Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 10 augustus 2020

Korte evaluatie  

Afgelopen vrijdag maakte het Ministerie van Werkgelegenheid bekend dat er in de maand juli 1,8 miljoen banen zijn bijgekomen, waardoor het werkloosheidscijfer voor de derde achtereenvolgende maand tot 10,2% is gedaald en daarmee de verwachtingen van Wall Street overtreft. Deze cijfers markeren de maand juli als derde achtereenvolgende maand met een groei van miljoenen arbeidsplaatsen, wat duidt op een langzame maar gestage verbetering. De economische groei heeft echter tot nu toe minder dan de helft — ongeveer 42 procent — van de 22 miljoen banen gecreëerd die door de pandemie verloren zijn gegaan. Er zijn nog steeds 10,6 miljoen meer Amerikaanse werklozen dan in februari. – Megan Henney,” Juli markeerde de derde opeenvolgende maand met een groei van miljoenen banen,” www.foxbusiness.com, 7 augustus 2020.

De opiniepeilingen tonen dat de economie de enige kwestie is waarbij een meerderheid van de kiezers meer vertrouwen heeft in Trump dan in Joe Biden. Maar wanneer hij een andere “Nancy Pelosi special” ondertekent, kun je het de kiezers niet kwalijk nemen dat zij zich gaan afvragen wat nu eigenlijk het verschil in economisch beleid is tussen de Republikeinen en Democraten. – “De biljoen-dollar keuze” van Trump”, opiniepagina, de redactie van de Wall Street Journal, 7 augustus 2020.

Het was weer een opmerkelijke week voor edelmetalen en valuta’s, inclusief de bitcoin.

Op vrijdag 7 augustus steeg de Goudprijs naar een nieuwe recordhoogte aller tijden tot $ 2089,20, ver boven het vorige record van $ 1923 in september 2011. De Zilverprijs testte $ 30.00 de hoogste waarde sinds februari 2013 maar nog steeds ver verwijderd van de recordhoogte van bijna $ 50.00 in januari 1980 en april 2011. Donderdag 6 augustus steeg de Euro tot € 1,1915 het hoogste niveau sinds mei 2018, terwijl de Amerikaanse dollar daalde tot $ 92,52, de laagste prijs sinds mei 2018. De bitcoin steeg naar zijn hoogste niveau sinds augustus 2019, op 6 augustus noteerde de bitcoin $ 12.085. De prijs van de 10-jarige staatslening deed het vorige week ook goed, en steeg naar 140/13, waarbij de recordhoogte aller tijden van 140/24 die neergezet werd op 19 maart jl. werd getest. Mars stond toen conjunct met het Steenbok stellium. Op dit moment maakt Mars zijn eerste kwart cyclus (vierkant) naar dezelfde planeten.

De wereldwijde aandelenmarkten waren niet zo spectaculair, maar desalniettemin interessant. In Europa voltooiden de grote aandelenindices een majeure cycluslaagte tussen 30 juli en 3 augustus. Vervolgens stegen ze allemaal toen op 2-3 augustus de volle maan een T-vierkant maakte met Uranus. Een aantal bereikte toen al hun hoogtepunt terwijl andere aandelenmarkten, zoals de DAX, verder omhoog gingen tot 6 augustus, voordat ze een daling startten.

Het Verre Oosten en Zuid Oost Azië vertoonden een gemengd beeld. China’s Shanghai Composite bereikte op 27 juli een dal van 3174 punten, nadat het eerder op 13 juli een postcrash hoogtepunt van 3458 punten had bereikt. Op 6 augustus kwam de index niet verder dan een secondaire hoogte van 3392 punten. De Hang Seng van Hong Kong deed het niet zo goed en viel op vrijdag 7 augustus naar een nieuw meerdere weeks dieptepunt. India’s Nifty kwam tot een post-crash hoogte op 29 juli om vervolgens op 3 augustus te dalen tot een dieptepunt om daarna op 6 augustus weer te stijgen tot een secundaire hoogte. De Nikkei van Japan maakte zijn majeure dubbele cyclusbodem, op 31 juli. Daarna volgde vorige week een bescheiden rally, maar niet naar een nieuwe cyclushoogte. Australië’s ASX maakte een cycluslaagte op maandag 2 augustus, maar steeg in beperkte mate tot 4 augustus. Wat interessant is aan de Europese en Aziatische aandelenmarkten is hun nauwe correlatie met omkeringen die zeer dicht in de buurt komen van belangrijke kosmische aspecten. U herinnert zich wellicht dat we in de periode 14–20 juli een drievoudige oppositie van de Zon tegenover het Steenbok stellium hadden. Al deze markten maakten toen nieuwe cyclushoogtes. We hadden toen ook nog een kritische omkeerperiode op 31 juli +/- 3 handelsdagen. Allemaal maakten ze toen grote cyclus-laagtes.

In de Amerikaanse aandelenindexen was het een beetje anders. Iedere markt die we volgen maakte op 30 juli een majeure of handelscyclus laagte, maar vervolgens klommen de indices weer keurig omhoog naar vrijdag 7 augustus. De NASDAQ maakte een nieuwe ATH, de S&P een nieuwe post-crash high en de DJIA een secundaire high, maar niet een nieuwe post-crash high. De divergenties in de wereld aandelenmarkten gaan nog wel even verder. Dit heeft alles te maken met de invloeden van twee krachtige Uranus signaturen alwaar we ons precies middenin bevinden. Daarnaast is er het krachtige eerste kwartier van Mars naar de planeten van het Steenbok stellium. Het ziet er naar uit dat de laatste maanden van dit jaar behoorlijk onstuimig zullen zijn, misschien daarna ook nog wel.

 

De geokosmos van vandaag

Op donderdag zei Trump dat hij opnieuw een tarief van 10% op Canadees aluminium invoert. Vorig jaar werd het nog opgeheven in verband met de handelsovereenkomst van tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada (USMCA) … Hoe kan het dat Amerika kritiek heeft op het niet nakomen van handelsafspraken door de Chinezen terwijl Trump nu precies hetzelfde doet? Dit is echt het beleid van Trump op zijn smalst. Hij kwetst hiermee de Amerikaanse industrie alsook de consumenten, terwijl hij met deze actie Amerka’s vrienden vertelt dat zijn woord m.b.t. handelsbeloftes niets waard is. – “Dat is de waarde van Trump’s handelsbelofte,” Wall Street Journal redacteuren, The Wall Street Journal, 7 augustus 2020

“Ik hoef je niet te vertellen dat het slecht gaat. Iedereen weet dat de dingen slecht gaan. Het is een depressie. Iedereen zit zonder werk of is bang zijn baan te verliezen. Met de dollar koop je de waarde van een stuiver, banken gaan failliet, winkeliers houden een pistool onder de toonbank. Punkers lopen op straat rond en niemand lijkt te weten wat hij moet doen. We weten dat de lucht ongeschikt is om te ademen en ons voedsel ongeschikt is om te eten… Het is alsof alles overal krankzinnig wordt, we komen er niet meer uit. We zitten in huis en langzaam wordt de wereld waarin we leven kleiner… Alles wat ik weet is dat je eerst kwaad moet worden. Je moet eigenlijk zeggen: “Ik ben een mens, mijn leven heeft waarde!” Dus, wil ik dat je nu opstaat. Ga naar het raam en schreeuw: “Ik ben woedend en ik ga dit niet meer accepteren” – Network, de film, geregisseerd door Sidney Lumet, 1976 (citaat van MMA-editor Beth Woody).

Het zijn onrustige tijden en het is niet waarschijnlijk dat het snel rustig zal worden. De vurige Mars staat in vurige Ram, het heersende teken van Mars en begint aan een drie weken durende doortocht (4-24 augustus) in een hard aspect met de planeten (Jupiter, Pluto, en Saturnus) van het Steenbok stellium. Deze week, op 13 augustus, krijgen we het midden van deze vurige combinatie als Mars een vierkant maakt met Pluto, een aspect dat mensen verschrikkelijk boos kan maken en dan verkondigen dat ze “dit niet meer zullen accepteren”. Het wordt er niet rustiger van als Uranus twee dagen later op 15 augustus terug gaat (retrograde) lopen in Stier. Het is als met een hogedrukpan waarbij je de druk opvoert tot maximale hoogte waardoor je vijanden en je persoonlijke frustraties op ontploffen staan. Letterlijk gezien kunnen er bosbranden, explosies, bedreigingen voor het milieu, gewassen en mensenlevens zijn.

In feite eindigt het niet echt over drie weken, want Mars zal retrograde gaan lopen en het allemaal opnieuw doen van 29 september-19 oktober. Wanneer Mars zich in zijn heersende teken (Ram) bevindt, is dat meestal erg positief voor de wereld maar het vierkant naar Jupiter, Pluto, en Saturnus vormt een grote uitdaging. Wanneer Mars echter retrograde gaat in zijn heersende teken (9 september-13 november), kan het assertieve karakter van Mars in zijn heersende teken omslaan in agressie en oorlogszuchtige retoriek of gedrag. De temperatuur in de ruimte kan ondraaglijk worden als er geen controle wordt uitgeoefend op de basisimpulsen. Als dit niet wordt gecontroleerd, kan dit een recept zijn voor vernietiging of zelfvernietiging. Onder retrograde Mars is de agressor meestal de verliezer.

Hoe zal dit alles de financiële wereld gaan beïnvloeden? U ziet het al bij edelmetalen, Bitcoin en valuta. De politieke omgeving is grillig en gemakkelijk ontvlambaar, wat de beleggers ertoe aanzet om zich in te dekken. De aandelenmarkt houdt zich nog goed staande te midden van dit zich ontwikkelende inferno, maar het kan elk moment uit elkaar vallen en vooral van 29 september tot 19 oktober maar misschien zelfs al ergens in de loop van deze maand. Uranus geeft aan dat elke goed gedefinieerde steun of weerstand kan breken. De weerstand in de VS is in het geval van de NASDAQ en S&P al gebroken tijdens hun scherpe klim naar omhoog, maar de steunniveaus zijn niet zo ver weg. In feite zijn ze in sommige Aziatische indices zoals de Nikkei en Hang Seng zeer dichtbij. Met een geaccentueerde Uranus kunnen zowel omkeringen als uitbraken plaatsvinden in de financiële markten. Met Mars gaat het snel. Mars is actie en veel volume. Het wordt heftig.

Als je verder vooruit denkt, zal Saturnus gedurende het grootste deel van 2021 zijn 45-jarig afnemend vierkant aspect naar Uranus vormen. De laatste keer dat dit verschijnsel zich voordeed was in oktober 1975-april 1977, toen de film “Network” werd uitgebracht (zie citaat aan het begin van deze sectie). Dat was ook het jaar dat Jimmy Carter tot president werd gekozen nadat de onrustige “Law and Order” jaren van Nixon werden afgesloten met de komst van Gerald Ford. Joe Biden doet me denken aan Jimmy Carter. Ik kan me een Biden presidentschap voorstellen dat veel lijkt op een Carter presidentschap. De tijd daarvoor was februari 1930-oktober 1931. Dat was de tijd dat de “Smoot-Hawley Tariff Act” een belangrijke rol speelde in het ontstaan van de Grote Depressie en ook de laatste keer dat een Republikeinse president (Herbert Hoover) met ook alleen een zakelijke achtergrond en weinig politieke ervaring, het land leidde. De eerste twee jaar van zijn presidentschap had ook hij (zoals Trump de 1e twee jaar) de controle over het Parlement en de Senaat. De geschiedenis hoeft zich niet te herhalen, maar wanneer er, zoals nu verbanden zijn met zich herhalende lange termijn planeetaspecten (zoals wel vaker gebeurt), is het vierkant aspect naar Uranus vormen. De laatste keer dat dit verschijnsel zich voordeed was in oktober 1975-april 1977, toen de film “Network” werd uitgebracht (zie citaat aan het begin van deze sectie). Dat was ook het jaar dat Jimmy Carter tot president werd kortstondig aandacht te besteden aan thema’s (chaos) die eerder in dezelfde kosmische cycli aanwezig waren.

Het punt om te onthouden is niet enkel dat deze planetaire cycli samengaan met chaos en sociale en financiële verstoringen. Het is ook om onszelf eraan te herinneren dat we deze kosmische stormen eerder hebben meegemaakt en dat we er sterker en beter uit zijn gekomen. We hebben onszelf, als natie, niet vernietigd, hoewel sommige leiders wel degelijk zichzelf vernietigden door middel van beslissingen en gedragingen die de kernprincipes van de Amerikaanse psyche op de proef stelden. De economie en de financiële markten gingen door wilde stormen, mensen verloren geld en veel bedrijven gingen failliet. Maar de economie en de markten kwamen terug, ondanks de toen heersende angst dat ze zouden crashen en nooit meer zouden herstellen, en ondanks de verklaringen van anarchisten dat dit het einde was van Amerika, de democratie en het kapitalisme. Het is een langdurige cyclus (Saturnus-Pluto, Jupiter-Saturnus, Saturnus-Uranus) en we zitten er middenin. We moeten beseffen en onthouden dat in dit soort cycli, uitvindingen en nieuwe ideeën vaak de aanzet geven tot een nieuw tijdperk van welvaart. Dit is een nieuw tijdperk wat we binnengaan. Bedenk wat de kansen van dit nieuwe tijdperk zullen zijn. Beter nog, bedenk ze zelf.

 

 

Mededelingen

 

De maandelijkse SMT Cyclus Nieuwsbrief en de Engelse SMT Cycles Report komen deze week uit.
Elke SMT Cyclus Nieuwsbrief bevat onze toekomstoutlook voor de Dow Jones en S&P en AEX index, Goud, Zilver, T-Notes, Euro/Dollar, Ruwe Olie, naast MMA’s unieke geokosmische cruciale omkeerdata (CRD’s) en Solaire-Lunaire omkeerdata voor de komende weken voor DJIA, Goud, en Zilver. Ook de MMA Japan Cycles Report (Nikkei, JGB Bonds en Dollar/Yen) komen deze week uit. Bent u nog geen actieve abonnee van een van deze nieuwsbrieven maar wel geïnteresseerd? Kijk eens naar een 2-maandsproefabbonnement voor slechts €59.
 

MMA biedt vanaf 24 oktober 2020 zijn tweede 2-jarige programma van de Merriman Market Timing Academy aan! Het begint al vol te lopen.

Dit is de zeldzame kans om de MMA-methodologie van de timing van de financiële markt en de analyse van de financiële markt te leren. Vanaf 24 oktober zal het tweede aanbod van de MMTA beginnen, geleid door MMTA-afgestudeerde Gianni Di Poce met hulp van oprichter Raymond Merriman. Het is voor het eerst sinds 2014 dat deze 2-jarige cursus in het Engels wordt aangeboden. De cursus wordt online aangeboden. Lees verder>>

 


Het boek Forecast 2021 
begint de jaarlijkse prepublicatieperiode vanaf komende maandag 10 augustus! Onze voorlopige verwachting is dat 2021 weer een belangrijk jaar gaat worden waarin het lange termijn aspect het Saturnus/Pluto vierkant op ons wacht. Hoewel het jaar nog niet voorbij is zijn verschillende vooruitzichten uit het 2020 boek al uitgekomen.
Bekijk hier de scorecard voor 2020.
 

Uw vermogen beheerd volgens Markettimingmethode
Nu belang-rijker dan ooit

Steeds meer mensen kiezen voor vermogensbeheer volgens de markettimingmethode. MMA-analisten leveren input op basis waarvan wordt belegd in de CAPS-strategie (van CyclusAnalyse & Patronen Samenhang).
Lees verder>>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:
In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week