Columns & Artikelen

Inflatie steekt de kop op

by Maarten Verheyen on 14 augustus 2020

“De financiële gevolgen van de coronacrisis beginnen voor steeds meer gezinnen voelbaar te worden”, besluit Test Aankoop na een onderzoek naar de winkelprijzen.

De consumentenorganisatie stelt namelijk vast dat de prijzen van allerhande producten sinds maart flink zijn opgelopen. Voor sommige merkproducten gaat het om stijgingen tot 10%.

Er is sinds maart een ongeziene hoeveelheid geld geprint en eens dat geld in de economie terechtkomt, stijgen de prijzen. Dat is basiseconomie.

Na 2008 werd er ook veel geld geprint, maar dat geld kwam vooral bij de banken en de grotere bedrijven terecht. Zij kochten er activa mee waardoor de prijzen van obligaties en aandelen door het dak gingen.

Het grote verschil met toen, is dat het geld dat vandaag wordt geprint ook zijn weg vindt naar de man in de straat. De modale burger zal er over het algemeen geen activa mee kopen, maar eerder wat meer gaan consumeren.

Het is een vorm van “MMT” (Modern Monetary Theory). Een beetje een buzzwoordje, maar in feite is het “lipstick on a pig”. Wat er concreet gebeurt, is dat centrale banken geld printen en het rechtstreeks in de handen van de burgers duwen. Helikoptergeld in de praktijk.

Niet alleen steekt inflatie nu al de kop op in de supermarkt, maar ook de inflatieverwachtingen zijn stijgende.

Vergeet ook niet dat inflatie, en zeker hyperinflatie vaak psychologisch aangevuurd wordt. Als we allemaal hogere prijzen verwachten, gaan we namelijk sneller onze cash inruilen voor waardevaste goederen … en stijgen de prijzen.

Wat je goed moet begrijpen, is dat geld alle waarde verliest tijdens een hyperinflatie. Iedere euro die je bezit, wordt waardeloos.

Je kan enkel je vermogen beschermen via het bezit van waardevaste activa. En het is belangrijk om die activa tijdens de volledige hyperinflatie bij te houden. Een maand te vroeg je goud van de hand doen, kan je alsnog ruïneren.

Cash wordt steeds minder interessant. Ik heb over het algemeen steeds een gezonde portie cash beschikbaar om gebruik te maken van koopjes op de beurs, maar ik vraag me nu luidop af of die strategie straks nog zinvol zal blijken?

Waar we sowieso met zijn allen rekening mee moeten houden, is een ongekende volatiliteit.

Zo daalde de goudprijs tijdens de Weimar-hyperinflatie (zie grafiek) meerdere keren met 50% op een maand tijd. Dit zijn het soort schommelingen waar we mentaal op voorbereid moeten zijn.

Maarten Verheyen – Beurs.com

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Maarten VerheyenInflatie steekt de kop op