Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 27 juli 2020

Vorige week werd de hoop uitgesproken dat de stieren op maandag het laatste zetje zouden kunnen geven om de $20 grens niet alleen te bereiken maar ook te breken. Die hoop was gelukkig niet aan dovenmansoren gericht, op maandag slaagden de stieren er inderdaad in om de $20 te breken en er ook boven af te sluiten. Hiermee werd een belangrijk koopsignaal afgegeven, de top van 2019 werd gepasseerd zodat alle seinen op groen sprongen.

De doorbraak van de $20 grens werd als een enorme opluchting ervaren en opeens was het alle hens aan dek voor een forse stijging. Op dinsdag vloog het volume in een rotvaart omhoog en daarmee eveneens de zilverprijs. Nadat op maandag de $20 grens werd gebroken stormden de stieren op dinsdag al meteen door de $21 grens om ook hier boven af te sluiten. Op woensdag werd de stampede van de stieren nog even voortgezet. Er werd nog een extra schepje op het volume gegooid en de zilverkoers werd opnieuw omhoog gekatapulteerd. Nu werd de $23 grens aangevallen en gebroken. In drie dagen tijd steeg de zilverkoers zo van beneden de $20 tot boven de $23!! Een zeer flinke stap vooruit.

Ook op donderdag leek het stierenfeestje in eerste instantie nog steeds niet te zijn afgelopen. De koers werd wederom omhoog geduwd in een poging om zelfs de $24 te kunnen bereiken. De opmars stokte uiteindelijk op $23.67 waarna er wat bezinning optrad en de beren eindelijk toekwamen aan wat tegengesputter. Zij probeerden de zilverprijs de terugtocht te laten blazen hetgeen in eerste instantie aardig leek te lukken maar uiteindelijk slechts resulteerde in een licht lagere koers dan de dag ervoor, nipt beneden de $23.

 

Na zo’n forse stijging en eerste aanzet tot een tegenreactie mag het niet verrassend zijn dat de beren zich ook op vrijdag wilden laten gelden. Zij probeerden de aanzet van donderdag om te zetten in een correctiemodus maar slaagden daar niet echt overtuigend in. De candle van vrijdag heeft de vorm van een doji, een relatief lange upper en lower shadow met een zeer kleine body. Zowel de stieren als de beren hebben, getuige de 2 shadows, getracht vooruitgang te boeken maar konden beiden niet overtuigen. De openingskoers ( $22.83 en slotkoers $22.85 ) liggen nagenoeg gelijk (kleine body) zodat er van een wapenstilstand of twijfel candle kan worden gesproken.

De strijd zal aanstaande maandag worden voortgezet.

Eenzelfde beweging als in de $-grafiek zien we uiteraard ook in de € dag-grafiek. Een forse stijging in 3 dagen gevolgd door een consolidatie van 2 candles waarvan de laatste een doji (twijfel-candle) is.

Ook hier zal de strijd maandag worden voortgezet en zullen de stieren moeten proberen om het huidige momentum vast te houden.

 

In de langere termijngrafiek had de zilverprijs vorige week moeite om de 2-de weerstandlijn te doorbreken, er ontstond wat topvorming/consolidatie. Echter de technische gesteldheid leek klaar te staan om de doorbraak alsnog te faciliteren, het was aan de stieren om dit te verwezenlijken.

Het aanvalsplan was in het weekend blijkbaar goed doorgesproken want de stieren schoten uit de startblokken en wisten direct de weerstandlijn te breken. Ook werd er op maandag direct wat afstand genomen van de weerstandlijn zodat er meteen van een valide doorbraak sprake kon zijn. Op dinsdag en woensdag volgden dan de 2 dagen die aan alle twijfels een einde maakten. Met een slot boven de $23 werd de hoogste koers neergezet sinds jaren. Na zo’n felle stijging is het normaal gesproken niet meer dan logisch dat een adempauze kan worden ingelast. Die pauze zou donderdag en vrijdag kunnen zijn begonnen, maar kan ook pas een eerste waarschuwing zijn. Vroeg of laat zal er een correctie of zijwaartse consolidatie moeten plaatsvinden om de grafiek te laten afkoelen, aangezien deze nu oververhit begint te raken.

 • De RSI staat in extreem positief gebied en kan hier een top gaan vormen
 • De Koopkracht heeft een zeer hoog niveau bereikt en kan wat corrigeren
 • De MACD staat op het hoogste niveau sinds jaren
 • De Geldinstroom is afgeketst op extreem positief gebied (vanaf de 80) maar kan dit gebied wel alsnog proberen te penetreren
 • Het Sentiment/Momentum staat nu al sinds enige tijd in extreem gebied en kan hieruit gaan terugvallen.

Hoewel de grafiek er nog steeds zeer positief bij ligt kunnen de zeer hoge waarden leiden tot een correctie of consolidatie zodat de grafiek de kans krijgt wat af te koelen. Echter het zal afhangen van de daadkracht van de stieren of een consolidatie of stapje terug vanaf dit niveau komt of dat er eerst nog een extra stap omhoog zal worden gezet.

In de Bollinger Bandengrafiek werd vorige week de volgende opmerking gemaakt:

De koers heeft zich langs de bovenste band naar boven gewerkt waarna met de laatste 2 candles een pauze lijkt te zijn ingelast. Dit kan het begin van een korte consolidatie zijn of slechts een stapje terug om met hernieuwde kracht de bovenste band verder omhoog te duwen.

De beweging van afgelopen week toont aan dat er duidelijk sprake was van de laatste optie. Een stapje terug om met hernieuwde kracht de volgende duw omhoog uit te delen. Door deze beweging en de rode candles van afgelopen donderdag en vrijdag bevindt de zilverprijs zich nu weer binnen de banden. Dit kan de eerste aanzet zijn tot een consolidatie of wederom een nieuw stapje terug voor een extra zetje omhoog voordat de consolidatie optreedt. Gezien de zeer felle stijging kan een terugslag niet meer lang op zich laten wachten.

 

In de slotstandengrafiek werd vorige week de weerstandlijn gebroken maar moesten de stieren er afgelopen week nog afstand van nemen. De grafiek laat zien dat het afstand nemen zeer goed is gelukt. De doorbroken weerstandlijn dient nu steunlijn te worden.

Doordat de beweging omhoog inmiddels een niveau heeft bereikt dat niet meer te zien is op de jaargrafiek is uitgezoomd naar een langer timeframe om te kunnen zien welke referentiepunten er uit het verleden zijn.

In de onderstaande grafiek zien we de slotkoersen van de aflopen 9 jaar. In deze grafiek kunnen we zien dat het slot van de afgelopen week de hoogste slotkoers is sinds 2013. Behalve de weerstandlijn van vorig jaar zijn er tevens weerstanden van 2016 en 2014 gesneuveld zodat de huige beweging aanzienlijk wat teweeg heeft gebracht.

De eerstkomende weerstand van belang vinden we nu net boven de $24 en daarna rond de $26. De eerste weerstandlijn zou eventueel nog benaderd kunnen worden voordat een consolidatie optreedt maar een consolidatie of correctie vanaf het huidige niveau is als adempauze ook goed mogelijk.

 

De weekgrafiek zag er de afgelopen weken steeds sterker uit hetgeen al leidde tot de opmerking dat 6 zwarte candles op rij al zeer lang niet meer te aanschouwen waren. De afgelopen week is daar dan de 7-de zwarte candle op rij bijgekomen en wat voor een candle!

Afgelopen week werd er maar liefst een vooruitgang geboekt van 15.61 % of te wel $3.09. De omzet waarmee deze stap gepaard ging is navenant hoog zodat de uitbraak breed gedragen wordt. De zwarte candle piekt als een toren boven de weerstandzone ($18.90 – $19.75) uit. Na zo’n grote stap zal ook in de weekgrafiek de kans op een terugslag toenemen.

 

De stijging van deze week heeft haar uitwerking op de interne gesteldheid uiteraard niet gemist:

 • De RSI is nu opgeklommen en betreedt extreem positief gebied
 • De MACD is naar het hoogste punt geklommen van de afgelopen jaren
 • De Geldinstroom is verder geklommen richting extreem positief gebied maar heeft dit nog niet bereikt
 • Afgelopen week heeft er een positieve crossing plaatsgevonden van het 17 w. met het 34 w. MA. Hiermee is voor langere termijn beleggers een belangrijk koopsignaal gegenereerd

Op basis van de interne gesteldheid van de grafiek zou een verdere stijging aannemelijk zijn, deze ligt er namelijk ijzersterk bij. Echter net zoals bomen niet tot in de hemel groeien zal een stijging nooit in één rechte lijn gaan. Er zullen altijd correcties plaatsvinden tijdens een stijging de grote vraag zal nu zijn vanaf welk niveau?

Net als in de $ weekgrafiek zien we in de € weekgrafiek een enorme sprong in de koers ontstaan.

De vooruitgang is hier (net als in de voorgaande weken) wel een stukje kleiner namelijk ‘slechts’ 13.35% hetgeen weer te wijten is aan de valutaverhouding tussen $ en €.

Evenals in de $ grafiek torent ook hier de candle van afgelopen week als een uitkijkmast boven de andere candles uit waarbij de weerstandzone van grofweg €17 tot € 18 met een knal is verlaten. Wat voor de $ grafiek geldt, geldt ook voor deze grafiek, het 17 w. MA heeft een positieve crossing gemaakt met het 34 w. MA, hetzelfde belangrijke koopsignaal is daarmee afgegeven voor de langere termijn beleggers.

De interne gesteldheid van de grafiek was al zeer goed maar is nu nog verder verbeterd:

 • De RSI hikt nu bijna tegen de 70 aan waarboven extreem positief gebied lonkt
 • De MACD is verder omhoog gedraaid en zoekt steeds hogere niveaus op
 • Het Sentiment/Momentum bivakkeert nog steeds in extreem positief gebied op een niveau boven de 90

Ook hier lijkt een verdere stijging mogelijk te zijn maar de correctie of consolidatie zal toch vroeg of laat gaan plaatsvinden.

 

Zoals we hierboven al zagen heeft de koersontwikkeling van de afgelopen week voor de nodige consternatie gezorgd vooral omdat het hoogste niveau sinds vele jaren is bereikt.

Om dit in perspectief te kunnen plaatsen is onderstaand een grafiek toegevoegd van de zilverprijs sinds de jaren 80, toen de vorige zilverboom plaatsvond. Na de zilverpiek van 1980 vond er een even snelle daling plaats, gevolgd door een zeer lange bodemvorming van maar liefst een dikke 20 jaar.

Rond 2004 begon de zilvermarkt zich weer te roeren en dit zorgde voor een eerste serieuze stijging tot in 2008 waarna de koers weer als een uitgerekte veer terugsprong door de start van de financiële crisis. Van 2008 tot 2011 volgde er een ware koersexplosie met een top rond de $50. Vanaf dat niveau zakte de koers weer terug en vond er een bodemvorming plaats rond de $14. Deze bodemvorming duurt nu al een 6 tot 7 jaar. De stijging van aflopen week heeft ervoor gezorgd dat de koers nu inmiddels boven de getekende groene weerstandlijn, rond $21.20, is geklommen.

Het bodemproces zou daarmee afgerond kunnen zijn. Indien de geschiedenis zich herhaalt en we nu opnieuw een enorme bullmarkt in zilver gaan krijgen dan zal de volgende piek ruim boven de $50 moeten vallen aangezien de top van 2011 ruim boven die van 1980 viel. Het bodemproces na 1980 vond plaats rond de tot $3.5 tot $4 waar deze nu heeft plaatsgevonden rond de $14, een hoger startniveau.

Het zal afwachten zijn wat er uiteindelijk op de borden zal komen te staan maar een blik op het verleden schetst mogelijk een mooie toekomst.

In bovenstaande grafieken zagen we al dat de valuta verhouding, $-€, opnieuw in het nadeel van de €-zilverbeleggers was uitgevallen. Dat dit het geval zou kunnen zijn kwam evenwel niet onverwachts daar de grafiek van vorige week al aangaf dat de kansen op een verdere daling zeer reëel waren als er sprake zou zijn van een breakaway-gap.

De candle van vorige week viel pal op de bovenste steunlijn, nu weerstandlijn, zodat deze lijn het moest houden om erger te voorkomen. Zoals uit de grafiek blijkt is dat absoluut niet gelukt, sterker nog, er is een nieuw gap ontstaan en de koers heeft inmiddels de volgende steunlijn op .82 bereikt en zelfs gebroken. De doorbraak van de steun op .82 brengt meteen de volgende steun in beeld op 0.80. Gezien de kracht achter de daling zou deze mogelijk al komende week bereikt kunnen worden.

De technische staat van de grafiek is er uiteraard niet beter op geworden.

 • De RSI zakt verder weg en kan nu richting extreem negatief gebied dalen
 • De MACD neemt steeds meer afstand van de 0 lijn en de signaallijn, de daling versnelt
 • Het Sentiment/Momentum heeft inmiddels een absoluut lage waarde bereikt van 2.38 zodat nu zelfs de 0 in beeld dreigt te komen

Het ziet er niet al te rooskleurig uit voor de stieren en de € zilverbeleggers. De kans op een verder wegzakken van de $ blijkt nog steeds levensgroot aanwezig is zijn.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver