Columns & Artikelen

Buffett koopt goud

by Maarten Verheyen on 15 augustus 2020

Warren Buffett stapte in het voorbije kwartaal volledig uit de luchtvaartsector, verkocht zijn aandelen van Goldman Sachs en stapte uit Occidental Petroleum.

Verder verkleinde hij ook de posities in Wells Fargo, PNC Financial en JP Morgan.

Er was één nieuwe investering: een aankoop van bijna $500 miljoen aandelen Barrick Gold.

Barrick Gold!

Buffett stapt in de goudmijnen. Wie had dat ooit gedacht?

Wel, of het effectief Buffett zelf is of één van zijn luitenanten, weet je natuurlijk nooit helemaal zeker. Aan de hoogte van het bedrag te zien, zou ik zelfs gokken op één van zijn discipelen.

Het zijn echter ook zij die indertijd voor het eerst aandelen Apple kochten, waarna Buffett overtuigd raakte van het bedrijf en er vervolgens $35 miljard in pompte. (dit belang is inmiddels $107 miljard waard)

Als signaal kan het wel tellen. Buffett die nooit een goed woord te zeggen had over goud, heeft nu toch maar mooi aandelen Barrick Gold in portefeuille.

Of er bijkomende aankopen gepland zijn, is koffiedik kijken. De tien grootste goudmijnen in de wereld zijn samen amper $200 miljard waard. Het zal sowieso niet makkelijk zijn om een grotere positie op te bouwen. Daarvoor is de markt te klein. Nu nog wel.

Buffett bezit voor $140 miljard aan liquiditeiten en moet er zich toch bewust van zijn dat het huidige monetaire beleid de waarde van die cash kan aantasten.

Zou hij op een bepaald moment kunnen overwegen om die cash in goud te parkeren? Echt vergezocht lijkt het me niet. In de jaren ‘90 verraste hij ook al eens vriend en vijand door 130 miljoen ounces fysiek zilver te kopen.

De cash hoopt zich op en als hij aandelen blijft verkopen, gaat een steeds groter deel van Berkshire uit cash bestaan. We zitten ondertussen al aan 28%. Het moet Buffett een ongemakkelijk gevoel geven. Hij weet goed genoeg hoe de vork aan de steel steekt.

Maarten Verheyen – Beurs.com

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Maarten VerheyenBuffett koopt goud