Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 10 augustus 2020

Vorige week werd een topje gezet boven de $26 waarna de koers wat terugviel. Het leek er toen in eerste instantie op dat een correctie zou volgen totdat de vrijdag candle anders deed vermoeden. Er werd daarom aangegeven: “ Blijkbaar zit er op dit moment zoveel kracht in de markt dat de stieren van geen wijken willen weten. Een tijdelijke top zou er moeten komen maar wellicht toch pas op een hoger niveau?”

Het begin van deze week bevestigde die uitspraak, de kracht in de markt was gewoon te groot voor de beren. Op maandag werd slechts een klein stapje gezet door de stieren maar op dinsdag werd opnieuw de $26 grens opgezocht en deze keer werd er ook boven afgesloten. De omzet liep daarbij opnieuw op tot ruim boven het gemiddelde van dit jaar.   

Nu de $26 grens was gebroken trapten de stieren op woensdag het gaspedaal zelfs nog wat dieper in, de high van de dag werd geprikt op $27.25 en het slot kwam tot stand op $26.89, op striking distance van de $27 grens. De omzet ging nog wat verder omhoog naar een stand van 21.033.400. Ook op donderdag was de koek nog niet op, de stampede van de stieren bleef aanhouden. Niet alleen werd de $28 doorbroken maar zelfs de $29 grens moest eraan geloven. Bij een omzet die opnieuw een hoogste stand bereikte van nu 23.335.600 werd uiteindelijk afgesloten op $28.40 weliswaar ruim beneden de top van die dag maar wel boven de $28.

De bewegingen van de laatste weken hebben veel weg van een crash omhoog, beleggers zijn blijkbaar bang om de boot te missen. Dit sentiment zorgde ook op vrijdag voor een hogere opening, boven de $29, waarna de zilverprijs opstoomde tot aan de $29.91 net beneden de $30 grens. Dit was blijkbaar een niveau dat eerst bereikt moest worden want daarna sloeg het sentiment ineens om. De terugtocht werd aanvaard en de zilverprijs viel terug tot een laagste punt van $27.43 waarna iets hoger op $27.54 werd afgesloten. De omzet van vrijdag was enorm met 28.115.600. Het lijkt er nu op dat er eindelijk een (tussentijdse) top is gezet. De beweging heeft veel weg van een blow off top, een laatste krachtinspanning van de stieren waarna ze uitgeput zijn.

Indien dit het geval is zouden we aanstaande week lagere koersen moeten gaan zien zodat de markt wat tot rust kan komen en er op zoek kan worden gegaan naar een stevige bodem, een steunniveau waar nieuwe krachten kunnen worden verzameld voor een volgende beweging omhoog.

Net als in de $ grafiek zien we in de € grafiek een verbazingwekkende stijging waarbij de koers hier topte boven de € 25. Slechts 3 weken geleden bevonden we ons nog op € 17!! Met de top van vrijdag op € 25.40 betekent dat een stijging van maar liefst 49,5% in slechts 3 weken tijd!!

Dat dit wel erg snel gaat moge derhalve duidelijk zijn en dat het daarmee tevens tijd wordt voor een adempauze en/of stapje terug ook. Dit zal ook het 50 d. MA gelegenheid geven om bij te kunnen sluiten daar de afstand tot de beide MA (50 en 200 d.) nu wel erg groot geworden is.

 

In het langere termijnplaatje werd vorige week aangegeven dat er een consolidatie zal moeten plaatsvinden, de vraag was of dat van het niveau van vorige week zou zijn of van boven de $26.

Het werd dus duidelijk de laatste optie.

De grafiek laat zien dat er sprake is van een bijna loodrechte oftewel parabolische stijging. Dit soort stijgingen ontaarden vrijwel altijd in een (forse) correctie. Met het topje dicht tegen de $30 grens lijkt een ideaal punt te zijn bereikt voor een tijdelijke top. De interne gesteldheid van de grafiek lijkt dit ook al min of meer te communiceren. Er is sprake van negatieve divergentie in de indicatoren, de hogere koerstop wordt niet meer ondersteund door hogere toppen in de indicatoren, een eerste signaal dat een terugval te verwachten is.

 • De RSI maakt een nieuwe zijwaartse top in extreem positief gebied
 • De koopkracht lijkt een lagere top te maken bij de hoger top in de zilverkoers
 • De MACD klimt wel nog vrolijk verder naar een topstand
 • De Geldinstroom is nu extreem gebied binnengedrongen, een stand die in het verleden gepaard ging met topvorming in de zilverkoers
 • Het Sentiment/Momentum heeft eveneens een zijwaartse top gemaakt in extreem positief gebied, negatieve divergentie met de zilverkoers

Hoewel negatieve divergentie even kan aanhouden of zelfs kan worden weggepoetst is het vaak een voorbode voor een koersomslag, het is daarom verstandig om daarmee rekening te gaan houden. Een koerscorrectie vanaf het huidige niveau zou logischerwijs kunnen doorzetten tot de laatste haperingsfase, die we terugvinden rondom het $23 tot $24 niveau.

Ook in de Bollinger Bandengrafiek leek het erop dat er een adempauze zou kunnen volgen nadat de koers zich had losgeweekt van de bovenste band. Echter de vrijdag candle van vorige week deed anders vermoeden, deze hintte op een mogelijk nieuwe aanvalspoging op de bovenste band. Die aanval kwam er inderdaad. Met rasse schreden werd de band weer opgezocht en verder omhoog gedrukt waarbij de candle van afgelopen vrijdag weer zeer ver buiten de bovenste band piekte om er uiteindelijk beneden af te sluiten.

Gezien de stand van zaken op dit moment lijkt een correctie nu meer tot de mogelijkheden te behoren dan vorige week zodat het begin van komende week interessant wordt om te bekijken.

In de slotstandengrafiek bleek de weerstand rond de $24 grens de koers tegen te houden en was het daarom de vraag of de stieren er deze week in konden slagen die grens alsnog te doorbreken. Die vraag kan inmiddels met een volmondig ja worden beantwoord!

Niet alleen sneuvelde die weerstand (die nu potentiele steun zal worden) maar ook de zone rond de $26 en $27 moest er aan geloven! Zo’n forse stijging kan echter niet zonder tegenreactie blijven. Het eerste rode stapje is inmiddels gezet en nu zal de vraag worden tot waar een eventuele correctie zal doorzetten. De $26 grens is dichtbij maar mogelijk dat een terugval tot op de $24 nodig zou kunnen zijn om voor wat afkoeling te kunnen zorgen.

Net als in de dag-grafieken werd ook in de weekgrafiek de mogelijkheid geopperd dat de noodzakelijke correctie of consolidatie van een (fors) hoger niveau zou kunnen starten. Vorige week stond de koers nog op $24.22 en deze week staat die 13.73% hoger op $27.54, inderdaad fors hoger.

Het hoogste punt lag zelfs op $29.92 maar liefst 23.5% hoger dan de slotstand van vorige week!! Dit soort stijgingen schreeuwen als het ware om een correctie en de vorm van de candle geeft een waarschuwingsschot voor de boeg van de stieren. De omzet van afgelopen week heeft een absurde stand bereikt, een stand die zou passen bij een blow off top. Het is daarom verstandig om waakzaam te blijven en rekening te houden met een terugslag.

De interne gesteldheid begint langzamerhand rood aan te lopen:

 • De RSI staan nu op het hoogste punt van de afgelopen jaren, al kan het natuurlijk nog altijd een stapje hoger
 • De MACD staat eveneens op de hoogste stand van de afgelopen jaren en is nu wel heel ver weggelopen van de signaallijn
 • De Geldinstroom is verder boven de 80 gebroken naar een stand die lang niet meer is gezien

Het zal er vanaf hangen wat aanstaande week gebeurt, hebben de stieren nog voldoende kracht in huis om de koers nog wat hoger te tillen of is de stoom er nu even uit?

Ook in de € weekgrafiek maakte de zilverkoers nog een flinke stap omhoog van 13,63%, nagenoeg hetzelfde percentage als in de $ grafiek. Ook hier zijn de stappen van de laatste weken gigantisch te noemen en zal ook uitgekeken moeten worden naar een adempauze dan wel terugslag in de stijging.

De zilverprijs is net als in de $ grafiek zeer ver weggelopen van de gemiddelden, het 17 maar vooral het 34 w. MA. Dit kan nooit lang zo blijven, of de koers moet omlaag of het MA fors omhoog. In het gunstigste geval betekent dit dat de koers een paar weken zijwaarts zou moeten bewegen zodat het MA kan bijsluiten. De stand va de indicatoren geeft aan dat het allemaal wat te hard gaat:

 • De RSI staat ruim boven de 70 in extreem gebied en hoewel het nog wat verder omhoog kan (zie augustus vorig jaar) lijkt een top toch echt niet meer ver weg te zijn
 • De MACD gaat nu bijna kaarsrecht omhoog en ook hier zal een omslag gaan volgen
 • Het Sentiment/Momentum lijkt een top te hebben gezet. Een val beneden de 80 grens is een signaal voor een aanstaande correctie

 

In de $-€ grafiek zag het er de laatste weken bedroevend uit, de ene na de andere steunlijn werd gebroken veelal gepaard gaande met een gap in de koersgrafiek. Na deze dalingen was de grafiek zo negatief geworden dat de standen mogelijk al rijp waren voor een opleving of bodempoging.

In de loop van afgelopen week zag het er in eerste instantie naar uit dat de daling gewoon door zou gaan ook al bleef een nieuwe gap nu achterwege. De koers opende vrijwel gelijk aan het slot van vorige week waarna deze toch weer wegzakte om een nieuwe laagste koers te gaan opzoeken. Vervolgens vond er echter een herstel plaats dat er uiteindelijk voor zorgde dat licht positief kon worden afgesloten. Een eerste (voorzichtige) zwarte candle na 6 rode.

Door deze zwarte candle blijft de volgende steunlijn op .78 (voorlopig?) intact en kunnen de stieren misschien aanstaande week gaan werken aan een opleving van de $. Zo’n opleving in de $ zou mooi passen bij een correctie of consolidatie van de zilverkoers daar deze 2 eenheden meestal tegengesteld van elkaar bewegen.

Aanstaande week zullen we het gaan zien.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver