren er behoorlijk werk van maken en vastberaden zijn. Wat een mooie constatering is, is het gegeven dat op weekbasis de top van vorig jaar ruimschoots is gebroken en we inmiddels een hoogste stand sinds 2016 hebben bereikt. Hiermee is een zeer mooi koopsignaal afgegeven!!

Zo’n koopsignaal nodigt normaliter uit tot meer stijging hetgeen op basis van de interne gesteldheid dan ook wordt verwacht:

 • De RSI is verder geklommen tot boven de 62 en heeft nog ruimte genoeg omhoog
 • De MACD heeft de stijging en de afstand tot de signaallijn voorgezet
 • De Geldinstroom heeft inmiddels een niveau boven de 70 bereikt en zal mogelijk richting extreem positief gebied kunnen klimmen

 

In de € weekgrafiek van deze week hetzelfde beeld als in de afgelopen weken; een mooie stap omhoog gemaakt maar, door de valuta verhouding, wederom kleiner dan in de $ grafiek.

De $ grafiek maakte een stapje van 3,73% waar die van de € grafiek bleef hangen op 2,57%. Deze kleinere stap zorgt ervoor dat de € grafiek er wat ‘gedrukter’ uitziet. Echter ook hier is de hoogste slotkoers van de afgelopen jaren bereikt dus echt klagen mogen de € zilverbeleggers niet.

Net als in de $ grafiek is ook in de € grafiek de interne gesteldheid verder verbeterd:

 • De RSI is verder geklommen in positief trendgebied
 • De MACD stijgt eveneens verder boven de 0-lijn en de signaallijn
 • Het Sentiment/Momentum is nog verder gestegen richting de 100

Zoals de grafiek er uitziet is een verdere stijging meer plausibel dan een daling.

In de $-€ grafiek werd een verdere daling verwacht aangezien de stieren voor een zeer moeilijke opgave stonden om de daling te voorkomen.

De grafiek laat inderdaad zien dat de stieren niet opgewassen waren tegen de neerwaartse druk en de daling derhalve niet konden voorkomen. Het resultaat daarvan is dat de koers nu de eerste steunlijn op 0.84 heeft bereikt. Het extra negatieve aan de daling is dat deze tot stand is gekomen na een stukje luchtledigheid, een gap. Dit kan een normaal gap zijn die veelal alsnog op korte termijn worden gevuld door een opleving van de koers. Echter het kan ook een breakaway-gap betreffen en die worden op korte termijn niet gevuld en blijven langere tijd open.

Dit laatste zou betekenen dat de daling gewoon wordt voortgezet richting de 0.82 steunlijn. De volgende candle zal daarom zeer aandachtig bekeken moeten worden, kan de steunlijn zijn werk verrichten of valt de koers er aanstaande week al meteen doorheen.

De technische staat is niet om over naar huis te schrijven zodat een negatief scenario dreigt.

 • De RSI daalt steeds verder af beneden de 50
 • De MACD dringt eveneens steeds dieper door in negatief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is nu zelf beneden de 10 gevallen naar zeer extreem negatief gebied

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver