Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 17 augustus 2020

Eind vorige week op vrijdag zagen we een rode candle ontstaan die een top maakte net beneden de $30 en een slot dat daar fors beneden lag. Gezien de grote omzet die werd bereikt deed die top denken aan een blow off top, een laatste krachtinspanning van de stieren. Hierdoor werd de verwachting uitgesproken dat we afgelopen week dan langere koersen zouden moeten gaan zien.

Op maandag leek het erop dat die verwachting direct de prullenbak in kon, de stieren probeerden opnieuw richting de $30 te bewegen. De omzet op maandag was stevig en met een slotstand boven de $29 leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Dat veranderde echter meteen op dinsdag. Er werd iets lager gestart en na een klein tikje omhoog werden de luiken geopend.


Met een enorm geweld werd de zilverprijs onderuit gehaald van boven de $29 tot beneden de $25. De omzet waarmee dit gepaard ging was het hoogste dat ik ooit heb gezien, 35.389.200! De zilverprijs wist uiteindelijk nog net boven de $26 af te sluiten waar de stieren probeerden een bodem te vormen.

Die bodempoging van de stieren werd op woensdag meteen aan de kant gegooid. De opening kwam aanzienlijk lager tot stand op $24.90 waarna de koers weer de diepte in dook. Het laagste punt werd nu genoteerd op $23.58, opnieuw een forse aderlating. Vanaf dat punt wisten de stieren echter toch op te krabbelen, ze konden zich stapje voor stapje omhoog werken tot een slotstand van $25.98 slechts nipt beneden het slot van de dinsdag.

Deze stijging gaf de stieren weer wat zelfvertrouwen en moed terug hetgeen op donderdag voor een positieve uitwerking zorgde. Na een iets lagere opening begon de zilverprijs weer te stijgen om uiteindelijk zelfs bijna de $28 weer aan te tikken. Het slot op $27.72 zorgde voor een forse opleving vanaf het diepste punt de dag ervoor.

Met de combinatie van de woensdag en donderdag candle leek het erop alsof er een bodem zou zijn gezet maar die hoop werd meteen de nek om gedraaid met de beweging op vrijdag. De vrijdag werd toch weer een rode dag waarbij de zilverprijs een nieuw veertje moest laten. De gerealiseerde winst van donderdag werd bijna geheel teniet gedaan, al bleef het slot van vrijdag nog nipt boven de $26. De beleggers gaan nu met een negatieve candle het weekend in. Aanstaande maandag/dinsdag zullen de stieren de zware taak krijgen om die rode candle recht te breien en deze correctie een halt toe te roepen.

Wat we in de $ grafiek zien kunnen we ook kopiëren naar de € grafiek, de bewegingen zijn identiek en derhalve ook het commentaar. De laagste koers van afgelopen week is hier tot stand gekomen op € 20,- hetgeen een aanzienlijk stuk beneden de top van € 25.38 ligt.

De rode candle op vrijdag zal ook hier voor wat nerveuze gezichten en spanning voor het begin van aanstaande week zorgen.

 

In het langere termijnplaatje werd vorige week al aangeven dat er sprake was van negatieve divergentie in de indicatoren. Hoewel dit enige tijd kan aanhouden is het vrijwel altijd een voorbode voor een koersomslag/correctie. Ook deze keer waren de voortekenen juist en kwam na een laatste stijgingspoging van de stieren op maandag alsnog de correctie op gang.

Vorige week werd al aangegeven dat de correctie logischerwijs zou kunnen doorzetten tot het gebied van $23/$24 waar we eerder wat hapering in de koersstijging zagen ontstaan. Met de candle van woensdag op $23.58 werd dat gebied razendsnel bereikt. De opleving die vervolgens plaatsvond bracht de koers weer terug tot aan de $28 om vervolgens weer te dalen naar een stand van $26.09.

Het zou kunnen zijn dat de correctie hiermee al ten einde is echter dat lijkt wat snel te zijn. Een correctie bestaat vaak uit 3 golven, in dit geval een daling, een stijging en dan een nieuwe daling met de bodem. De eerste 2 golven zouden we dan al gehad hebben dus zou er nog een mogelijke derde kunnen volgen die opnieuw het steungebied kan opzoeken. Dit zou het ideale plaatje zijn maar dat hoeft dus niet. Indien de stieren voldoende krachten kunnen verzamelen om begin aanstaande week boven de $28 te klimmen kan zomaar een nieuwe aanval op de $29 en zelfs $30 ontstaan.

De correctie van afgelopen week heeft ervoor gezorgd dat de indicatoren al flink zijn afgekoeld zodat de stieren een vroegtijdige draai omhoog kunnen bewerkstelligen:

 • De RSI is vanuit extreem gebied teruggezakt tot de 57.81 en zou een bodem kunnen vormen
 • De Koopkracht is weliswaar teruggevallen maar staat nog steeds boven de Verkoopkracht
 • De MACD heeft een verkoopsignaal afgegeven door beneden de signaallijn te vallen
 • De Geldinstroom daalt nu vanuit extreem gebied richting de 50
 • Het Sentiment/Momentum heeft de 50 bijna bereikt en lijkt hier weer te willen gaan draaien

Ook in de Bollinger Bandengrafiek werd vorige week opgemerkt dat een correctie nu meer voor de hand zou liggen en dat is dus ook wat er gebeurde.

In de grafiek kunnen we zien dat de correctie is opgevangen door de midden-band zodat de koers zich nog steeds in het positieve deel van de banden bevindt. Ook hier zal echter de vraag zijn of er nog een voortzetting van de correctie zal volgen of dat de bovenste band weer wordt opgezocht.

De afstand tussen de banden is sinds vorige week wat verder gegroeid. Vorige week was de afstand 8.88 en nu bedraagt deze zelfs 9.10. Uit dat oogpunt bekeken zou er dus nog wat meer correctie moeten volgen. Het is aan de stieren om het tegendeel te bewijzen.

 

In de slotstandengrafiek zien we een iets ander beeld dan in de candle grafieken.

De top is hier ook iets hoger gezet en ligt nu in de 2-de weerstandzone maar we zien hier niet dat de $24 tot $23 is gehaald en/of getest als steun doordat dit op slotbasis niet het geval was alleen intraday. In deze grafiek is te zien dat de koers de $26 weerstandzone als testcase heeft. De koers is hoger geweest maar heeft nog steeds moeite met die zone zodat deze nog groen gekleurd is en niet als blauwe steunzone. Een test van de blauwe $24 lijn is daarmee nog steeds mogelijk als slotkoers.

In de weekgrafiek stond een correctie eveneens op het programma vooral na de candle van vorige week die mogelijk als blow off top gezien zou kunnen worden. Vorige week werd melding gemaakt van een absurde omzet, dat het nog gekker kan blijkt deze week met een omzet die daar nog eens fors boven ligt. Vorige week een omzet van 95.796.096 en deze week van maar liefst 130.284.800!

De rode candle die te zien is heeft een top op $29.53 en dal op $23.58, een verschil van ongeveer $6. Vorige week was de range $24.16 tot $29.92 een bijna net zo groot verschil. De uitslagen van de afgelopen 2 weken zijn enorm en geven aan dat er een heftige strijd wordt gevoerd hetgeen ook blijkt uit de omzetten. De winnaar van deze strijd is nog niet bekend maar de stieren lijken voor de wat langere termijn de beste papieren te hebben.

Voor de korte termijn kan het zijn dat er nog wat meer tegendruk te verwachten is omdat de indicatoren mogelijk nog niet genoeg zijn afgekoeld

 • De RSI staat nog steeds boven de 70 in extreem positief gebied
 • De MACD is verder geklommen en heeft de afstand tot de signaal vergroot
 • De Geldinstroom is wel al teruggevallen naar een niveau beneden de extreme zone maar wel nog steeds boven de 50

Logisch bekeken zou er nog wat meer correctie moeten volgen echter de stieren blijven sterk.

Net als in de $ weekgrafiek zien we in de € weekgrafiek de heftige strijd die gaande is. De uitslagen zijn enorm en vooral afgelopen week trokken beide partijen flink van leer. De beren wisten de deze week in hun voordeel te beslechten maar de grote vraag is of dit ook komende week zo zal zijn.

Net als in de $ grafiek heeft de technische gesteldheid wat van de extreme standen verloren maar overall blijft het er zeer positief bij liggen:

 • De RSI is nipt beneden de 70 terechtgekomen maar blijft op een zeer positieve stand staan
 • De MACD is ook hier wat verder opgelopen met een signaallijn die ver achterblijft
 • Het Sentiment/Momentum is nu iets beneden de 80 gevallen uit extreem positief gebied maar staat nog steeds op een zeer hoog niveau.

Zal er nog een rode candle komen of is de stap terug hiermee al gezet?

De komende week zal het laten zien, objectief bekeken zouden de stieren misschien toch weer voor een zwarte candle kunnen gaan zorgen.

 

In de $-€ grafiek zagen we vorige week een poging van de stieren om tot een bodem te komen er werd een zwarte candle gevormd. Deze candle had een zeer klein lichaam en een relatief lange lower shadow, een vorm die bij een bodem-candle past. De vooruitzichten voor de stieren waren daarmee goed om hieraan een vervolg te geven.

Kijken we naar de grafiek dan zien we dat de stieren dit niet hebben kunnen uitbuiten. In plaats van een 2-de zwarte candle is er een nieuwe rode geproduceerd. Het slot van deze candle heeft de koers weer wat dichter bij de steunlijn op 0.78 gebracht. Er is daarmee nog geen bodem gevormd en de eerst poging van de stieren heeft dus gefaald.

Wel is duidelijk dat de dalingssnelheid de afgelopen weken fors heeft ingeboet zodat de kansen op een bodem wel lijken toe te nemen. Dit is ook af te leiden uit de indicatoren:

 • De RSI probeert nu langzaam zijwaarts te bewegen om mogelijk boven de 30 een bodem te kunnen vormen.
 • De MACD blijft wel dalen maar nadert niveaus weer eerder bodems werden gevormd
 • Het Sentiment/Momentum lijkt een bodem te hebben gevormd in extreem negatief gebied en begint nu langzaam omhoog te draaien.

Er zijn nog geen duidelijke signalen voor een bodem slechts wat hints maar die kunnen mogelijk wel al door de stieren worden opgepikt.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver